ciasto - 163312 przepisów (strona:2161/10888)

Ciasto odwrócone z borówkami (upside down cake) 111

Zapraszam na przepis na odwrócone ciasto z borówkami amerykańskimi. Ciasto jest jeszcze bardziej niezwykłe ze względu na dodatek mleka skondensowanego. Jeśli macie ochotę na coś innego to zapraszam! Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: ok. 60 min   Składniki: (na tortownicę 20 cm) 2 jajka 200 g mleka skondensowanego słodzonego (ok. 1/2 szklanki) 40 g roztopionego masła 1 łyżka soku(...)białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj grubą warstwą masła. Następnie do tortownicy wsyp borówki i wyrównaj. Na wierzch wylej ciasto. Piecz w temp. 180°C przez 20 min a następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez kolejne 40 min do suchego patyczka. Lukier: cukier rozetrzyj z sokiem

Słodki Blog
Domowe jagodzianki 124

jest skomplikowane, czasochłonne i wymaga od nas ogromu pracy. To wszystko to mit, pokażę Wam jak przygotować szybko pyszne, rozpływające się w ustach jagodzianki. Oczywiście podstawą prawdziwych jagodzianek jest ciasto drożdżowe. Spokojnie będzie to wersja dla „leniwych” – bez długiego i czasochłonnego wyrabiania. Przeczytaj: Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto 230g mąki 2 żółtka 2 łyżki cukru(...)dżemu” :) Z mleka, cukru, 1 łyżki mąki i drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na ok. 15 minut. W misce mieszamy mąkę, żółtka, roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy raz jeszcze przez ok. 2 minuty. Formujemy z ciasta długi rulon

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Budyniowy przekładaniec 115

Mamusiowy” przepis – budyniowy przekładaniec to ciasto na szybko z lekko uroczystym zacięciem Może robić za tort , albo niedzielne ciasto. Prosto i smacznie, a słodycz kremu dopasujesz do własnych potrzeb i upodobań A oto przepis na budyniowego przekładańca. Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam(...)dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry (ścinki wykorzystam jako posypkę na górę) i kroję na dwa blaty

Słodki sentyment
Ciasto Maxi King 1677

Przepyszny deser wzorowany na popularnym batoniku. Proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Jest tak dobre że cała blacha znika w mgnieniu oka. Ciasto jest bardzo delikatne, jeśli chcemy aby było bardziej „stałe” możemy użyć mniej masy kajmakowej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: jedno opakowanie gofrów 250 gram, możemy użyć gofrów własnej roboty 1 litr śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny(...)gofrach i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, gdy masa śmietanowa zastygnie rozprowadzamy po niej masę kajmakową (możemy ją wcześniej delikatnie przygrzać aby lepiej się rozprowadzała), następnie ponownie ciasto wstawiamy do lodówki na czas ubijania pozostałej śmietany, pozostałe 500 ml śmietany ubijamy na sztywno z dwoma łyżeczkami cukru pudru. pozostałe 3 łyżeczki żelatyny również rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody

Blog kulinarny S9.PL
Tarta z jabłkami i bezą 147

wszystko sfotografowane w blasku promieni zachodzącego słońca... 🌄Pyszny i prosty przepis. Beza, która zawsze wyjdzie - ale potrzebuje cierpliwości!  Składniki na tartę o średnicy ok. 32 cm: Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej lub orkiszowej (można próbować z pełnoziarnistymi) 3 żółtka 80 g masła 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu Szczypta soli Jabłka: 800 g jabłek 1 łyżeczka masła 1 łyżka(...)cynamonu Beza: 3 białka 150 g cukru 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki Przygotowanie: Ze składników na kruche ciasto zagniatamy krótko gładkie ciasto. Podsypujemy mąka. Formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka i cynamon. Podsmażamy aż jabłka zmiękną. Po upływie godziny

Czarnawisienka
Puszyste rogaliki drożdżowe " jagodzianki ". 137

świeże, nie czerstwieją szybko. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zamiast borówek możemy zrobić rogaliki z innym nadzieniem np. twardą marmoladą lub gęstym dżemem borówkowym. Składniki : Składniki na ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml ) 1 łyżka cukru kryształu 25 g świeżych drożdży około 3 pełnych szklanek mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 całe jajko(...)wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do rozczynu rozbełtane jajko, sól, cukier puder oraz część mąki, mieszamy ciasto.Na końcu wlewamy roztopiony tłuszcz ( masło lub margarynę ), dalej mieszamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję być elastyczne i nie za twarde. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy w kształt prostokąta

Przepisy i porady kulinarne
White-Brownie z owocami 100

Latem można zaszaleć – White-Brownie z owocami to wariacja na temat brownie . To opcja dla miłośników czekolady i świeżych owoców w letniej odsłonie Ciasto przygotujesz w 30 minut , jest łatwe i bardzo smaczne. Polecam Składniki na masę ciemną: 1 czekolada ciemna 75 g masła 2 jajka ¼ szklanki cukru 2 łyżki mąki Składniki na masę białą: 100 g czekolady białej(...)ciemną Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 22-24 cm smaruję masłem, wylewam masę ciemną, a na ciemną delikatnie wylewam masę białą. Żeby się masy troszkę wymieszały, można ciasto przemieszać patyczkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut. Kiedy ciasto wystygnie smaruję je dżemem w tych miejscach, gdzie chcę ułożyć owoce. White-Brownie przyozdabiam

Słodki sentyment
Drożdżowe dla leniwych z borówkami 158

ciasto jest niesamowite! Wyrasta na całą blachę, nie trzeba go wyrabiać więc jest mega szybkie do zrobienia.  Drożdżowe ciacho moim zdaniem najlepiej smakuje z borówkami i oczywiście z obowiązkową kruszonką :)   Składniki(blaszka23/33): ciasto: kostka drożdży rozkruszonych, cukier 1 szklanka, olej ok 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, jajka roztrzepane 4 szt, mąka pszenna 4,5 szklanki, kruszonka(...)mąka pszenna 100 g, cukier 100 g, masło 100 g, dodatkowo: borówki 30 dag, Sposób przygotowania: Wszystkie podane składniki na ciasto wkładamy do miski według kolejności tak jak jest na liście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy borówki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców

kulinarne odsłony pati
Sernik na zimno z malinami dwu smakowy- łatwy i pyszny+FILM 253

jego rozpuszczenia.  Następnie dodajemy żółtka-miksujemy, dodajemy  mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na niskich obrotach.  Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, pieczemy około 15-20  min w temp 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.  Upieczony biszkopt studzimy WARSTWA SEROWA I Na początek do miski dajemy żelatynę i wrzątek-dokładnie(...)Odstawiamy do wystudzenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy maliny dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki by zaczęło to tężeć,  wykładamy na stężałą masę serowo-kakaową.  Ciasto odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, puszyste, kremowe. Sernik ten można zrobić z dowolnymi owocami dopasowując smak galaretki. Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
FRANCUSKIE KOPERTY Z KASZANKĄ 177

każdym daniem przy użyciu ciasta francuskiego, tak i z tym, pracy jest bardzo niewiele. Mam na myśli oczywiście gotowe ciasto francuskie 😉 Dzięki temu, kto wymyślił takie ułatwienie w kuchni! Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodkie lub wytrawne danie. Tym razem użyłam ciasta francuskiego do przygotowania małych, chrupiących kopert z nadzieniem ... z kaszanki. Wyszło baaardzo smacznie! Gwarantuję więc, że danie zasmakuje(...)wszystkim miłośnikom zarówno kaszanki, jak i ciasta francuskiego 😍 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2-3 kaszanki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek olej do posypania: kminek, czarnuszka, sezam do posmarowania: 1 rozkłócone jajko Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki kaszankę. Kiedy kaszanka się podsmaży przyprawiamy ją do smaku, a następnie

Walijskie Pichcenie
Chlebek czosnkowy 103

cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę, sól, jogurt, oliwę umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i letnią wodę. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Składniki: 6-8 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę 100 g rozpuszczonego masła Przyprawy (rozmaryn, natka pietruszki, oregano(...)łyżeczka soli Wszystkie składniki nadzienia mieszam. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 0,4 cm, smaruję całą powierzchnię nadzieniem i kroję na paski o szerokości około 7 cm. Każdy pasek składam w harmonijkę (zdjęcia na końcu przepisu). Keksówkę długości 20 cm wykładam papierem i ustawiam w niej ciasno złożone paski ciasta. Chlebek odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, następnie smaruję

Słodki sentyment
Ciasto sypane z jabłkami i kakao 103

Sezon na papierówki w pełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego(...)wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce

Waniliowe Improwizacje
FRANCUSKIE WARKOCZE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I MOZZARELLĄ 1197

Chwała temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie 😍👍👍👍  Można robić z niego takie cudeńka przy minimum nakładu czasu i pracy. Zawsze mam rezerwowo w lodówce 1 płat, i w razie nie zapowiedzianych wcześniej gości w kilka minut można wyczarować fajny deser czy pyszną, kolacyjną przekąskę. Na blogu zajdziecie wiele pyszności z wykorzystaniem ciasta francuskiego, a dzis zapraszam na kolejną 😋 Składniki(...)duże szt) 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego  (375 gr) ok 400 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól  pieprz słodka papryka ok 150 g sera żółtego typu mozzarella 1 jajko do posmarowania ciasta odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania warkoczy Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki

Walijskie Pichcenie
CURD Z CZERWONEJ PORZECZKI 167

Curd z czerwonej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki

Słodki Pomysł
Lodowiec 128

Znacie ciasto „Lodowiec”? Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie. Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną

Smaki Na Talerzu