Wielkanoc : ) Szczególnie, jeśli w domu jest glówny składnik, który ją stworzy, czyli kisiel. Na przepis oryginalny ( tutaj ) trafiłam, szukając sposobu na wykorzystanie zalegającego w szafce kisielu właśnie. Chciałam zrobić ciasto, które będzie szybkie, łatwe i smaczne- i taka właśnie jest ta baba : ) Mięciutka, o przyjemnym, wiśniowym aromacie i smaku. Duża, standardowa forma z kominem. p { margin-bottom: 0.25cm; direction
Domowe ciastajest tradycyjny tort z kremem maślanym czy budyniowym… Jego środek skrywa masa śmietankowo- serkowa – jak w cieście Venus - pyszności! Kto lubi śmietankowe, ale "sernikowe smaki" - będzie zadowolony. Mocno nasączony biszkopt( bo kto lubi suche biszkopty w torcie? ; ) ) , porzeczkowe „przełamanie” smaku i niebiańska, delikatna masa. Tort powstał już jakiś czas temu, zupełnie przy okazji przygotowywania innych ciast, a okazał się
Domowe ciastadziałki zerwałam kilkanaście boróweczek… A reszta wyszła spontanicznie: krem z dodatkiem kawy cappucino i tegoż smaku nasączenie w tradycyjnym biszkopcie. Całość świetnie zgrana w smaku, a i aspekt wizualny ciasta ciekawy : ) Blaszka 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } p.western { font-family
Domowe ciastaJesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny ( najlepszy kruchy spód, jaki znajdziecie ) kruchy spód i sporo jabłek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch(...)jesienne liście. Wykrawaczki do kupienia oczywiście w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ TUTAJ! TUTAJ! Za każdym razem będzie pięknie! ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! ) Polecam! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna typ 450 – 550 g * masło min. 82% – 200 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 230 g * jajko L – 2 szt DODATKOWO: * jabłka
Ostra na Słodkomiękką palmę, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć z 2 minuty na najwyższych obrotach - masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste. Do ciasta wlać wystudzoną kawę bez fusów i mikserem szybko utrzeć na dość gęste ciasto. 3 keksówki formy silikonowe 20 cm lub 1 forma duża 30x25(...)ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch. Opłukane brzoskwinie ze skórką przeciąć na połowę, wyjąć pestkę i pokroić połówki brzoskwiń n "ósemki", gęsto ułożyć na cieście. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, w foremkach wystudzić, przed podaniem p[osypać pudrem cukrem - doskonałe, w smaku, łatwe, szybkie ciasto ucierane z brzoskwiniami, jest wilgotne, aromatyczne, idealna baza
W Mojej Kuchni Lubiękilka kropel aromatu kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych *wykorzystano odżywkę białkową o smaku białej czekolady **olej rzepakowy lub kokosowy Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość : 12 porcji, ciasto o średnicy 21 cm Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Ciasto jest lejące , to normalne. Masę przelewamy do tortownicy (u mnie o wymiarach 21 cm ) i pieczemy(...)przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie górna połowa piekarnika plus termoobieg). Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 15 min z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Przygotowujemy polewę poprzez dokładne zmiksowanie jogurtu z odżywką białkową oraz opcjonalnie aromatem kokosowym . Na ostygnięte ciasto wylewamy polewę
WegePrzepisbardzo wychodzić się nie chce, za to przyciąga ciepło przytulnej kuchni : ) Ostatnio buszuję też w necie w poszukiwaniu ciekawych inspiracji na nowe , przekładane ciacha. Dużo fajnych pomysłów na ciasta jesienne znalazłam na stronie Przepisy.pl – znajdziecie tam także wiele przepisów ciacha z kremem (które znajdziesz tutaj ), podobnych do mojego Biszkopta Przekładanego Dwukrotnie : słodkiego ciacha z dwoma rodzajami owocowego przełożenia (porzeczkowego
Domowe ciastaCiasto Shrek to popularne ciasto w zielonych kolorach, przygotowywane na zielonym soku typu Kubuś czy Pysio. Składa się z biszkoptu (choć w wersji bez pieczenia można go zrobić na biszkoptach), masy budyniowej, pianki śmietanowej, delicji i galaretki. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i dobrze smakuje. Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki pszennej 1-2 łyżki(...)przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia. Masę śmietanową wykładamy na masę budyniową z delicjami. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smaki Na Talerzudrożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić(...)następnie podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze
Zrób to smaczniepolecam zrobić na maśle dzięki czemu jest jeszcze lepszy. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła zimnego 3 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru sernik: 750 g sera(...)tłustego twarogowego 500 g mascarpone 1 budyń waniliowy pasta waniliowa 2/3 szklanki cukru 5 jajek 1 kg gruszek po obraniu 2 łyżki cukru ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól,proszek do pieczenia kakao, masło zimne pokrojone, jajka. Wyrabiam krótko rękoma albo robotem. Ciasto dzielę na dwie części i wstawiam do lodówki na godzinę. Dno formy
wesoła kuchniaDzisiaj polecam sernik z czereśniami. Składniki na ciasto kruche 150 g masła 250 g maki 50 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Składniki na masę serowa 500 g sera twarogowego półtłustego 2 jajka 50 g masła 125 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy czereśnie bez pestek Przygotowanie ciasta kruchego Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem(...)koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i mocno schłodzić. Po schłodzeniu jeden kawałek ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach( na tortownice o średnicy 22 cm ). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Przygotowanie masy serowej Ser zmielić trzy razy przez maszynkę. Do zmielonego sera dodać żółtka, cukier, stopione przestudzone masło
Pomysłowa kuchniapyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (6 porcji): 300 g. ciasta francuskiego 3 twardsze gruszki konferencja 30 g. cukru brązowego 2 duże łyżki nutelli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki pszennej Gruszki obierz i przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Połóż(...)pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, zostawiając w całości cieńszy koniec gruszki (tam gdzie było ogonek owocu). W ten sposób wszystkie plasterki trzymają się razem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciasto zlep w kulę. Rozwałkuj na blacie okrąg, podsypując ciasto mąką. Przełóż do formy na tartę o średnicy 25-26 cm tak, aby brzegi ciasta wychodziły poza blaszkę. Na cieście rozsmaruj
Delicious PlaceZamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję(...)mleczna ½ czekolady ciemnej Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia składników. Teraz mogę złożyć ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasączam, wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Górę smaruję pozostałym kremem. Dodatkowo potrzebuję: 500 g ulubionych owoców (u mnie to borówki, truskawki
Słodki sentymentmiękką palmę utrzeć mikserem do spienienia ( masa ma być grudkowata ) z 2 minuty na najwyższych obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęste ciasto. Formy do pieczenia 25x25 i 20x11 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża 30x25 cm (większa forma do pracy męża jest ), ciasto wyłożyć do form, na cieście poukładać gęsto(...)połówki nektarynek. Składniki na kruszonkę mikserem utrzeć i wysypać na owoce. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne ciasto ucierane, ciasto jest łatwe, szybkie do wykonania i pasuje do wielu owoców sezonowych........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię