ciasto - 162020 przepisów (strona:2144/10802)

Biała dama z ananasem 357

Biała dama z ananasem to ciasto, które spisałam do swojego zeszytu z przepisami tuż po ślubie. Wtedy robiłam je stosunkowo często, aż całkiem o nim zapomniałam. Ostatnio wertując kartki zeszytu, w poszukiwaniu innego ciasta, trafiłam właśnie na ten przepis i postanowiłam go sobie przypomnieć. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne. Jak dla mnie punktem obowiązkowym jest tutaj dodatek rodzynek, choć(...)koniec masę mieszamy z rodzynkami i ananasem. Wykładamy od razu na przestudzony biszkopt, wyrównujemy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta

Smaki Na Talerzu
Chlebek czosnkowo-ziołowy 33

pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać 50 ml letniego mleka. Odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować. Ciasto posmarować przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym i pokroić na paski. Każdy pasek ciasta zawinąć

Alle Dobre!
PYSZNE CIASTO MAŚLANO - JOGURTOWE Z RABARBAREM 27

Ciasto ucierane z masłem i jogurtem jest wyjątkowo smaczne. Owoce do ciasta dodajemy sezonowe. Polecam przepis :)          SKŁADNIKI :  5 gałązek rabarbaru + 4 łyżki cukru  4 jajka  1 szklanka cukru łącznie z 1 cukrem waniliowym  szklanka ma pojemność 250 ml  190 g naturalnego jogurtu  200 g rozpuszczonego masła  2 łyżeczki(...)pieczenia 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej          PRZYGOTOWANIE :  Rabarbar kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odkładamy na moment przygotowywania ciasta.  Całe jajka ubijamy mikserem, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilkę ucieramy.  Dodajemy jogurt, roztopione masło, miksujemy tylko aż składniki się wymieszają. Następnie wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Kajmakowiec 50

Ciasto kajmakowiec bez pieczenia z keksówki to idealny deser dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie przepisy bez konieczności używania piekarnika. Deser ten to idealna propozycja na różnego rodzaju okazje, od rodzinnych spotkań, po większe domowe imprezy. Artykuł Kajmakowiec pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Sernik malinowy z białą czekoladą 24

Sernik malinowy z białą czekoladą Ekstra kremowy, delikatny i po prostu pyszny serniczek, pieczony z musem z malin i białej czekolady. Bardzo efektowne i eleganckie ciasto, które sprawdzi się przy wielu okazjach. Polecam!     Składniki: Spód ciasteczkowy: 160g herbatników 60g masła Masa serowa: *wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki minimum 1 godzinę wcześniej(...)cukru 70g miękkiego masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 100g białej czekolady 50 ml śmietanki kremówki Do ozdoby: kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki   *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” *** *** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy *** *** Dno tortownicy ( moja blaszka ma średnicę 24cm ) wykładamy papierem

Blog z Apetytem
Daktylowe brownie 40

Masz trochę daktyli – zrób daktylowe brownie zupełnie bez dodatku białego cukru. Daktylowe brownie jest wilgotne, mięsiste i smakuje rewelacyjnie wciągająco 🙂 A przepis jest łatwy i szybki. Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek 50 g masła 50 g czekolady 100% (możesz użyć też czekolady 70%) 1 średni banan 1 łyżka kakao 3 pełne łyżki masła orzechowego (u mnie crunchy(...)blenduję daktyle na masę. Masło i czekoladę rozpuszczam w rondelku. Daktyle, czekoladę z masłem i pozostałe składniki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę 25×12 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut. Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia. Wystygnięte brownie polewam czekoladą

Słodki sentyment
szybkie,łatwe ciasto ucierane z jabłkami, rabarbarem... 201

wanilinowy 1/2 opakowania, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 3 szklanki jabłka 1 kg, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier puder do posypania ciasta - ile potrzeba Do pojemnika dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, wlać stopioną letnią palmę i mikserem utrzeć na nie za gęste ciasto z 2 minuty na najwyższych(...)obrotach. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy. Obrane jabłka zetrzeć na tarce szatkownicy (tarka szatkownica do ogórków, kapusty również do jabłek, gruszek się sprawdzi na cienkie plasterki) , wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną. Jabłka wyłożyć na wierzch ciasta, wygładzić wierzch, posypać kawałeczkami obranego rabarbaru. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta na cieście francuskim 38

Moja pierwsza tarta na cieście francuskim. Spód uformowałam w kształt prostokąta aby stworzyć na nim fajną kompozycję. Można też wykorzystać po prostu formę do tarty. Proste a zarazem cieszy oko. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) ok 9 grubszych zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią Szparagi ugotować al'dente i wystudzić. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zawinąć do środka i utworzyć wyższe brzegi (ok 1,5 cm) żeby masa nie wypłynęła. Ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Do miski wbić jajka. Białkiem posmarować cały uformowany spód tarty. Blaszkę ze spodem wstawić do nagrzanego

Monia miesza i gotuje
sernik ajerkoniakowy 31

składniki na spód ciasteczkowy: 160 g herbatników 60 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (tortownicy ok.22-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy dnem szklanki. składniki na masę serową: 750 g sera białego, 2-3x zmielonego 100 ml śmietanki kremówki(...)jajka 1 budyń waniliowy (40 g) 180 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremki z ciastem. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch się lekko zrumieni, ok.70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach. składniki na galaretkę z ajerkoniaku

Domowy Smak Jedzenia
Czym jest Injera? Przepis oraz historia. 31

bogaty w białko, żelazo, wapń i stanowi świetne źródło błonnika. Ponadto, teff jest naturalnie bezglutenowy, co czyni injerę odpowiednią opcją dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Proces fermentacji ciasta do injery nie tylko przyczynia się do jego charakterystycznego smaku, ale także zwiększa biodostępność składników odżywczych i wprowadza korzystne probiotyki, czyniąc injerę zarówno pysznym, jak i zdrowym wyborem. Przepis(...)Injerę Składniki: 2 szklanki mąki teff Woda (około 3 szklanki, dostosuj w zależności od potrzeb) 1/2 łyżeczki soli Olej do smażenia (opcjonalnie) Instrukcje: Przygotowanie ciasta : W dużej misce wymieszaj mąkę teff z wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dosyć płynne, podobne do ciasta naleśnikowego. Fermentacja : Przykryj miskę ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu

Taste and Cook
Babka jak keks 46

Babka jak keks Dziś mam dla Was przepis na babkę nadzianą bakaliami. Babka jak keks to świetne połączenie dwóch ciast, które tak często goszczą na wielu wielkanocnych stołach. Taka wielkanocna babka nadziana ulubionymi bakaliami (u mnie migdały, rodzynki, skórki pomarańczowe i cytrynowe) jest nie tylko smaczna, ale też prosta w przygotowaniu (wystarczy wszystko wymieszać). To jedno z tych ciast, które(...)masła 3 jajka M pół szklanki ulubionych bakalii (ilość po posiekaniu): u mnie migdały, rodzynki sułtańskie, skórka z pomarańczy i skórka z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Bakalie siekamy nożem, przekładamy do miski i mieszamy z mąką ziemniaczaną (około 2 czubate łyżeczki). Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru, mąki, proszek

Słodkie okruszki
Mazurek wielkanocny z kajmakiem 38

Mazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych ciast w polskiej kuchni wielkanocnej. Jego charakterystyczna krucha skorupka i obfitość różnorodnych dodatków sprawiają, że zawsze cieszy się dużym uznaniem podczas świątecznych spotkań rodzinnych. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mazurek wielkanocny z kajmakiem i orzechami – połączenie słodyczy kajmaku z chrupkością orzechów sprawia, że ten wypiek smakuje wyjątkowo! Składniki(...)soli Masa kajmakowa 300 g śmietany 30% 12 łyżek cukru trzcinowego szczypta soli Dodatkowo 2 garście migdałów 2 garście orzechów włoskich 1 garść orzechów nerkowca Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy na 30 minut do lodówki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier trzcinowy, na wolnym ogniu, nie mieszamy. Możemy jedynie potrząsać rondelkiem. Dodajemy sól

gotuj ze mną
Babka piaskowa na Wielkanoc z pomarańczowym akcentem 39

podróż po historii, przepisach i tajnikach przygotowania tego wiosennego przysmaku. Babka piaskowa Aby przygotować babkę piaskową, potrzebujesz prostych, ale jakościowych składników, które zapewnią jej idealny smak i konsystencję. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g cukru 125g margaryny do pieczenia 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 pomarańczy Kilka kropli esencji(...)pomarańczowej Lukier: 150g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy Przepis na babkę piaskową Przygotowanie ciasta: Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, cały czas mieszając. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, esencję

Moja Książka Kucharska
Przekąska z ciasta francuskiego z sałatką ryżową 33

Sałatka ryżowa w koszyczkach z ciasta francuskiego…. A może koszyczki z sałatką? Zastanawiałam się, która nazwa jest lepsza, ale tak naprawdę obie świetnie pasują Jedno jest pewne, bez względu na nazwę, jest to świetna przekąska imprezowa. Ucieszy zarówno oczy, jak i podniebienie. Jedną z moich ulubionych sałatek postanowiłam podać w niecodziennym wydaniu, bo w koszyczkach z ciasta francuskiego. Udekorowałam(...)przekrójcie je wzdłuż na pół. Sałatka: 50 g ryżu np basmati 2 krążki ananasa 2-3 łyżki kukurydzy 1-2 łyżki majonezu przyprawa curry sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. ciasta francuskiego xxl 1-2 op. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju czosnkowym kawior – opcjonalnie ulubione kiełki, u mnie groszek czepny Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką kółeczka. Umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Babka serowa 37

Babka serowa Jeśli nie przepadacie za suchymi ciastami, to ta babka będzie dla Was idealna. Nam tak zasmakowała, że piekłam ją już dwa razy pod rząd. Jest wilgotna dzięki zawartości sera, choć w smaku wcale nie jest on wyczuwalny. Do tego prosta i szybka w wykonaniu, także każdy spokojnie sobie poradzi. Polecam!     Składniki: wszystkie składniki powinny być(...)miękkie masło i stopniowo dodajemy cukier, a następnie twaróg *** *** Ucieramy na gładką masę *** *** Cały czas miksując dodajemy do masy po jednym jajku, a następnie sok z cytryny *** *** Następnie do ciasta przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wyrównujemy *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem