ciasto - 162020 przepisów (strona:2147/10802)

Deserki truskawkowe 32

czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu – świeże owoce, wiórki(...)kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość

Słodki sentyment
Stefanka bez pieczenia 33

Bardzo łatwe i szybkie ciasto to musi być stefanka bez pieczenia Tym razem przepis pochodzi ze starego zeszytu, ale nie mojej Mamy, tylko Mamy Pani Ewy. Dziękuję za podzielenie się takim skarbem, a Was zapraszam po przepis Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 250 g masła 2 łyżki kakao(...)ciastek (4 x 4 ciastka). Na ciastka wykładam połowę czekoladowej masy, na masę kolejne ciastka 4 x 4. Czynności powtarzam na zmianę z masą waniliową. Kończę ciastkami i odstawiam ciasto do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin. Teraz mogę przygotować polewę. Składniki na polewę: 100 ml śmietanki 30% 90 g czekolady 1 łyżka miodu Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam

Słodki sentyment
Placek kawowo-migdałowy 27

przepis na placek kawowo-migdałowy – to doskonała propozycja nie tylko na Boże Narodzenie Wystarczy chwilka wolnego czasu i doskonałe ciacho do kawy gotowe. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 250 g miękkiego masła 4 jajka 2 łyżki mleka ½ szklanki mielonych migdałów(...)łyżkach gorącej wody. Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski i mieszam, dodaję rozpuszczoną kawę, krótko mieszam. Następnie dodaję resztę składników, za wyjątkiem płatków migdałowych. Miksuję ciasto, aż zrobi się gładkie. Na koniec dodaję płatki migdałowe i delikatnie mieszam łopatką. Ciasto przekładam do blaszki (30 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Orzechowy miodownik bez pieczenia 46

wykładam 1/3 zimnego kremu budyniowego. Delikatnie rozprowadzam nożem. Na krem kładę drugi blat (blaty są delikatne i mogą pękać, ale to nic nie szkodzi! Układaj nawet fragmentami, a ciasto i tak się uda!) Drugi blat smaruję 1/3 zimnego kremu budyniowego i przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat smaruję powidłami i ostatnią porcją kremu budyniowego i przykrywam czwartym, ostatnim blatem. Tak przygotowane(...)ciasto wstawiam do lodówki na 40 minut. Następnie kroję miodownik wzdłuż, jedną połówkę smaruję powidłami lub czekoladą i układam na niej drugą połówkę tworząc miodownik rozmiarów 15×30 cm. Miodownik ponownie wędruje do lodówki na 40 minut. Na koniec przygotowuję polewę z czekolady. Składniki na polewę: 50 ml śmietanki 30% 50 g czekolady (ulubionej, u mnie 64% ) 1 łyżka

Słodki sentyment
Sernik gotowany na herbatnikach 187

Sernik gotowany to jedno z moich ulubionych ciast i deser do którego mam duży sentyment, bo wiąże się nierozerwalnie z moim dzieciństwem. Lubię to ciasto nie tylko za smak, ale również za prostotę i łatwość wykonania, a jednocześnie możliwość zrobienia go na różne sposoby. Wystarczy dobrać do niego za każdym razem inne dodatki typu ciastka, galaretka, sezonowe owoce by stworzyć(...)zagotowania. Masę gotowałam na małym ogniu jakieś 2 minutki. Masę podzieliłam na trzy równe części. Pierwszą część wyłożyłam na herbatniki. Na masie ułożyłam drugą warstwę ciastek, wyłożyłam drugą część ciasta, znów ułożyłam herbatniki i tak dalej. Na wierzchu powinna być warstwa ciastek. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia i dopiero przygotowałam polewę. Śmietanę wlałam do rondelka i podgrzałam. Do gorącej śmietany wrzuciłam

Waniliowe Improwizacje
Puchatki – placuszki drożdżowe jak pączki 33

Dodaj do nich kefir, masło i jajka. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie lub za pomocą robota z hakiem i wyrabiaj przez kilka minut, aż powstanie gładkie i elastycznie ciasto. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę delikatnie oprószoną mąką i jeszcze raz przez około minutę wyrabiaj je ręką. Następnie podziel je na 3 części. Każdą z tych części jeszcze na 3. Kawałki, które powstaną podziel jeszcze na trzy części. Każdy kawałek rozwałkuj na dość cienkie koło. Na jego środku nałóż płaską łyżeczkę kajmaku (może to być też marmolada

e-PrzepisyKulinarne
Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami 39

kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem innej mąki np. orkiszowej Ślimaczki drożdżowe, składniki na około 15-16 bułeczek: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki 250 ml mleka 40 g drożdży 1 małe jajko 100 g cukru 70 ml oleju Ciasto szykujemy dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto(...)lodówki. W mleku rozpuszczam drożdże (połamane wrzucam do mleka i mieszam kilka razy). Do miski wrzucam wszystkie składniki i miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wałkuję cienki prostokąt o wymiarach

Relaxtime
ryba po japońsku 38

kawałki ok. 4-5 cm. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki. Wszyskie warzywa mieszamy ze sobą. składniki na ciasto do panierowania ryby: 100 g mąki 60 g wody 70 g mleka 2 małe jajka wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Kawałki ryby zamaczamy w cieście i smażymy, z każdej

Domowy Smak Jedzenia
Serniczek kinder bueno 42

się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy *** *** Sernik przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy(...)uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach *** *** Gdy sernik ostygnie

Blog z Apetytem
Pszczółka inaczej 37

Przepyszne ciasto, polecam serdecznie. Mam przepis od mojej przyjaciółki. Dziękuje. Wykonanie biszkoptu – Białka ubić z odrobiną soli. Jak już białka są sztywne dodać cukier i cukier waniliowy, wsypując powoli i cały czas ubijać. Podczas ubijania dodawać po żółtku, następnie wlać śmietanę. Teraz już kolej na mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach(...)Piec ciasto w temperaturze 180 przez 20 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przygotować masę orzechową. Przygotowanie masy – do garnka włożyć masło, wlać śmietanę, dodać rozdrobnione orzech. zagotować masę i wymieszać. Ostudzić. Masa może być lekko letnia. Na gorący biszkopt wylać masę i równo ją rozprowadzić. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut w temperaturze

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Balladyna 104

Pyszne ciasto warstwowe na cienkim, kakaowym biszkopcie, przełożonym lekką masą serową, masą krówkową otoczoną herbatnikami i grubą warstwą galaretki z malinami. Przepis na to ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Balladyna jest bardzo elegancka, pięknie prezentuje się na stole, może być doskonałym wypiekiem na urodziny czy święta. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych(...)produktów z których powstało pyszne ciasto. BISZKOPT KAKAOWY 5 jajek 0,5 szkl cukru szklanka mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 750 g twarogu z wiaderka 70 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 4 łyżki zimnej wody 400 g słodkiej śmietanki 36%, schłodzonej DODATKOWO ok 50szt

Podróż w kulinaria
LEKKI PIERNIK KETO (bez glutenu, laktozy i cukru, redukcja) 60

ocen) Niesamowicie pyszny i aromatyczny lekki piernik KETO. Idealny dla osób ograniczających węglowodany, ale też unikających glutenu, laktozy czy cukru. Delikatne biszkoptowe ciasto, które wybornie smakuje. Można je także serwować np. z dżemem bez cukru lub polewą czekoladową. Piernik jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Znakomicie sprawdzi się w menu redukcyjnym, a z odpowiednimi dodatkami np. orzechami czy polewą(...)także na adaptacji. Składniki – lekki piernik KETO Ciasto (forma kaksówka 6×12 cm) 4 jajka szczypta soli kłodawskiej 50 g słodzika np. erytrolu 30 g oleju MCT 55 g mąki łubinowej 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g izolatu białek (90%) ( wersji bez nabiału np. izolat białek wołowych) 10 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ola la LCHF
Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu 41

upieczeniu, więc można je przygotować na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie je wcześniej przed świętami, to raczej nie dotrwają do Bożego Narodzenia, gdyż kuszą swoim korzennym zapachem już z daleka. Ciasto na pierniki jest bezproblemowe do przygotowania, łatwo się zagniata, wałkuje i wykrawa. Pierniczki po upieczeniu oblać polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je przyozdobić lukrem, bądź zostawić bez żadnych dodatków(...)dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąk, sodę i drożdże. Następnie wbij jajko i wlej przestudzoną mieszankę miodową. Rękami albo za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie i jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolicy delikatnie oprószonej mąką na cienki placek o grubości do 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z brzoskwiniami 37

sernik urozmaicony dodatkiem w postaci brzoskwiń. Prezentuje się wyśmienicie na każdym świątecznym stole. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 50 min   SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto kruche 150 g mąki (1 szklanka) 100 g masła zimnego 40 g cukru drobnego 1 żółtko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa 1 kg sera z wiaderka(...)łyżka skrobi ziemniaczanej 7 połówek brzoskwiń z puszki (ok. 200 g) szczypta soli + 1 łyżka cukru * Ser i jajka powinny być w temp. pokojowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZYGOTOWANIE Ciasto kruche Sypkie składniki wymieszaj i przesiej Dodaj masło i posiekaj do uzyskania kruszonki Następnie dodaj żółtko i wyrób szybko gładkie ciasto Wylep ciastem dno blaszki Podpiecz w piekarniku nagrzanym

Słodki Blog
Ciasto Morze Czarne 48

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Morze Czarne bardzo smaczne i bardzo efektowne na szczególne okazje. Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami, delikatną wiśniową frużeliną, a to wszystko przykryte słodka i chrupiąca beza. To ciasto jest tak pyszne, że wszystkich uwodzi swym wyjątkowym posmakiem. To prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do przepisu, bo naprawdę warte swojej pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Morze(...)lodówki blaszkę z biszkoptem i frużeliną. Na frużelinę wykładamy czekoladowy krem. Następnie na czekoladowy krem kładziemy drugi blat biszkoptu. Na drugi blat biszkoptu wykładamy krem śmietankowy. Na wierzch ciasta wykładamy bezę. Ciasto kilka godzin chłodzimy w lodówce. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto Morze Czarne pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!