Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-bananowe, z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. Słodycz ciasta została uzyskana w większości z marchewki i bananów dzięki czemu można było zdecydowanie ograniczyć dodawany cukier. SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8) 160 g płatków owsianych 100 g mąki tortowej lub bezglutenowej lub pół na pół 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 jajka(...)soli, wanilię i wymieszaj trzepaczką. Dodaj jogurt i olej, wymieszaj. Dodaj banany i marchewkę, wymieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
Słodki BlogStary przepis na pyszny miodownik, przełożony kremem budyniowym z aromatem migdałowym. Składniki blaszka 25/35: ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru pudru, 10 dag miodu, 5 dag masła, 1 jajko, 1 łyżka octu, 1 łyżka sody, 5 łyżek mleka, krem: 1 litr mleka, 2 budynie śmietankowe, 25 dag cukru, 1 kopiata łyżka mąki pszennej, 1 kostka masła, olejek(...)migdałowy, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i przykryć ciasto folią spożywczą i wałkować na wielkość blachy. Piec w 170 st. C przez ok 15 minut, aż ciasto będzie złociste. Krem: 750 ml mleka nastawić
kulinarne odsłony patiBardzo smaczne ciasto drożdżowe z makiem o kształcie gwiazdy. Idealne na święta i nie tylko, polecam przepis. ROZCZYN : 30 g drożdży 1 łyżka cukru 1/4 szklanka ciepłego mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej CIASTO : 1 jajko 1/2 szklanka mleka 600 g mąki pszennej tortowej 50 g masła(...)makowej lub domowa masa makowa z 200 g maku mielonego. PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy rozczyn, następnie wlewamy go do misy robota i dodajemy resztę składników na ciasto. Następnie je wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godziną w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg wielkości blaszki z piekarnika
Kulinarne Fantazje MarioliSzukacie pomysłu na ciekawe ciasto na świąteczny stół? Makowiec na kruchym cieście będzie idealnym wyborem. Artykuł Makowiec na kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plRewelacyjne ciasto, biszkoptowy - orzechowy spód i masa z macarpone i kajmaku. Cudowne połączenie orzechów i kajmaku. Polecam przepis. CIASTO : 4 jajka 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mielonych orzechów włoskich(...)mascarpone 6 zagęstników do śmietany lub 3 łyżki żelatyn rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku 1/2 puszka kajmaku ( puszka ma 510 g ) kakaowe herbatniki na wierzch ciasta orzechy do posypania PRZYGOTOWANIE : BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukry, żółtka i miksujemy. Następnie wlewamy olej i przesiewamy maki z proszkiem i wsypujemy
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis na proste ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Jest bardzo maślane i wilgotne od jabłek. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 3 jajka 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 600 g jabłek(...)puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Rada: mogą być nieco większe ok. 2cm x 2cm, wtedy ładnie zatopią się w cieście. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, Białka ubij ze szczyptą soli. Jak zaczną się robić sztywne, dodaj cukier kryształ i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce utrzyj miękkie masło
Słodki BlogOlejek pomarańczowy pół buteleczki, Polewa: Czekolada mleczna 100 g, Mleko 4-5 łyżek, Ponadto: Bułka tarta 1-2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki kruchego spodu zagnieść. Ciasto rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, wierzch przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie przyklejało się do wałka, a następnie gotowe(...)przenieść razem z papierem na blachę. Ciasto posypać bułką tartą. Masa serowa: Ser twarogowy zmielić. Jajka oddzielić białka od żółtek. Wszystkie składniki oprócz białek przełożyć do miski i zmiksować blenderem do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie w 3 partiach dodać ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę serową wylać na ciasto
kulinarne odsłony patispód z herbatników: 160 g herbatników kakaowych 80 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy dnem szklanki. składniki na masę serową: 500 g sera białego, zmielonego 250 g serka typu mascarpone(...)łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Całość przelewamy do foremki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała (najlepiej na noc). składniki na wierzch ciasta: 200 g śmietanki kremówki 36 % 1 łyża cukru pudru plasterki banana sok z ok. 1/2 cytryny wykonanie: Plasterki banana zalewamy sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dowolnie
Domowy Smak Jedzeniarazy w miesiącu smażycie naleśniki? Ja przynajmniej 2 razy w miesiącu. Korzystam z mojego wiele razy wypróbowanego przepisu na ciasto naleśnikowe, ale nadzieniem lubię zrobić niespodziankę. Prawda jest taka, że smak naleśników zależy od nadzienia. Zatem pożywne, smaczne, zdrowe i domowe naleśniki to te pysznym nadzieniem. Domowe naleśniki – cienkie, czy grube, bezglutenowe czy pszenne, na śniadanie, obiad lub kolację(...)jest ogromny! Dodatkowo, naleśniki świetnie sprawdzają się na każdą porę dnia: od śniadania, przez obiad, aż po kolację. Co niektórzy jedzą naleśniki na deser. Jeśli usmażymy naleśniki z perfekcyjnego ciasta naleśnikowego to będą one idealne na każdą okazję. Cienkie naleśniki – klasycznie! Cienkie naleśniki, często nazywane francuskimi crêpes , to prawdziwa klasyka. Delikatne, miękkie i elastyczne, idealnie nadają się do zawijania
codojedzeniadokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, cukrem oraz 200 g mąki i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Forujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 60 min. Następnie ciasto dzielimy na 6 części, z których formujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na kształt okrągłego placki
Domowy Smak Jedzeniagorącej wody 450 g malin wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć dodajemy do niej maliny, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała
Domowy Smak JedzeniaCiasto z malinami łyżką mieszane to pomysł na prosty i szybki deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Przygotujesz je w 5 minut! Artykuł Ciasto z malinami łyżką mieszane pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plProsty przepis na pyszną przekąskę. Kiełbaski (u mnie z szynki), owinięte plasterkiem sera, i mięciutkim, lekkim drożdżowym ciastem. Fajny pomysł na ciepłą kolację, lunch do pracy czy spotkanie ze znajomymi. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania. Wyrasta chwilę tylko rozczyn. Takie domowe hot-dogi pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym albo ketchupem. Składniki na ciasto(...)wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Kiedy zaczyn zacznie rosnąć dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy na długie paski. Każdą kiełbaskę owijamy serem, a następnie paskiem ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Walijskie PichcenieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zainspirowała mnie rustykalna tarta z francuskiego magazynu kulinarnego, a ponieważ jest sezon na śliwki – pomysł na ciasto zakiełkował w kilka chwil. Połączenie orzechów i śliwek jest tak pyszne, że trudno przestać na jednym kawałku. Bosko smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów albo bitą śmietaną, jak również na zimno(...)Gwarantuję! Spróbujcie i Wy! Tarta na orzechowym cieście ze śliwkami Składniki: · 140g mąki · 40g orzechów włoskich · 80g masła w temp. pokojowej · 60g cukru · 1 żółtko Nadzienie
Obiad gotowy