kruszonką. Wyszła przepyszna, pachnąca, pulchna i sprężysta :-) Składniki (blaszka 24x24cm) : Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 120 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka Ciasto: 320 g mąki 3 jajka 3 łyżki cukru 60 g masła - rozpuszczonego + niepełna szklanka jagód leśnych wymieszanych z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 duże łyżki mąki 1 łyżka(...)ciepłe miejsce do podrośnięcia. 2. Jajka utrzeć z cukrem. 3. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, roztopione przestudzone masło i jajka ubite z cukrem. Wyrobić ciasto. Będzie luźne, ale nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto wyrabiałam mikserem z hakami przez około 8-10 minut. 4. Ciasto przykryć, odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną
Kuchnia domowa Aniczas w dzisiejszym, zabieganym świecie jest dosłownie dla większości z nas na wagę złota. U mnie czasu wolnego mało, więc kocham wszystkie ekspresowe przepisy 😉 Dzisiejszy, mimo to, że ciasto jest drożdżowe taki właśnie jest. Zapraszam na mięciutkie, ekspresowe pizzerinki 😍 Jak przy każdej pizzy, możemy dowolnie modyfikować farsz, i położyć na ciasto co tylko lubimy lub mamy w lodówce. Podane(...)przeze mnie składniki na nadzienie to tylko propozycja. Podobnie jak podsmażenie składników nadzienia przed położeniem na ciasto. Dużo osób pomija ten etap i pizza też smacznie wychodzi, ja jednak uważam, że podsmażenie i jednocześnie odparowanie wody np. z pieczarek powoduje, że wilgoć nie wnika w ciasto, a nadzienie zyskuje dodatkowy smak. Składniki: na 9 sztuk 1 i 1/2 szklanki
Walijskie PichcenieWracając do drożdżówki... Upiekłam ją w 2 formach keksowych. Wyszła delikatna, puszysta po prostu palce lizać. Polecam przepis :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/20 CM LUB 2 KEKSÓWKI: CIASTO: 90 g cukru łyżka cukru waniliowego paczka suchych drożdży (7g) lub 25 g świeżych 0,5 szklanki oleju szklanka mleka 3 całe jajka 450 g mąki pszennej ORAZ(...)cukier, cukier waniliowy, drożdże, jajka - należy roztrzepać widelcem, potem olej i mleko. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. NASTĘPNEGO DNIA: Do miski dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem lub dokładnie za pomocą łyżki. Blachę lub blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, przykrywamy folią i odkładamy do wyrośnięcia. ROBIMY KRUSZONKĘ: Wszystkie składniki
Pani na desernajhuczniej obchodzonych dni przez szwedów w roku, z wiankami na głowachm, wśród zieleni, uśmiechów i truskawek :) I tym radosnym czasem inspirowałam się, piekąc truskawkowe cynamonki. W pulchne drożdżowe ciasto z cynamonem zawinęłam soczyste truskawki i odrobinę migdałów, które od czasu do czasu wesoło chrupią. Mięciutkie w środku, soczyste w każdym kęsie i delikatnie chrupiące z wierzchu cynamonki wypełnione po brzegi(...)odpłynąć na puszystej, drożdżowej chmurce rozkoszy. A jeśli macie ochotę na więcej owocowych pomysłów na cynamonki, koniecznie sprawdźcie te z jagodami i fioletowym sosem ! :) Cynamonki z truskawkami Potrzebujesz: Na ciasto drożdżowe 25g świeżych drożdży / 7g suszonych 250ml letniego mleka 50g cukru 415g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 100g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 400g truskawek 1 łyżka
Kuchnia w Słońcu Skąpanasernik z owocami, tym razem padło na słodkie truskawki, które idealnie komponują się z waniliową masą serową i złocistą kruszonką. Bardzo polecam. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)serka waniliowego 2 jajka 5 łyżek budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu/cukru Dodatkowo: 300 g truskawek Wykonanie: Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto kruche : Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz
Healthy food explorerzobaczyłam takie oto ciacho i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Wszelkie wypieki z kawą w roli głównej to coś, co baaaardzo lubię, więc i co do tego ciasta miałam wielkie oczekiwania. Coś niecoś pozmieniałam i wyszło z tego przepyszne ciacho o kawowym aromacie. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem kawy, „Kawowe Domino” powinno przypaść Wam do gustu(...)Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, masy serowej z mlekiem w proszku, zatopionych w niej biszkoptów nasączonymi kawą oraz kawowej pianki. Ja jestem z tego ciasta bardzo zadowolona. Jedyne co, to biszkopty nasączyłam chyba zbyt mocno i nie wyglądały najlepiej, za to smakowały mocno kawowo i to było super! Biszkopt: 4 jajka 85 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej
Smaki Na TalerzuBanalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami :D. Z zaledwie kilku składników! Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki ubitym białkom. I mimo, że nie wyrasta bardzo wysokie, to jest puszyste i mięciutkie. Powiem Wam, że choć proste w smaku, to jest tak dobre, że ciężko się od niego oderwać :). Pięknie pachnie truskawkami, ale ja już wiem(...)świetnie smakowałoby też z malinami albo z rabarbarem! Bardzo bardzo polecam :). Do przygotowania ciasta, wykorzystałam pasteryzowane białka w płynie od Farma Białka . Takie białka, to świetna alternatywa dla tradycyjnych białek jaj, zwłaszcza w sytuacjach, kiedy potrzebujemy właśnie samych białek, np. do upieczenia bezy, bezików, tortów bezowych, makaroników, kokosanek i wielu innych słodkości. Bez marnowania żółtek, bez zbędnych skorupek... Wygodnie
Opowieści z piekarnikaDzień dobry :-) Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na ciasto z rabarbarem, to polecam Wam to. Jest bardzo smaczne, kwaskowaty rabarbar idealnie łączy się ze słodkim ciastem. Do tego jest ono delikatne i puszyste. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Blaszka: 23 x 33 cm Składniki: 7 jajek L (białka osobno, żółtka osobno) 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)rozpuszczony). 2. Do ubitej piany dodajemy żółtka i ubijamy około 3 minuty. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ja dałam w 3 turach i teraz ciasto albo mieszamy drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. 3. Na końcu dodajemy 2/3 przygotowanego rabarbaru. Całość mieszamy szpatułką. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy
kruche babeczkijesteśmy wszyscy w domu, szykuję na śniadanie domowe racuchy. Przepis na racuszki drożdżowe jest bardzo prosty i warty zapisania. W sezonie na rabarbar zazwyczaj to on stanowi dodatek do ciasta, a kiedy nie jest dostępny, dodaję jabłka i szykuję tradycyjne racuchy z jabłkami albo racuchu ze śliwkami . Możecie dodać także inne ulubione owoce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno(...)domowych racuszków z rabarbarem. Są pyszne! DROŻDŻOWE RACUCHY Z RABARBAREM – PRZEPIS Składniki ROZCZYN 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru CIASTO 1 jajko 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej 125 ml mleka szczypta soli 2 łodygi rabarbaru DODATKOWO cukier puder olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do ciepłego mleka
Przepiski.plmojego przepisu na pizze w hiszpańskiej odsłonie. Smakuje wybornie jeśli jesteście wielbicielami pikantnych smaków. Salami, chorizo, ser i do tego odrobina zdrowia – król brokuł – do tego cienkie, pyszne ciasto pieczone na kamieniu! Mniam! PRZEPIS PIZZA Z CHORIZO Składniki na 2 sztuki: ciasto: 500g mąki włoskiej do pizzy typ 00 5 dag drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)edam 200g salami w cienkich plasterkach 100g chorizo w cienkich plasterkach kilka różyczek brokuła 0,5 papryki czerwonej oregano Jak zrobić pizze z chorizo: Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. Najpierw w wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, potem wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto i zostawiamy
Dorota SmakujePrzepis na pyszne ciasto z rabarbarem, maślane, pełne rabarbaru i chrupiącej kruszonki. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 50-60 min Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Ciasto: 100 g miękkiego masła (1/2 kostki) 100 g cukru pudru (1/2 szklanki) 2 jajka 130 g mąki (3/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)może się zwarzyć po dodaniu jajka, nie przejmuj się tym, po dodaniu mąki wróci do jednorodnej konsystencji. Wsypuj stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj na jednolitą masę Ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach do uzyskania okruchów Posyp ciasto kruszonką Piecz w piekarniku
Słodki BlogClafoutis z raarbarem To niewiarygodne jak szybko i łatwo przygotować clafoutis deser francuski z rabarbaru. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar doskonale się uzupełniają. Zadajesz sobie pytanie, jaki deser można zrobić z rabarbaru? Clafoutis to odrobina światowej kuchni na krajowym talerzu. 😉 Ten prosty klasyczny francuski deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu super smakuje na ciepło jak i na zimno. Ciasto(...)jajeczno – biszkoptowe i wiele wariantów, dziś jeden z nich. Clafoutis z rabarbarem, wilgotne ciasto z rabarbarem. Najprostsze ciasto z rabarbarem, to z pewnością clafoutis. Jak zrobić szybki deser z rabarbaru Wiele osób ja też czeka z utęsknieniem aż się skończy zima, a z ciepłą wiosną nastanie pora a rabarbar. W handlu już od jakiegoś czasu rabarbar jest dostępny
Dieta moja pasjadelikatnie na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy *** *** Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 75 minut . Od razu po upieczeniu za pomocą ostrego noża oddzielamy ciasto od brzegów rantu lub tortownicy, aby sernik równo opadł. Ciasto zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Po tym czasie przygotowujemy wierzch ciasta. Do garnuszka przekładamy(...)jagody, zasypujemy cukrem i gotujemy mieszając, aż zmiękną i większość soku odparuje *** *** Całość blendujemy na gładki mus *** *** Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i fixem na sztywno *** *** Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietankę, a następnie łyżką układamy mus jagodowy *** *** Za pomocą łyżki mieszamy delikatnie mus ze śmietanką tworząc ozdobne esy-floresy *** *** Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Wierzch możemy dodatkowo
Blog z Apetytemwspaniałą przekąską, która sprawdzi się na majowe pikniki, w niedługą trasę lub jako pyszna propozycja obok grillowanych pyszności, których z pewnością nie zabraknie w długi weekend ;) W złocistych ramionach ciasta filo kryje się niezwykle aromatyczne nadzienie z sera feta z dodatkiem pokaźnej ilości koperku. Do tego jeszcze czosnek dla podbicia smaków i dodatkowa porcja zieleni pod postacią liści rzodkiewki(...)fety z miodem chili i jego wakacyjną, ziołową wersję z truskawkami balsamico ! Kruszcie fetę i zwijajcie roladki, czas jeszcze bardziej umilić sobie długi weekend ♥ Roladki z ciasta filo z fetą i sosem miodowym Potrzebujesz: 5 arkuszy ciasta filo 270g sera feta lub sałatkowego 2 łyżki posiekanego koperku liście z 4 rzodkiewek / garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku 4 łyżki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto dla miłośników kawy i niezbyt słodkich wypieków. Inspirowane słynnym włoskim deserem. Przed Wami Kostka Tiramisu <3 Wg mnie ciasto jest przepyszne. Jedyna trudność to chyba przekrojenie biszkoptu. Z przekrojeniem go na pół nie mam problemu, ale już przy 3 blatach ręce troszkę mi się trzęsą;) Udało się, choć blaty są dosyć cienkie. Biszkopt piekłam bez dodatku proszku(...)pieczenia. Jeżeli chcecie by ciasto było wyższe, użyjcie nieco mniejszej blaszki (lub dodajcie minimalną ilość proszku do pieczenia ). Można też skorzystać z innej jeszcze opcji i upiec osobno 3 biszkopty (ja bym upiekła każdy z 3 jajek, 3 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i 1 łyżki oleju). Biszkopt: 7 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 1 szkl. z lekką górką mąki
Smaki Na Talerzu