Sernik malinowy z białą czekoladą Ekstra kremowy, delikatny i po prostu pyszny serniczek, pieczony z musem z malin i białej czekolady. Bardzo efektowne i eleganckie ciasto, które sprawdzi się przy wielu okazjach. Polecam! Składniki: Spód ciasteczkowy: 160g herbatników 60g masła Masa serowa: *wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki minimum 1 godzinę wcześniej(...)cukru 70g miękkiego masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 100g białej czekolady 50 ml śmietanki kremówki Do ozdoby: kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” *** *** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy *** *** Dno tortownicy ( moja blaszka ma średnicę 24cm ) wykładamy papierem
Blog z ApetytemMasz trochę daktyli – zrób daktylowe brownie zupełnie bez dodatku białego cukru. Daktylowe brownie jest wilgotne, mięsiste i smakuje rewelacyjnie wciągająco 🙂 A przepis jest łatwy i szybki. Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek 50 g masła 50 g czekolady 100% (możesz użyć też czekolady 70%) 1 średni banan 1 łyżka kakao 3 pełne łyżki masła orzechowego (u mnie crunchy(...)blenduję daktyle na masę. Masło i czekoladę rozpuszczam w rondelku. Daktyle, czekoladę z masłem i pozostałe składniki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę 25×12 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut. Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia. Wystygnięte brownie polewam czekoladą
Słodki sentymentwanilinowy 1/2 opakowania, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 3 szklanki jabłka 1 kg, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier puder do posypania ciasta - ile potrzeba Do pojemnika dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, wlać stopioną letnią palmę i mikserem utrzeć na nie za gęste ciasto z 2 minuty na najwyższych(...)obrotach. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy. Obrane jabłka zetrzeć na tarce szatkownicy (tarka szatkownica do ogórków, kapusty również do jabłek, gruszek się sprawdzi na cienkie plasterki) , wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną. Jabłka wyłożyć na wierzch ciasta, wygładzić wierzch, posypać kawałeczkami obranego rabarbaru. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około
W Mojej Kuchni LubięMoja pierwsza tarta na cieście francuskim. Spód uformowałam w kształt prostokąta aby stworzyć na nim fajną kompozycję. Można też wykorzystać po prostu formę do tarty. Proste a zarazem cieszy oko. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) ok 9 grubszych zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią Szparagi ugotować al'dente i wystudzić. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zawinąć do środka i utworzyć wyższe brzegi (ok 1,5 cm) żeby masa nie wypłynęła. Ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Do miski wbić jajka. Białkiem posmarować cały uformowany spód tarty. Blaszkę ze spodem wstawić do nagrzanego
Monia miesza i gotujeskładniki na spód ciasteczkowy: 160 g herbatników 60 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (tortownicy ok.22-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy dnem szklanki. składniki na masę serową: 750 g sera białego, 2-3x zmielonego 100 ml śmietanki kremówki(...)jajka 1 budyń waniliowy (40 g) 180 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremki z ciastem. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch się lekko zrumieni, ok.70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach. składniki na galaretkę z ajerkoniaku
Domowy Smak JedzeniaBabka jak keks Dziś mam dla Was przepis na babkę nadzianą bakaliami. Babka jak keks to świetne połączenie dwóch ciast, które tak często goszczą na wielu wielkanocnych stołach. Taka wielkanocna babka nadziana ulubionymi bakaliami (u mnie migdały, rodzynki, skórki pomarańczowe i cytrynowe) jest nie tylko smaczna, ale też prosta w przygotowaniu (wystarczy wszystko wymieszać). To jedno z tych ciast, które(...)masła 3 jajka M pół szklanki ulubionych bakalii (ilość po posiekaniu): u mnie migdały, rodzynki sułtańskie, skórka z pomarańczy i skórka z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Bakalie siekamy nożem, przekładamy do miski i mieszamy z mąką ziemniaczaną (około 2 czubate łyżeczki). Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru, mąki, proszek
Słodkie okruszkiMazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych ciast w polskiej kuchni wielkanocnej. Jego charakterystyczna krucha skorupka i obfitość różnorodnych dodatków sprawiają, że zawsze cieszy się dużym uznaniem podczas świątecznych spotkań rodzinnych. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mazurek wielkanocny z kajmakiem i orzechami – połączenie słodyczy kajmaku z chrupkością orzechów sprawia, że ten wypiek smakuje wyjątkowo! Składniki(...)soli Masa kajmakowa 300 g śmietany 30% 12 łyżek cukru trzcinowego szczypta soli Dodatkowo 2 garście migdałów 2 garście orzechów włoskich 1 garść orzechów nerkowca Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy na 30 minut do lodówki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier trzcinowy, na wolnym ogniu, nie mieszamy. Możemy jedynie potrząsać rondelkiem. Dodajemy sól
gotuj ze mnąpodróż po historii, przepisach i tajnikach przygotowania tego wiosennego przysmaku. Babka piaskowa Aby przygotować babkę piaskową, potrzebujesz prostych, ale jakościowych składników, które zapewnią jej idealny smak i konsystencję. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g cukru 125g margaryny do pieczenia 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 pomarańczy Kilka kropli esencji(...)pomarańczowej Lukier: 150g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy Przepis na babkę piaskową Przygotowanie ciasta: Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, cały czas mieszając. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, esencję
Moja Książka KucharskaSałatka ryżowa w koszyczkach z ciasta francuskiego…. A może koszyczki z sałatką? Zastanawiałam się, która nazwa jest lepsza, ale tak naprawdę obie świetnie pasują Jedno jest pewne, bez względu na nazwę, jest to świetna przekąska imprezowa. Ucieszy zarówno oczy, jak i podniebienie. Jedną z moich ulubionych sałatek postanowiłam podać w niecodziennym wydaniu, bo w koszyczkach z ciasta francuskiego. Udekorowałam(...)przekrójcie je wzdłuż na pół. Sałatka: 50 g ryżu np basmati 2 krążki ananasa 2-3 łyżki kukurydzy 1-2 łyżki majonezu przyprawa curry sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. ciasta francuskiego xxl 1-2 op. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju czosnkowym kawior – opcjonalnie ulubione kiełki, u mnie groszek czepny Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką kółeczka. Umieszczamy
Smaki Na TalerzuBabka serowa Jeśli nie przepadacie za suchymi ciastami, to ta babka będzie dla Was idealna. Nam tak zasmakowała, że piekłam ją już dwa razy pod rząd. Jest wilgotna dzięki zawartości sera, choć w smaku wcale nie jest on wyczuwalny. Do tego prosta i szybka w wykonaniu, także każdy spokojnie sobie poradzi. Polecam! Składniki: wszystkie składniki powinny być(...)miękkie masło i stopniowo dodajemy cukier, a następnie twaróg *** *** Ucieramy na gładką masę *** *** Cały czas miksując dodajemy do masy po jednym jajku, a następnie sok z cytryny *** *** Następnie do ciasta przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wyrównujemy *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemorzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jodłowa Górna, gmina Jodłowa, powiat dębicki Nasze regionalne mazurki to zwykle niewysokie placki, które często składają się jedynie z dwóch warstw – kruchego ciasta i słodkiej masy. W przypadku mazurka orzechowego z Jodłowej Górnej masę tę stanowi beza z białek z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Obie warstwy piecze się razem, więc ciasto jest łatwe(...)Jodłowa Górna pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „LIWOCZ” pt. „Wielkanocne smaki – świąteczne smaki cz. I”. Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 270 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 3 żółtka (białka zachowujemy do masy orzechowej) 130 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 1 łyżka
Trzeci talerzczekolady 50 ml śmietanki kremówki 1 łyżka pasty pistacjowej Do ozdoby: orzechy pistacji – ok 2 łyżki kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” *** *** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy *** *** Dno tortownicy ( moja blaszka ma średnicę 24cm(...)sernik całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę masy pistacjowej, mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto *** *** Z wierzchu ciasto przyozdabiamy posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK) CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ
Blog z ApetytemMagda Chlebek bananowy to ciasto niezawodne, proste i przepyszne, uda się każdemu. Nie trzeba miksera, wystarczy widelec i trzepaczka i trzymanie się ilości składników. Dobrze mieć lekko już brązowe, dojrzałe banany a wtedy nasze ciasto jest słodziutkie jak miód. Do tego czekolada – postawiłam na mleczną oraz orzechy laskowe – połączenie idealne. Na wierzchu mamy chrupiącą skorupkę z dodatków(...)środku wilgotne i puszyste ciasto – coś wspaniałego. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 2 dojrzałe banany 1/2 szklanki brązowego cukru łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pół szklanki orzechów laskowych 80g mlecznej czekolady Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką
Smaczna StronaPrzepis na to pyszne, drożdzowe ciasto pochodzi od Krystyny z bloga Takie tam moje pomysły . Odkąd po raz pierwszy wykorzystałam śmietankę kremówkę do ciasta drożdżowego, nie rozstaję się z przepisem 😀 Tym razem z drożdżowego ciasta zrobiłam mięciutkie wianuszki nadziane serem. Uwieńczeniem była oczywiście kruszonka, no bo jak inaczej 😋 Składniki: U mnie wyszło 14 drożdżówek(...)brzegów i odczekać, aż dobrze wyrośnie. Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej
Walijskie PichcenieRobisz tort, ciasto lub deser z kremem i Twój krem zwarzył się? Jak uratować zwarzony krem budyniowy, ze śmietany lub z mascarpone? Sprawdź praktyczne porady! Jak rozpoznać zwarzony krem? Krem jest zważony, gdy widoczne są w nim grudki, a składniki kremu wydają się być oddzielone – czyli krem nie jest gładki. W przypadku kremów na bazie mleka lub śmietany, mogą(...)możesz wykorzystać powstałe masło do innych celów kulinarnych. W przyszłości, aby uniknąć tego problemu, ubijaj śmietanę z mniejszą intensywnością i zatrzymaj się, gdy osiągnie pożądaną konsystencję. Zobacz przepisy na ciasta z kremem: ciasto Fale Dunaju z kokosowym kremem makowiec z kremem cytrynowym wuzetka z porzeczkowym kremem ananasowe ciasto z kokosowym kremem brzoskwiniowe ciasto z kremem z kwaśnej śmietany cytrynowe ciasto
Via Gusto