ciasto - 162907 przepisów (strona:2128/10861)

Chlebek cukiniowy z owsianą kruszonką 33

Magda Jak już znacie jedno z moich ciast cukiniowych i polubiliście się z nim, teraz pora pokazać Wam jak można je ciekawie zmodyfikować i uzyskać zupełnie nowy pomysł i smak ciasta. Wystarczy że na bazę dodamy przepyszną kruszonkę owsianą, chyba jedną z moich ulubionych i zdecydowanie najbardziej chrupiących. U mnie takie ,,bochenek” idzie na jeden podwieczorek, moje głodomory(...)olej, jogurt, esencję waniliową oraz cukier – mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto powinno być gęste aby utrzymać kruszonkę.   Przekładamy ciasto do keksówki, na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę, możemy lekko wcisnąć pierwszą jej warstwę w ciasto. Wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Faworki – jak z dawnych lat 30

dowodzą, że niektóre kulinarne przepisy odporne są na zmieniające się trendy gastronomiczne i po latach wciąż są aktualne i przynoszą radość. Na koniec przypomnę Ci jeszcze sekrety udanych faworków: Ciasto należy wyrabiać przez około 10-15 minut, co zapewnia odpowiednią strukturę. Po wyrobieniu ciasto powinno „odpocząć” na kuchennym blacie, najlepiej pod przykryciem, co poprawia jego elastyczność. Im cieńsze(...)ciasto, tym bardziej kruche i delikatne faworki. Dodatek alkoholu zmniejsza chłonięcie tłuszczu podczas smażenia, dlatego warto z niego nie rezygnować. Charakterystyczny kształt z nacięciem w środku jest kluczowy dla zachowania tradycyjnego wyglądu. Odpowiednio dobrana temperatura smażenia (po czym poznać, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany? Po wrzuceniu faworka na tłuszcz, powinien on skwierczeć i po chwili napuszyć się i wypłynąć

Smaki Na Talerzu
Pączki wiedeńskie – gniazdka 35

Pączki wiedeńskie – gniazdka to lekkie, delikatne i chrupiące pączki z charakterystyczną dziurką w środku. W przeciwieństwie do klasycznych pączków nie wymagają wyrastania, ponieważ przygotowujemy je z ciasta parzonego – tego samego, które wykorzystujemy do eklerów i ptysiów. Sprawdźcie nasz prosty przepis i przygotujcie pyszne pączki, które znikną ze stołu w mgnieniu oka. Czas przygotowania:  30 minut Trudność przygotowania(...)rondelku podgrzewamy wodę dodajemy masło, cukier oraz sól. Czekamy, aż masło się rozpuści i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając, aż ciasto stworzy zwartą, elastyczną kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 2. Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując

karolgotuje
Czekoladowe cynamonki z owocami na dobry Luty 29

czekoladowe cynamonki wypełnione malinami i jeżynami, których ostatnią paczuszkę znalazłam na dnie zamrażarki. Cynamon w nadzieniu pysznie podbija smak owoców i dodaje zimowej przytulności, a kawałeczki czekolady w drożdżowym cieście pysznie rozpuszczają się na języku i pozostawiając rozkoszne uczucie tłuściutkiej przyjemności ♥ To takie bułeczki, które wypełniają ciepłem, rozlewają troskliwość po podniebieniu i otulają lutową rzeczywistość, która rozpieszcza słońcem i orzeźwiającym(...)cynamonu 100g mrożonych malin / jeżyn / borówek Sposób przyrządzenia: 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. 2. Przelej zaczyn drożdżowy do miski i dodaj resztę składników - zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. 4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym blacie mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 25cm x 60cm

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto kakaowe z kremem kokosowym 42

Składniki na ciasto : 5 jaj 250 g drobnego cukru 190 ml oleju - u mnie słonecznikowy ok.200 ml wody gazowanej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie zmiksuj Cienkimi strumieniami dodawaj olej, a potem wodę- miksuj Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej ostrożnie(...)ciasto (27 x 26 cm) Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 45 min (sprawdzaj ciasto patyczkiem) Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto tak by powstały 3 blaty ( jeśli upieczesz w większej foremce to przekroisz na pół i będą tylko 2 blaty) Składniki na krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 150 g wiórek kokosowych

Proste Potrawy
Drożdżowe bułeczki z serem (mini). 47

bułeczki serowe. Bułeczki z serem, które są bardzo łatwe do przygotowania. Idealne do kawy, śniadaniówki czy imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe bułeczki z serem (mini). Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej u mnie szklanka 250 ml 150 ml mleka 50 g masła roztopione 30 g świeżych drożdży(...)przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mleko. Mieszamy i odstawiamy, aż rozczyn zacznie pracować. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Ciasto wałkujemy na prostokąt (szerokości mniej więcej 32 cm. Następnie kroimy je na 8 cm paski. Zmielony ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko

To co lubię - gotuję i polecam
Makowiec japoński 38

ciasto na spód 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 100 g masła 2 zółtka szczypta proszku do pieczenia 600 g masy makowej z puszki 5 jaj 250 g masła 1 szkl cukru 2 duże jabłka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kajmak z puszki ok 4 łyżki. kandyzowana zkórka(...)pomarańczowa Ciasto zagniatamy i wykładamy cienko na dno blaszki o wym ok 35/22. P odpiekamy ciasto ok 12 min w temp 180 st. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Dodajemy stopniowo suche składniki, następnie mak z puszki i starte jabłka oraz

Gotowanie jest łatwe
Domowe torty jak z cukierni! Porady i przepisy. 27

trochę zacięcia artystycznego możemy wykonać figurki z masy cukrowej. Ozdoby i topery można też zmówić gotowe, albo przyozdobić tort żywymi kwiatami (tu uwaga, nie wszystkie kwiaty można położyć na cieście, należy upewnić się wcześniej, czy dane kwiaty nie są trujące). Na torcie można też przykleić jadalny wydruk na opłatku, do zamówienia w internecie, także na allegro. Jak widzicie, możliwości jest(...)krem i zaopatrzyć się w masę cukrową (można zamówić na allegro). Robiąc tort dla dzieci zazwyczaj przekładam go klasycznym kremem śmietankowym z malinami, bo wiele dzieci nie lubi udziwnień Ciasto robi się dość szybko, ale trzeba sobie rozłożyć pracę na dwa lub trzy dni, gdyż po każdym etapie trzeba je schłodzić. Niespodzianka i szczęście w oczach dziecka gwarantowane!   Torcik

Blog z Apetytem
Mokry makowiec z dżemem i galaretką 152

Najlepszy makowiec na kruchym spodzie Oto jeden z moich ulubionych wśród ciast domowych, wilgotny makowiec z dżemem na kruchym spodzie. Przepisów na makowiec jest wiele, sama posiadam kilka i każdy jest inny. Niby składniki te same, ale ciasto nie takie samo. Jednak makowiec na kruchym spodzie z kratką, to klasyka sama w sobie, a do tego konieczna domowa masa makowa(...)Podpowiem także, co zrobić aby ciasto dłużej zachowało świeżość i nie wysychało. Mokry makowiec Jeżeli robisz makowiec na kruchym cieście, to pamiętaj że masa makowa musi być wilgotna i mięciutka. Jak zrobić takie ciasto, jaki dżem do makowca i najważniejsze jak zrobić domową masę makową z mielonego maku? O tym w przepisie. Zapraszam🙂     Przepis na makowiec z dżemem

Dieta moja pasja
ROLLSY Z ORZECHAMI LASKOWYMI I CYNAMONEM 41

może wśród świątecznych ciast zagości na Waszym stole ten oto przepis na rollsy o cynamonowo-orzechowym aromacie. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, idealny do herbaty i do kawy. Życzę Wam udanych przygotowań świątecznych. Przygotowanie : 35 min. Leżakowanie : 2 godz. Pieczenie : 40 min. Składniki na 18 rollsów : ● 450 g mąki pszennej(...)cynamonem. Domieszaj lekko roztrzepane białka jajek, dokładnie wymieszaj całość i przelej do rondla. Podgrzewaj na małym ogniu, stale ubijając i nie doprowadzając do wrzenia. Odstaw do ostudzenia. Kiedy ciasto wystarczająco wyrośnie, rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 45x40 cm. Wyłóż na niego farsz z orzechów laskowych, rozprowdzając go równomiernie na całej powierzchni, a następnie zwiń ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kruche gwiazdki ze smalcem 42

soli 280 g (2 szklanki) mąki tortowej 100 g (1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam i formuję z ciasta kulę. Tak przygotowane ciasto owijam w folię i wkładam do lodówki na 60 minut. Następnie wałkuję ciasto na grubość 5 mm na podsypanym mąką stole. Z ciasta wykrawam gwiazdki

Słodki sentyment
Ciasto marchewkowo-bananowe 78

Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-bananowe, z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. Słodycz ciasta została uzyskana w większości z marchewki i bananów dzięki czemu można było zdecydowanie ograniczyć dodawany cukier.   SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8) 160 g płatków owsianych 100 g mąki tortowej lub bezglutenowej lub pół na pół 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 jajka(...)soli, wanilię i wymieszaj trzepaczką. Dodaj jogurt i olej, wymieszaj. Dodaj banany i marchewkę, wymieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej

Słodki Blog
Miodownik czeski 56

Stary przepis na pyszny miodownik, przełożony kremem budyniowym z aromatem migdałowym.  Składniki blaszka 25/35: ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru pudru, 10 dag miodu, 5 dag masła, 1 jajko, 1 łyżka octu, 1 łyżka sody, 5 łyżek mleka, krem: 1 litr mleka, 2 budynie śmietankowe, 25 dag cukru, 1 kopiata łyżka mąki pszennej, 1 kostka masła, olejek(...)migdałowy, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i przykryć ciasto folią spożywczą i wałkować na wielkość blachy. Piec w 170 st. C przez ok 15 minut, aż ciasto będzie złociste.  Krem: 750 ml mleka nastawić

kulinarne odsłony pati
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM + FILMIK 57

Bardzo smaczne ciasto drożdżowe z makiem o kształcie gwiazdy. Idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.        ROZCZYN : 30 g drożdży  1 łyżka cukru 1/4 szklanka ciepłego mleka  1 płaska łyżka mąki pszennej       CIASTO : 1 jajko 1/2 szklanka mleka  600 g mąki pszennej tortowej  50 g masła(...)makowej lub domowa masa makowa z 200 g maku mielonego.       PRZYGOTOWANIE :  Przygotowujemy rozczyn, następnie wlewamy go do misy robota i dodajemy resztę składników na ciasto. Następnie je wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godziną w ciepłe miejsce aby wyrosło.  Następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg wielkości blaszki z piekarnika

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec na kruchym cieście 56

Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na świąteczny stół? Makowiec na kruchym cieście będzie idealnym wyborem. Artykuł Makowiec na kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl