komponować składniki na niej według własnego smaku i gustu. Ja proponuję dziś jej chyba najprostszą formę margharitę, a Wy oczywiście możecie ją modyfikować w dowolny sposób. Z tej ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm. Składniki ciasto: 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 250 ml ciepłej wody, 500 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oliwy. Składniki(...)pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki), 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy, Sól, Pieprz. Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano. Wykonanie ciasto: Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier oraz zalać ciepłą wodą. Pomieszać delikatnie, aby się drożdże rozpuściły dodać mąkę i sól . Wyrobić i odstawić aż podwoi swoją objętość. To może zając chwilę w tym czasie przygotowujemy
Kulinarna rozmowaSkładniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 2 łyżki ketchupu Develey, ok. 24 plasterków salami, 50 g żółtego sera, 1/2 czerwonej papryki, kilka czarnych oliwek, kilka różyczek brokuła. Przygotowanie: Ciasto : W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było(...)pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy
Aga w kuchniPieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście. Składniki na ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej(...)Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę i mąkę. Na końcu dodajemy olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Maminek kulinarnyCiasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych Na pewno zapada w pamięć. Ciasto czekoladowo – rodzynkowe Drukuj przepis Składniki 6 jajek 2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka(...)margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada listonic_name = "Ciasto czekoladowo – rodzynkowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe
CoolinarniePLPałeczki z wołowiną z ciasta filo to danie typu finger food, które świetnie nadaje się na imprezy, mecze, parapetówki czy sylwestra. Ciasto filo jest bardzo chrupiące, dzięki czemu stanowi świetną przekąskę np. do wina lub piwa. Można je przygotować także na kolację. Idealne do maczania w sosie – najlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie(...)pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie. Pałeczki z wołowiną z ciasta filo: 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 500 g mielonej wołowiny 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru 125 g tartej mozzarelli 125 g ricotty 1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania pęczek pietruszki
Poezja smakusosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem(...)bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka różyczek brokuła, 6 brykietów mrożonego szpinaku, 1/4 fety, kilka czarnych oliwek. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże(...)cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko
Aga w kuchnikremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.” Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche: - 3 szkl mąki pszennej - 4 żółtka(...)minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam
mojewypiekiinietylkoCiasto parzone daje wiele możliwości zastosowania. Ponieważ nie zawiera cukru stwarza szerokie pole do popisów kulinarnych. Możemy je przygotować na słodko, na słono, a także upiec groszek ptysiowy do zup. Nie należy ono do gatunku trudnych w wykonaniu, tu moim zdaniem, prym wiedzie jednak ciasto drożdżowe . Wszyscy znamy ptysie, ale nie każdy wie, że „ nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit(...)choux , wymawiane pti szu , to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu”. Przyjrzyjmy się, więc dokładniej ptysiom. Składniki na ciasto (podwójna porcja): - 8 dużych jaj - 2 szklanki mąki pszennej (dałam poznańską) - 500ml wody - 250g masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Wodę zagotowałam z masłem i solą. Wsypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Drewnianą
mojewypiekiinietylkoWielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego - 2 duże pomidory - 400g sera brie - 80g szynki parmeńskiej - sól morska - świeżo zmielony pieprz (grubo) - świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy(...)Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy ciasto przyrumieni się od spodu, wyjmujemy z piekarnika, ponownie nakłuwamy (urosło, więc trzeba wypuścić powietrze) i nakładamy składniki. Ser kroimy w plasterki. Z umytych pomidorów usuwamy części przy szypułkach, również kroimy w plasterki. Siekamy bazylię
mojewypiekiinietylkożalem stwierdzałam, że niestety – nie tym razem, bo czegoś mi brakowało. Przepis jest na tyle ciekawy, że postanowiłam się zmobilizować i wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki na ciasto: - 250g mąki pszennej - 150g zimnego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2 łyżki lodowatej wody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej - 700g pieczarek - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię(...)łyżki oliwy (dałam olej arachidowy) - 300g twarogu ( dałam domowy ) - 5 łyżek śmietany kremowej 30% - 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta) - 5 łyżek posiekanej natki pietruszki - sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy
mojewypiekiinietylkoprzygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej - 250 g margaryny (może być masło) - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko + 2 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka starta(...)łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - ekstrakt waniliowy Dodatkowo : - 10 śliwek - 3 łyżki cukru brązowego - 3 łyżki wody - 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem . Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy
mojewypiekiinietylkoNazwa vol-au-vent , czyli „lot z wiatrem”, jest związana z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Ma kształt „kominka”, który powstaje poprzez nałożenie na siebie kilku krążków ciasta. Pierwszy ma kształt pełny, okrągły, o średnicy paru centymetrów, kolejne dwa mają dodatkowo wyciętą dziurkę wewnątrz (pierścienie). Dzięki takiemu złożeniu, po upieczeniu można nadziewać powstałe „kominki(...)różnymi rodzajami farszu, na słono i na słodko. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi. Składniki na 10 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - 1 jajko Dodatkowo: - 750g brunatnych pieczarek - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - ok. 60ml wina Marsala - 200ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - 1 łyżeczka masła - masło klarowane (do smażenia
mojewypiekiinietylkozobaczyłam to ciasto na innych blogach wiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne... foremka 23 x 33cm Biszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej(...)proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu. Rum wymieszać z przestudzoną kawą
Z miłości do słodkościdrożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej. Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75. Chleb à la graham Składniki: 400g(...)100g mąki żytniej typ 720 100g mąki graham typ 1850 1,5 łyżeczki soli 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 400ml ciepłej wody olej do wysmarowania ciasta i formy Wykonanie: - drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować - mąki przesiać, dodać sól, rozczyn drożdżowy
Smakołyki Bereniki