ciasto - 163312 przepisów (strona:2116/10888)

Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 252

hciałam upiec ciasto z kremem, ale bez większych wyrzutów sumienia. :) Oczywiście nie da się całkowicie zrezygnować z niektórych kalorycznych składników, ale zawsze można próbować ograniczyć ich ilość do minimum. Bazą tortu jest ciasto marchewkowe, które upiekłam na mące pełnoziarnistej. Bez sody (bo jest dla mnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS   Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Calzone 279

tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;) Calzone {4 porcje} Temperatura piekarnika: 210 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning} spora szczypta cukru 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pokrojonej szynki 1 pokrojony w plastry pomidor świeża bazylia kilka sztuk suszonych pomidorków z zalewy 100 g startego sera gouda przyprawy: bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać. Kulę z ciastem wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 min na gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej oliwą miski. Przykryć folią

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 292

aaardzo smaczne, kruche, pieczone pierogi. Chodziły za mną już od dawna. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga(...)dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) PRZEPIS Temperatura: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto  (źródło: przepisymajki.bloog.pl ) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda Nadzienie 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada wuzetkowa 478

szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego   Sposób przygotowania: Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao(...)koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.   Krem

Słodkości i nie tylko
Odrywana (ślimaczkowa) pizza 166

Pizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać. składniki: 375 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju do ciasta 100 g papryki 1 cebula 5-6 pieczarek 200 g żółtego sera olej do smażenia Mąkę wymieszać(...)solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Wszystko wymieszać dodać olej i wyrobić ciasto. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw

Monia miesza i gotuje
Patera na ciasto – czym kierować się przy jej wyborze? 14

Podczas różnego rodzaju imprez oraz przyjęć słodkości mają nie tylko dobrze smakować, ale i dobrze się prezentować. Z pomocą przychodzą w tym przypadku specjalne patery na ciasto. Szczególnie dużą popularnością na rynku cieszą się patery piętrowe, które są bardzo efektowne. Można je wykorzystać do serwowania ciasteczek, babeczek czy innego rodzaju deserów. Wielopoziomowa patera na ciasto – kiedy się sprawdzi? Wielu(...)osobom patery na ciasto kojarzą się przede wszystkim z paterami dwu- lub trzypoziomowymi. Są one często wykorzystywane np. na weselach. Zapewniają słodkościom atrakcyjny wygląd, a przy okazji zajmują stosunkowo niewiele miejsca na stole. Dobrym wyborem jest zawsze patera na ciasto z możliwością demontażu. Ułatwia to bowiem jej przechowywanie i mycie po zakończonej imprezie. Klasyczna patera na ciasto na nóżce

Smaki Na Talerzu
Cytrynowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 28

Magda Wiem, że przepis na ciasta z rabarbarem na moim blogu jest już bez liku, ale brakuje tego. Oczywiście jak wiele poprzednich, jest trochę z przypadku. Oczywiście najlepsza na świecie nuta cytryny w cieście, zawsze bezwzględnie uwielbiam ją z borówkami, zawsze dobrze łączy się z bardzo słodkimi owocami. Ale rabarbar i cytryna, no gdzieś zawsze było(...)wierzchu. Następnie nie przestając miksować dolewamy cienkim strumykiem mieszankę oleju z mlekiem. Wlewamy także sok z cytryny. Następnie, w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia – ciasto powinno być gęste.   Przelewamy ciasto do formy, wyrównujemy. Sypiemy na wierzch pokrojony rabarbar który posypujemy 2 łyżkami cukru brązowego oraz równomiernie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Smaczna Strona
Bajaderki bez alkoholu 23

Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z resztek ciast. Jeśli zostanie Wam ciasto, którego nikt już nie je, wystarczy dołożyć kilka dodatków i zrobić bajaderki :) Muszą to być ciasta suche, bez kremów, galaretki i owoców. Moje bajaderki zrobiłam bez dodatku alkoholu, ale dobrze jest dodać 1-2 łyżki rumu, lub innego alkoholu. Z podanych składników zrobiłam(...)bajaderek. Składniki: 300 g. ciasta (miałam babkę) 85 g. herbatników  1/2 szklanki mleka 50 g. masła  2 tabliczki gorzkiej czekolady  2 łyżki powideł  Dodatkowo: 3 garście pokruszonych płatków migdałów do obtoczenia  Wykonanie: Mleko wlać do rondelka, dodać masło i czekoladę połamaną na małe kawałki. Podgrzewać ciągle mieszając na małym gazie. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać

Agusiowe smakołyki
Wielkanocne babeczki z ajerkoniakiem 26

aromatyczne i wyjątkowo urocze. To małe, ale dopracowane w każdym szczególe słodkości, które ucieszą zarówno podniebienie, jak i oko. Ich lekka, puszysta struktura skrywa subtelną nutę ajerkoniaku, który nadaje ciastu nie tylko charakterystyczny aromat, ale też przyjemną wilgotność. Każda babeczka została polana aksamitną polewą z mlecznej czekolady, która delikatnie spływa po jej brzegach, tworząc słodką, kremową glazurę. Nie sposób przejść(...)Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia dokładnie przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Całość wymieszać delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki drewnianej - tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do foremek silikonowych w kształcie babeczek o średnicy 8 cm, tak żeby zostało po 5 mm od krawędzi i piec w piekarniku na środkowej półce przez około 30 minut

Świat Ciasta
Sernik Milion Dolarów 23

włoskich. Tak naprawdę przygotowuje się go podobnie jak tradycyjny biszkopt, dodaje się tu jednak trochę więcej oleju, dlatego uzyskujemy naprawdę wilgotny biszkopt orzechowy , który nadaje się do wielu różnych ciast. Jeśli interesuje Cię biszkopt orzechowy na tort , możesz użyć tych proporcji do upieczenia biszkoptu w małej tortownicy (ok. 21 cm).  Z czym łączyć biszkopt orzechowy? Dzisiejszy Sernik Milion Dolarów(...)jedyne ciasto, do którego pasuje biszkopt z orzechami. Można przełożyć go na przykład czarną porzeczką i kremem budyniowym albo bitą śmietaną i udekorować galaretką. Sernik Milion Dolarów na biszkopcie Sernik Milion Dolarów to połączenie sernika z biszkoptem. Może to być sernik z sera wiaderka (UWAGA, używamy sera z wiaderka bardzo dobrej jakości). Taki sernik wychodzi wilgotny i przez to jest

Lekcje w kuchni
Wielkanocne drożdżowe plecionki 23

Wielkanocne drożdżowe plecionki z kropelkami czekolady , o smaku kardamonu, z mąki orkiszowej  To idealny wypiek na świąteczny stół! Składniki: Na ciasto: 500 g mąki orkiszowej (może być pół na pół jasnej i pełnoziarnistej) 80 g cukru 10 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant 1 jajko 250 ml mleka 80 g masła (rozpuszczonego) 1 łyżeczka kardamonu mielonego(...)gorącym!) mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten krok i dodaj je bezpośrednio do mąki. Przygotowanie ciasta : W dużej misce wymieszaj mąkę, kardamon, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodaj jajko, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy (jeśli używasz drożdży świeżych). Mieszaj, aż składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto marmurkowe 25

Klasyczne ciasto marmurkowe (ciasto dwukolorowe) Składniki: 350 g mąki typu "00" 150 g cukru 180 g masła (lub margaryny, ewentualnie 120 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek) 200 ml mleka 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego  1 opakowanie proszku do pieczenia (ok. 16 g) 30 g gorzkiego kakao w proszku Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół(...)przestudzone masło (lub olej) i mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Wsyp suche składniki – przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, mieszając aż powstanie jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej do formy – najpierw wlej część jasnego ciasta, potem ciemnego. Możesz przemieszać widelcem, tworząc efekt marmuru. Pieczenie – wstaw

Zakamarki mojej kuchni
Ucierane Ciasto Mandarynkowe 28

zrobić gdy trafiły nam się bardzo kwaśne mandarynki? Wycisnąć z nich sok i zrobić ciasto, bo ciasto zawsze wyjdzie pyszne, słodkie i idealne do kubka herbaty ;) Składniki na foremkę 25 x 10 cm 100 g masła miękkiego 2 jajka kl L 100 ml soku z mandarynek 1 łyżka miodu 130 g cukru 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody(...)ewentualnie mandarynki na wierzch ciasta kilka kropel esencji pomarańczowej polewa z mleka w proszku <--klik   1.  Masło ucieramy wraz z cukrem aż pojaśnieje, następnie dodajemy miód i znów miksujemy, następnie wbijamy jajka i znów miksujemy, na koniec dodajemy mąkę oraz sodę.  2. Teraz dodajemy sok z mandarynek i esencje pomarańczową. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Gotowanie...to proste !
Babka bananowa z orzechami 37

Wypieki z dodatkiem bananów zawsze są, w moim odczuciu, bardzo trafione. Nie ważne, czy dodajemy banany w formie plasterków i zalewamy je galaretką, czy też jako puree dajemy do ciasta i zapiekamy. Moim zdaniem ciasta z bananami są po prostu pyszne. W przypadku takiej babki, nie dość, że jest ona pyszna w smaku, to dodatkowo daje okazję do wykorzystania mocno(...)przesiewamy wraz proszkiem do pieczenia, solą oraz imbirem. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie z mlekiem wymieszanym z ekstraktem waniliowym. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Po przestudzeniu babkę wyjmujemy

Smaki Na Talerzu