ciasto - 162803 przepisów (strona:2107/10854)

Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 251

Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka

Mango Papaja
Piernik herbaciany ( szybki ) 370

Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :) Składniki: * 30 dag miodu * 20 dag cukru * 1 jajo * 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne ) * 1 łyżeczka sody * 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć.  Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i wstawić

kolorowotorcikowo
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 527

przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą(...)drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane suszone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą, podlewamy wodą w której moczyliśmy grzyby i podsmażamy ok. 10 minut, studzimy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Przygotowanie łazanek: Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chałka 437

szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrami i mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy żółtka, olej roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy na 5 min aby odpoczęło. Po tym czasie wyrabiamy przez kolejne 5-6 minut, dodając odrobinę mąki jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto powinno odklejać się od ręki(...)Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc. (Ciasto może być w lodówce do 4 dni.) Ciasto wyciągnięte z lodówki wyrabiamy delikatnie, dzielimy na dwie części, a każdą z nich na 6 równych kawałków. Każdy kawałek toczymy w dłoniach tworząc 6 wałków o długości około 20 cm, Zlepiamy

Miksturownik
Strucla jabłkowa z cynamonem 159

www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, żeby ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. 2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry. 3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie(...)jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem, zwijamy. Końce ciasta wkładamy pod spód.  4. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej ciasto, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 60 minut

Apetyczna babeczka
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 176

cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMI Ciasto na pierogi: 1kg przesianej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju mocno ciepła woda Do tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy(...)przerwą ciasto i będzie dziura : ) Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje, ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie. Do przesianej mąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko

ladykitchen
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 386

Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 g mąki pszennej *  50 g świeżych drożdży * 250 g masła * 1 szklanka mleka * 1 szklanka cukru * 4 żółtka * 1 łyżeczka soli MASA MAKOWA: * 400 g suchego maku * 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). W tym czasie przygotować masę makową. Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Opłukany mak przełożyć do garnka, zalać wodą ( około

kolorowotorcikowo
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 242

Przepis znalazłam tutaj   . Ciasto robiłam zgodnie z przepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre. Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy) składniki : ( 2 tarty) ciasto: 100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki) 225 g  mąki(...)paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam  w maszynie do chleba) . Zostawić

Stare Gary
Chlebek Pita 189

wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę  z drożdżami i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość. Przełożyć(...)ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule  spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej

Stare Gary
Fantazyjne bułeczki 126

Wyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.  Przepis na bułki,  jak zwykle, z niezawodnej  strony  Moje Wypieki Składniki na 12 bułeczek: 475 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży(...)morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp. przygotowanie W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny). Po tym czasie

Stare Gary
Knedle ze szpinakiem 162

Miałam chęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane. Składniki   (na ok 16 klusek) ciasto 120 g puree ziemniaczanego(...)składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre. Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio  kleić. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek, dzielimy na 4 krążki. Każdy krążek rozpłaszczamy ręką

Stare Gary
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 222

jogurtowego sera  labneh  lub  serowych kulek . Na pewno będzie też dobry z  hummusem  .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już z niego nie będzie. Na szczęście po godzinie(...)ciasto urosło i stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar! Przepis z  tej  strony składniki na 2 placki ok 25 cm średnicy 2 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka soli ok 1/2 szklaki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy dodatkowo: 1/4 szklanki przyprawy za'atar

Stare Gary
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 221

jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec.  Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie: http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html i na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.html A teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim złożeniu dało się lepiej formować. Użyłam kupionych jabłek, zabrakło czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano(...)soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek przygotowanie Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 209

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam! Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki"  autor Anneka Manning składniki ciasto 1 łyżeczka drobnego cukru 125 ml letniej wody 9 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka farsz(...)szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego  sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna do podania przygotowanie ciasto: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 238

smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki  lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 średnia cebula 80 g gotowanej kapusty(...)kiszonej  mała garść pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz masło + smażona na maśle cebula do podania przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół

Stare Gary