ciasto - 162020 przepisów (strona:2103/10802)

Zielona tarta 164

Lubię tarty za ich uniwersalność. Co jakiś czas przygotowuje kruche ciasto, czy to w wersji słodkiej czy wytrawnej i wkładam do zamrażalnika, kiedy przychodzi ochota na tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej(...)marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta".  Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę, 1 jajko, 1 łyżeczka drobnego cukru, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 40 ml zimnej wody Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko.  Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję

Plate of Joy
Tarta z owocami 172

bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy(...)zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami

Plate of Joy
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 146

dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło(...)swoją objętość.  3. Rabarbar obierz z wierzchnich łupinek i pokrój 1 cm kawałki. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na połowę, każdą część wałkuj na prostokąt, natnij boki, a środek pozostaw w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmaruj frużeliną, nałóż kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodaj jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplataj na przemian, tworząc zwarty strudel. 5. Foremkę

Apetyczna babeczka
Makowiec 127

byłam małą dziewczynką z zaciekawieniem zaglądałam do kuchni, gdy przygotowywała go moja babcia. Myślałam, że jest to ciasto, którego nigdy nie odważę się przygotować. A jednak, stało się- mój pierwszy zwijany makowiec. Może nie wygląda idealnie, ale jest mega pyszny. Składniki: 500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru(...)resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać ubite żółtka. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić

Wielki apetyt
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 122

tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka(...)szklanki 5 łyżek cukru 70 g masła  opcjonalnie: cukier puder Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać ( nie może być gorące, gdyż wówczas nasze drożdże się zaparzą i ciasto nam nie wyrośnie. W zimnym mleku również), dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek mąki i całość dokładnie wymieszać (powinno być konsystencji śmietany). Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce

Wielki apetyt
Czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem, czyli uczta dla podniebienia każdego łasucha 167

tradycyjna gorzka... Każdy znajdzie sobie coś dla siebie. Czekoladę można jeść nie tylko w tradycyjnej postaci. Jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do wielu dań. Można z nią robić wspaniałe torty, ciasta, ciasteczka, a także wiele innych interesujących dań. Wszystko zależy wyłącznie od nas i naszej wyobraźni. Dziś chciałabym przedstawić Wam... czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem *, czyli uczta dla podniebienia każdego(...)łasucha. Spróbujcie, zapewniam, że warto. ... czekoladowa uczta ... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki (do podsypania podczas wyrabiania) 5 kostek czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana 90g 2 1/3 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącej wody Farsz: 200 g półtłustego sera białego 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g 2 łyżeczki śmietanki

Słodkie okruszki
domowe bułki do hamburgerów 196

oraz cukrem. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, aż się rozpuszczą i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy jajko, sól oraz stopniowo mąkę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki ale nie za dużo). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
Mini pizze z szynką parmeńską i rukolą 189

mnie jest to chyba najlepsza pizza jaka może być z rukolą i szynką parmeńską ;) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka plasterków szynki parmeńskiej, kilka kawałków sera korycińskiego, kilka czarnych oliwek, rukola(...)Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Aga w kuchni
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 127

prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)się nie kleiło i powstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony,  0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej  Wykonanie: Ziemniaki obieramy

kgwjanczewo
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 442

Zjawiskowe ciasto o niebanalnej nazwie.  Połączenie ananasa i kokosu zawsze się sprawdza i smakuje wybornie. Jest to idealne rozwiązanie na nadchodzące cieplejsze, słoneczne dni.      Ciasto kruche. 4 żółtka 200 g mąki  40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła ( Polskie Mlekovita  ) Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min 60 min. Blaszkę o wymiarach ok 36x24 cm  wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczmy ok 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 3 białka

Malinowe Pocałunki
Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 159

kostkę i zamroziłam, do wykorzystania w innych przepisach. Dzisiejsza tarta to swego rodzaju serniczek dyniowy, mocno pachnący cynamonem. Idealnie pasuje do herbaty, we wciąż chłodne majowe wieczory :)   Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 %   Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka(...)nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto

Chocolate Muffin Blog
Tarta z porem 132

Lubię go :) Tym razem jako składnik farszu do tarty. Połączenie pora ze śmietaną uważam za strzał w dziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę(...)farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory w piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy, aż por będzie miękki. Studzimy. Foremkę do tarty wypełniamy ciastem. (Ja nie obciążam ciasta np. fasolą, tylko dziurawię widelcem.) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 min. Ciasto na pewno trochę wyrośnie, ale się tym nie przejmujemy. Po wyjęciu

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z malinami 146

Maliny!!! Znalazłam rewelacyjny przepis na blogu Smaki Transcendencji  maliny, serek mascaropne i czekolada... Lato! Foremka do tarty z wyjmowanym dnem. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 50g cukru  (oryginalny przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki(...)bitej śmietany (ze względu na upał, dodałam) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duże opakowanie malin Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W kąpieli wodnej ropuszczamy czekoladę i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone i trochę go mieszamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szybkie ciasto 2928

Moich Wypiekach znów znalazłam hit - ciasto w 45 minut z przygotowaniem i pieczeniem. Szok! Całkiem smaczne, mokre, kakaowe, z polewą czekoladową ogólnie mniam. Ciasto nie zawiera jajek oraz znikomą ilość cukru ( gdyby nie ta polewa, ale nie dajmy się zwariować coś się człowiekowi od czasu do czasu należy). I coś super, ciasto wyrabiamy widelcem, nie ma mycia miksera! Z resztą(...)organizmu. No i ma magnez który chroni nas gdy się stresujemy. Kakao podnosi także poziom serotoniny ( hormon szczęścia) pomaga w walce ze stresem i depresją. Czyli same plusy, pieczemy ciasto. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 18cm Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chleb z ziołami 192

mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej 150g mąki pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku albo 1,5 łyżki ziół prowansalskich Zaczyn mieszamy z składnikami na ciasto. Wyrabiamy ciasto które będzie luźne. Wyrabiamy około 15 minut. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, czyli delikatnie kilka razy wrabiamy.  Keksówkę (dł.25cm) smarujemy cieniutko olejem i wysypujemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/