ciasto - 162020 przepisów (strona:2104/10802)

puszysty biszkopt bez proszku do pieczenia – idealny 355

ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu(...)ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki. Możemy przekroić go na 3 blaty

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 120

Aromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)dodać cukier i drożdże, a następnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiać 0,5 kg mąki, dodać do niej mleko z drożdżami, wodę i sól. Ciasto wyrabiać rękami. Na tym etapie powinno być kleiste i raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez

Bullio
Śmietanowiec w lekko kawowym cieście 202

Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku) 5 żółtek(...)soli 1 szklanka drobnego cukru 1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g) Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut. W tym czasie białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy

Czerwień i błękit
Chleb Bezglutenowy 173

mąk posiadanych aktualnie w kuchni, tym razem to było 200g mąki bezgluten uniwersalnej do chleba oraz 300g mąki gryczanej opakowanie suszonych drożdż kilka łyżek oleju (ja daję 3 do ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę ksylitolu, ew. cukru 0,5l letniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać.  Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać(...)Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto.  Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody.  Jak już ciasto będzie miało ładną nie lepiącą się konsystencję przełożyć (w zasadzie przelać) do foremki.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15-20 minut ciasto rośnie. Piekarnik rozgrzewamy

IzaGotuje
Marchewkowe muffinki bez cukru 149

Oczarowana ciastem marchewkowym mamy mojego chłopaka postanowiłam zrobić muffinki marchewkowe. Okazało się to świetnym pomysłem bo nigdy u mnie w domu nie jadło się ciasta marchewkowego więc babeczki zrobiły furorę! Zniknęły szybciej niż się spodziewałam, a musiałam ich bronić bardzo zawzięcie żeby choć trochę się uchowało "na później".  Jako że ostatnio fascynuję się produktami "bez cukrowymi" (do czego natchnęła(...)poprzez drobne ziarenka zawarte w suszonych owocach. Oczywiście na początku było to dla mnie lekkim zaskoczeniem ponieważ z natury babeczki nie mają w sobie nic chrupiącego (mówię o samym cieście bo oczywiście dodatki mogą być jak najbardziej chrupiące ale samo czyste ciasto) ale szybko odkryłam w tym coś niezwykłego co z pewnością te babeczki wyróżni. Radzę też się nie przerażać

Jedzeniomania
Ciasto z duszkami na halloween 170

Mocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto. Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone(...)czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach

Jedzeniomania
Szyfonowa figa. 167

Ciasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę(...)równie dobrze można posłużyć się tortownicą o średnicy 18 albo 20 cm. CIASTO: 4 jaka 90 g cukru 50 g oleju 50 g mleka 20 kakao 100 g cieplej wody  100 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wybijamy osobno żółtka i białka. Do żółtek dajemy 50 g cukru i ubijamy je na białą puszysta masę. Resztę

MamaOskarka
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 150

choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie(...)mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Lekko zasypujemy mąką z brzegów. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski dodajemy roztopione masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiamy aż będzie ładnie odchodziło od miski. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto wyrosło. Twaróg mielimy i łączymy z resztą składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości

Dzieje kuchennej Wiewióry
puszyste ciasto Kubuś 366

stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie brownie z ciecierzycy 206

cudownie czekoladowe, dekadenckie wręcz ciasto swoje korzenie ma w Ameryce Północnej (pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1904 roku), obecnie znane i lubiane jest na całym świecie. Nic dziwnego, podawane na przyjęciach robi furorę swoim czekoladowym smakiem. Jeżeli gościsz bezglutenowców lub sama starasz się ograniczać spożycie pszennej mąki, dobrze się składa, ponieważ ta wersja nie zawiera glutenu. Co prawda(...)się zbyt dużo mąki (stąd ta ciężka konsystencja), zatem zamiennik w postaci zdrowszych składników jest jak najbardziej wskazany, tym bardziej, że smak na tym nie ucierpi. Ciecierzyca sprawia, że ciasto jest treściwe i bogate w wartościowe składniki takie, jak białko i błonnik. Aha, no i jeszcze jedno. Ta wersja nie zawiera cukru – w jego rolę godnie wciela się pasta daktylowa

Roślinna - blog wegański
Szarlotka z połówek jabłek 147

papierem do pieczenia. Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i cukier. Szybko posiekać nożem. Dodać serek waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto.Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części.  Stolnicę(...)oprószyć mąką i rozwałkować  każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki  foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą częścią  ciasta i dokładnie zlepić  brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze

Delicious Titbits
Błyskawiczne ciasto z owocami na weekendowy deser - ze śliwkami, a bez masła ;) 121

pomyłka ewolucji jest. Ech, no cóż do następnego lata schudnę ... na pewno (!!!) A tymczasem wczoraj bezstresowo poddałam się swoim zachciankom i ze spaceru z Maksiem wróciłam z planem zrobienia ciasta. W niedzielę przywieźliśmy od Mamy śliwki. Syncio w ostatnich dniach nie może ich jeść z wiadomych względów, więc, żeby się zbytnio nie uleżały trzeba było je zagospodarować. Inspiracji poszukałam(...)internecie - chodziło mi o przepis, do którego nie będą potrzebne dwie cenne wartości, których nie należy trwonić: czas i pieniądze ;) Znalazłam szybciutko. Jak tylko przeczytałam wiedziałam, że to ciasto dla mnie. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Kuchnia po mojemu
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 221

wraz z mąką - na drobno. Dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia i jeszcze mieszamy za pomocą noża. Dodajemy żółtka i śmietanę i jak najszybciej (bez zbędnego ogrzewania rękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta(...)równomiernie wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut.  Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Na wierzch ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje

Kuchnia po mojemu
idealne ciasto na pizzę 151

wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W misce mieszamy drożdże z letnią wodą oraz cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). Ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Malinowy pocałunek pod chmurką. 788

Rewelacyjne ciasto, świeże, kremowe, kuszące wyglądem. Ambrozja, która zniewala zmysły.  Składniki: Ciasto kruche. 4 żółtka 200 g mąki 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła ( Polskie Mlekovita ) Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połączyć szybko z zimnym masłem. Uformować  w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce(...)Blaszkę o wymiarach ok 36x24 cm  wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i ponownie schładzamy 30 min w lodówce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Białka ubijamy

Malinowe Pocałunki