ciasto - 162020 przepisów (strona:2110/10802)

Piernik staropolski + film 117

Piernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm  na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)ognia do wystudzenia . Do wystudzonej masy miodowej dodajemy mąkę , mleko, jajka, wsypujemy przyprawę do piernika , kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy najlepiej mieszadłami z miksera. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki

Smakowite Dania
Ciasto cytrynowe + film 149

Prosty przepis na przepyszne, bardzo aromatyczne, mega cytrynowe, polane czekoladą i posypane suszonymi morelami ciasto, które przygotowuje się bardzo szybko i które równie szybko znika z talerza . składniki na tortownicę 23 cm                            ciasto 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru kryształu 200 g margaryny 4 cytryny(...)małych oczkach ścieramy skórkę z 2 wyparzonych cytryn. Wlewamy wystudzoną margarynę i oraz przecedzony sok z cytryn .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera aż uzyskamy dość gęste ciasto. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przekładamy ciasto i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W trakcie pieczenia ciasta, morele drobno kroimy

Smakowite Dania
Keks + film 146

Wielkanocny, pyszny z dużą ilością bakalii keks, musi być obowiązkową propozycją na świątecznym stole obok wielu innych wypieków. Sposób przygotowania tego ciasta jest banalnie prosty nie może się nie udać . składniki na formę na keks                           ciasto 250g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego(...)kryształ a następnie cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie

Smakowite Dania
Placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym + film 174

truskawkowego cukier puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce(...)dużych oczkach jedną część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i zapiekamy około 10 minut na złoty kolor, po czym wyjmujemy z piekarnika. Na podpieczone ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równomiernie rozprowadzamy go po wierzchu. Na warstwie dżemu układamy pokrojony rabarbar a na rabarbar ścieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do nagrzanego

Smakowite Dania
Prosty makowiec + film 206

jajka 250 margaryny do pieczenia lub masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy je z cukrem na puszystą masę, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę makową i starannie ją rozprowadzamy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę maku wlewamy drugą część ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około

Smakowite Dania
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 224

przez ciągłe zabieganie i na studiach i w życiu prywatnym nie miałyśmy kiedy powiedzieć Wam o tym, jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo(...)łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada Do posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania) lukier (cukier puder+woda) Przygotowanie Rozpoczynając przygotowywanie ciasta drożdżowego musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać

Symfonia Smaków
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 411

już wcześniej wspominałam uwielbiam piec coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec coś na słono i innego, konkretnie nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki(...)puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać. Ciasto drożdżowe : mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało

Amatorka kuchenna
Bułeczki z koperkiem i marchewką 182

pozostało?, zrobić nową porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :).   Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki miękkiego masła(...)odstawiamy by drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy olej, dodajemy roztrzepane białko, sól, jogurt, startą marchewkę, sól, drobno posiekany koperek oraz rozczyn z drożdżami. 3. Zagniatamy gładkie ciasto. Dodajemy miękkie masło i ponownie zagniatamy. Ciasto będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia w dużej misce przykrytej szczelnie folią do żywności. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Apetyczna babeczka
Podwójnie czekoladowy torcik przekładany bananami 139

Cudowny. Idealny. Jestem bardzo podatna na uroki czekolady, a ten deser to spełnienie moich oczekiwań z nią związanych: ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne, miękkie i wilgotne, głęboko czekoladowe i, co najważniejsze, poprawia humor. Podwójnie czekoladowy, ponieważ, oprócz ciasta, które samo w sobie zawiera sporo czekoladowych składników, tort przekładany jest ciemnym daktylowym kremem z dodatkiem kakao. Składniki: Ciasto(...)Słodką daktylową masę przełóż do miski z suchymi składnikami, dodaj pozostałe ¾ szkl. mleka i wymieszaj. Banany rozgnieć na papkę za pomocą widelca i wraz z ekstraktem dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz przez 50 min. Wyciągnij, po 10 min. ciasto wyjmij z tortownicy i poczekaj, aż wystygnie. Aby przygotować krem, podobnie jak w przypadku

Roślinna - blog wegański
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 177

Zielono mi!!!   Świętując duchem razem z Irlandczykami Dzień Świętego Patryka , proponuję potrawę w charakterystycznym dla tego święta zielonym kolorze :) Wykorzystałam tu wcześniej przygotowane i zamrożone w porcjach  ciasto na tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne(...)ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 100g sera feta - pokrojony w grubą kostkę 100g sera żółtego - startego

Grunt to przepis!
Ciasto z cukinią i bazylią 113

Delikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo dlatego polecam je wyjątkowo. Składniki na formę 20/20 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 125 g pestek dyni, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru(...)mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki zmielonego cynamonu, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, 1 garść posiekanej w paseczki bazylii, ponadto: cukier puder do posypania ciasta. Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania

Moniki Smakołyki
Sernik na kruchym spodzie 311

spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej słodkie i zadowala(...)pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego

kuchcikownia
Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua 197

Doskonały deser dla wielbicieli  cytrynowych ciast  z kremem. Popularne włoskie ciasto  o nazwie "Torta NUA", to  proste ucierane ciasto ,  na które nakłada się  krem  i wraz z nim piecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki  ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru(...)cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok  i skórkę cytrynową. -Ubijając   dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami

Zakamarki mojej kuchni
Pierogi ruskie 151

bardzo rzadko/   wiele miesięcy w roku spędzam poza domem/………………ale robię i nie chwaląc się  wychodzą mi całkiem niezłe /tego się nie zapomina/. Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto z takiego urządzenia jest  doskonałe /odpowiednia konsystencja i doskonale wyrobione/. Wałkuję je  przy użyciu maszynki  , a więc pozostaje tylko wykrawanie i lepienie. Kiedyś  robiłam(...)wszystko ręcznie i dało się. Skoro jednak mogę sobie  ułatwić  i przyspieszyć cały proces………dlaczego  więc nie? ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli ok.1 szklanki ciepłej wody nadzienie: 500 g  ugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku

Zakamarki mojej kuchni