ciasto - 162803 przepisów (strona:2109/10854)

Petit fours 238

wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC. Gdy ciasto wystygnie pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości.   Pierwszy(...)pasek wyłożyć surowym marcepanem, delikatnie dociskając go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować dżemem wymieszanym dokładnie z wiśniówką (fot.2) . Przykryć trzecim paskiem, a następnie pokroić w niewielkie prostokąciki o wymiarze około 4 x 2,5 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.   Czekolady mleczne roztopić w kąpieli wodnej

Świat Ciasta
Rodzynkowe ślimaczki 200

Składniki na 10 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki rodzynek 15 dag konfitur morelowych Rodzynki namoczyć a następnie dobrze je odsączyć. Ciasto francuskie rozwinąć i posypać cukrem waniliowym i rodzynkami (fot.1) . Lekko docisnąć.  Prostokąt ciasta podzielić na 10 pasków o szerokości 3 cm, a następnie zwinąć je w ślimaczki. Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć

Świat Ciasta
Jabłkowe chmurki 310

Składniki na ciasto: 3 żółtka 3 łyżki wody 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania: 1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru  cynamon do smaku   Składniki na bezę: 6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukru Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1) . Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić

Świat Ciasta
Buty Mikołaja 135

cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Przygotować szablon z bucikami (dostępny do pobrania tutaj ) i wykrawać(...)kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2) . Miłej zabawy

Świat Ciasta
Róże karnawałowe 156

łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 4 żółtka 1 łyżka octu 1 łyżka wody 1 łyżka cukru olej do smażenia cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Wyrabiać ręcznie aż będzie gładkie i błyszczące. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem, żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu będzie miało pęcherzyki. Włożyć na 30 minut do lodówki(...)czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać trzema szklankami o różnej średnicy, po 3 kółka. Każde z kółek nacinać w kilku miejscach na krawędziach, tak aby powstały płatki naszych różyczek. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć ich do końca. Na blacie kuchennym ułożyć najpierw największe kółko, posmarować środek białkiem jaja, ułożyć drugi krążek średniej wielkości, a następnie tak samo postąpić

Świat Ciasta
Waniliowe króliczki 186

utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość

Świat Ciasta
Pyszny torcik malinowy 303

Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. A na drugi dzień można się już cieszyć wspaniałym malinowym aromatem. Smacznego

Świat Ciasta
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe 170

Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 2 żółtka 60 g mielonych migdałów 40 g mielonych orzechów laskowych 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Posypka do rogalików: 100 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka startej laski cynamonu 1 laska wanilii Najwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii(...)cynamonu. Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na deskę. Dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Następnie odrywając po kawałku, formować z niego wałeczek o średnicy około

Świat Ciasta
Marcepanowe precelki 123

masła Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru trochę soku cytrynowego czerwony barwnik spożywczy Z mąki, cukru, marcepanu, skórki cytrynowej, jajka i masła zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Ciasto podzielić na porcje i każdą z nich rozwałkować na placek grubości około 3 mm. Z ciasta

Świat Ciasta
Pierogi Ruskie 196

Pierogi Ruskie (klasyczne- tradycyjne -przepyszne) Składniki: (na ok.100 sztuk) Ciasto: - 1kg mąki pszennej - 0,5 l gorącej wody (pół wrzątku, pół zimnej wody) - 1 jajko  - sól do smaku  Farsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego  - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa(...)delikatnie , na ostro. Ja dodaje dużo soli i papryki ostrej , oraz w mniejszej ilości pieprz i czosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. 3. Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg mąki. Wbijamy jedno jajko. Jedną ręką zaczynamy ugniatać ciasto , a drugą ręką wlewamy powoli ciepłą wodę. Solimy do delikatnego smaku. Gdy wlejemy już całą wodę

Gotuj Z Muzyką
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 177

Drożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić! Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! Zachwyci niejednego! SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: – mąka – 0,5 kg – drożdże(...)masło – 50 g – olej – 30 ml – sól – 1 łyżeczka DODATKOWO : – parówka – 6 szt – chili – szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Roztapiamy masło. ZACZYN DROŻDŻOWY: Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka

Ostra na Słodko
Ciasto szyfonowe 355

Wiem Wiem … nie mogliście się doczekać tego przepisu! ;) Powiedziałam , że to najmniej kaloryczne ciasto na świecie i już wzbudziłam Waszą ciekawość! ;) Czy najmniej na świecie to nie wiem , ale sami zobaczcie , że kalorii to tu niewiele! Ciasto jest niezwykle lekkie … delikatne … wręcz jak puch! A smakuje obłędnie! Śmiało można pokusic się o dokładkę! Ciasto szyfonowe polane ulubioną(...)cukier puder – 40 g – mąka – 35 g – proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka – sól – 1 szczypta – olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą

Ostra na Słodko
Ciasteczka z jabłkami i cynamonem 163

Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ? Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę(...)pracy i szkoły! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka pszenna – 150 g – świeże drożdże 10 g – śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki – margaryna – 120 g – sól – 1 łyżeczka DODATKOWO : – jabłka – 3 szt – cynamon – 1 łyżka – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 460

wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam! Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne! SKŁADNIKI: ( blacha 28×24 cm ) CIASTO: * mąka – 3 szklanki * margaryna – 250 g * cukier – 4 łyżki * żółtko – 5 szt * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier wanilinowy – 2 łyżki NADZIENIE: * jabłka(...)PIANA KISIELOWA : * cukier – 3/4 szkl * kisiel brzoskwiniowy – 1 op * białko – 5 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do mrożenia. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane

Ostra na Słodko
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 196

Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;) A to dlatego , że tak naprawdę nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki. Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto! Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami. Mięciutka , puszysta , łatwa(...)tania …. Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek ! SKŁADNIKI : ROZCZYN : * drożdże – 20 g * cukier – 15 g * mąka pszenna – 25 g * mleko – 80 ml CIASTO : * mąka pszenna – 0k. 170 g * cukier – 20 g * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * żółtko – 1 szt DODATKOWO : * słodkie jabłka – ok. 500 g * cukier

Ostra na Słodko