ciasto - 162020 przepisów (strona:2120/10802)

SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 203

było to coś innego , ale coś równie pysznego! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek! Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna(...)budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy

Ostra na Słodko
Ciasto marchewkowe 273

Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i zapachem przypomina świąteczny piernik. Przepis jest prosty i szybki,  myślę że znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka(...)jajek z oliwą dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojonego drobno ananasa. 4. Składniki suche dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Dokładnie mieszamy. 5. Piekarnik rozgrzewamy. 6. Ciasto pieczemy ok 40min. w temperaturze 160-180*C. 7. Przygotowujemy polewę na ciasto, oblewamy je. (ja używam polewy Gellwe orzechowej). Mam nadzieję, że Wy również zasmakujecie w tym domowym wypieku

Kuchnia Pełna Pasji
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 155

kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta, to w tym miejscu galareta nieco odklejała się. Ostatecznie gdyby chcieć zrobić wszystko prawidłowo, to spód powinien być nie kruchy, a biszkoptowy :-) Ale wyszło smacznie i przede wszystkim lekko(...)spód: Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Zimne masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Spód formy do tarty lub do tortów o średnicy 26 cm wysmarować masłem

Passions hobbies life
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 164

Ciepła drożdżówka , kubek mleka ...  i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba ! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe , to stanie się Waszym hitem. Nie  dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ? Składniki: Ciasto:     * około 3,5 szklanki mąki pszennej   * 20 g drożdży   * 3 łyżki cukru    * 1 szklanki letniego mleka(...)drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto.  Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.   Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto

kolorowotorcikowo
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański 191

hiszpański Czas przygotowania: 27 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Starter: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży  125 g mąki pszennej chlebowej 750 Ciasto właściwe: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży   225 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Uwaga, starter bardzo rośnie. Drożdże z ciasta właściwego rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i odstawiamy na 10 minut. Do miski ze starterem dodajemy mąki, sól, oliwę i rozpuszczone drożdże z cukrem. Wszystko wyrabiamy. Ciasto będzie lepkie. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Waniliowe ciasto z białek 1172

ostatnich deserach zostało mi sporo białek, więc postanowiłam zrobić z nich użytek i powstało to doskonałe ciasto z białek. Jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite, pięknie pachnie wanilią, zagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam(...)Masło roztopić. 4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem. 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 197

cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.  Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni

Zofiana
Żytnia tarta z czekoladowym budyniem :) 112

Wyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :D Składniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem  Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę(...)silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą :) Mocząc dłonie w wodzie ciasto nie będzie się tak przyklejać. Nakuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki i pozostawimy ciasto na ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. To nic innego jak ugotować zwyczajny budyń. Dajemy mniej mleka

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 126

pory robiąc pizzę używałam wyłącznie mąki pszennej. Bałam się, że dodając razową ciasto nie będzie tak smaczne, nie wyrośnie i innego typu bzdurne rzeczy :D Teraz wiem, że baaardzo się myliłam :) Od dziś pizza tylko i wyłącznie na mące pełnoziarnistej (okej z domieszką pszennej :D). Smak całkowicie inny od TEJ i od TEJ . Inny, ale lepszy! 100 razy lepszy! Pizza(...)upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, tylko bez sera! (no może troszkę :D). Składniki - ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki

Zdrowie na języku :P
Bułeczki czosnkowe 263

Dobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;) Bułeczki czosnkowe       Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżeczka soli 15 g drożdży 260 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła Nadzienie: 100 g masła(...)ząbków czosnku 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w 5 łyżkach mleka. Mąkę przesiewamy i wszystkie składniki na ciasto łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi

Lawendowe Niebo
Spanakopita 193

Przy tym przepisie zakochałam się w cieście filo.  Wydaje mi się, że potrzebuje ono jednak masła, a nie oleju.  Do tego temperatura pieczenia jest istotna.  Tutaj była idealna.  Spakanopita, którą przygotowałam różni się w podaniu od tej tradycyjnej, ponieważ moja została podana w formie pojedynczych strudli.  Polecam taki sposób szczególnie wtedy, kiedy podajecie ją gościom(...)Jest wygodniej i ładniej się podaje.  Przepis podejrzałam na stronie Alexadnra's Kitchen.   Tam widać też dokładnie jak składać ciasto i jak je smarować.   Składniki (na 4 sztuki): ok 190-200 g szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach

Sto kolorów kuchni
Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera 165

kakao tabliczka białej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać  mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą widelca). Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 118

Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce i nie obciążymy folią aluminiową wysypaną fasolą ma tendecję do opadania krawędzi(...)Wniosek? Opiekać wstępnie i obciążać. Zapobiegniemy opadaniu krawędzi i kurczeniu się ciasta. Składniki: Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100g schłodzonego masła 1/4 szklanki lodowatej wody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Owoce 3 śliwki 2 jabłka cynamon i cukier Krem 200g śmietany kremówki 1 czubata łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto wyrabiam w malakserze. Wsypuję

W kuchni wieczorem
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 196

długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję mu wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto(...)żytniej razowej (2000) 65g mąki żytniej chlebowej (720) 100g mąki pszennej (550) 10g soli 350ml wody 100g śliwek kalifornijskich ziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta) masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formy Sposób przygotowania: Wieczorem, w dzień poprzedzający poranne pieczenie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki. Formę wysmarować

W kuchni wieczorem
Pierogi z twarogiem na słodko 110

śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz :) Przepis znalazłam na stronie Przepisy Aleksandry . Zapraszam do gotowania! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli ok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby) Składniki na nadzienie: 500 g twarogu z wiaderka 1 żółtko(...)kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 1 saszetka cukru wanilinowego Do podania: gęsta śmietana cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od ciasta. Na blat wysypujemy kupkę mąki, robimy po środku dziurkę, wsypujemy sól i wlewamy łyżkę oleju. Zaczynamy ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy cienkim strumykiem wodę, uważając, aby się nie poparzyć. W razie

My Culinary Art