aaardzo smaczne, kruche, pieczone pierogi. Chodziły za mną już od dawna. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga(...)dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów. Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) PRZEPIS Temperatura: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl ) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda Nadzienie 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego Sposób przygotowania: Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao(...)koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem
Słodkości i nie tylkoPizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać. składniki: 375 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju do ciasta 100 g papryki 1 cebula 5-6 pieczarek 200 g żółtego sera olej do smażenia Mąkę wymieszać(...)solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Wszystko wymieszać dodać olej i wyrobić ciasto. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw
Monia miesza i gotujewłoskich. Tak naprawdę przygotowuje się go podobnie jak tradycyjny biszkopt, dodaje się tu jednak trochę więcej oleju, dlatego uzyskujemy naprawdę wilgotny biszkopt orzechowy , który nadaje się do wielu różnych ciast. Jeśli interesuje Cię biszkopt orzechowy na tort , możesz użyć tych proporcji do upieczenia biszkoptu w małej tortownicy (ok. 21 cm). Z czym łączyć biszkopt orzechowy? Dzisiejszy Sernik Milion Dolarów(...)jedyne ciasto, do którego pasuje biszkopt z orzechami. Można przełożyć go na przykład czarną porzeczką i kremem budyniowym albo bitą śmietaną i udekorować galaretką. Sernik Milion Dolarów na biszkopcie Sernik Milion Dolarów to połączenie sernika z biszkoptem. Może to być sernik z sera wiaderka (UWAGA, używamy sera z wiaderka bardzo dobrej jakości). Taki sernik wychodzi wilgotny i przez to jest
Lekcje w kuchniWielkanocne drożdżowe plecionki z kropelkami czekolady , o smaku kardamonu, z mąki orkiszowej To idealny wypiek na świąteczny stół! Składniki: Na ciasto: 500 g mąki orkiszowej (może być pół na pół jasnej i pełnoziarnistej) 80 g cukru 10 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant 1 jajko 250 ml mleka 80 g masła (rozpuszczonego) 1 łyżeczka kardamonu mielonego(...)gorącym!) mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten krok i dodaj je bezpośrednio do mąki. Przygotowanie ciasta : W dużej misce wymieszaj mąkę, kardamon, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodaj jajko, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy (jeśli używasz drożdży świeżych). Mieszaj, aż składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie
Zakamarki mojej kuchniKlasyczne ciasto marmurkowe (ciasto dwukolorowe) Składniki: 350 g mąki typu "00" 150 g cukru 180 g masła (lub margaryny, ewentualnie 120 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek) 200 ml mleka 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 opakowanie proszku do pieczenia (ok. 16 g) 30 g gorzkiego kakao w proszku Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół(...)przestudzone masło (lub olej) i mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Wsyp suche składniki – przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, mieszając aż powstanie jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej do formy – najpierw wlej część jasnego ciasta, potem ciemnego. Możesz przemieszać widelcem, tworząc efekt marmuru. Pieczenie – wstaw
Zakamarki mojej kuchnizrobić gdy trafiły nam się bardzo kwaśne mandarynki? Wycisnąć z nich sok i zrobić ciasto, bo ciasto zawsze wyjdzie pyszne, słodkie i idealne do kubka herbaty ;) Składniki na foremkę 25 x 10 cm 100 g masła miękkiego 2 jajka kl L 100 ml soku z mandarynek 1 łyżka miodu 130 g cukru 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody(...)ewentualnie mandarynki na wierzch ciasta kilka kropel esencji pomarańczowej polewa z mleka w proszku <--klik 1. Masło ucieramy wraz z cukrem aż pojaśnieje, następnie dodajemy miód i znów miksujemy, następnie wbijamy jajka i znów miksujemy, na koniec dodajemy mąkę oraz sodę. 2. Teraz dodajemy sok z mandarynek i esencje pomarańczową. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem
Gotowanie...to proste !Wypieki z dodatkiem bananów zawsze są, w moim odczuciu, bardzo trafione. Nie ważne, czy dodajemy banany w formie plasterków i zalewamy je galaretką, czy też jako puree dajemy do ciasta i zapiekamy. Moim zdaniem ciasta z bananami są po prostu pyszne. W przypadku takiej babki, nie dość, że jest ona pyszna w smaku, to dodatkowo daje okazję do wykorzystania mocno(...)przesiewamy wraz proszkiem do pieczenia, solą oraz imbirem. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie z mlekiem wymieszanym z ekstraktem waniliowym. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Po przestudzeniu babkę wyjmujemy
Smaki Na Talerzuciasto marchewkowe to prawdziwa uczta dla zmysłów – wilgotne, aromatyczne i pełne głębokiego smaku. Starta marchewka nadaje mu delikatnej słodyczy i puszystości, a chrupiące orzechy pekan dodają przyjemnej struktury! Całość dopełnia aksamitny krem z mascarpone i masła orzechowego – gładki, lekko słony i niezwykle kremowy, idealnie komponujący się z delikatnym wnętrzem ciasta. To połączenie sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach(...)pozostawiając niezapomniane wrażenie. To ciasto jest doskonałe na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po wyjątkowe chwile przy filiżance kawy. Składniki na keksówkę o dł. ok 25cm 200g startej na małych oczkach marchewki 1 starte na większych oczkach jabłko 50g orzechów pekan drobno posiekanych 2 jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego 180ml oleju np rzepakowego ok 220g mąki
Kuchnia w czekoladzieMagda Jak już znacie jedno z moich ciast cukiniowych i polubiliście się z nim, teraz pora pokazać Wam jak można je ciekawie zmodyfikować i uzyskać zupełnie nowy pomysł i smak ciasta. Wystarczy że na bazę dodamy przepyszną kruszonkę owsianą, chyba jedną z moich ulubionych i zdecydowanie najbardziej chrupiących. U mnie takie ,,bochenek” idzie na jeden podwieczorek, moje głodomory(...)olej, jogurt, esencję waniliową oraz cukier – mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto powinno być gęste aby utrzymać kruszonkę. Przekładamy ciasto do keksówki, na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę, możemy lekko wcisnąć pierwszą jej warstwę w ciasto. Wstawiamy do piekarnika
Smaczna Stronaspotkania, święta czy po prostu do filiżanki kawy. https://youtu.be/lI-XXEQu7zU Jak zrobić idealną babkę trójkolorową? Choć może wydawać się skomplikowana, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy przygotować podstawowe ciasto, a następnie podzielić je na trzy części: do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecia pozostaje jasna. Następnie warstwy układamy naprzemiennie w formie i można wstawiać do piekarnika. Gotową(...)Masy przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 10,5 × 25 cm) rozpoczynając od warstwy jasnej, potem tej z kakao, a na końcu z makiem. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około godzinę i dziesięć minut – do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia
e-PrzepisyKulinarneIdealny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego od Henglein ! Nadzienie stanowi jabłuszko i banan! Mmm... Pycha! Składniki: Ciasto 375 g ciasta francuskiego Nadzienie 180 g jabłka bez nasion 100 g banana bez skórki 100 ml wody 10 g erytrytolu Sposób przygotowania: Ciasto - kieszonki Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Między czasie przygotować nadzienie Nadzienie Jabłko dokładnie umyć, usunąć nasienie i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka. Dodać rozgniecionego banana. Dodać wodę i erytrytol. prażyć do całkowitego wchłonięcia wody. Gotowe nadzienie nałożyć na ciasto francuskie. Zawinąć w koperty. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestamaślanych ciasteczek 2) 2 łyżeczki kakao 3) 70 g roztopionego masła Ciasto: 1) 650 g twarogu sernikowego 2) 3 jajka 3) 100 g czekolady gorzkiej 4) 130 g czekolady mlecznej(...)jajka budyń waniliowy oraz cukier i miksujemy, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i delikatnie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasteczkowy spód. 4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 50 minut. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej (ja wlewam wodę na głębszą blachę piekarnika, a tortownicę z ciastem ustawiam
Na kulinarnym poligonieSernik waniliowy Sernik waniliowy, to ciasto o delikatnym smaku i kremowej konsystencji, który zachwyca swoją prostotą i elegancją. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny deser na każdą okazję. Składniki: *na tortownicę o średnicy 22cm Spód ciasta: ok 200g ciastek pełnoziarnistych 60g masła Masa serowa: 1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego(...)czasie przygotowujemy krem śmietankowy. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na schłodzony sernik wyrównujemy *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik waniliowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempyszności jeszcze jedną propozycję, jaką są pączki pieczone! Chociaż omija je kąpiel w złotym jacuzzi, to są tak samo puszyste i rozkosznie mięciutkie, jak klasyczne pączki smażone. Tu drożdżowe ciasto zyskuje delikatność dzięki śmietanie, która wzbogaca też nieco jego smak. Pachnące, leciutkie i o rumianych brzuszkach pieczone pączki nadziałam aksamitnym kremem słodzonym syropem klonowym, który nadał in wyjątkowy smak :) Jeżeli(...)tego naprawdę prosta w przygotowaniu, więc koniecznie sprawcie sobie tę przyjemność pod postacią Pieczonych pączków z kremem klonowym! Pieczone pączki z kremem klonowym na 10 szt Potrzebujesz: Ciasto: 30g świeżych drożdży 50g cukru 60g letniego mleka 60g śmietany 18% 3 żółtka jaj 250g mąki pszennej szczyta soli 70g masła Krem klonowy: 3 żółtka jaj 1,5 szklanki mleka / mleka roślinnego
Kuchnia w Słońcu Skąpana