ciasto - 162020 przepisów (strona:2127/10802)

Zielona szarlotka 160

prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej kisiel połączony z pianą z białek. Składniki:  (na większą blaszkę) Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła roślinnego 6 żółtek Pianka z białek: 6 białek szczypta soli 4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek(...)Nadzienie jabłkowe: 7 większych jabłek łyżka soku z cytryny  łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut). Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem

Moje pyszne gotowanie
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 170

początku chciałam podziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła. Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne.  Ciasto wyszły mięciutkie i puszyste. Z dużą ilością dżemu i kruszonki. Po prostu nie sposób było się oderwać. Pyszna kolacja z kubkiem mleka.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki + trochę do podsypania 2 jajka(...)masła stopionego i ostudzonego 50 g drożdży szklanka mleka 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: szklanka mąki 100 g masła 3 łyżki cukru Dodatkowo: dżem truskawkowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do pojemniczka w kruszyć drożdże, dodać cukier, 3 łyżki mąki i mleko. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Do mąki dodać cukier waniliowy, wymieszać

Moje pyszne gotowanie
Różyczki drożdżowe z marmoladą 135

Składniki: Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Dodatkowo: pół szklanki marmolady białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut. Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie. Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie. Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę. Kiedy nasze ciasto wyrośnie

Moje pyszne gotowanie
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1379

Składniki na ciasto: 25 dag mąki 12 dag masła (bądź margaryny) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.  Składniki na farsz: opakowanie szpinaku w liściach(...)solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy.  W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni

upichcic
Misiek owocowy 146

rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :))) Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego. Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;) Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne(...)więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż po rozmrożeniu stają się miękkie. Zatem truskawek używajmy tylko w sezonie. Na ciasto potrzebujemy: 100 gram masła 2 łyżki miodu 2 jajka 250 gram cukru 1 łyżeczka octu 1 płaska łyżeczka sody 600 gram mąki Połączyć ocet z sodą i odstawić. Rozpuścić masło, miód

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki szpinakowe z serem 120

Szpinak i ser bardzo się kochają, prawda? A próbowaliście połączyć to z  kruchym ciastem? Nie?? no to ominęła Was prawdziwa uczta :) Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, pikantny szpinak i aromatyczny ser to połączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy(...)małych foremkach) lub sycącym samodzielnym daniem, które podamy na proszony obiad lub kolację. Ciasto: 200 g mąki , pół kostki masła , 1 białko , sól na czubku noża,  szczypta cukru . Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, białko, cukier i sól. Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki. Foremki do tarteletek wyłożyć ciastem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort rajska wyspa 196

zrobić niespodziankę tym , których kochamy, n ie tylko w dz ień jak dziś - Walentynki .  Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru(...)bezę. D o ubitych białek doda łam żółtka i delikatnie wymiesza łam .   Mąkę przesia łam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączy łam z jajkami, gotowe ciasto wyla ł am do tortownicy (moja ma 2 3 cm średnicy - wysz ły dwa blaty im mniejsza tortownica wi ę cej blatów ciasta ). Pie kłam w temp 180 st około

NA MOIM TALERZU
Chałka 3 201

dodatkowo : kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko' Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone drożdże - wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie i będzie odchodziło nam ładnie od rąk i ścianek miski. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok 1,5 godz. Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 6 części. Z każdej uformować wałeczek, równej długości. Trzy gotowe wałeczki ciasta układamy w pionie, a następnie na środku tych wałeczków układamy kolejne trzy kawałki ciasta, ale tym razem w poziomie. Robimy z ciasta plecionkę i końcówki ciasta podwijamy

charlotte gotuje
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 192

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone. Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy o   ⌀ 24  cm ) : 500 g dobrej mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 saszetka) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 250-300 ml wody Wszystkie składniki

Food Square
Rustykalna tarta z jabłkami 131

towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym  kruchym   cieście z  razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy(...)już można się skryć w bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. :) Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej) 3 łyżki cukru pudru 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30-50 ml zimnej wody Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić

Food Square
Szarlotka z bezą 230

Mamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę. Potrzebne nam będzie: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek     Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto(...)Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie.        Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamy sobie troszkę ciasta.  Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę  bez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka

Maminek kulinarny
Chleb z cebulką 140

odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, 1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.     Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę. Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.        Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę.  Wcześniej przygotowujemy 2 blaszki i smarujemy je tłuszczem, np. margaryną. Na ciasto wsypujemy prażoną cebulkę(ilość według uznania). Cebulkę można też dodać wcześniej, w trakcie wyrabiania ciasta.    Składamy ciasto i zagniatamy na stolnicy razem z cebulką.    Formujemy wałek, dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek

Maminek kulinarny
Sakiewki z kaszanką 194

Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie. Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmienia swój smak.   Warto skosztować. Potrzebujemy:           na ciasto: -3 szklanki pszennej mąki -10 dkg masła -4 jajka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 dkg drożdży -szczyptę soli           na nadzienie: -4 kaszanki -jedną dużą cebulę(...)plasterków żółtego sera -warzywko -barbecue - olej    Drożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć) i zagniatamy ciasto.    Kaszankę pozbawiamy osłonki, cebulę kroimy w kostkę i oprószamy warzywkiem. Na minimalnej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę, przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem 187

Naleśniki znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków. Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki. My do naleśników dodamy masę serową. Zaczniemy od składników na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka Na masę twarogową: -0,5 kg twarogu -100-150 ml kwaśnej(...)miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dolewamy olej i resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.    Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku). Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni). Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta

Maminek kulinarny
Chleb z boczkiem 195

posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozczyn przelewamy do większej miski, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, dosypujemy 1 kg mąki i wyrabiamy ciasto.    Kiedy jest jeszcze luźne dosypujemy i wgniatamy prażoną cebulkę. Dosypujemy stopniowo resztę mąki i wyrabiamy ciasto chlebowe.    Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)czasie, kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.    Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.    Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.    Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.    Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy

Maminek kulinarny