Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły(...)kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty ser. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką
Aga w kuchniFaworki są pyszne i chrupiące. Jednak polecam w celu wyrabiania i wałkowania ciasta uśmiechnąć się do jakiegoś mężczyzny :) Ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane, inaczej faworki będą miękkie, a nie chrupiące. Ciasto ma być cienkie jak kartka papieru. Można pokrojone już prostokąty jeszcze rozwałkować do uzyskania efektu 'kartki papieru'. Składniki: 1 kg mąki, 15 żółtek, 1 duża(...)łyżek spirytusu, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: tłuszcz do smażenie (u mnie olej Kujawski), cukier puder. Przygotowanie: Faworki robię z tego samego ciasta co róże karnawałowe, jednak w większych proporcjach. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione
Aga w kuchniWyrabialiście kiedyś ciasto drożdżowe mikserem? Ja wczoraj postanowiłam sobie ułatwić zadanie i składniki na ciasto wrzuciłam do miski, zamontowałam końcówkę z hakiem i włączyłam mikser. Po 5 minutach ciasto miałam idealnie wyrobione :) Składniki: 1,5 szklanki mąki, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 125 ml ciepłego mleka, 125 g masła, 1 żółtko, 150 g sera(...)sól morska Kamis. Przygotowanie: Do miski wkładamy mąkę, pokruszone drożdże, kawałki masła, sól, cukier, letnie mleko i włączamy mikser na wolne obroty. Po 5 minutach wyciągamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ścieramy ser na tarce. Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy rozwałkować. Połowę ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy startym serem
Aga w kuchniproszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 150 g cukru, 350 g masła, 2 łyżki kakao, 1 garść pokruszonych orzeszków. Przygotowanie: W jednej misce zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i jajka. Z wyrobionego ciasta odrywamy 2/3 ciasta i dodajemy kakao- ponownie zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Jasne ciasto rozwałkowujemy(...)prostokąt i układamy na nim wałek z ciasta ciemnego. Zawijamy jasne ciasto dookoła ciemnego. Owijamy nasz wałek w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto kroimy w plasterki i posypujemy orzeszkami. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnirozpuszczamy w drugiej połowie mleka. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Do naczynia wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże, ubite jajka, mleko z tłuszczem, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto robotem. Następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją wielkość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mieszamy: masło, cukier, mąkę - proporcję dodaję na oko, ciasto nie może być(...)zbyt lepkie, musi nam się ładnie odrywać, a co do słodkości to najlepiej spróbować surowe :) Na wyrośnięte ciasto układamy połówki śliwek , skórkami do dołu i posypujemy kruszonką (odrywamy kawałki ciasta i rzucamy po placku). Ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy. Gdy podrośnie wstawiamy do piekarnika na godzinę na 160 stopni. 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Gdy ciasto
Aga w kuchnijednego ciasta dwa smakolyki. Dla doroslych i... dla dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki 1 szklanka cukru(...)placek ostygnie, wyjmujemy z tortownicy badz blachy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rotopiona na parze czekolada … A teraz muffiny . Te same skladniki co na placek. Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda foremki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy na brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie
Z Kuchni Do KuchniParadoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria . Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może być nieskończenie wiele – ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Pamiętajmy jednak, że najważniejszym składnikiem jest (najlepiej(...)tutejsza oliwa z oliwek. Najczęściej jednak spotykamy focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą
Z Kuchni Do KuchniJest to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! 1 kostka margaryny PALMA (250 g) 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki
Z Kuchni Do Kuchniciasto jest fantastyczne, ja zrobiłam królewca po raz pierwszy ,ale „achy i ochy” dla siebie zebrał wyśmienite. Ciasto się rozpływa w ustach, smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień ..ale nie od razu z lodówki, trzeba mu dać jakieś 10 minutek poza lodówka, a dopiero potem zjeść! Jest to ciasto bardzo podzielne i można je ze soba nawet zabrać. Jest zwarte(...)całośc obłędnie smakuje. Nie ma opcji, aby nie wyszło ! Idealne na ciasto imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe: 300 g mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Masa: 100 g cukru
Z Kuchni Do Kuchnispotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach(...)soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego rozmarynu grub a sól morska 2-3 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie: Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą". Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure
Kulinarne przygody GatityCiasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki. przepis stąd- od Danusi 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Mieszamy i pozostawiamy(...)godz. Po czym dodajemy : 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Trzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz. Ciasto właściwe : 1020 g ciasta zakwaszonego 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 g mąki pszennej ziarna dyni uprażone na suchej patelni
Proste Potrawymasło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy(...)powrotem do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Na blacie układamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy go obficie mąką i nas nim rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta, który posypujemy mąką również z góry.Wałkujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką kółka. Wycięte ciasteczka przenosimy delikatnie, pomagając sobie nożem na drugi arkusz papieru do pieczenia umieszczony na blaszce
Kulinarne przygody Gatityjeszcze ziarna pszenicy i żyta :-). Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu Składniki: Zaczyn 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 250 ml letniej wody 250 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 150 ml letniej wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki ziaren orkiszu Wykonanie: Składnik(...)odstawiamy na 8-10 godzin do fermentacji. Ziarna orkiszu zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta chlebowego, oprócz ziaren. Ziarna przy wyrabianiu ciasta niszczą siatkę glutenowa, więc zawsze dodaje się je na koniec. Ciasto wyrabiany przez kilka minut, dodajemy maki lub wody, jeśli zajdzie taka potrzeba
Kulinarne przygody Gatityzakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień pieczenia składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy(...)odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej do fermentowania. Następnego dnia zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta, oprócz soli. Odstawić na 60 minut, po czym dodać sól i ponownie wszystko zagnieść. Ciasto powinno być średnio ścisłe. Ponownie odstawiamy ciasto na 2- 2,5 godziny, pamiętając, aby raz na 45 minut ciasto odgazować i złożyć. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityDutch crunch bread) Składniki Zaczyn: 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750 55 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto właściwe: zaczyn 450-500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego(...)drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zaczynu, wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę smarujemy olejem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Wszystko wyrabiamy mikserem z hakiem
Kulinarne przygody Gatity