mnie zapach Świąt Bożego Narodzenia, ale ta tarta to doskonały deser nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale każdego innego dnia. Tarta z powidłami i kremem cynamonowym Spód ciasta: 1) 160 g mąki pszennej 2) 130 g zimnego masła 3) 1 żółtko(...)cukru pudru Dodatkowo: 1) Powidła śliwkowe 2) Kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty (35x11 cm) wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy na nie obciążenie
Na kulinarnym poligoniemoje pierwsze ciasto, które zrobiłam nowo nabytym robotem... Wyszło tak smaczne, że może uchodzić za ciasto świąteczne:) Składniki : 600 g mąki pszennej - u mnie typ 500 60 g drożdży 6 żółtek ok. 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 150 g miękkiego masła Przygotowanie: Do miski wbiłam żółtka, wsypałam cukier- włączyłam robota z końcówką zwaną mieszadłem- ucierałam masę Za grzałam mleko(...)drożdże zalałam je ok.połową szklanki letniego mleka, dodałam łyżeczkę cukru i mąki i czekałam aż zaczną "rosnąć" Do miski dodałam odmierzoną mąkę, wyrośnięte drożdże, mleko ( dodawać stopniowo by ciasto nie było zbyt lejące, może nie trzeba będzie dodać 1/2 l.)- włączyłam mieszadło Gdy masa się połączyła dodałam bardzo miękkie masło- ponownie całość krótko wymieszałam Przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem
Proste PotrawyMakowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię. MASA MAKOWA : 200 g mielonego maku garść rodzynek 2 szklanki mleka 3/2 % 1/2 szklanka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 3 łyżeczki powideł 4 łyżki kaszy manny 1 olejek rumowy CIASTO(...)PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zwate, jednolite ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło. Do maku dodajemy mleko i zagotowujemy mak, nakrywamy pokrywką i parzymy go 1 godzinę, po tym czasie dodajemy resztę składników, mieszamy i masę mamy gotową. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na ciasto rozkładamy masę
Kulinarne Fantazje MarioliMakowiec japoński to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z masą makową i jabłkami dzięki, którym jego konsystencja jest przyjemnie wilgotna. To doskonały wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. składniki na tortownicę 26 cm 3-4 średnie jabłka starte na tarce o dużych oczkach 5 jajek 200 g masła 1 puszka masy makowej z bakaliami(...)szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 10 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy wsypujemy kaszę, mąkę, cukier wanilinowy oraz
Smakowite Daniaskładniki na ciasto piernikowe: 120 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g miodu 4 jajka 150 g masła 150 g czekolady (90 g mlecznej + 60 g gorzkiej) 40 g przyprawy do piernika 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło, miód, czekolady oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki (ok. 10×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczony piernik odstawiamy do wystudzenia
Domowy Smak JedzeniaŚwiąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka
Kuchnia MagdaLenyMiodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Krzywe, gmina Dydnia, powiat brzozowski Tradycyjny miodownik, jak sama nazwa mówi, to ciasto warstwowe pieczone z dodatkiem miodu. W naszym regionie najczęściej pieczono 3 cienkie placki na sodzie oczyszczonej, które przekładano masą grysikową (z kaszy manny). Masę tę przygotowywano na dwa sposoby – na gorąco, albo na zimno. Masa gorąca miała postać budyniu z dodatkiem(...)wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą grysikową na zimno. Ogromną zaletą ciasta jest jego trwałość. Przygotowuje się je dzień
Trzeci talerzPyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem Lubicie szybkie, słodkie ciasta? Dziś polecam Wam jedno z nich. Pyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem . Szybka i prosta w przygotowaniu. Słodko, smacznie… Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej Zgodzicie się? Roladę posmarowałam prostym dwu składnikowym kremem. Kto chętny na kawałek? Ta piernikowa rolada sprawdzi się idealnie jako deser do popołudniowej kawy(...)przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki naturalnego kakao 250 serka ricotta 3-4 pełne łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Jajka dokładnie miksujemy aż będą “puszyste”. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy wymieszane
Słodkie okruszkispienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto. Keksówka silikonowa 22 cm i foremka silikonowa (do pracy męża) , ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch i delikatnie wcisnąć nie za głęboko połówki gruszek bez ogonków. Piec w nagrzanym piekarniku(...)200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić. Do pojemnika wsypać puder cukier, dać sok z cytryny i gorącą wodę, wymieszać na gładki i nie mocno gęsty lukier, polać nim po wierzchu ciasta - wyjątkowo smaczne ciasto ucierane kakaowe z gruszkami i lukrem, ciasto jest jest puszyste, aromatyczne, wilgotne, doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na ciasto seromakowiec bez pieczenia Dzisiaj kolejna obiecana słodka nowość na świąteczny stół. Prosty przepis na pyszny seromakowiec bez pieczenia. Ciasto seromakowiec na herbatnikach to połączenie jasnej masy sernikowej i ciemnej makowej. Proste ciasto gotowane na herbatnikach bez ryzyka zakalca i innych niepotrzebnych niespodzianek. Seromak dla wielu osób to obowiązkowy wręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli
Dieta moja pasjaEkspresowe paszteciki z pieczarkami Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego ok 0,5 kg pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella) 1 jajko sól i pieprz(...)patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem *** *** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem *** *** Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Na cieście układamy porcję farszu i wyrównujemy łyżką *** *** Na farszu pieczarkowym rozsypujemy starty lub drobno pokrojony ser żółty *** *** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu
Blog z ApetytemZmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Blaszkę do pieczenia (u mnie 22x34 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (grzanie góra/dół). Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia. Składniki [GALARETKA] 2 opakowania galaretki wiśniowej 2 szkl. wrzącej wody 1 słoik(...)uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzenia miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy, dodając po łyżce wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Składniki [CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE] 4 białka 1 szkl. cukru 1 szkl. wiórków kokosowych 1 szkl. maku Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy
psgotujemyprzygotowania tego sernika wykorzystują sernik z wiaderka. Jednak jeśli wolicie możecie przygotować go na bazie tradycyjnego, polskiego twarogu, albo serka Philadelphia. Pyszne rozpływające się w ustach, kremowe i delikatne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie go jest bardzo, bardzo proste, więc każdy z nim sobie poradzi i praktycznie za każdym razem się uda. Kluczem tego sernika jest pieczenie(...)dowolnych jakie lubicie. Ważne jednak, aby były dobrej jakości. Jeśli za nimi nie przepadacie, to możecie użyć zwykłych herbatników. Pamiętajcie mój blog kulinarny to skarbnica przepisów, dlatego przed przygotowaniem ciasta przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim wiele ciekawych porad i wskazówek. Polecam Wam też pyszny sernik z marakują, albo znajdziemy coś dla miłośników tart. Może zasmakuje Wam moja tarta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rolada buraczkowa z serkiem i śledziem to fantastyczny sposób na wykorzystanie buraków ćwikłowych. Prezentuje się cudnie i ma świetny smak. Ciasto na roladę przygotowane jest na bazie buraków, natomiast krem, którym rolada jest wypełniona jest połączeniem serka z kaparami. Dodatkowo, w roladzie znaleźć można śledzie, co nie powinno nikogo dziwić, gdyż ich połączenie z burakiem ma miejsce często. Ciasto buraczkowe(...)misce ubić na sztywno białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubite białka wmieszać do masy z buraczków, po czym równomiernie rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-24 minuty. Upieczone ciasto wystudzić. W misce połączyć serek kremowy, koperek, kapary, szczyptę soli oraz sok z cytryny. Nadzienie równomiernie
MeCooksskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Przy pomocy małego kieliszka wycinamy kółeczka. Przekładamy je partiami do opiekacza na orzeszki i pieczemy na rumiano. Gotowe skorupki odstawiamy do wystudzenia a następnie nadziewamy ulubioną masą i sklejamy. Z resztek cista formujemy małe kuleczki, umieszczamy je w opiekaczu i również pieczmy na rumiano
Domowy Smak Jedzenia