Kruchy placek ze śliwkami Dziś mój ulubieniec ciasto z budyniem i śliwkami pod kruszonką. Pyszny kruchy placek, jasny słodki budyń i kwaśne ciemne śliwki. Sezon śliwkowy w pełni, w handlu i w ogrodach dostępne są różne śliwki, te małe i całkiem duże. Jak się kładzie śliwki na ciasto, czy je obtaczać czy nie? O tym w dalszej części. Najłatwiejszy placek(...)który da się zrobić tak ze świeżymi jak i śliwkami mrożonymi. A kruchy placek z budyniem przyjmie każde owoce, nie tylko śliwki. Dlatego z racji na sezon polecam pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem. Zapraszam 🙂 Szybkie ciasto z budyniem i śliwkami przepis Kruche ciasto mąka pszenna uniwersalna 2,5 szklanki jajka 2 sztuki masło 100 g gęsta śmietana
Dieta moja pasjaskładniki na masę budyniową cappuccino: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kawy rozpuszczalnej cappuccino 70 g cukru 200 g masła
Domowy Smak Jedzeniajajka roztrzepane widelcem, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy i NIE MIESZAĆ ❗❗❗ Miskę nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin na blacie kuchennym. Po tym czasie ciasto drewnianą łyżką wyrobić do połączenia składników. Dwie formy silikonowe 22 cm spryskane olejem, ciasto podzielić na 2 foremki, na wierzchu poukładać gęsto ćwiartki nektarynek bez pestek. Formę włożyć do airfryer(...)program ciasto, 175C, 35 minut, wsunąć kosz i włączyć, pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest zwłascza na środku upieczone, patyczek suchy, jeśli nie to dodać do 10 minut czas pieczenia, gdy gotowe upiec drugą foremkę. Wystudzone ciasto ma spód upieczony, nie blady, wierzch posypać pudrem cukrem przed podaniem - w airfryer ciasta drożdżowe dobrze się piecze, nie trzeba rozgrzewać przed
W Mojej Kuchni Lubiękrem i zaopatrzyć się w masę cukrową (można zamówić na allegro). Robiąc tort dla dzieci zazwyczaj przekładam go klasycznym kremem śmietankowym z malinami, bo wiele dzieci nie lubi udziwnień Ciasto robi się dość szybko, ale trzeba sobie rozłożyć pracę na dwa lub trzy dni, gdyż po każdym etapie trzeba je schłodzić. Niespodzianka i szczęście w oczach dziecka gwarantowane! *Kupując(...)przestudzenia *** *** Powstały krem dzielimy na dwie lub trzy równe części – w zależności ile mamy blatów biszkoptu. Rant ustawiamy ponownie na średnicę biszkoptu i umieszczamy w nim pierwszy blat ciasta. Blat nasączamy ponczem *** *** Na blacie rozsmarowujemy pierwszą część kremu, rozsypujemy garść mrożonych malin (nie rozmrażamy ich wcześniej), wyrównujemy łyżką. Całość przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy ponczem, rozsmarowujemy krem, dajemy maliny
Blog z Apetytemsączysz ją w ciszy poranka lub z ulubionymi ludźmi. Miłość mieszka w kuchni, oblizuje łyżki po czekoladowym kremie i kocha się z czasem. Za każdym razem, gdy zagniatasz drożdżowe ciasto i odstawiasz je do wyrastania, ona uprzejmie wślizguje się do każdego bąbelka, wypełniając go troską i zapewniając puszystość bułeczkom i chlebowi. Gdy mieszasz kolejną godzinę owocowe konfitury, a potem zamykasz(...)namiętny ślad w kącikach ust, jak ten po czekoladowym musie z malinami :) Nadziałam nim po samie brzegi złociste ślimaczki, znane ostatnio jako New York rolls z listkującego, maślanego francuskiego ciasta, które rozkosznie chrzęści przy każdym kęsie, osypując się lekko złocistymi drobinkami. Całości dopełniają soczyste maliny, które rozjaśniają smak musu z ciemnej czekolady i dodają kolejnej warstwy tekstury. Letnia słodka przekąska
Kuchnia w Słońcu Skąpanasolą. Do masy wrzuć wiśnie i całość wymieszaj łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 24 cm). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch ciasta przestanie być płynny. Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików Zobacz(...)inne przepisy na ciasta czekoladowe: Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal) Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę Artykuł Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnedoskonale nadają się na każdą okazję – od śniadania po podwieczorek. Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 17 minut / 180℃ Ilość porcji: 8 sztuk Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI CIASTO: 360g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 180ml mleka 70g cukru 60g masła 2 jajka (1 całe +1 zółtko) SKŁADNIKI KRUSZONKA: 75g mąki pszennej 60g masła 85g cukru 16g cukru waniliowego DODATKOWO(...)500g truskawek 1 jajko +1,5 łyżki mleka do posmarowania 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W Rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy również rozczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru trochę mleka i mieszamy. Po rozpuszczeniu drożdży dodajemy 3 łyżki mąki, również mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. W tym czasie możemy
karolgotujePierogi zbójnickie – przepyszne! Ten farsz to prawdziwa petarda! Pierożki najlepiej smakują podsmażone na masełku, rumiane i chrupiące. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Farsz: 20 dkg boczku wędzonego 1 duża cebula ok 0,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (mogą być(...)słodka i ostra 1 łyżka masła Dodatkowo: masło do podsmażenia pierogów *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące
Blog z ApetytemCiasto Balladyna to ciasto przekładane, bardzo smaczne idealne na urodziny i nie tylko, polecam przepis. CIASTO : 5 jajek 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao MASA(...)szczyptą soli, dodaję cukier, żółtka i chwilkę ubijam. Następnie przesiewam sitkiem mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę 23/33 cm wykładam papierem do pieczenia, na to wylewam ciasto i piekę 40 minut temperatura 180 %. Biszkopt po upieczeniu przecinam na dwie równe połówki. Są cienkie. 2 galaretki malinowe rozmieszałam w 3 szklankach wrzątku. Można do niej wrzucić
Kulinarne Fantazje Mariolikawy czy herbaty. Robi się go dość szybko i nie powinien sprawić większych trudności. Bardzo lubię jego lekką, puszystą konsystencję i kremowy smak. To pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich deserów. Sernik bez sera jest idealną alternatywą dla tradycyjnego sernika, szczególnie dla osób, które szukają lżejszego i mniej kalorycznego deseru. Składniki(...)Masę wylej na blaszkę ze spodem z herbatników. Kruszonka Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miski. Ręką mieszaj je i rozcieraj, aż powstaną niezbyt duże grudki. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Pieczenie Bezsernik włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez godzinę i 20 min w trybie góra-dół. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na około
e-PrzepisyKulinarnemorele - jest ciasto drożdżowe 😍 Tym razem pod postacią pysznych, mięciutkich drożdżówek. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki do rozczynu drożdżowego 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 3/4 szklanki ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Na nadzienie morelowe: ok. 300 g moreli(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, starając się nie podsypywać ciasta mąką. Następnie
Walijskie Pichcenieuważam, że fajnie się komponują smakowo z rożkami i bitą śmietaną, dodając im lekko kwaskowatego smaku. Porcja dla 4 osób (około 12 rożków): Składniki na ciasto : ● 2 białka jajek ● 100 g drobnego cukru ● 60 g mąki T 55 ● 60 g masła ● 1 łyżka ciemnego rumu Składniki na krem : ● 6 dl schłodzonej śmietanki kremówki 30% ● 1 cukier(...)ubijaj ich na sztywno). Domieszaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i rum, ubijając szybko trzepaczką. Wylewaj łyżką do zupy ciasto na blachę, powinno lekko się rozlewać, formując na blasze małe okrągłe placuszki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjmij z piekarnika
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaRogaliki drożdżowe z rabarbarem Puszyste i ekstra maślane rogaliki nadziewane aromatycznym rabarbarem. Świetne połączenia słodkiego i delikatnego ciasta z lekko kwaskowym owocem (choć rabarbar to chyba warzywo ;)) Składniki: 3 pełne szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży – 1 opakowanie 1 jajko pół szklanki cukru szczypta soli 130g masła 1 szklanka mleka Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste *** *** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie
Blog z Apetytemtruskawki więc trzeba to wykorzystać i powstało ciacho pełne truskawek. W sam raz na upalne dni. Do ciasta można wykorzystać inne sezonowe owoce i dobrać do nich odpowiednie smaki galaretki. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju masa serowo-jogurtowa(...)potrzebna do posmarowania drugiego blatu). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałej masy, wymieszać. Masę wstwić do lodówki aby delikatnie stężała i dała się ładnie rozprowadzić po cieście. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć jeden blat ciasta. Na ciście rozsmarować tężejącą masę z truskawkami, przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki aby masa bardziej stężała
Monia miesza i gotujepół szklanki) 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 500 g truskawki Kruszonka: 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki) 50 g masła (miękkiego) 50 g cukru (4 łyżki) Przygotowanie Ciasto drożdżowe Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie(...)mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży, wbij jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Białko odstaw do posmarowania bułeczek. Ze składników wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw
e-PrzepisyKulinarne