zbliżające się święta polecam wypróbować pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem karmelowym. Mięciutki biszkopt i rozpływające się w ustach pyszne kremy, które smakują idealnie z filiżanką kawy. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna tortowa 1/3 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kakao 3 łyżki, krem czekoladowy: śmietanka 36% 500 ml, czekolada gorzka(...)śmietanex 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, Poncz: woda 1 szklanka, cukier waniliowy 16 g, sok z cytryny do smaku, Dodatkowo: biszkopty podłużne 1 paczka. kakao do oprószenia ciasta, dżem wiśniowy 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem (10min) dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
kulinarne odsłony patiObłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa. Mazurek przygotowany na spodzie z ciasta kruchego z kremem z palonej białej czekolady na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz konfiturą malinową. Wierzch zdobią płatki migdałowe oraz świeże maliny. Masa przygotowana z serka mascarpone, kremówki(...)świeże Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy. Kawałek ciasta odkładamy i formujemy z niego wałeczki
Kuchnia MagdaLenypuszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W chłodniejsze(...)korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30-40 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. A potem
Walijskie PichcenieSkładniki: Ciasto ? 4 jajka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 1 przyprawa do szarlotki (u mnie Kamis) ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie ? 75 dkg śliwek mieszanych fioletowych i żółtych ? 2 łyżki rumu ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1 czekolada gorzka ? 3 łyżki mleka ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Śliwki umyć(...)kawałeczki, dolać mleko i rozpuścić w kuchence mikrofalowej. ? Połączyć czekoladę ze śliwkami. ? Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i miksować dalej. ? Suche składniki ciasta wymieszać, dodawać po trochu do ucieranego ciasta. ? Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. ? Na to dać śliwki, przykryć resztą ciasta. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C
To co kochamSkładniki: Ciasto ? 125 g masła ? 4 żółtka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 cukier z prawdziwą wanilią ? 2 łyżki cukru Śliwki ? 1 kg śliwek ? 300 ml soku wiśniowego ? 2 budynie waniliowe ? 3 łyżki cukru ? 10 dkg orzechów włoskich Beza ? 4 białka ? 3/4 szklanki cukru ? 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: ? Z podanych składników zagnieść szybko elastyczne ciasto, wstawić do lodówki(...)minut. ? Śliwki z cukrem i połową soku zagotować. Poddusić ok 2 minuty. ? Budyń wymieszać z pozostałym sokiem, wlać do śliwek i zagotować. Dodać orzechy, wymieszać. ? Ciastem wyłozyć boki i dno średniej tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. ? Ciasto podziurkować widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. ? Po tym czasie wyłożyć śliwki i piec jeszcze
To co kochamPiekłam kilka rodzajów ciast ze śliwkami, ale to z przepisu mamy Sławka uważam za najlepsze. Jest wilgotne, rozpływa się w ustach, a orzechy w śliwkach to dodatkowa chrupiąca niespodzianka. Zamiast orzechów można użyć migdałów, które doskonale imitują pestki śliwek, co wprawia w konsternację niejedną degustującą ciasto osobę. Składniki: ? 1 kg śliwek węgierek ? 5 jajek ? 250 g mąki krupczatki(...)cukrem na puszystą białą masę. ? Dodawać na przemian po żółtku i po łyżce mąki. ? Na koniec wsypać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. ? Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. ? Śliwki lekko naciąć z wąskiego końca, aby wyjąć pestkę, a w jej miejsce włożyć połówkę orzecha. ? Śliwki ułożyć na cieście skórką w kierunku ciasta
To co kochamoczekiwaniu na świeże owoce proponuję upieczenie cytrynowej tarty. Obłędny smak gwarantuje cytrynowy krem, słodka beza i kruche ciasto. Idealny deser do kawy. Składniki: Kruchy spód – 180 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 100 g masła – 1 żółtko – 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli Krem cytrynowy – 3/4 szklanki – 180 ml soku z cytryny(...)białka – 200 g cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruchy spód – Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozcierać ciasto palcami. – Dodać żółtko i wodę, zagniatać ciasto do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. – Zawinąć kruche ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. – Formę
To co kochamMaliny i pistacje to jedno z moich ulubionych smakowych połączeń, sprawdza się doskonale do kruchym ciast, jako nadzienie do tartaletek, niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy, te kruche babeczki to doskonały deser na różne okazje. Dobrej jakości pastę pistacjową kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata . Składniki na 8 sztuk dużych tartaletek: Ciasto: 20 dag mąki pszennej(...)świeżych lub mrożonych malin 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 listek żelatyny Dodatkowo: Polewa czekoladowa Kolorowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z pudrem, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, dodać żółtka i posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć
Wanilia i KardamonDziś coś dla fanów ciast z alkoholem. To ciasto było bardzo popularne w latach 90, w moim domu przygotowywało się je tak jak w tym przepisie , jednak już kilkanaście razy spotkałam się z inną popularną jego wersją i postanowiłam sprawdzić czy faktycznie jest lepsza. Napiszę Wam tak - obie są pyszne, każda inna, jednak ta, którą Wam dziś przedstawiam jest zdecydowanie(...)wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Ciasto kokosowo makowe: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą na pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy
Cynamonowe szczęścieWszyscy uwielbiają ciasta, ciasteczka, pączki i babeczki z domowym lukrem! Zapraszam zatem po przepis na domowy lukier cytrynowy, które świetnie pasuje do babek cytrynowych czy ciast drożdżowych. Robienie domowego lukru to sztuka, którą można opanować dzięki praktyce. Dzięki kilku podstawowym składnikom i odpowiedniej technice możesz zrobić doskonały domowy lukier cytrynowy na zimno do następnego ciasta. Niezależnie od tego, czy chodzi(...)porcję babeczek, czy jako dodatek do ulubionego ciasta, domowy lukier zamienia zwykłe desery w coś niezwykłego, dodaje im smaku i super wyglądu. Lukier cytrynowy bardzo często wykorzystuję do dekoracji drożdżówki z serem, bo oprócz tego, że te bułeczki super wyglądają to dodatek cytryny sprawia, że ten delikatnie kwaśny smak przełamuje słodycz bułeczek. Lukier cytrynowy składniki Lukier cytrynowy przepis Lukier cytrynowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodać do nich jajka i żółtka, szczyptę soli i całość wymieszać. Następnie do wymieszanych składników dodać mąkę i dobrze wszystkie składniki wymieszać do momentu ich polaczenia. Na koniec do ciasta dodać masło, tym razem ciasto bardzo dobrze zagnieść, ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto wyrabiać minimum 10 minut. Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć na dnie(...)miski, którą następnie przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość, u mnie zajęło to godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Następnie za pomocą szklanki lub foremki, moja o średnicy 8.5 cm, wyciąć koła. W uzyskanych w ten sposób kółkach, w samym środku za pomocą mniejszej
Pani M - kuchnia smakowitajest to boczek wędzony to pizza jest na pewno pyszna i aromatyczna. Dzisiaj upiekłam pizzę na suszonych drożdżach, które sprawdzają się równie dobrze jak świeże drożdże. Czasami używam do ciasta zakwasu. Pizza na zakwasie jest nie mniej smaczna, ale ciasto wyrasta nieco dłużej, dlatego najczęściej przyrządzam ciasto na pizzę na drożdżach. Pizza z boczkiem obok wędzonego boczku zawiera również zieloną(...)piekarniku conajmniej przez godzinę. Wymieszać w misce mąkę z solą. Suszone drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Dodać oliwę do rozpuszczonych drożdży i wlać płyn do mąki. Zagnieść ciasto i pozostawić je w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przygotować sos. Wymieszać pomidory z puszki z ziołami, czosnkiem i doprawić solą, pieprzem, po czym zmiksować w blenderze
codojedzeniagotowania, siadałam przed telewizorem i spisywałam przepisy z ulubionych programów na każdym skrawku papieru, jaki miałam pod ręką. Jednym z pierwszych był przepis Billa Grangera na sakiewki z ciasta filo z kurczakiem, oliwkami i kiszoną cytryną , które zaserwowałam pewnego popołudnia przy domowym stole. Cóż to była za kulinarna podróż smaków! Niektórzy z domowników wspominają te złociste poduszeczki pełne aromatycznego nadzienia(...)tamtymi zapiskami i dziś zabiorę w tę kulinarną podróż także Was! Tym razem oprócz pysznego farszu z kurczaka postanowiłam zrobić też część sakiewek w wersji wegetariańskiej, a zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego pełnego maślanych warstw, które tak samo pysznie otula nadzienie i znacznie łatwiej dostać je w sklepie. W mięsnej podstawie mięciutkie mięso z kurczaka gotowanego w aromtycznych przyprawach
Kuchnia w Słońcu Skąpanabyło grudek. Ciasteczka są naprawdę smaczne, kolorowe i bardzo podobają się dzieciom. Gdy zrobimy bardziej owalny kształt to wyjdą kolorowe jajeczka na Wielkanoc. Jeśli zainteresowaly Cie inne przepisy z ciasta twarogowego, tutaj: - Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem: - Serowe ciasteczka posypane cukrem - Szybki chlebek bez drożdży Kolorowe kulki z twarogu: Składniki : na 2 blaszki 200 g chudego twarogu( plus lyżka(...)maślaną. 3. Dodaj jajko, szczyptę soli i aromat pomarańczowy i dokładnie utrzyj. 4. Teraz dodaj twarożek. A następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj bakalie. Wymieszaj. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, dodaj trochę więcej mąki. 5. Formuj nieduże kulki i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12- 15 minut, aż się lekko zarumienią
dolcevitainmykitchen