Składniki: (szklanka 250 ml, blaszka 25x35cm) Ciasto: Mąka pszenna szklanka Masło 125 g Woda szklanka Jajka 5 małych Proszek do pieczenia łyżeczka Krem: Mleko 750 ml Budyń bez cukru 2 ( 40g x2) Masło kostka 200 g Cukier 1/3 szklanki Przygotowanie: Do garnka wlewamy szklankę wody 250 ml oraz masło. Całość zagotować, wsypać mąkę pszenną. Energicznie wymieszać drewnianą łyżka(...)łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Miksujemy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczmy 20-25 bez term obiegu. Tak samo pieczemy drugą część ciasta. Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy
Kulinarne przygodyNiniejsze ciasto to cud na podniebieniu! Krem pistacjowy od Karmello Chocolatier rozpływa się w ustach, a polewa z białej czekolady to rozkosz dla duszy! Składniki: Ciasto 2 jaja 40g erytrytolu 140g (1 szt.) banana 10ml oleju rzepakowego 100g mąki orkiszowej T650 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 50g kremu pistacjowego Polewa 50g czekolady białej 20g oleju kokosowego(...)Sposób przygotowania: Ciasto Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na pół. W kąpieli wodnej rozpuścić krem pistacjowy. Posmarować jedną cześć ciasta. Polewa W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z olejem
Truskawkowa FiestaDawno temu, kiedy zaczynałam blogować, pracowałam w sklepie odzieżowym. Pamiętam, jak sąsiadka poprosiła mnie o przygotowanie na jej imieniny 2 ciast do poczęstowania w pracy. Przygotowałam taką szarlotkę królewską z pianą oraz ciasto mandarynkowe. Oba zrobiły furorę, a ja jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis. Nigdy jednak nie było okazji go spisać. Aż do teraz! Mam dla Was przepis(...)fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie. Łatwe do zrobienia! Szybkie! Pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * jajko L – 5 szt * cukier do wypieków – 140 g * mąka pszenna – 90 g * mąka ziemniaczana – 35 g MASA POMARAŃCZOWA: * mandarynki w syropie – 2 puszki po 300 g * sok pomarańczowy – 500 ml * budyń śmietankowy – 80 g PIANKA ŚMIETANKOWA
Ostra na SłodkoPrzepyszne ciasto ucierane na maśle, pachnące cynamonem, migdałami i jabłkami, sowicie oblane lukrem! To ciasto jest przepyszne i idealnie skomponowane, puchate, mięciutkie, cudownie pachnie i smakuje! Polecam absolutnie każdemu kto kocha ucierane aromatyczne ciasta! PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE NA MAŚLE SKŁADNIKI : temp. pokojowa - 4 jaja - 350 g mąki pszennej typ 480 - 200 g miękkiego masła - 4 jabłka - 5 garści płatków(...)cukier - 4 łyżki cukru - kopiasta łyżka śmietany 36% - 150 g maślanki o smaku straciatella Najważniejsze : składniki wszystkie muszą być "ciepłe" tzn. o temp. pokojowej Nie spieszymy się, ciasto ucieramy powoli! Masło umieść w misie robota i ucieramy , u mnie KitchenAid prędkość 4, czas około 10 minut, masło zrobi się puchate i białe, dodaje 150 g cukru pudru, cały czas ucieramy
SMYKWKUCHNICiasto nie jest mocno słodkie, jest lekkie, czekoladowe i w smaku przypomina kostki domino które robiłam już na blogu i w porównaniu do tego ciasta są bardziej pracochłonne. Tutaj taka uproszczona wersja plus budyń, polecam ten kokosowy bo naprawdę tu pasuje :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Blaty czekoladowe: 4 jajka kl L (żółtka i białka osobno(...)następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia. 2. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem czekoladowym. Tak powstałe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 160 stopni, grzanie góra - dół z termo obiegiem przez
Gotowanie...to proste !Dawno temu, kiedy zaczynałam blogować, pracowałam w sklepie odzieżowym. Pamiętam, jak sąsiadka poprosiła mnie o przygotowanie na jej imieniny 2 ciast do poczęstowania w pracy. Przygotowałam taką szarlotkę królewską z pianą oraz ciasto mandarynkowe. Oba zrobiły furorę, a ja jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis. Nigdy jednak nie było okazji go spisać. Aż do teraz! Mam dla Was przepis(...)fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie. Łatwe do zrobienia! Szybkie! Pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * jajko L – 5 szt * cukier do wypieków – 140 g * mąka pszenna – 90 g * mąka ziemniaczana – 35 g MASA POMARAŃCZOWA: * mandarynki w syropie – 2 puszki po 300 g * sok pomarańczowy – 500 ml * budyń śmietankowy – 80 g PIANKA ŚMIETANKOWA
Ostra na SłodkoBlondie z fasoli z nutką pomarańczy, czyli bardzo proste i ekspresowe ciacho. Z przyjemnością sięgną po nie zarówno mali, jak i duzi smakosze Ciasto jest bezglutenowe, w sam raz także dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Bardzo aromatyczne za sprawą dodatku pomarańczy. Ja uwielbiam takie proste i pyszne ciasto, które jednocześnie są sycące i… mają niski ładunek glikemiczny(...)Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu! Ciasto nadaje się także dla osób z insulinoopornością . Składniki (foreka 24cm x 24cm; 12 porcji): 1 puszka białej fasoli (masa netto 240g), 2 jajka, 4 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki mąki kokosowej, 1/2 szklanki mleka kokosowego z kartonika, starta skórka i wyciśnięty sok z połowy soczystej pomarańczy, opcjonalnie maleńka szczypta stewii jeśli wolicie słodsze
Natka Pietruszkiszklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut. Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty. Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut. Ciasto ma być dość gęste. Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę(...)wyrośnięcia. Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć drobną kruszonkę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego
W Mojej Kuchni Lubiębudkach podczas wakacji. Mam dla Was super przepis, na idealne chrupiące gofry, które z pewnością Wam posmakują. Jak zrobić chrupiące gofry? Wszystko zależy od tego, w jaki sposób przygotujemy ciasto na gofry. Należy odpowiednio dobrać proporcje składników, by gofry nie wyszły gumowate. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest gofrownica. Powinna posiadać dosyć dużą moc, co najmniej 1000 W. Innym ważnym czynnikiem(...)pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy, przy użyciu drewnianej łyżki. Gofrownicę natłuszczamy olejem i dobrze rozgrzewamy. Następnie przy użyciu chochli odmierzamy porcję ciasta i nakładamy na gofrownicę. Pieczemy około 10 minut. Gotowe gofry studzimy na kratce. Gofry podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną i/lub dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry
Przepiski.plZupełnie nie wiem skąd taka nazwa tego ciasta, bo ono z żadnej strony nie przypomina czarnego charakteru z jednej z moich ulubionych bajek z dzieciństwa. Za to wygląda bardzo efektownie i pysznie smakuje. Składa się z aromatycznych piernikowych placków pomiędzy, którymi znajduje się jabłkowa wkładka z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek, a całość połączona jest kremem z kwaśną śmietaną(...)obowiązkowo polana czekoladą. Do jesiennej kawy pasuje po prostu idealnie. Ciasto piernikowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy się połączą cały czas ucierając dodajemy
Cynamonowe szczęścieOrzechowa rozkosz to ciasto, które uwiedzie Wasze kubki smakowe 😊 Idealne, aby zachwycić jego smakiem domowników czy proszonych gości. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki. Musi ono nabrać temperatury pokojowej. Wtedy kruche ciasto delikatnie mięknie i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam 😇 Składniki: (na blachę o wym. 27cm/22 cm ) (function(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ciasto kruche: -300 g mąki pszennej -200 g masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru pudru -3 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę
Kulinarne przemysleniaZebra z dodatkiem kaszy manny jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Delikatna i puszysta. Idealne ciasto na co dzień do kawki gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z tanich i łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka kaszy manny, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml, 1 szklanka cukru(...)zalewamy ją jogurtem i dokładnie mieszamy. odstawiamy na 30 minut. po tym czasie do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz kakao. Miksujemy do połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta. tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie częsci. do jednej dodajemy kakao i krótko miksujemy. ciasto wykładamy po łyżce na przemian do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy
Blog kulinarny S9.PL