ciasto - 162020 przepisów (strona:2157/10802)

Ciasto Gwiaździsta Noc 104

Ostatnio byłam na urodzinach mojej przyjaciółki. Spośród wielu słodkości moją uwagę przykuło to niebieskie cudeńko. Mówi się często, że coś jest „brzydkie jak noc”, lecz te ciasto wygląda przeuroczo. Tak jak wygląda tak samo pysznie smakuje! Jeżeli macie ochotę na pyszną prostotę jakie jest Gwiaździsta Noc to zachęcam do wypróbowania mojej wersji! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gwiaździsta(...)cukier puder 40 g Kleksy z bitej śmietany 30% cukier puder – 1 łyżka słodka śmietana 30% – 200 g Dodatkowo: galaretka niebieska – 2 opakowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gwiaździsta Noc – sposób przygotowania: Zagotuj 300 ml wody, następnie rozpuść dwa opakowania niebieskiej galaretki. Odstaw do wystygnięcia. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Na dnie formy wyłożyć biszkopty

Olcia gotuje!
Kruche ciasto z makiem i jabłkami 36

Przepyszne kruche ciasto z makiem i jabłkami, które w zasadzie powstało z resztek, jakie miałam w lodówce. Po jednej z sesji dla Klienta został mi słoik prażonych jabłek, a po pieczeniu drożdżówek, pyszna domowa masa makowa. Postanowiłam połączyć wszystko w całość i było warto :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)łyżeczki cynamonu dodatkowo: 3-4 duże jabłka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie słoik prażonych jabłek i łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy

Mienta blog
Kruche z budyniem i śliwkami 71

cukier puder do posypania Przygotowanie: Zimne masło z mąką i proszkiem do pieczenia oraz cukrem miksować mieszadłem miksera planetarnego lub siekać składniki na stolnicy. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. W międzyczasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając(...)mleka oraz 2 łyżki cukru. Ciasto podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zostawić w lodówce, a większą wyłożyć dno formy 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Spód podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec przez 15 minut aż ciasto lekko się zarumieni. Następnie

I LOVE LIFE
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i owczym serem 61

zapiekance niepowtarzalnego smaku. Jeżeli lubicie, to ser owczy można zastąpić kozim. Następną warstwę stanowią tłuczone ziemniaki z dodatkiem gałki muszkatołowej i świeżego koperku. Na samej górze mamy kratę z ciasta francuskiego posmarowaną rozbełtanym jajkiem z ziołami i przyprawami. U mnie dodatkowo liście z ciasta francuskiego, bo nadały mojej zapiekance ładnego, jesiennego wyglądu. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła(...)wołowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 160 g sera owczego 1 jajko 1/2 opakowania ciasta francuskiego sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Ziemniaki obrać, przekroić na pół, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i włączyć palnik. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, dodać masło

Passions hobbies life
Tarta owsiana z borówkami i kruszonką 53

Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do zrobienia latem, ale nie tylko - obecnie borówki dostępne są przecież przez cały rok. Lato co prawda już się skończyło, ale ja miałam nieodpartą ochotę na borówki, przygotowałam więc tartę owsianą pełną tych owoców z owsianą kruszonką. Tarta owsiana z borówkami i kruszonką - przepis Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne: 200g mąki owsianej, 100g(...)płatków osianych, 40g masła. 1. Do malaksera wsyp mąkę owsianą i ksylitol, dodaj pokrojone w kostkę masło wyjęte z lodówki, woj jajko i miksuj wszystko do powstania kuli ciasta. 2. Gotowym ciastem wylep formę do tarty (ja używam silikonowej, nie muszę więc dodatkowo smarować jej masłem, w przypadku formy metalowej trzeba użyć odrobiny tłuszczu) i wstaw do lodówki

Z notatnika dietetyka
Rozpustne rogale z łososiem 56

dymu, liści i mokrej ziemi po jesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale. W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności. Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego(...)pieprzu 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Dip: 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku ulubione zioła (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia Ciasto na rogale: 1. Z letniego mleka, świeżych drożdży i cukru przygotuj zaczyn- mieszaj całość w dużej misce do całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru. 2. Do zaczynu dodaj mąkę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowe pieczywo z dynią 74

pociągają kształtem i aromatem. Dyniowe trójkąty są równie pyszne i puszyste. Jest to typowe, pszenne pieczywo na drożdżach z dodatkiem dyniowego puree i pestek dyni. Dodając dyniowe puree do ciasta nie musiałam dodawać dużo mleka. Zazwyczaj użyłam świeżych drożdży, ale tym razem postawiłam na suche drożdże. Jedno opakowanie zawiera 7 gramów drożdży i wystarcza na pół kilograma mąki. Suche drożdże(...)trzeba koniecznie namoczyć przed użyciem, aby po prostu przywrócić je do życia. Z tego przepisu wychodzi 10 trójkątów. Oczywiście, można formować z ciasta tradycyjne bułki, czy nawet zrobić rogale lub odrywane bułki . Ilość składników można podwoić i upiec nawet chleb z formy . Domowe pieczywo z dynią 10 porcji Składniki: 500 g pszennej mąki 1 opakowanie suchych drożdży

codojedzenia
Bułki bez drożdży 193

każdy ma w swoim domu. Ich przygotowanie to zaledwie 5 minut + 20 minut pieczenia. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, uformować bułeczki i upiec. Wszystko odbywa się bez czekania aż ciasto urośnie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki bez drożdży pasują do wielu dań. Czy to obiadowe hamburgery, zupa, czy kanapki na śniadanie lub kolację – te pyszne bułki możesz podawać z czymkolwiek(...)jajko do posmarowania sezam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do miski najpierw wrzucamy sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, sól oraz sodę. Mieszamy łyżką do połączenia. Następnie dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułeczki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą noża

Przepiski.pl
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI 55

Ciasteczka francuskie z budyniem są pyszne i bardzo proste w wykonaniu.Smakują także dzieciom-przetestowane na moich synach ;).bardzo polecam zrobić te ciasteczka każdemu. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego brzoskwinie z puszki 1 budyń waniliowy,śmietankowy lub kokosowy 400ml mleka 2 łyżki cukru 1 jajko cukier puder WYKONANIE Ciasto francuskie wyciągamy wcześniej z lodówki żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Przygotowujemy budyń(...)dwie łyżki cukru.Doprowadzamy do wrzenia wlewając mleko z wymieszanym proszkiem budyniowym.Mieszamy wszystko krotko ale energicznie.Budyń powinien zgęstnieć wtedy ściągamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.kroimy na prostokąty.W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C grzanie góra/dół. Na lewą stronę prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę budyniu

Mała w garnku miesza
Brownie z solonym karmelem 54

Mocno czekoladowe, bardzo wilgotne ciasto to deser wprost idealny na jesień :) Dzisiejsze brownie, na które przepis zostawiam poniżej, jest wyjątkowe. Oblane świetnie komponującym się smakowo słonym karmelem, posypane prażonymi pestkami słonecznika i śnieżnobiałym popcornem. Comfort food w najlepszym słodkim wydaniu :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj(...)minuty, aż będą jasne i puszyste. Do jajek wlewaj pomału rozpuszczoną czekoladę mieszając cały czas masę rózgą. Do masy z jajek i czekolady przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 21/25 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 20 minut, patyczek zanurzony w cieście może być nim oblepiony, ale ciasto

Delicious Place
Deserki truskawkowe 63

czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu – świeże owoce, wiórki(...)kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość

Słodki sentyment
Tarta Z Masą Z Mascarpone I Mleka Skondensowanego 289

Prosty przepis na tatrę z przepyszną masą od której ciężko się powstrzymać aby jej nie podjadać zanim wyłoży się na ciasto, na prawdę jest przepychota ;) Koniecznie wypróbujcie, będzie pasować na pewno do wszelkich murzynków, biszkoptów kakaowych czy kruchych ciast. Składniki na prostokątną blaszkę do tarty 30 x 10 cm ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki cukru(...)mascarpone (zimne) 200 ml mleka skondensowanego (zimne) 2 płaskie łyżeczki żelatyny dodatkowo: dowolne owocu (u mnie jagody z syropu) dżem z czarnej porzeczki (niekoniecznie) kakao do rozetek Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki lub zamrażarki aby szybciej się schłodziło ;) na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę

Gotowanie...to proste !
Szybki jabłecznik z kruszonką 79

kocham Polską Złotą Jesień. Te kolory, ten zapach palonych liści, spacery po lesie, zbieranie darów natury...po prostu ubóstwiam. Oczywiście darować sobie nie mogę, by nie popełnić mojego ukochanego ciasta, mianowicie jabłecznika. W każdej wersji zeżrę, pochłonę i łotewer...No i żeby nie było, koniecznie z renetki. Mus to mus! Do tego cynamon i rodzynki. Bez tych ostatnich przeżyć można(...)Wzgórza (banner jest po lewej stronie bloga). Miody są pierwsza klasa, gorąco polecam. Ci, którzy mają ochotę poczytać i zamówić zachęcam do powrotu na bloga po pyszny przepis na ciasto jabłkowe.              Składniki:       1 szt ciasta francuskiego 2 kg jabłek szarej renety 100 g rodzynków sułtańskich 5 łyżek miodu 2 płaskie

R'n'G Kitchen
Torcik jabłkowy „zielone jabłuszko” 153

się spodobał, że postanowiłam przy użyciu własnej wyobraźni go odtworzyć. Oceńcie sami czy mi się to udało. Torcik smakuje przepysznie. W mojej wersji nie jest za słodki, ponieważ takie ciasta lubię, ale jeśli chcecie zmodyfikować przepis i dodać więcej cukru, to tak zróbcie. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1 lyzka maki(...)ziemniaczanej 1 lyzka ciemnego kakao 2 – 3 łyżki soku jabłkowego do nasączenia upieczonego ciasta. Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 500 ml wrzątku 2 galaretki winogronowe Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki wody cynamon do smaku 500 ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku i subskrybowania

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżowki ze śliwkami i kruszonką 127

minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do większej miski wsypujemy pozostałą mąkę ze szczyptą soli, wbijamy jajka, przygotowany rozczyn i resztę mleka z masłem. Wszystko zagniatamy tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Następnie zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki na kruszonkę(...)mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Następnie przygotowaną masę dzielimy na 12 równych bułeczek. Z ciasta tego wyjdzie nam 12 drożdżówek. Układamy bułeczki w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie śliwki przekrawamy

Olcia gotuje!