ciasto - 162020 przepisów (strona:2166/10802)

Ciasto Czekoladowe Z Budyniem, Marcepanem I Mleczną Polewą 74

Ciasto nie jest mocno słodkie, jest lekkie, czekoladowe i w smaku przypomina kostki domino które robiłam już na blogu i w porównaniu do tego ciasta są bardziej pracochłonne. Tutaj taka uproszczona wersja plus budyń, polecam ten kokosowy bo naprawdę tu pasuje :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Blaty czekoladowe: 4 jajka kl L (żółtka i białka osobno(...)następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia. 2. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem czekoladowym. Tak powstałe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 160 stopni, grzanie góra - dół  z termo obiegiem przez

Gotowanie...to proste !
CIASTO MANDARYNKOWO-POMARAŃCZOWE ZE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ 55

Dawno temu, kiedy zaczynałam blogować, pracowałam w sklepie odzieżowym. Pamiętam, jak sąsiadka poprosiła mnie o przygotowanie na jej imieniny 2 ciast do poczęstowania w pracy. Przygotowałam taką szarlotkę królewską z pianą oraz ciasto mandarynkowe. Oba zrobiły furorę, a ja jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis. Nigdy jednak nie było okazji go spisać. Aż do teraz! Mam dla Was przepis(...)fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie. Łatwe do zrobienia! Szybkie! Pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * jajko L – 5 szt * cukier do wypieków – 140 g * mąka pszenna – 90 g * mąka ziemniaczana – 35 g MASA POMARAŃCZOWA: * mandarynki w syropie – 2 puszki po 300 g * sok pomarańczowy – 500 ml * budyń śmietankowy – 80 g PIANKA ŚMIETANKOWA

Ostra na Słodko
Blondie z fasoli z nutką pomarańczy 57

Blondie z fasoli z nutką pomarańczy, czyli bardzo proste i ekspresowe ciacho. Z przyjemnością sięgną po nie zarówno mali, jak i duzi smakosze Ciasto jest bezglutenowe, w sam raz także dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Bardzo aromatyczne za sprawą dodatku pomarańczy. Ja uwielbiam takie proste i pyszne ciasto, które jednocześnie są sycące i… mają niski ładunek glikemiczny(...)Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu! Ciasto nadaje się także dla osób z insulinoopornością . Składniki (foreka 24cm x 24cm; 12 porcji): 1 puszka białej fasoli (masa netto 240g), 2 jajka, 4 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki mąki kokosowej, 1/2 szklanki mleka kokosowego z kartonika, starta skórka i wyciśnięty sok z połowy soczystej pomarańczy, opcjonalnie maleńka szczypta stewii jeśli wolicie słodsze

Natka Pietruszki
pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką... 89

szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut. Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty. Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut. Ciasto ma być dość gęste. Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę(...)wyrośnięcia. Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć drobną kruszonkę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiące gofry 76

budkach podczas wakacji. Mam dla Was super przepis, na idealne chrupiące gofry, które z pewnością Wam posmakują. Jak zrobić chrupiące gofry? Wszystko zależy od tego, w jaki sposób przygotujemy ciasto na gofry. Należy odpowiednio dobrać proporcje składników, by gofry nie wyszły gumowate. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest gofrownica. Powinna posiadać dosyć dużą moc, co najmniej 1000 W. Innym ważnym czynnikiem(...)pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy, przy użyciu drewnianej łyżki. Gofrownicę natłuszczamy olejem i dobrze rozgrzewamy. Następnie przy użyciu chochli odmierzamy porcję ciasta i nakładamy na gofrownicę. Pieczemy około 10 minut. Gotowe gofry studzimy na kratce. Gofry podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną i/lub dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry

Przepiski.pl
Gargamel - ciasto piernikowe z kremem i jabłkami 398

Zupełnie nie wiem skąd taka nazwa tego ciasta, bo ono z żadnej strony nie przypomina czarnego charakteru z jednej z moich ulubionych bajek z dzieciństwa. Za to wygląda bardzo efektownie i pysznie smakuje. Składa się z aromatycznych piernikowych placków pomiędzy, którymi znajduje się jabłkowa wkładka z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek, a całość połączona jest kremem z kwaśną śmietaną(...)obowiązkowo polana czekoladą. Do jesiennej kawy pasuje po prostu idealnie.  Ciasto piernikowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy się połączą cały czas ucierając dodajemy

Cynamonowe szczęście
Orzechowa rozkosz 93

Orzechowa rozkosz to ciasto, które  uwiedzie Wasze kubki smakowe 😊 Idealne, aby zachwycić jego smakiem domowników czy proszonych gości. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki. Musi ono nabrać temperatury pokojowej. Wtedy kruche ciasto delikatnie mięknie i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam 😇 Składniki: (na blachę o wym. 27cm/22 cm ) (function(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ciasto kruche: -300 g mąki pszennej -200 g masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru pudru -3 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę

Kulinarne przemyslenia
Zebra z kaszą manny 124

Zebra z dodatkiem kaszy manny jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Delikatna i puszysta. Idealne ciasto na co dzień do kawki gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z tanich i łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka kaszy manny, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml, 1 szklanka cukru(...)zalewamy ją jogurtem i dokładnie mieszamy. odstawiamy na 30 minut. po tym czasie do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz kakao. Miksujemy do połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta. tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie częsci. do jednej dodajemy kakao i krótko miksujemy. ciasto wykładamy po łyżce na przemian do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy

Blog kulinarny S9.PL
Babka z kisieli 87

Wielkanoc : ) Szczególnie, jeśli w domu jest glówny składnik, który ją stworzy, czyli kisiel. Na przepis oryginalny ( tutaj ) trafiłam, szukając sposobu na wykorzystanie zalegającego w szafce kisielu właśnie. Chciałam zrobić ciasto, które będzie szybkie, łatwe i smaczne- i taka właśnie jest ta baba : ) Mięciutka, o przyjemnym, wiśniowym aromacie i smaku. Duża, standardowa forma z kominem. p { margin-bottom: 0.25cm; direction

Domowe ciasta
Tort jak "Venus" 78

jest tradycyjny tort z kremem maślanym czy budyniowym… Jego środek skrywa masa śmietankowo- serkowa – jak w cieście Venus - pyszności! Kto lubi śmietankowe, ale "sernikowe smaki" - będzie zadowolony. Mocno nasączony biszkopt( bo kto lubi suche biszkopty w torcie? ; ) ) , porzeczkowe „przełamanie” smaku i niebiańska, delikatna masa. Tort powstał już jakiś czas temu,  zupełnie przy okazji przygotowywania innych ciast, a okazał się

Domowe ciasta
Ciasto Borówkowe Cappuccino 81

działki zerwałam kilkanaście boróweczek… A reszta wyszła spontanicznie: krem z dodatkiem kawy cappucino i tegoż smaku nasączenie w tradycyjnym biszkopcie. Całość świetnie zgrana w smaku, a i aspekt wizualny ciasta ciekawy : ) Blaszka 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } p.western { font-family

Domowe ciasta
Najlepsza tarta z jabłkami / tarta szarlotka 80

Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny ( najlepszy kruchy spód, jaki znajdziecie ) kruchy spód i sporo jabłek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch(...)jesienne liście. Wykrawaczki do kupienia oczywiście w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ TUTAJ! TUTAJ! Za każdym razem będzie pięknie! ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! ) Polecam! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna typ 450 – 550 g * masło min. 82% – 200 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 230 g * jajko L – 2 szt DODATKOWO: * jabłka

Ostra na Słodko
Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami 79

miękką palmę, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć z 2 minuty na najwyższych obrotach - masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste. Do ciasta wlać wystudzoną kawę bez fusów i mikserem szybko utrzeć na dość gęste ciasto. 3 keksówki formy silikonowe 20 cm lub 1 forma duża 30x25(...)ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch. Opłukane brzoskwinie ze skórką przeciąć na połowę, wyjąć pestkę i pokroić połówki brzoskwiń n "ósemki", gęsto ułożyć na cieście. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, w foremkach wystudzić, przed podaniem p[osypać pudrem cukrem - doskonałe, w smaku, łatwe, szybkie ciasto ucierane z brzoskwiniami, jest wilgotne, aromatyczne, idealna baza

W Mojej Kuchni Lubię
Keto sernik raffaello 196

kilka kropel aromatu kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych *wykorzystano odżywkę białkową o smaku białej czekolady **olej rzepakowy lub kokosowy Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość : 12 porcji, ciasto o średnicy 21 cm Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Ciasto jest lejące , to normalne. Masę przelewamy do tortownicy (u mnie o wymiarach 21 cm ) i pieczemy(...)przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie górna połowa piekarnika plus termoobieg). Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 15 min z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Przygotowujemy polewę poprzez dokładne zmiksowanie jogurtu z odżywką białkową oraz opcjonalnie aromatem kokosowym . Na ostygnięte ciasto wylewamy polewę

WegePrzepis
Biszkopt Przekładany Dwukrotnie 669

bardzo wychodzić się nie chce, za to przyciąga ciepło przytulnej kuchni : ) Ostatnio buszuję też w necie w poszukiwaniu ciekawych inspiracji na nowe , przekładane ciacha. Dużo fajnych pomysłów na ciasta jesienne znalazłam na stronie Przepisy.pl – znajdziecie tam także wiele przepisów ciacha z kremem (które znajdziesz tutaj ), podobnych do mojego Biszkopta Przekładanego Dwukrotnie : słodkiego ciacha z dwoma rodzajami owocowego przełożenia (porzeczkowego

Domowe ciasta