Dziś proponuję pyszne ciasto akurat właśnie na lato - ciasto z borówkami, kremem budyniowym i galaretką , do którego nazwa Blue Lagoon pasuje jak ulał. Na ciasto składa się dość niski biszkopt , na który wykładamy krem budyniowy , a na nim owoce a szczególnie borówki i wspaniale niebieska galaretka. Całość wygląda przecudni e a smakuje jeszcze lepiej . A najważniejsze jest to, że ciasto
Kawa z mlekiemCiasto z truskawkową pianką biszkopt Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka lekko ubić, następnie nie przerywając ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę ubijać. Obie mąki wymieszać ze sobą, przesiać, a następnie w 2-3 porcjach dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką(...)łyżką. Ciasto wylać do prostokątnej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika. Piec 30 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt zostawić do wystudzenia, a następnie przekroić go w poziomie na 2 blaty. masa truskawkowa Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, włożyć do wysokiego naczynia, dodać
ememe kitchenmiski dodać składniki w takiej kolejności jak podałam Przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 12 godz. Po tym czasie dodać 3 szklanki mąki, wymieszać, ciasto będzie dość rzadkie Blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, można ułożyć pokrojone w plastry jabłka, posypać kruszonką i pozostawić(...)lekkiego wyrośnięcia Piekarnik nastawić na 180*C i gdy jeszcze nie osiągnie takiej temp. wstawić ciasto by w piekarniku jeszcze podrosło Piec ok.1 godz. bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem. Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pół kostki masła- 100 g Składniki połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę. Tak wyglądało po nocnym "czuwaniu
Proste Potrawyciasto przygotujesz szybko i zawsze Ci wyjdzie. A po za tym, że jest mega proste, to smakuje zaskakująco dobrze! :) W sezonie zrób je z rabarbarem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto było bazą do jakich tylko sobie wymarzysz owoców :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz(...)wymieszanej w proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką lub szpatułką. Wsyp resztę mąki z proszkiem i ponownie wymieszaj delikatnie. Wlej rozpuszczone i ostudzone masło i wymieszaj dobrze do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy posmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Wyrównaj wierzch, aa na nim poukładaj rabarbar pokrojony w ukośne kawałeczki. lekko wciśnij kawałki rabarbaru w ciasto. wierzch posyp cukrem
Delicious Placebardziej letniego przepisu niż taka tarta na kruchutkim spodzie z bitą śmietaną i słodziutkimi truskawkami :) Z tych proporcji wyjdzie 2 duże tarty lub kilka mniejszych. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g zimnego masła jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru kilka(...)kropel ekstraktu waniliowego 400-500 g truskawek Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia
Smakołyki AsiSkładniki: (szklanka 250 ml, blaszka 22x33 cm) Ciasto Mąka pszenna 450 g Masło 250 g Cukier puder 1/2 szklanki Żółtka 5 Sól szczypta Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Jogurtowa pianka Jogurt naturalny gęsty 800 ml Białka 5 Olej 1/2 szklanki Budyń malinowy 3x 60 g z cukrem Cukier 1/2 szklanki Truskawki 250 g *można użyć budyniu bez cukru(...)dodajemy 220 g cukru do pianki Przygotowanie: Do miski przekładamy make, zimne masło pokrojona na mniejsze kawałki, cukier puder, żółtka, sol oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem
Kulinarne przygodyroztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło, miód, szczyptę soli i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Następnie ciasto ponownie zagniatamy podsypując mąką i dzielimy na 14 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy lekko(...)układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą dna szklanki robimy w każdej wgłębienie (mocno dociskamy!). Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i wkładamy w każde wgłębienie, lekko dociskając. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią
Oryginalny smakDzień dobry :-) Sezon na rabarbar trwa, więc korzystamy i my :-) Moje dzieci uwielbiają ciasta z jego dodatkiem. Ostatnio do gustu bardzo przypadło nam takie, które robi się szybciutko, a wychodzi rewelacyjne. Ciasto miesza się widelcem, przekłada na blaszkę, dodaje rabarbar i kruszonkę. Pieczemy i gotowe. Polecam, bo ciasto jest pyszne. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie do niego wykorzystać inne owoce. Miłego(...)proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, jogurt i olej. Całość mieszamy za pomocą widelca do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Całość wyrównujemy. 3. Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm plasterki. Rozkładamy na cieście. 4. Składniki do kruszonki dajemy do miski i wszystko zagniatamy. Kruszmy na owocach
kruche babeczkiSuper szybkie i pyszne tartaletki z ciasta francuskiego z pomidorkami i ziołami. Smakują podane na ciepło lub zimno. Idealne na przystawkę lub podwieczorek. Możesz posypać je świeżymi ziołami, podawać z sosami, np. czosnkowym lub sosem tzatziki . Do tartaletek możesz dodać kolorowe posiekane oliwki, kapary, czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Tartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka(...)przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad. Tartaletki z pomidorami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 małe jajko 100 g tartego żółtego sera 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Odmierz 100 g żółtego sera i zetrzyj na tarce
Zasmakuj KuchniProste, sezonowe ciasto z rabarbarem i maślaną kruszonką. Najlepsze zaraz po upieczeniu gdy ostygnie. Jest wilgotne, niezapychające i bardzo puszyste. Idealne na słodki poczęstunek. Blaszka takiego ciasta znika bardzo szybko. Gdy ktoś nie lubi rabarbaru może zamienić rabarbar na truskawki, maliny czy borówkę. Takie ciasta są najlepsze. Skusicie się ? Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka(...)Szczypta soli 35 dag świeżego pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 8 dag mąki tortowej 5 dag cukru 7 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku, zmniejszyć obroty miksera do minimum, wsypywać partiami mąkę tortową wymieszaną z proszkiem
Wanilia i Kardamonnieco dłuższej przerwie zapraszam na kolejne słodkości, tym razem znane i lubiane ciasto pleśniak, ale w wersji bardziej fit. Zrobione z mąką orkiszową i kukurydzianą, ale można też zrobić je w wersji całkiem bezglutenowej i użyć np. mąki gryczanej. Ciasto robiłam w małej formie, więc jeśli chcemy, żeby było większe to polecam podwoić ilość składników. Składniki(...)forma 21 x 21 cm): Ciasto kruche: 3 żółtka 180 g mąki orkiszowej, 75 g mąki kukurydzianej 30 g oleju kokosowego (w formie stałej) lub masła 3 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 5 białek 4-5 łyżek ksylitolu 250 g dżemu z czarnej porzeczki 100% (bez cukru) Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać
Healthy food explorerPyszne ciasto maślano - śmietanowe z rabarbarem, w okresie wiosennym polecan to ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła ( temperatura pokojowa ) 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mąki pszennej, tortowej ( szklanka zawiera 130 g mąki ) 500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru(...)zimnego masła 4 łyżki cukru 4-5 łyżek mąki tortowej PRZYGOTOWANIE : Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem. mieszamy i odkładamy na czas wykonywania ciasta. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodajemy jajka, śmietanę i dalej ucieramy. Po chwili wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąki. Miksujemy aż składniki się połączą. Formę o rozmiarze 25/30 cm smarujemy masłem
Kulinarne Fantazje Marioliciepłego mleka 30 g czekolady gorzkiej 7 g drożdży instant 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli jajko do posmarowania Wykonanie Gorzką czekoladę pokroić w kosteczkę. Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę by ciasto ładnie wyrosło. Ciasto rozdzielić na 12 części i uformować na kształt bułeczki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia
Alle Dobre!Sezon na rabarbar trwa, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta drożdżowego. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar = połączenie idealne. Składniki: - 40 g świeżych drożdży - 550 g mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki mleka - 200 g cukru - 70 g masła - 2 żółtka - 1 białko - 8 lasek rabarbaru Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1/2 szklanki(...)ciepłego mleka. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, ciepłe mleko oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aż całe masło się wchłonie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach
Zainspirowana w kuchni