ciasto - 162020 przepisów (strona:2163/10802)

Tylko 2 składniki! Pieczone faworki z ciasta francuskiego. 74

Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego, które zrobicie w kilka minut. Potrzebne będą tylko 2 składniki. Fantastyczne jako alternatywa tradycyjnych faworków, przepis przyda się szczególnie tym, którzy maja mało czasu. Składniki: rulon ciasta francuskiego mój wazy 320 g cukier puder do posypania faworków Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie(...)Rulon ciasta francuskiego rozwinąć i lekko rozwałkować na cieńszy placek. Następnie ciasto przeciąć na paski o szerokości 2 cm i każdy z nich podzielić na trzy mniejsze części o długości 5 cm, lub według uznania. Na każdym paseczku zrobić na środku nacięcie o długości 2 cm. Przez powstały otwór przełożyć jeden koniec ciasta, tworząc kształt faworka. Patrz film. Faworki piec

Pani M - kuchnia smakowita
Pączki serowe 849

pączki serowe. Świetnie się sprawdzą, kiedy mamy ochotę na małe co nieco lub w przypadku niezapowiedzianych gości. Pączki serowe można przygotować w zaledwie 20 minut. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz zaraz po połączeniu składników możemy brać się za smażenie. Do przygotowania pączków serowych potrzeba nam kilku prostych składników. Większość z nich z pewnością posiadacie w swojej lodówce(...)miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę oraz sodę, również mieszamy. Powstałą masę wykładamy na posypaną mąką stolnice i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta odrywamy po kawałku i za pomocą dłoni formujemy kulki. Ciasto może być nieco lepiące, dlatego przed formowaniem należy oprószyć ręce mąką, bądź natłuścić olejem. Do rondla wlewamy

Alle Dobre!
Chleb z naczynia żaroodpornego 8916

suchych drożdży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypujemy cukier, drożdże oraz wlewamy wodę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, by składniki się połączyły. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną(...)mąką. Z ciasta formujemy chleb i przekładamy go do naczynia żaroodpornego, które wcześniej delikatnie natłuszczamy. Naczynie z chlebem przykrywamy, wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 190 stopni. Od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z naczynia i przykrywamy ściereczką

Przepiski.pl
Domowe pączki 319

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej przygotowany rozczyn. Kolejno dodajemy także ubite z cukrem jajka oraz płynne masło. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Powinno być tak wyrobione, by gładko odchodziło od rąk. W razie konieczności można dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na 25 minut, przykrywając(...)ściereczką. Można wierzch ciasta posypać wcześniej mąką, by po wyrośnięciu nie przykleiło się do ścierki. W międzyczasie przygotowujemy stolnicę bądź deskę, na której będziemy układać pączki. Należy ją oprószyć odrobiną mąki. Z gotowego ciasta urywamy kawałek, a następnie za pomocą dłoni formujemy płaski placek. Na środku umieszczamy łyżeczkę marmolady, a następnie zawijamy, formując kulkę. Pączki układamy na desce w odstępach

Przepiski.pl
Śmietankowe faworki 83

ekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: 1 litr oleju(...)wgłębienie i wbijamy żółtka *** *** Dodajemy cukier, śmietanę oraz spirytus. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk *** *** Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy

Blog z Apetytem
Pierogi z kiszoną kapustą 68

którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok, chociaż śmiało takie pierożki możemy również przygotować w inne dni, nie tylko na święta. Ciasto z tego przepisu na pierogi jest miękkie i elastyczne, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Gwarantuję, że te pierogi z kiszoną kapustą posmakują każdemu bez wyjątku! Polecam również sprawdzić nasz(...)Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie na środku do którego dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewamy wody. Wyrabiamy jednolite i miękkie ciasto. 6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło. 7. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. 8. Za pomocą szklanki lub kubka

Alle Dobre!
Łatwy piernik z masą grysikową + film 47

pyszny świąteczny wypiek, idealny na wigilijny stół. Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno zauroczy nie jedno podniebie. Jest to wyjątkowo smaczne, rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.     składniki na formę 30 cm x 12 cm ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki sody(...)sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy mleko oraz olej, dodajemy powidła śliwkowe i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie je rozsmarowujemy. Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C. około 60 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wierzch

Smakowite Dania