łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub wódki olej do smażenia cukier puder Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (grubość ok. 1-1,5 mm) – ciasto jest bardzo elastyczne i podatne na wałkowanie. Następnie(...)rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2,5 – 3 cm i każdy pasek po skosie na kawałki długości 10-15 cm (nie muszą być równe, to nie ma znaczenia). Każdy kawałek nacinamy wzdłuż na środku (nacięcie około 2 cm) i jeden koniec przekładamy przez nacięcie. Na patelnię wlewamy około 3 cm oleju rzepakowego (może być kokosowy) i smażymy
Słodki sentymentolej, cukier, cukier waniliowy i jajka mieszam dokładnie w misce. Najlepiej rózgą, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam, aż mąka dobrze się połączy z ciastem, bez grudek. Ciasto odstawiam na 15 minut, żeby “dojrzało”. Ciasto nabierze większej gęstości od mąki. W tym czasie rozpuszczam czekoladę w 1/4 szklance mleka. Na rozgrzaną patelnie wlewam(...)chochelkę ciasta naleśnikowego i smażę z dwóch stron. Na usmażony naleśnik nakładam powidła śliwkowe (najlepsze oczywiście domowe). Całość polewam czekoladą. Smacznego Artykuł Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentKrólewskie ciasto bez masła i oleju jest wyjątkowo smaczne. Cytrynowe, mięciutkie, pięknie pachnące. I nie ma w nim klasycznego tłuszczu, typu margaryna. Pewnie zastanawiasz się, jaki to tajemniczy składnik kryje się w przepisie? Już zdradzam sekrecik. Zamiast masełka jest...ser mascarpone. I już nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu. A ciasto jest bardzo, bardzo smaczne. A dzisiaj
dolcevitainmykitchenrosą. Gorąco zapraszam. Zapraszam też na film z przedstawionym przygotowaniem tego sernika krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm ***Szklanka u mnie to zawsze 250ml*** CIASTO -1,5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -łyżeczka proszku do pieczenia -cukier waniliowy 8g -0,5 szkl cukru pudru -150g miękkiego masła -3 żółtka (białka odkładamy do piany(...)budyń śmietankowy bez cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -2 jajka -2 żółtka (białka do piany) PIANA -0,5 szkl cukru -5 białek Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim dno blaszki, blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie przygotowujemy masę serową. Do miski
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut. Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć(...)miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano. Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę. Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut. Ciasto smakuje
W Mojej Kuchni LubięPyszne i proste ciasto z borówkami :).Bardzo szybko się robi-wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać no prawie bo na poczatku robimy pyszny kogel-mogel. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g borówek amerykańskich(...)się składników. W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę.Wrzucamy wszystkie składniki do miski tj.mąkę,cukier i masło i mieszamy ręką aż powstaną grudki.Wstawiamy na chwilę do lodówki. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy tam ciasto.Borówki myjemy,obsuszamy żeby nie były mokre i obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Ciasto posypujemy borówkami i na wierzch układamy kruszonkę. Piekarnik
Mała w garnku mieszaGotowe w : 2 h Liczba porcji : 10 kawałków Ciasto jakie dziś Wam chcę zaproponować nosi nazwę styropian. Przepis ma już kilka lat, a ja nadal nie wiem skąd ta nazwa się wzięła. Możliwe, że osoba która go wymyśliła uznała, że masa kokosowa przypominała swoją konsystencją styropian. Ja jednak skłaniam się ku temu, aby opisać ją jako puszystą, kokosowo-serniczkową(...)piankę. Oczywiście nie byłabym sobą i musiałam wtrącić swoje trzy grosze i do pierwotnej wersji przepisu dodałam dżem. Musze przyznać, że to połączenie pozwala określić je mianem boskiego ciasta. Z czystym sumieniem mogę ten przepis polecić nawet tym, którzy nie są specjalistami w dziedzinie cukiernictwa, ponieważ zawsze udaje się je zrobić. Ostatnia jego wersja powstała w niedzielę, a ponieważ
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypotrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm, są niedrogie i można kupić je w większości sklepów. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid , delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Tort tęczowy, kolorowy już gotowy, a dzieci wrzeszczą z radości!!! Print Tęczowy(...)full svg * { fill: #343434; } Tort na super imprezę! Course Deser Cuisine American Prep Time 40 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Ciasto 375 g mąki pszennej 226 g masła 220 g cukru 5 białek 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki proszku do pieczenia 335 g mleka Krem
SprawdzonaKuchnia.plkiedy biała masa z cukrem jest już ubita dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując - do połączenia się składników. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach, ciasto przelać do formy wyrównać wierzch. Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić(...)formie) na podłogę ( zapobiega to zapadaniu się ciasta, naprawdę działa :). Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, przekroić na 3 blaty. Mango wyjąć z puszki, włożyć do rondelka wraz z sokiem z zalewy, blenderem zmiksować na gładki mus, zagotować. Do miseczki wlać 4 łyżki wody, cukier i mąkę
SprawdzonaKuchnia.plprzygotowanie zajmuje dosłownie dziesięć minut. Nie będziecie mieli wymówki, że nie macie czasu na pieczenie! Chleb jest bardzo wilgotny to oczywiście zasługa bananów i miodu, którego użyłam do przygotowania ciasta. W cieście znajdziecie również dodatek białej i mlecznej czekolady oraz odrobinę kawy. Całość smakuje naprawdę bosko, a z bitą śmietaną lub lodami to już czysta rozpusta! Lepki chleb bananowy(...)bułką. Banany zmiksować. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, całość połączyć mieszając widelcem lub rózgą, na koniec dodać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego! Artykuł Lepki
SprawdzonaKuchnia.plporcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć(...)piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa 🙂 Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 3 blaty. Przygotowanie kremu Do wysokiego
SprawdzonaKuchnia.plmałych kawałeczków siekanej białej i ciemnej czekolady oraz krówek . W składzie znajdziecie również odrobinę whiskey dla nadania wspaniałego aromatu i podkreślenia smaku bananowego wypieku. Chleb bananowy jest bardzo prostym ciastem i szybkim do wykonania. Przygotowuje się go równie łatwo , jak ciasto na muffinki wystarczy połączyć składniki przelać do formy upiec i gotowe! Chleb bananowy zawsze wspaniale smakuje podany z lodami(...)tacy, którzy porcję chlebka chętnie zjadają z konfiturą lub masłem orzechowym. Ciasto można podać na ciepło i tutaj fantastyczne pasuje wspomniana gała lodów. Można też kromkę chleba opiec w tosterze i zjeść z masełkiem oraz ulubionym smakiem miodu. Sami pokombinujcie, z czym jeszcze może dobrze smakować taki chlebek 🙂 Print Chleb bananowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill
SprawdzonaKuchnia.plBardzo szybka tarta na cieście francuskim z botwinką. To idealne rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za zagniataniem ciasta. Nadzienie przygotowałam z botwinki i wymieszałam z masą jajeczną. Posypałam z góry szczypiorkiem i do piekarnika. Jest bardzo dobra na ciepło jak i na zimno. Tarta na cieście francuskim z botwinką Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 ... Czytaj dalej Tarta na cieście(...)francuskim z botwinką Artykuł Tarta na cieście francuskim z botwinką pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W dzisiejszym wpisie – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie. Z pewnością posmakuje każdemu z Was! Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki, 6 jajek, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka, miksować do połączenia składników. Dodać mąkę(...)przekrawamy na 2 części. Jedną cześć biszkoptu smarujemy 1/2 gotowej masy. Następnie wykładamy truskawki, które pokrywamy pozostałą masą. Na górę nakładamy drugą część biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto z Truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plszklaneczki, dodać na wierzch owoce i gotowe. Jak chcecie grzeszyć bardziej to można dodać bitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie! Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto! Idealna tarta z truskawkami na lato! PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI: CIASTO KRUCHE(...)zimnego masła - 3 żółtka - 200 g mąki pszennej typ 480 lub krupczatki - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego
SMYKWKUCHNI