Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego, które zrobicie w kilka minut. Potrzebne będą tylko 2 składniki. Fantastyczne jako alternatywa tradycyjnych faworków, przepis przyda się szczególnie tym, którzy maja mało czasu. Składniki: rulon ciasta francuskiego mój wazy 320 g cukier puder do posypania faworków Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie(...)Rulon ciasta francuskiego rozwinąć i lekko rozwałkować na cieńszy placek. Następnie ciasto przeciąć na paski o szerokości 2 cm i każdy z nich podzielić na trzy mniejsze części o długości 5 cm, lub według uznania. Na każdym paseczku zrobić na środku nacięcie o długości 2 cm. Przez powstały otwór przełożyć jeden koniec ciasta, tworząc kształt faworka. Patrz film. Faworki piec
Pani M - kuchnia smakowitapączki serowe. Świetnie się sprawdzą, kiedy mamy ochotę na małe co nieco lub w przypadku niezapowiedzianych gości. Pączki serowe można przygotować w zaledwie 20 minut. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz zaraz po połączeniu składników możemy brać się za smażenie. Do przygotowania pączków serowych potrzeba nam kilku prostych składników. Większość z nich z pewnością posiadacie w swojej lodówce(...)miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę oraz sodę, również mieszamy. Powstałą masę wykładamy na posypaną mąką stolnice i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta odrywamy po kawałku i za pomocą dłoni formujemy kulki. Ciasto może być nieco lepiące, dlatego przed formowaniem należy oprószyć ręce mąką, bądź natłuścić olejem. Do rondla wlewamy
Alle Dobre!suchych drożdży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypujemy cukier, drożdże oraz wlewamy wodę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, by składniki się połączyły. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną(...)mąką. Z ciasta formujemy chleb i przekładamy go do naczynia żaroodpornego, które wcześniej delikatnie natłuszczamy. Naczynie z chlebem przykrywamy, wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 190 stopni. Od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z naczynia i przykrywamy ściereczką
Przepiski.plMasło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej przygotowany rozczyn. Kolejno dodajemy także ubite z cukrem jajka oraz płynne masło. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Powinno być tak wyrobione, by gładko odchodziło od rąk. W razie konieczności można dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na 25 minut, przykrywając(...)ściereczką. Można wierzch ciasta posypać wcześniej mąką, by po wyrośnięciu nie przykleiło się do ścierki. W międzyczasie przygotowujemy stolnicę bądź deskę, na której będziemy układać pączki. Należy ją oprószyć odrobiną mąki. Z gotowego ciasta urywamy kawałek, a następnie za pomocą dłoni formujemy płaski placek. Na środku umieszczamy łyżeczkę marmolady, a następnie zawijamy, formując kulkę. Pączki układamy na desce w odstępach
Przepiski.plekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam! Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: 1 litr oleju(...)wgłębienie i wbijamy żółtka *** *** Dodajemy cukier, śmietanę oraz spirytus. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk *** *** Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy
Blog z Apetytemktórego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok, chociaż śmiało takie pierożki możemy również przygotować w inne dni, nie tylko na święta. Ciasto z tego przepisu na pierogi jest miękkie i elastyczne, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Gwarantuję, że te pierogi z kiszoną kapustą posmakują każdemu bez wyjątku! Polecam również sprawdzić nasz(...)Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie na środku do którego dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewamy wody. Wyrabiamy jednolite i miękkie ciasto. 6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło. 7. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. 8. Za pomocą szklanki lub kubka
Alle Dobre!pyszny świąteczny wypiek, idealny na wigilijny stół. Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno zauroczy nie jedno podniebie. Jest to wyjątkowo smaczne, rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. składniki na formę 30 cm x 12 cm ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki sody(...)sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy mleko oraz olej, dodajemy powidła śliwkowe i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie je rozsmarowujemy. Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C. około 60 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wierzch
Smakowite Dania