Pyszne i delikatne pączki z dodatkiem piwa zamiast spirytusu. Stary przepis z notesu mojej mamy. Pączki wychodzą puszyste, nie chłoną tłuszczu. Po prostu doskonałe :). Z tej proporcji ciasta wyszło mi 30 pączków które nadziałam nutellą i konfiturą z wiśni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mąki pszennej ja użyłam tortowej 6 żółtek 1 całe jajko 125 gram margaryny lub masła(...)cukrem. do mąki z solą dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, utarte żółtka z cukrem oraz piwo. Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać stopniowo ręką, dodając na koniec przestygnięty tłuszcz. ciasto wyrabiamy kilka minut do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut (czasem krócej). gdy ciasto wyrośnie mieszamy
Blog kulinarny S9.PLCiasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą lub masą(...)puszczą sok. Suszoną żurawinę oraz rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku. Orzechy włoskie obieram i kroję na małe kawałki. Teraz szykuję ciasto i tortownicę. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Nie używam miksera. Na końcu dodaję jabłka wraz z sokiem, orzechy oraz bakalie. Mieszam łyżką
Zasmakuj Kuchnimnie wiśniowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mąkę przesypujemy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. utarte żółtka dodajemy do mąki, kolejno śmietanę i spirytus. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać delikatnie mąki. Zagniecione ciasto wykładamy na stolnice delikatnie oprószoną mąką i obtłukujemy je kilka minut wałkiem co spowoduje wtłoczenie dużej ilości powietrza i da ciastu(...)kruchość i delikatność. Gdy będzie płaskie składamy je na pół i ponownie obtłukujemy. Obtłuczone ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę aby ciasto odpoczęło., Ciasto dzielimy na mniejsze porcje które następnie cieniutko rozwałkowujemy, w razie potrzeby lekko podsypując stolnicę mąką. Następnie wykrawamy trzy różnej wielkości krążki;( u mnie kubkiem, literatką i kieliszkiem). Krążki nacinamy
Blog kulinarny S9.PLkruche babeczki z nadzieniem orzechowym. Babeczki są naprawdę delikatne, a nadzienie pyszne. Spróbujcie koniecznie Z przepisu wyjdzie 28-30 babeczek o średnicy 5 cm w górnej części. Składniki na ciasto: 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki oleju Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego(...)Czekoladę rozdrabniam. Następnie masło podgrzewam razem ze śmietaną, miodem i cukrem w garnuszku. Mieszam do połączenia się składników. Dodaję czekoladę, mąkę i jajko. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentTakie ciasto pojawiało się na świątecznym stole praktycznie w każde święta w moim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm(...)proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 15 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić wzdłuż na paski. 1-2 paski można zjeść ;-) a resztę zostawić do ciasta. 3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń
Kuchnia domowa Anizmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. Lista zakupów (ok. 30 sztuk) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5–6 płaskich łyżek cukru 115–120 g ciepłego smalcu 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru(...)oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem, po czym ścieramy na tarce lub kruszymy
Proste-przepisy.plPrzy ostatniej imprezie w domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę. ok 15 parówek Składniki: 15 mini parówek porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego(...)rozkręć i potnij w długie paski - tnij w poprzek na grubość ok 0,5 cm (powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż
Niezły MłynekSycylijski deser to niezwykle subtelne ciasto, delikatne, rozpływa się w ustach:) Bardzo efektownie się prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort na różne okazje. Dość prosty w przygotowaniu więc nie powinno sprawić dużego kłopotu przygotowanie tego bajecznego ciasta:) Zapraszam po przepis. Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka(...)wlać wodę i żółtka, wymieszać. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką. Dno tortownicy, u mnie 23 cm wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i przeciąć na 3 blaty. Miskę o podobnej średnicy jak tortownica wyłożyć folią spożywczą. Jeden blat
gotuj ze mnąPrzepyszny piernik, który nie wymaga leżakowania ani wyrastania jak to jest w przypadku ciast drożdżowych. Ale jak to piernik, im dłużej postoi, tym jest lepszy;) Dlatego warto upiec go i przełożyć powidłami już na kilka dni przed podaniem. Ciasto: 100 g drożdży świeżych 1 szkl cukru 7 jajek 3/4 szkl miodu 3/4 szkl oleju 350 g mąki pszennej(...)sody 2 op. przyprawy do piernika Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny słoiczek powideł śliwkowych płatki migdałów do posypania Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem, miodem, żółtkami i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać
Smakołyki AsiSzybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał . Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć. Składniki na około 20 pączków: 1 ½ szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 60 g miękkiego masła 2 jajka 2 żółtka 300 g mielonego twarogu 1 szczypta soli Olej do smażenia Cukier(...)mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto
Słodki sentymentjabłka: sok z 1 cytryny 1,5 szklanki cukru pudru 2 jabłka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem – przepis Zacznij od przygotowania ciasta. Rozpuść 70 g masła i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do większej miski, wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj sól, cukier, jajko i mleko. Na końcu dodaj roztopione masło, po czym(...)zagnieć ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne, ale nie klejące się. Następnie uformuj kulę, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Pozostaw, by chwile odpoczęło i w tym czasie rozpuść
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżka mleka 1 łyżka rumu 1 białko Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, dodaję masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Ciasto zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną część mieszam z kakao, mlekiem i rumem. Następnie obie części ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowuję(...)prostokąty takiej samej wielkości. Jeden prostokąt smaruję białkiem i kładę na niego drugi prostokąt, który również smaruję białkiem. Następnie od szerszej strony zwijam obydwa ciasta w rulon. Roladę odkładam na 30 minut do lodówki. Następnie roladę kroję w plastry o szerokości 5 mm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ślimaki piekę w 180 stopniach około 12 minut
Słodki sentymentPołączenie biszkoptu kakaowego z mandarynkami i śmietaną sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie. Specjalnie dla syna ciasto przygotowałam w kształcie choinki. Na zdjęciu tego nie widać, ale wygląda to bardzo ciekawie. Trochę przesadziłam z ozdobami. Myślę, że czasami mniej znaczy lepiej, a u mnie jest za pstrokato. Ale najważniejsze, że smacznie ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 130 g cukru(...)jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać do jajek przez sitko i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nadzienie: Na dużej kartce papieru odrysować blaszkę. Następnie kartkę złożyć na pół
Passions hobbies lifeSzybki makowiec z masy makowej to ciasto, które piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale często również w ciągu roku. Dlaczego? Ponieważ uwielbiam wilgotny makowiec . I to ciasto właśnie takie jest! Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje mało czasu oraz długo zachowuje swoją świeżość. Możecie je swobodnie upiec na święta ze sporym wyprzedzeniem. Polecam! Szybki makowiec z masy makowej - składniki: (Tortownica(...)średnicy 26 cm lub forma 21 x 25 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g rodzynek 50g wiórków kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny: 150g cukru pudru 3-4 łyżki mleka
Di gotujeRolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier
RAROSSA