murzynkowy, mus bananowy i warstwa kakaowej śmietanki. Całość bardzo spójna w smaku, nie przesłodzona. Warstwy są równe, a całość ładnie się prezentuje. To wypiek, który szczególnie polecam osobom lubiących ciasta z masą śmietanową. Ciasto: 110 g masła 90 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 50 ml mleka 75 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Mus bananowy(...)mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy krótko, tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy kakaowej w 2-3 turach. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody
Smaki Na TalerzuJabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam. SKŁADNIKI : na ciasto półkruche na blaszkę o wymiarach 25/30 3 szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem ( szklanka z duralexu ) 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłek reneta (zważonych przed obraniem ) 1/4 szklanka zimnej wody 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy trochę wody, dodajemy cukier i zaczynnamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem
Kulinarne Fantazje Marioliognia i odstawiamy na ok. 30 min. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą, cynamonem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy wystudzoną masę i wyrabiamy ciasto (może się kleić). Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy cienko na delikatnie oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy
Domowy Smak JedzeniaByła malinowa, jagodowa, gruszkowa, ananasowa teraz pora na ,,brzoskwiniową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i brzoskwiń! Pyszne ciasto brzoskwiniowe powstało dzięki uprzejmości marki , Helio Stovit, Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita(...)gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z brzoskwiniami 2 puszki brzoskwiń 3 brzoskwiniowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki rozpuszczamy
Podróż w kulinariaPuszyste i mięciutkie w środku bułeczki dyniowe , których bazą jest ciasto drożdżowe z dodatkiem purée z dyni. Jak już Wam wspominałam kilka razy, w okresie jesiennym kiedy dyni jest pod dostatkiem kupuję jej sporą ilość i robię purée, które zamrażam. Purée sprawdza się świetnie w sosach do makaronów, jest równie pyszne w ciastach jak i wypiekach drożdżowych. Bułeczki dyniowe(...)łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut . Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, żółtko, sól, olej z dyni oraz pozostałą wodę. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać przez około 6-7 minut, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę i 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką, podzielić na kilka części
MeCooksjest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki. Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej
Niezły MłynekPrzygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku(...)przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem :) Smacznego
Niezły Młynekunoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżeczka cynamonu Przygotowanie: wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka. Ciasto wstawiamy
Niezły Młynekjednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka. I wyszło bardzo kruche szaleństwo, dodatkowo wcale nie było gorąco, więc włączenie piekarnika sprawiło mi wielką przyjemność. Składniki: ciasto 200 g cukru 459 g mąki krupczatki 250 g masła 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa 800 g oczyszczonej porzeczki 200 g cukru(...)budyń waniliowy kruszonka 140 g maki 100 g masła 100 g cukru Przygotowanie: ciasto mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i masło posiekaj ze sobą nożem lub umieść wszystko w naczyniu miksującym. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Ciasto należny szybko wyrobić i wyłożyć na spód blachy o wymiarach 36 cm x 25 cm , wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym
Niezły MłynekCoraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja. Składniki: ciasto 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z pomarańczy nadzienie makowe 150 g maku 1 białko(...)minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto
Niezły Młynekmożna powiedzieć takie karnawałowe urwanie głowy. Dużo słodyczy, dużo chrustów i zero diety :) Dziś mam stary sprawdzony przepis na mrowisko, przypominające chrusty w miodzie, rodzynkach i maku. Szaleństwo... Składniki: ciasto 2 jajko żółtko 200 g mąki do dekoracji miód, mak, roczynki 1 l oleju do smażenia Przygotowanie: Na stolnicy ugnieć ciasto z mąki, jajek i żółtka. Ciasto będzie(...)twarde jak na makaron. Zagniecione ciasto owiń folią i odstaw na 30 minut. Ciasto przed wałkowaniem podziel na małe kluli o średnicy 1-2 cm. Następnie rozwałkuj tak cienko jak tylko to jest możliwe. Wycinaj z ciasta trójkąty, czynność powtarzaj. W garnku rozgrzej olej i smaż trójkąty obu stron na złocisty kolor (tak samo jak chrusty). Z usmażonych trójkątów
Niezły MłynekKolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny(...)żółtka 4 białka 300 g cukru 80 ml koniaku 600 ml śmietany 30 % bita śmietana do dekoracji oraz kolorowe jajka czekoladowe Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią spożywczą. Następnie ciasto umieścić w lodówce na 2 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód oraz boki tortownicy, piecz ciasto w 200 C na środkowym poziomie
Niezły Młynekciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 4 ż ółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1/2 kg sera białego 1 jajko 1 budyn śmietankowy 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki margaryny Oraz: puszkę brzoskwiń 1 szklanka cukru Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy.¾ części ciasta rozwałkowujemy na blaszce a pozostałą częśc(...)wkładamy do lodówki. Jajo,budyń,cukier i margarynę ucieramy na gładką masę.Dodajemy przeciśnięty przez praskę ser i mieszamy.Masę serową wykładamy na ciasto. Na ser układamy brzoskwinie odsączone z zalewy i pokrojone w ćwiartki. Białka (zostaną nam bo potrzebujemy same żółtka do ciasta ) ubijamy z cukrem .Pianę wykładamy na brzoskwinie a na nią ścieramy resztę ciasta schłodzonego
Przepisy mojej mamyPyszne,szybkie ciasto kruche z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami. Całość polana białą czekoladą 😍 Jedno z ciast,które muszę zrobić w sezonie truskawkowym 🍓😊 Przepis na małą blaszkę SKŁADNIKI : CIASTO KRUCHE : 200 g margaryny 70 g cukru 270 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko ORAZ: 300 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki(...)cukru pudru truskawki 100 g białej czekolady Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto równo wykładamy na natłuszczoną formę i pieczemy ok.25 minut na złoty kolor w 180 st.C. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy mascarpone i mikserem na najniższych obrotach chwilę miksujemy.Wykładamy na wystudzony spód z ciasta kruchego. Umyte i pokrojone
Przepisy mojej mamyBiszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :) Ciasto : 4 jajka drobny cukier 60 g cukier waniliowy 1 łyżeczka mąka pszenna 60 g mąka ziemniaczana 40 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki Masa : śmietana(...)opakowania X 9 g ) świeże dojrzałe figi 10-12 sztuk Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Z fig odkrawamy spody i ogonek. Ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku
Smaczne moje