ciasto - 162020 przepisów (strona:2146/10802)

Kruszonka 51

Kruszonka to łatwy do przygotowania dodatek do ciast drożdżowych, ciast kruchych, gorących deserów oraz owoców. Ten słodki dodatek zrobimy z trzech tylko składników a są nimi mąka, cukier oraz tłuszcz. Wybrać możemy zarówno mąkę pszenną tortową jak i mąkę pszenną uniwersalną. Najlepszy do przygotowania kruszonki będzie cukier puder chociaż wykorzystać można również cukier kryształ. Tłuszcz, który jest bazą kruszonki(...)kruszonkę zrobić można także z połączenia masła ze smalcem bądź z margaryną. Idealna kruszonka składa się z różnej wielkości grudek a ich wielkość zależy od tego jak pokruszymy dłońmi ciasto, czy zagniecione ciasto pokruszymy na większe czy mniejsze kawałki. Zrobienie kruszonki zajmuje mniej niż 5 minut , warto zatem sięgać po nią jako po słodką posypkę do ciast. Zachęcam

MeCooks
Co zrobić z białek? 43

cyfrowy Przepis tutaj (KLIK) Wcale nie taki trudny w wykonaniu, jak by się mogło wydawać. A efekt wow murowany! Tym pysznym i pięknym tortem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym i świeżymi malinami, jest naprawdę pyszne! Wykonując blaty bezowe należy postępować ściśle według opisanych instrukcji, a na pewno wszystko się uda :))   Rolada bezowa z kremem kawowym(...)jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta.   Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne.   Ciasto Zebra z białek Przepis tutaj (KLIK) Kolejny pyszny sposób na wykorzystanie białek. Placek jest bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty.   Czekoladowe ciasto

Blog z Apetytem
Torcik orzechowy 31

mały, ale jakże uroczy torcik orzechowy. Lekki, pachnący orzechami włoskimi,  nasączony rumem i pomarańczą, z pysznym kremem budyniowym.  Torcik wystarcza na 6 porcji, polecam 😊  Składniki na ciasto: -150 g orzechów włoskich -3 jaja -1 szklanka (250 ml) cukru pudru -szczypta soli  -płaska łyżeczka (2,5 ml) proszku do pieczenia Orzechy zemleć, wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)pianę. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać z pianą i utartymi żółtkami. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego na 175°C piekarnika. Piec przy funkcji góra-dół 30-35 minut.    Ponieważ orzechowe ciasta mają tendencje do opadania po upieczeniu, zalecam pozostawić

Kulinarne przemyslenia
Wiśniowe ciasto Filadelfia 153

Wiśniowe ciasto Filadelfia to prawdziwy raj dla podniebienia. Można je przygotować o każdej porze roku, na każdą okazję :) Artykuł Wiśniowe ciasto Filadelfia pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Churros – przepis 60

Churros – przepis na hiszpański deser z ciasta parzonego (takie z którego robi się m.in. ptysie czy eklery). Smażony jest na głębokim tłuszczu a więc idealnie na Karnawał czy Tłusty Czwartek Hiszpanie lubią obtaczać je w cukrze i jeść podane z płynną czekoladą. Smakuje to naprawdę wyśmienicie! Do wyciskania ciasta można użyć rękawa cukierniczego lub bardziej sztywnej torebki foliowej, której(...)wody 2 łyżki masła 1 litr oleju do smażenia Jak zrobić churros: Najpierw do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie dodajemy mąkę i masło i energicznie mieszamy aż ciasta stanie się jednolite i gładkie. Potem ciasto zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. W kolejnym kroku dodajemy jajka i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy

Dorota Smakuje
Przepis na donuty z mascarpone 41

Zobacz przepis na donuty z serkiem mascarpone. Donuty są puszyste, a dzięki polewie mają piękny wygląd i smak. Poniżej znajdziesz przepis na proste ciasto na donuty, a także trzy opcje polewy. Pierwsza to polewa na bazie mlecznej czekolady, a kolejne dwie (czyli kolorowe) przygotujesz na bazie białej czekolady. Zieloną polewę otrzymasz dzięki matchy (czyli japońskiej zielonej herbacie), a różową polewę(...)dzięki polewie mają piękny wygląd i smak. Poniżej znajdziesz… Drukuj Proporcje na: 15 szt. Czas przygotowania: 2 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto na donuty (na 15 sztuk): 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 ml mleka 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mascarpone (40 g) 25 g masła

Via Gusto
Rolada bezowa Dakłas – przepyszny i efektowny deser 30

Rolada bezowa Dakłas to wspaniały, słodki i efektownie prezentujący się na stole deser, który wcale nie jest trudny do zrobienia. Dodatkowo w porównaniu do innych ciast z kremem, całość robi się dość szybko i co najważniejsze można ją podać od razu po przygotowaniu. Ponieważ w zamrażalce nazbierało mi się trochę białek, stwierdziłam, że w końcu przygotuję roladę bezową, na którą(...)można podawać od razu po przygotowaniu lub odłożyć na godzinę do lodówki, aby krem zrobił się bardziej stabilny. Rolada bezowa Dakłas – przepyszny i efektowny deser Zobacz inne przepisy na ciasta z bezą: Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje Tort bezowy – prawdziwa uczta dla podniebienia Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą Szarlotka na kruchym cieście

e-PrzepisyKulinarne
Kruche ślimaki 38

łyżka mleka 1 łyżka rumu 1 białko Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, dodaję masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Ciasto zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną część mieszam z kakao, mlekiem i rumem. Następnie obie części ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowuję(...)prostokąty takiej samej wielkości. Jeden prostokąt smaruję białkiem i kładę na niego drugi prostokąt, który również smaruję białkiem. Następnie od szerszej strony zwijam obydwa ciasta w rulon. Roladę odkładam na 30 minut do lodówki. Następnie roladę kroję w plastry o szerokości 5 mm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ślimaki piekę w 180 stopniach około 12 minut

Słodki sentyment
Pączki twarogowe 33

Szybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał . Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na około 20 pączków: 1 ½ szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 60 g miękkiego masła 2 jajka 2 żółtka 300 g mielonego twarogu 1 szczypta soli(...)mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto

Słodki sentyment
Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym 28

nadzienie pyszne. Spróbujcie koniecznie Z przepisu wyjdzie 28-30 babeczek o średnicy 5 cm w górnej części ( metalowe foremki możecie kupić właściwie wszędzie ) . Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki oleju Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego(...)Czekoladę rozdrabniam. Następnie masło podgrzewam razem ze śmietaną, miodem i cukrem w garnuszku. Mieszam do połączenia się składników. Dodaję czekoladę, mąkę i jajko. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Drożdżowe poduchy 39

znajdziecie jogurt słodzony ksylitolem. Cały przepis na drożdżowe poduchy zawiera 1 łyżeczkę cukru i odrobinę cukru pudru do posypania. Myślę, że to fantastyczny przepis fit na słodko ? Składniki na ciasto na około 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ksylitolu 250 ml letniego mleka 60 g masła 1 szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski(...)przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczam masło. Do miski dodaję ksylitol, pozostałe mleko, sól i roztopione masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto musi być gładkie i tutaj doskonale sprawdzi się mikser ? Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na grubość około

Słodki sentyment
Chleb z gara 37

mlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę lub dwie. Następnie wstawiam garnek (średnica 22-26 cm) do piekarnika i rozgrzewam piekarnik do 250 stopni. Wyciągam(...)gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ? ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni i piekę

Słodki sentyment
Drożdżówki na jogurcie 40

Drożdżówki na jogurcie podbiją Twoje serducho. Ciasto jest miękkie i delikatne. Dodaj ulubione owoce i pełnia szczęścia ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na 10-12 sporych drożdżówek : 2 1/3 szklanki mąki (typ 450 lub 500) 100 ml mleka 40 g drożdży 50 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko(...)białą masę. Masło rozpuszczam. Mąkę, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, mleko, jogurt i rozpuszczone masło umieszczam w jednej misce i mieszam, a następnie wyrabiam na gładką masę. Najlepiej łyżką, ponieważ ciasto jest dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto mieszam ponownie łyżką i mokrymi rękoma odrywam po kawałku, trochę większym niż piłka golfowa (ciasto jest miękkie, drożdżówki

Słodki sentyment
Owocowe lato 34

Zamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne ? To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie ? UWAGA: Szklanka 200 ml Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty(...)mleczna ½ czekolady ciemnej Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia składników. Teraz mogę złożyć ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasączam, wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Górę smaruję pozostałym kremem. Dodatkowo potrzebuję: 500 g ulubionych owoców (u mnie to borówki, truskawki

Słodki sentyment
Pączki z ziemniakami 31

soli 3 łyżki cukru 4 łyżki wódki Olej do smażenia Ulubiony dżem, czekolada, nutella Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju i dżemu) wkładam do miski i bardzo dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie zagniatam ponownie wyrośnięte ciasto, odrywam po kawałku i formuję kulki wielkości piłek golfowych (do formowania kulek nasmaruj(...)ręce olejem, będzie Ci wygodniej) Kuleczki układam na posypanej mąką stolnicy. Rozgrzewam olej do temperatury około 170 stopni (jeśli nie masz termometru, sprawdź olej wkładając kawałek ciasta – jeśli ciasto od razu zacznie „pyrkać” i się smażyć, to olej jest gotowy) Nie rozgrzewaj oleju zbyt mocno, żeby pączki się nie paliły. Tutaj musisz zdać się trochę na obserwację, jak w przypadku

Słodki sentyment