orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jodłowa Górna, gmina Jodłowa, powiat dębicki Nasze regionalne mazurki to zwykle niewysokie placki, które często składają się jedynie z dwóch warstw – kruchego ciasta i słodkiej masy. W przypadku mazurka orzechowego z Jodłowej Górnej masę tę stanowi beza z białek z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Obie warstwy piecze się razem, więc ciasto jest łatwe(...)Jodłowa Górna pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „LIWOCZ” pt. „Wielkanocne smaki – świąteczne smaki cz. I”. Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 270 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 3 żółtka (białka zachowujemy do masy orzechowej) 130 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 1 łyżka
Trzeci talerzczekolady 50 ml śmietanki kremówki 1 łyżka pasty pistacjowej Do ozdoby: orzechy pistacji – ok 2 łyżki kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” *** *** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy *** *** Dno tortownicy ( moja blaszka ma średnicę 24cm(...)sernik całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę masy pistacjowej, mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto *** *** Z wierzchu ciasto przyozdabiamy posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK) CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ
Blog z ApetytemMagda Chlebek bananowy to ciasto niezawodne, proste i przepyszne, uda się każdemu. Nie trzeba miksera, wystarczy widelec i trzepaczka i trzymanie się ilości składników. Dobrze mieć lekko już brązowe, dojrzałe banany a wtedy nasze ciasto jest słodziutkie jak miód. Do tego czekolada – postawiłam na mleczną oraz orzechy laskowe – połączenie idealne. Na wierzchu mamy chrupiącą skorupkę z dodatków(...)środku wilgotne i puszyste ciasto – coś wspaniałego. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 2 dojrzałe banany 1/2 szklanki brązowego cukru łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pół szklanki orzechów laskowych 80g mlecznej czekolady Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką
Smaczna StronaPrzepis na to pyszne, drożdzowe ciasto pochodzi od Krystyny z bloga Takie tam moje pomysły . Odkąd po raz pierwszy wykorzystałam śmietankę kremówkę do ciasta drożdżowego, nie rozstaję się z przepisem 😀 Tym razem z drożdżowego ciasta zrobiłam mięciutkie wianuszki nadziane serem. Uwieńczeniem była oczywiście kruszonka, no bo jak inaczej 😋 Składniki: U mnie wyszło 14 drożdżówek(...)brzegów i odczekać, aż dobrze wyrośnie. Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej
Walijskie PichcenieRobisz tort, ciasto lub deser z kremem i Twój krem zwarzył się? Jak uratować zwarzony krem budyniowy, ze śmietany lub z mascarpone? Sprawdź praktyczne porady! Jak rozpoznać zwarzony krem? Krem jest zważony, gdy widoczne są w nim grudki, a składniki kremu wydają się być oddzielone – czyli krem nie jest gładki. W przypadku kremów na bazie mleka lub śmietany, mogą(...)możesz wykorzystać powstałe masło do innych celów kulinarnych. W przyszłości, aby uniknąć tego problemu, ubijaj śmietanę z mniejszą intensywnością i zatrzymaj się, gdy osiągnie pożądaną konsystencję. Zobacz przepisy na ciasta z kremem: ciasto Fale Dunaju z kokosowym kremem makowiec z kremem cytrynowym wuzetka z porzeczkowym kremem ananasowe ciasto z kokosowym kremem brzoskwiniowe ciasto z kremem z kwaśnej śmietany cytrynowe ciasto
Via GustoLeśny mech z brzoskwiniami i czekoladową chrupką to przepyszne i bardzo efektowne ciasto, które polecam każdemu. Pięknie prezentuje się na stole, jest wyjątkowe w smaku i wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu. Artykuł Leśny mech z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plcukrem i rozpuszczone masło i dobrze wyrabiam. Zajęło mi to około 15 minut w mikserze. Pod koniec dodaję bakalie oprószone 1 łyżką mąki. Wyrabiam, aż bakalie wejdą w ciasto, a następnie odstawiam naczynie z ciastem do wyrośnięcia na 50-60 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągam je na blat, formuję wałek, który kroję(...)końcu). Blaszkę do babki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką, a następnie wkładam zapleciony warkocz i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 40 minut, w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Gdy ciasto urośnie i wypełni blaszkę, wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 35-40 minut, do suchego patyczka. Następnie otwieram piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 15 minut, żeby
Słodki sentymentpieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. ciasto przekładamy do torownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy ok. 30 min. w ok. 170 ts. C. Upieczony biszkopt pozostawiamy w tortownicy do wystudzenia(...)następnie odcinamy nożykiem od krawędzi tortownicy. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo. Biszkopty najlepiej upiec dzień przed składaniem ciasta. Z każdego biszkopta ścinamy wierzchnią skórkę i przecinamy na dwa blaty (w sumie mamy 4 blaty). Jeden blat pozostawiamy w całości, drugi i trzeci troszkę pomniejszamy, aby powstała piramidka. Czwarty blat i pozostałości po ścinaniu poprzednich blatów kroimy w drobna kosteczkę
Domowy Smak JedzeniaDziś Izaura to praktycznie klasyk. To pyszny sernik z ciastem kakaowym, ładnie wygląda, jest mięciutki, wilgotny i przepyszny! Składniki: Ciasto kakaowe: 1,5 szklanki mąki 1 niepełna szklanka cukru 3 łyżki kakao 20 dag masła / margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 łyżki wody Masa serowa: 1 kg sera (u mnie z wiaderka(...)masła / margaryny 1 budyń waniliowy lub kokosowy skórka otarta z cytryny Sposób przygotowania: 1. Należy pamiętać, że składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Zrobić ciasto kakaowe. Masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i gotować przez 5 minut. 3. Po ostudzeniu dodać do masy żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę
Kuchnia domowa Aniposzukiwaniu tego najlepszego smaku, żeby podać Wam jak na tacy miejsca, gdzie warto skusić się na tę sycylijską pychotę. Ale, ale… Ale najpierw przedstawmy cannoli – to rurka z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe, oryginalnie nadziana kremem na bazie serka ricotta. Dobre cannoli jest kruche, a krem delikatny. Razem z dodatkami tworzy świetne doznanie smakowe. Tyle w teorii. I teraz(...)Lista nie jest pełna i będzie się stale rozwijać. Bądźcie zatem czujni 😉 Sticky Blenders, ul. 23 Lutego 42, Poznań – bardzo dobre cannoli, nadzienie super, dla mnie trochę za cienkie ciasto, które powodowało, że proporcja rurki do nadzienia nie była do końca wyważona. Ale w smaku świetne. Polecam! 2. La Planete, ul. Dąbrowskiego 42, Poznań – tutaj niestety nie mogę powiedzieć
Słodki sentymentpieczenia.Masło miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczona i wystudzoną babkę polewamy lukrem. Lukier
Domowy Smak JedzeniaLekkie i delikatne ciasto bananowe, które zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Ciasto jest niesamowicie lekkie, delikatne i ciekawe w smaku. Artykuł Ciasto bananowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaCiasto jest smaczne i wilgotne. Składniki : Miarka to kubeczek 200 ml 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 4 całe jajka 1 kubeczek oleju 1/2 kubeczka letniego mleka 1/2 kubeczka kawy typu espresso lub innej mocnej kawy dopiero co zaparzonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa : 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki mleka 1 łyżka masła(...)mieszamy chwilę , dodajemy mleko i letnią kawę , mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko, mieszamy najlepiej rózgą cukierniczą . Masa powinna być jednolita, bez grudek. Ciasto wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia . U mnie to blaszka o wymiarach 40x14x7 cm, ale może być prostokątna np. o wymiarach 26x22x7 cm. Pieczemy w 180 C przez około
Przepisy i porady kulinarnecukier puder i wanilię ubijam do białości. Masło rozpuszczam. Mokre składniki dodaję do suchych składników i mieszam, na koniec dodaję posiekaną na kawałki czekoladę i orzechy i ponownie mieszam. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam blaszkę papierem do pieczenia i wyciągam ciasto z lodówki. Ciasto dzielę na 12 równych części. Każdą część ciasta formuję
Słodki sentymentSernik królewski z brzoskwiniami to moja propozycja na wyjątkowo pyszne ciasto. Sernik jest u mnie w rodzinie bardzo lubiany. To jedno z tych ciast, które zawsze jest zamawiane na święta, uroczystości i jubileusze. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na serniki bo często je piekę i lubię je urozmaicać. Dzisiaj propozycja sernika z kakaowym spodem i wierzchem oraz świetnie komponującą(...)się tutaj brzoskwinią z syropu. Jak wam się podoba? Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS SERNIK KRÓLEWSKI Z BRZOSKWINIAMI Składniki: ciasto na spód i wierzch: 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 2 żółtka lub 1 jajko całe 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera
Dorota Smakuje