ciasto - 162322 przepisów (strona:2139/10822)

Chleb z naczynia żaroodpornego 9127

suchych drożdży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypujemy cukier, drożdże oraz wlewamy wodę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, by składniki się połączyły. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną(...)mąką. Z ciasta formujemy chleb i przekładamy go do naczynia żaroodpornego, które wcześniej delikatnie natłuszczamy. Naczynie z chlebem przykrywamy, wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 190 stopni. Od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z naczynia i przykrywamy ściereczką

Przepiski.pl
Domowe pączki 323

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej przygotowany rozczyn. Kolejno dodajemy także ubite z cukrem jajka oraz płynne masło. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Powinno być tak wyrobione, by gładko odchodziło od rąk. W razie konieczności można dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na 25 minut, przykrywając(...)ściereczką. Można wierzch ciasta posypać wcześniej mąką, by po wyrośnięciu nie przykleiło się do ścierki. W międzyczasie przygotowujemy stolnicę bądź deskę, na której będziemy układać pączki. Należy ją oprószyć odrobiną mąki. Z gotowego ciasta urywamy kawałek, a następnie za pomocą dłoni formujemy płaski placek. Na środku umieszczamy łyżeczkę marmolady, a następnie zawijamy, formując kulkę. Pączki układamy na desce w odstępach

Przepiski.pl
Śmietankowe faworki 90

ekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: 1 litr oleju(...)wgłębienie i wbijamy żółtka *** *** Dodajemy cukier, śmietanę oraz spirytus. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk *** *** Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy

Blog z Apetytem
Pierogi z kiszoną kapustą 71

którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok, chociaż śmiało takie pierożki możemy również przygotować w inne dni, nie tylko na święta. Ciasto z tego przepisu na pierogi jest miękkie i elastyczne, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Gwarantuję, że te pierogi z kiszoną kapustą posmakują każdemu bez wyjątku! Polecam również sprawdzić nasz(...)Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie na środku do którego dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewamy wody. Wyrabiamy jednolite i miękkie ciasto. 6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło. 7. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. 8. Za pomocą szklanki lub kubka

Alle Dobre!
Łatwy piernik z masą grysikową + film 51

pyszny świąteczny wypiek, idealny na wigilijny stół. Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno zauroczy nie jedno podniebie. Jest to wyjątkowo smaczne, rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.     składniki na formę 30 cm x 12 cm ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki sody(...)sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy mleko oraz olej, dodajemy powidła śliwkowe i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie je rozsmarowujemy. Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C. około 60 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wierzch

Smakowite Dania
Świąteczne kruche ciasteczka 78

ciasteczka mogą z powodzeniem leżeć kilka dni w zamkniętym słoiku czy pudełku. Jeśli chcecie, aby ciasteczka były podobne do pierniczków i mały brązowy kolor, dodajcie kakao. Możecie także do ciasta zamiast cynamonu dodać przyprawę do piernika. Ciasto do tych świątecznych kruchych ciasteczek robi się bardzo łatwo, zagniatając ze sobą wszystkie składniki. Następnie ciasto musi chwilę odleżeć w lodówce i możemy(...)wałkować i wykrajać kształty 🙂 Oczywiście najładniejsze ciasteczka wyjdą wtedy, kiedy mamy różnorodne foremki, ale możecie po prostu powycinać własne kształty, kółka, trójkąty czy kwadraty. Smacznego! Sprawdźcie także: Ciasto z bananów z bakaliami Cynamonowe muffinki z jabłkiem Przepis na świąteczne kruche ciasteczka Drukuj przepis Porcji: 2 blachy Czas gotowania: 1 godzina Składniki 350 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej

Kuchnia Bazylii
Makowiec bez pieczenia 65

wyrównać łyżką. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka. Gotową polewę wyłożyć na herbatniki, rozsmarować na całej powierzchni. Wierzch ciasta posypać orzechami. Ciasto po przestygnięciu wstawić do lodówki na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makowiec bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania