ciasto - 162020 przepisów (strona:2130/10802)

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 169

oliwą zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.  SKŁADNIKI: na blaszkę ok. 23-30 mąka pszenna 550g (plus do podsypania) woda letnia 450 ml 50 ml oliwy plus do posmarowania ciasta  drożdże suche 7 g  cukier 1 łyżeczkę  sól morska 1,5 łyżeczki sól różowa do posypania ciasta (może być też morska) tymianek 3 gałazki oregano 2 gałązki(...)czasie dodajemy resztę wody, sól , oliwę i część mąki mieszamy drewnianą łyżką, powoli dodajemy kolejne części mąki i wyrabiamy na sprężyste i gładkie ciasto - będzie dość klejące, ale spokojnie wyrośnie( możemy podsypać mąką przy wyrabianiu) - wkładamy ciasto do miski, delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia - po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni - wykładamy

Basia w kuchni
Tartaletki z makiem 469

oraz ekstrakt z wanilii. Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów(...)łyżka (20g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, żółtko i śmietanę oraz posiekane migdały, zagnieść elastyczne ciasto - ciasto zafoliować

Smakołyki Bereniki
Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami 421

Ciasto jogurtowe ( przepis taki jak tutaj ): 2 jajka szklanka cukru cukier wanilinowy szklanka kefiru lub maślanki ½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem(...)posypanej mąką lub bułką tartą blachy. Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach) Na ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych z tegorocznego sezonu). Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”). Filed under: Ciasta

kuchcikownia
Nadziane bułki drożdżowe z serem 190

Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" . Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale wybrałam inny farsz. Pyszne, lekkie, mięciutkie - wspaniałe! (Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk) Ciasto: 2,5 szklanki mąki  szklanka mleka 3 łyżeczki cukru 50g drożdży 1/4 szklanki oleju  szczypta soli Farsz(...)naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek. 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier.  2. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy

Szefowa kuchni
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 201

Jedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie(...)małych pieczarek 3 plasterki żółtego sera kulka mozzarelli 3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany olej do smażenia + jajko do smarowania 1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.  2. Do twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz (może być nawet z lodówki, ale wtedy trzeba będzie dłużej ugniatać ciasto

Szefowa kuchni
Pomidorowy chleb orkiszowy 176

uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie.  W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany .  Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie.  Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów.  Mimo wszystko chleb się udał, a jego kolor(...)aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, (użyłam razowej 2000) 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.   Ciasto właściwe: Cały zaczyn 400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki, 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( dałam typ 2000, około 150) 300 g mąki pszennej chlebowej

Sto kolorów kuchni
Bułki na hamburgery, pszenne 171

wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem. Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć(...)Jeśli będzie trzeba, podsypuj ciasto mąką. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Podziel ciasto na 10 kawałków po około 80 g każdy. Jeśli chcesz mieć większe bułki, możesz podzielić na 8 kawałków po około 100 g. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułkę, którą ułóż

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziarnem pszenicy 216

wodę i drożdże rozpuszczone w odrobinie wody. Mieszaj ręcznie, lub mikserem na wolnych obrotach, dopóty, dopóki składniki nie będą całkowicie połączone. Podczas mieszania dodawaj partiami rozdrobnione pâte fermentée. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj je około 15 minut. Ciasto powinno mieć odpowiednią siłę i elastyczność. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej delikatnie miski, odstaw(...)przykryciem na 2 godziny w temperaturze około 24 °C. Po godzinie wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, po czym na powrót włóż do miski, aby dalej wyrastało. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij, następnie uformuj bochenki. Uformowane chleby przełóż do koszyków do wyrastania, lub do foremek. Odstaw ciasto do przefermentowania końcowego na około

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 197

odstaw do przestygnięcia. Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie(...)cieście. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości mniej więcej dwukrotnie. Wyłóż ciasto na blat roboczy. Delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj okragłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonej mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Pizza z warzywami 210

niej jeszcze warzywa na patelnię. Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX. Pizza z warzywami była przepyszna. Zapraszam na   ich stronę   https://www.facebook.com/Iglotex Pizza z warzywami SKŁADNIKI: Ciasto woda ciepła - 0,5 szkl mąka - 2 szkl olej -2 łyżki sól drożdże - 40 g ser żółty - 12 plastrów DODATKI: warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX) pieczarki(...)dużych ( u mnie mrożone) cebula - 4 szt kiełbasa cienka - 1 pętko koncentrat pomidorowy - 2 łyżki oregano tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając do rozpuszczenia drożdży.  Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto.  Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce.  FARSZ   Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu

Kuchnia Danusi
Strzępiaki 168

jakąś ohydną glazurą. Stwierdziłam, że moje muszą być inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi.  I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Strzępiaki Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 82% + 1 jajko L 3 kopiaste łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub aromat migdałowy Przygotowanie(...)kruchego ciasta: Mąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki. Foremki na Strzępiaki: silikonowe foremki do muffinek pergaminowy papier do pieczenia Przygotowanie foremek: Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty. Tak przygotowanymi kwadratami

Eat Shrimps
Chleb litewski 180

okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu .  Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały. Chleb litewski Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cm Czas przygotowania(...)godzin Składniki Zaczyn/ciasto potrójnie zakwaszane: 50 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego* 220 g  mąki żytniej razowej typ 2000 230 g wody Ciasto właściwe: 100 g otrębów żytnich 200 g wrzącej wody 2 łyżki kminku 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 150 g mąki żytniej chlebowej typ 650 300 g letniej wody

Kulinarne przygody Gatity
Wyśmienitki 508

margaryny 3 jajka 3,5 łyzki octu 10 % szczypta soli 1 szkl cukru pudru marmolada owocowa Wykonanie: Z mąki, cukru kryształu ,margaryny, żółtek, octu i szczypty soli zagnieść ciasto, zostawić w lodówce ( u mnie ok 1 godz). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.Z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem. Pianę rozsmarować na cieście. Radełkiem pociąć na prostokąty

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka a'la francuskie 271

Pyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :) Czas pieczenia:   około(...)Składniki: 35 dkg mąki 1 kostka masła extra ½ kostki margaryny 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania) ½ szkl śmietany  gruby cukier do posypania ciastek Wykonanie:  Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek i śmietany. Zostawić na minimum 2 godz. w lodówce  ( można też na całą noc). Odkroić kawałek ciasta na stolnicę, resztę zostawić w lodówce, rozwałkować na grubość

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Muffinki z musem jabłkowym i brzoskwinią 164

Mieszamy w jednej misce produkty sypkie, w drugiej płynne a następnie  łączymy je ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami papierowymi. Do każdej foremki wlewamy  łyżkę ciasta. Na środek ciasta wykładamy kopiastą łyżeczkę musu jabłkowego i kawałeczki brzoskwini. Na wierzch wykładamy kolejną łyżkę ciasta. Wstawiamy blachę z babeczkami do piekarnika nagrzanego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia