czasu do czasu lubimy zjeść na obiad taką pizzę na cieście francuskim. Zawsze do takiej pizzy robimy domowy sos pomidorowy. Zaletą tej pizzy jest to, że nie musimy robić ciasta. Prosto i pysznie. Polecam :) Potrzebujemy: Na sos: 2 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pomidorów sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie(...)według uznania papryka ostra mielona do smaku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego 20 dag sera żółtego kilka łyżek kukurydzy konserwowej kilka łyżek oliwek zielonych Wykonanie pysznej pizzy: 1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku i blenderem miksujemy
IzabelawkuchniPaluchy wiedźmy to nic innego jak kruche ciastka migdałowe w nietypowej odsłonie. W takim kształcie można je zrobić na Halloween, a w ciągu roku z kruchego ciasta można formować inne kształty jakie tylko podsunie nam wyobraźnia. Po upieczeniu można je przyozdabiać lukrem, czekoladą czy za pomocą gotowych pisaków cukrowych. Taka zabawa z pewnością sprawi dużo frajdy dzieciom. Składniki(...)paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe: 380 g mąki pszennej krupczatki 130 g cukru pudru 200 g masła jajko (rozmiar L) 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego szczypta soli plaska łyżeczka proszku do pieczenia około 60 g obranych migdałów Przygotowanie Na stolnicy robimy kopczyk z mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy
e-PrzepisyKulinarnesoczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku, ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia(...)Zrób zaczyn: w misce połącz drożdże z cukrem i letnim mlekiem - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. 2. Do zaczynu dodaj mąkę, sól i jajka - zacznij wyrabiać ciasto. 3. Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do masy - zagnieć gładkie, jednolite ciasto (ok.10min) 4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5h. 5. Wyrośnięte ciasto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDelikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne – bułki na mące „00” (do pizzy) są po prostu fantastyczne Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż ciasto urośnie i możesz już lepić bułeczki . Składniki na 9 bułek o średnicy około 10 cm: 3 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki na pizzę typ 00 3 łyżki oleju ¾ łyżki soli(...)minut. Mąkę na pizzę, olej, sól, wyrośnięte drożdże i wodę umieszczam w misce, wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na gładką masę, podsypując jeszcze mąką pszenną typ 550. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut (żeby ciasto miało ciepło wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni). Kiedy ciasto wyrośnie, kroję je na równe
Słodki sentymentWiele z nas często pędzi... nie mamy czasu na nic... często omijamy temat pieczenia ciast... dlatego dziś przychodzę do was z idealnym rozwiązaniem... Pyszną tarta z jabłkami, gdzie nie potrzebujemy formy, nie musimy smażyć jabłek, kilka minut i gotowe <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 100g naturalnego serka (kanapkowego) 1 jajko(...)100g masła DODATKOWO: 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny cukier kokosowy / ewentualnie zwykły 1 jajko cynamon (nie jest konieczny) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy środek, jabłka kroimy na plasterki. Dodajemy sok z cytryny, całość mieszamy
Dziś Ja gotujeBardzo lubię szybkie i niewymagającej dużej ilości składników przepisy na różnego rodzaju desery do kawki. Idealnie sprawdzają się one w sytuacji, gdy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta. Naszym numerem jeden wśród takich deserów są oczywiście niezastąpione rogaliki 3-składnikowe . Cieszą się one bardzo dużym uznaniem na moim blogu. Ja robiłam je już niezliczoną ilość razy. Dzisiaj(...)przepis na coś nowego, a mianowicie na rogaliki serowe 3-składnikowe. Są one tak samo łatwe i ekspresowe do wykonania tak, jak te poprzednie. Ja do ciasta dodałam jeszcze opakowanie cukru wanilinowego (i teraz mamy 4 składniki;) ), jednak możecie go pominąć. Natomiast jako nadzienia do rogalików serowych 3-składnikowych użyłam powideł własnej roboty . Idealnie sprawdzi się również ulubiony dżem
Danka Pichciduże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik Jak mrozić ciasta . PRZEPIS WIENIEC DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego(...)wyrośnięcia. Następnie jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. W kolejnym kroku miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Potem kiedy ciasto podwoi swoją objętość
Dorota Smakujemiękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto. 2 keksówki silikonowe, do keksówek wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć jabłka. Z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i wysypać na jabłka. piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół(...)ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane kakaowe jest również doskonałą bazą do dużej ilości jabłek i jest coś jak szarlotka........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBiszkopt z dwoma lekkimi jak piórko masami – serową i kajmakową. Całościowo ciasto jest właśnie bardzo lekkie, z doskonale wyważonym poziomem słodkości. Delikatna masa serowa niweluje słodycz masy kajmakowej. Ciasto jest pyszne i wprost ciężko się od niego oderwać. Dodatkowo całkiem szybko się go przygotowuje. Polecam. Ps. Szarość mojej masy serowej wynika z użytego cukru waniliowego;) Biszkopt: 4 jajka(...)szczyptę soli, drobny cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy całość na wysokich obrotach, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy
Smaki Na TalerzuMuffinki przepis podstawowy. Podstawowy przepis na puszyste i maślane muffinki. Ten podstawowy przepis na muffinki jest prosty, a babeczki miękkie i maślane. Podstawowe ciasto na muffinki jest łatwe do wykonania i można dodawać do niego różne dodatki, np. ulubione owoce, orzechy, kakao, wiórki kokosowe itp. Te mięciutkie i puchate muffinki w mgnieniu oka znikają ze stołu(...)maślanka, kefir, jogurt naturalny), szczypta soli :) Jak zrobić muffinki. Ten przepis jest tak szybki i łatwy, że można zrobić te muffinki z zamkniętymi oczami ;) Podstawowe ciasto na muffiny nie powinno być zbyt słodkie. W praktyce używam takiej samej ilości cukru jak masła. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Przy łączeniu składników suchych i mokrych należy
Moja Książka KucharskaCiasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek . Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3 jajka 120 g cukru 80 g mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego
RAROSSAketo babkę jogurtową ze śliwkami i nutą pomarańczy. Chyba jednak potrzebowałam chwili oddechu od tej wszechobecnej dyni … No i dobrze się złożyło. Okazało się bowiem, że moja mama zrobiła ciasto dyniowe . Kolejny wypiek z dynią byłby więc dyniową przesadą i pewnie na dynię nie moglibyśmy więcej patrzeć… Babka niby taka niepozorna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a jaka pyszna! Sama łatwość(...)świetne połączenie! Jedynym istotnym aspektem jest tutaj wcześniejsze wyjęcie z lodówki wszystkich składników i doprowadzenie ich do temperatury pokojowej. Wtedy nic nie powinno się zważyć, lecz odpowiednio napowietrzyć – ciasto lekko podrośnie i będzie puszyste. Także aktualnie u mnie śliwki robią niezłą konkurencję dyni . Przynajmniej w słodkim wydaniu. Zanim nastąpi to, co nieuniknione, czyli całkowita hegemonia dyni , może się zdarzyć
Modern Cave GirlSłodkie, delikatne, pyszne ciasto dla łasuchów. Ciasto bezowo – biszkoptowe z kremem russel beza . beza : 3 białka (około 110 g), 50 g cukru, 200 g cukru pudru, biszkopt : 3 jajka (około 170 g), 70 g cukru, 100 g mąki pszennej tortowej, 10 g mąki ziemniaczanej, krem : 2 białka małych jajek (około 60g), 150 g cukru, 300 g miękkiego masła, 1 łyżka(...)piekarniku nagrzanym do 110 stopni około godziny. Biszkopt : żółtka ubić z 60 g cukru. Białka ubić z 10 g cukru. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dosypując obie mąki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachy z upieczoną i ostudzona bezą, wypełniając miejsca między paskami ciasta bezowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
królestwo garówNajpopularniejszym i najbardziej lubianym przez wszystkich ciastem z jabłkami jest oczywiście szarlotka. Istnieje wiele sposobów na ich zrobienie i każdy na pewno ma swoje ulubione. Najbardziej znana jest oczywiście szarlotka na cieście kruchym lub z połówkami jabłek, czyli Szarlotka Cesarska , ale najłatwiejsza jest chyba szarlotka sypana. Podczas robienia szarlotki sypanej najwięcej czasu (oczywiście poza pieczeniem w piekarniku) poświęcimy na przygotowanie(...)znaczy ich obranie i starcie na tarce. Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaśne i soczyste. Ja użyłam odmiany szara reneta. Przygotowując szarlotkę sypaną nie potrzebujemy miksera, nie musimy zagniatać ciasta oraz nie dodajemy jajek, a mimo to ciasto jest bardzo smaczne. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto to gorąco wam polecam wypróbować przepis na szarlotkę
Danka Pichci