Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką . Ciasto z serem, truskawkami i galaretką. Można powiedzieć, że to Truskawkowy sernik na zimno . W czerwcu mamy rocznice ślubu, urodziny Piotra i moje imieniny, w czerwcu pojawiają się też pyszne truskawki, w związku z tym w czerwcu nie może zabraknąć u nas biszkoptu z truskawkami, w którym zmieniają się jedynie masy, masa może być(...)znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z truskawkami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Mniam, mniam! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Mój Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką jest najlepszy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiacie babciny biszkopt z truskawkami, ale uważacie że ciasto mogłoby być bardziej wilgotne? Wypróbujcie biszkopt olejowy z dodatkiem sera. Jest puszysty, wilgotny, a dzięki twarogowi ciasto jest idealne nawet na drugi czy trzeci dzień. Biszkopt z serem i truskawkami ma kilka etapów (trzeba przygotować ser, kruszonkę itd) – niech Was to jednak nie zraża, bo ciasto jest bardzo łatwe(...)łyżki mąki z proszkiem (można przesiać drugi raz bezpośrednio do miski) i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką od dołu do góry. Gdy wmieszamy całą mąkę wlewamy około połowę ciasta do prostokątnej formy wyłożonej papierem – ok. 20x30cm lub podobnej. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z termoobiegiem lub 175°C góra-dół. Na wierzchu ciasta rozkładamy połowę sera (ja rozkruszam dłońmi). Zalewamy
Poezja smakuobok drugiego tworząc prostokąt (u podstawy 3 biszkopty w poziomie x 8 biszkoptów na szerokość). Na biszkoptach rozsmarowujemy masę śmietankową i układamy truskawki, jedna przy drugiej (na dłuższej krawędzi ciasta). Zwijamy roladę pomagając sobie folią spożywczą, którą zawijamy całą roladę. Gotową schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz. Następnie dowolnie dekorujemy bitą śmietaną oraz pokrojonymi truskawkami. Zapraszam do pooglądania filmu
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasto dziś pokazuję i do tego szybko się robi. Trzeba jednak zakupić ciasto yufka a potem to już szybciutko. Płaty ciasta smarowałam mlekiem, choć tak naprawdę ciasto yufka powinno smarować się rozpuszczonym masłem. Ale i mlekiem wyszło ok. Zapraszam na pyszne ciasto. Burek na słodko. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDrożdżówki na jogurcie podbiją Twoje serducho. Ciasto jest miękkie i delikatne. Dodaj ulubione owoce i pełnia szczęścia Składniki na 8 dużych drożdżówek : 2 ¾ szklanki mąki (typ 450 lub 500) 100 ml mleka 40 g drożdży 50 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego Uwaga: szklanka(...)puszystą białą masę. Masło rozpuszczam. Mąkę, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, mleko i jogurt umieszczam w jednej misce i mieszam, a następnie wyrabiam na gładką masę. Najlepiej łyżką, ponieważ ciasto jest dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto mieszam ponownie łyżką i mokrymi rękoma odrywam po kawałku wielkości piłki golfowej (ciasto jest miękkie, drożdżówki będą nieregularne
Słodki sentymentDelikatne i pyszne ciasto drożdżowe. Tym razem z domowym marcepanem. mąka pszenna 300 g letnie mleko 80 ml suche drożdże 3 g 1 jajko drobny cukier 30 g śmietana 30 % 100 ml sól 5 g Domowy marcepan : białe migdały 70 g cukier puder ok. 3 łyżki śmietana 30 % 50 ml Do smarowania : Konfitura różana lub inny dżem Tortownica(...)wysmarowana margaryną, spód posypany bułką, boki wyłożone papierem. Marcepan. Migdały sparzyć gorącą wodą i zdjąć łupinki. Białe, gołe migdały blendować z pudrem i śmietanką na prawie gładką masę. Ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić
Smaczne mojeDziś zapraszam Was na obłędne ciasto, czyli rustykalną tartę. Upiekłam ją z rabarbarem, w końcu mamy na niego teraz sezon i teraz smakuje najlepiej, a do ciasta dodałam jeszcze zmielone migdały. Powiem Wam, że ten dodatek wspaniale urozmaicił smak tej tarty. Galette z rabarbarem i migdałami jest bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko. Równie szybko znika(...)też z talerzy, bo chrupiące migdałowe ciasto z upieczonym rabarbarem to duet idealny. Galette z rabarbarem i migdałami Galette z rabarbarem i migdałami Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 140 z zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 150 g maki pszennej 50 g mąki migdałowej szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Wypełnienie: 350 g rabarbaru 2 łyżki
Kulinarne przygody GatityPrzynajmniej raz w sezonie przygotowuję ciasto z rabarbarem. Składniki (blaszka 36x24): Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 150 ml oleju Dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru zielona galaretka rozpuszczona w 300 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić(...)szczyptą soli, partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku. Cienką strużką wlać olej, a potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozłożyć rabarbar. 4. Piec w 170 st. C przez ok 50 minut (do suchego patyczka). Całkowicie przestudzić. 5. Na wystudzone
Kuchnia domowa Aniporównaniu z innymi dostępnymi na rynku. Idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju wypieków, placuszków, naleśników, zdrowych śniadań i fit deserów. Wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza Składniki (6 sztuk): Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: frużelina Apple & Pear in Jelly 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki(...)dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i przekładamy na blaszkę
Oryginalny smakubijania dodajemy cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy żółtka. Kolejno mąki, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę/masło. połowę ciasta wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja użyłam tortownicy z kominem o średnicy 25 cm. do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko(...)miksujemy do połączenia się składników aż powstanie jednolite ciasto. kakaowe ciasto wylewamy na jasne ciasto i delikatnie mieszamy przy pomocy widelca aby ciasta się z sobą delikatnie zmieszały. gotową babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, wyciągamy z formy. Po ostygnięciu
Blog kulinarny S9.PLSzparagi zapiekane w cieście francuskim - najprostsza i niezwykle efektowna przekąska na co dzień - w sezonie szparagowym, na imprezę, piknik lub jako dodatek do grilla. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to wspaniale smakują... Ze szparagów wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki, każdy z osobna zawinąć w uprzednio pokrojone na cienkie paski ciasto francuskie, a na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie(...)posypać odrobiną parmezanu oraz białego (lub czarnego) sezamu. Na koniec lądują na jakieś 20 -22 minuty w piekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko odrobina parmezanu (opcjonalnie) odrobina sezamu WYKONANIE: 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój
Słodko-Słony Świat IlonyTradycyjne i pyszne ciasto z mojego domu rodzinnego. Piekę go obowiązkowo gdy tylko pojawi się rabarbar w ogródku. Malin oczywiście użyłam mrożonych ale nic nie stoi na przeszkodzie jeśli macie już dostęp do świeżych ;) ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia zaraz po ostygnięciu, cudownie mięciutkie i naprawdę smakuje wspaniale. Nie spotkałam jeszcze osoby której by nie smakowało. Jest bardzo(...)podobne smakiem do drożdżowego, jednak drożdżowe nie jest J Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto: 3 duże jajka 50 dag mąki pszennej tortowej używam zawsze Młynomag 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker 1 szklanka naturalnej maślanki ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 30 dag rabarbaru 20 dag malin Maślana kruszonka
Wanilia i Kardamoncukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice(...)wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem. Piec ok 55 minut w temp 180stC. upieczone posypać cukrem pudrem
przepisy- MilkiPrzed Wami biszkopt kakaowy, który możecie przygotować zarówno jako ciasto do kawy na niedzielę, jak i na większą uroczystość rodzinną. Jest bardzo dobre. Biszkopt kakaowy przełożony jest tutaj domowym kremem budyniowym, a lekkości i orzeźwienia nadaje całości wiśniowa frużelina. Ciasto zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem. Biszkopt: 7 jajek 1 lekko kopiasta szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej
Smaki Na Talerzuzebranych w sadzie owoców smakowały naprawdę wybornie. Przepis na domowe naleśniki z serem jest bardzo łatwy, a same naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje na ciasto naleśnikowe, a wówczas będziemy mieć pewność, że naleśniki wyjdą przepyszne. Naleśniki można usmażyć nawet dzień wcześniej, wówczas następnego dnia będą na śniadanie, jak znalazł! Kolejną ważną kwestią w przypadku naleśników(...)śniadanie, obiad, a także kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki SER DO NALEŚNIKÓW 500 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE 3 jajka rozmiaru M 250 ml wody 120 ml mleka 1 łyżka cukru 50 g masła 200 g mąki szczypta soli Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy wodę
Przepiski.pl