Ciasto Shrek to popularne ciasto w zielonych kolorach, przygotowywane na zielonym soku typu Kubuś czy Pysio. Składa się z biszkoptu (choć w wersji bez pieczenia można go zrobić na biszkoptach), masy budyniowej, pianki śmietanowej, delicji i galaretki. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i dobrze smakuje. Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki pszennej 1-2 łyżki(...)przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia. Masę śmietanową wykładamy na masę budyniową z delicjami. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smaki Na Talerzudrożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić(...)następnie podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze
Zrób to smaczniepolecam zrobić na maśle dzięki czemu jest jeszcze lepszy. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła zimnego 3 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru sernik: 750 g sera(...)tłustego twarogowego 500 g mascarpone 1 budyń waniliowy pasta waniliowa 2/3 szklanki cukru 5 jajek 1 kg gruszek po obraniu 2 łyżki cukru ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól,proszek do pieczenia kakao, masło zimne pokrojone, jajka. Wyrabiam krótko rękoma albo robotem. Ciasto dzielę na dwie części i wstawiam do lodówki na godzinę. Dno formy
wesoła kuchniaDzisiaj polecam sernik z czereśniami. Składniki na ciasto kruche 150 g masła 250 g maki 50 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Składniki na masę serowa 500 g sera twarogowego półtłustego 2 jajka 50 g masła 125 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy czereśnie bez pestek Przygotowanie ciasta kruchego Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem(...)koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i mocno schłodzić. Po schłodzeniu jeden kawałek ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach( na tortownice o średnicy 22 cm ). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Przygotowanie masy serowej Ser zmielić trzy razy przez maszynkę. Do zmielonego sera dodać żółtka, cukier, stopione przestudzone masło
Pomysłowa kuchniapyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (6 porcji): 300 g. ciasta francuskiego 3 twardsze gruszki konferencja 30 g. cukru brązowego 2 duże łyżki nutelli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki pszennej Gruszki obierz i przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Połóż(...)pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, zostawiając w całości cieńszy koniec gruszki (tam gdzie było ogonek owocu). W ten sposób wszystkie plasterki trzymają się razem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciasto zlep w kulę. Rozwałkuj na blacie okrąg, podsypując ciasto mąką. Przełóż do formy na tartę o średnicy 25-26 cm tak, aby brzegi ciasta wychodziły poza blaszkę. Na cieście rozsmaruj
Delicious PlaceZamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję(...)mleczna ½ czekolady ciemnej Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia składników. Teraz mogę złożyć ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasączam, wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Górę smaruję pozostałym kremem. Dodatkowo potrzebuję: 500 g ulubionych owoców (u mnie to borówki, truskawki
Słodki sentymentmiękką palmę utrzeć mikserem do spienienia ( masa ma być grudkowata ) z 2 minuty na najwyższych obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęste ciasto. Formy do pieczenia 25x25 i 20x11 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża 30x25 cm (większa forma do pracy męża jest ), ciasto wyłożyć do form, na cieście poukładać gęsto(...)połówki nektarynek. Składniki na kruszonkę mikserem utrzeć i wysypać na owoce. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne ciasto ucierane, ciasto jest łatwe, szybkie do wykonania i pasuje do wielu owoców sezonowych........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętalerzem i zostawić na 30 minut, do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko ze stopioną palmą. Hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, konsystencja powinna być nie za gęsta. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać(...)wyłożyć do formy, na wierzchu ciasta powciskać połówki umytych truskawek. Z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i posypać nią truskawki. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - bardzo puszysta, miękka drożdżówka z truskawkami i kruszonką, idealne ciasto do sezonowych owoców........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępachnace, przepyszne i naprawdę błyskawicznie gotowe. Bez jajek, masełka, z małą ilością tłuszczu, bo co tam te pare łyżek oleju. Za to staram się wkroić jak najwięcej jabłek do ciasta. I dodatkowo faszeruje ulepione kulki kawałkami jabłek. Tak, że wyglądają jak małe jeżyki. Upieczone bułeczki obtaczam w cukrze i cynamonie. Jeszcze gorące, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Oczywiscie(...)trzeba rozetrzeć go widelcem na kremową konsystencję. Można dodać odrobinę mleka, żeby nie było grudek. 2. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszać ręką. Wsypać pocięte jabłka. Ciasto jest dość gęste i klejące, ale tak ma być. 3. Ulepić 10 bułeczek i umieścić je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut, aż sie zarumienia
dolcevitainmykitchencukru do obtaczania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło. Wkruszamy twaróg. Przez chwilę wszystko przesiekujemy nożem a następnie zagniatamy na jednolite ciasto. gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawaimy do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia, schłodzone ciasto podzieliłam na 4 częsci. Każdą po kolei rozwałkowywałam na stolnicy oprószonej mąką(...)grubośc ok 3 mm . do miseczki lub na talerz wysypujemy cukier oraz cukier wanilinowy, Przy pomocy szklanki wykrawamy koła w cieście. kółka z ciasta składamy na pół a następnie obtaczamy w cukrze. Skłądamy ponownie na pół i również obtaczamy w cukrze. tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w temperaturze
Blog kulinarny S9.PLmusimy włączać piekarnika, ponieważ można je przygotować przy użyciu patelni. Bułeczki pszenne z patelni to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych osób, które nie mają czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie, czy bułeczki upieką się w piekarniku. Czego potrzebujemy do przygotowania bułeczek z patelni? Oczywiście wszystkich składników, które wymienię Wam poniżej, ale także dobrej jakości patelni. Idealnym wyborem do przygotowania pszennych(...)cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki sody Wykonanie Jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka. Następnie dodajemy cukier, sól, sodę oraz mąkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 cm i wykrawamy przy użyciu większego kubka kółeczka. Patelnię rozgrzewamy
Przepiski.plSałatkowe ciasto czyli sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami to pyszna propozycja na przyjęcie lub imprezę jako przystawka. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. W sałatce oprócz krakersów i tuńczyka, znajdziemy również ser żółty, jajka, ogórki konserwowe i szczypiorek. Całość smaku uzupełnia sos majonezowy. Jeśli poszukujecie efektownej sałatki, która ozdobi stół i oczaruje(...)smakiem, to sałatka na krakersach będzie idealnym wyborem. PRZEPIS NA SAŁATKOWE CIASTO Składniki 27 krakersów 150 g żółtego sera 1 puszka tuńczyka 4 ugotowane jajka 4 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu pęczek szczypiorku pieprz Przygotowanie 1. Ogórki i ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy 2 łyżki majonezu i całość mieszamy tworząc pastę. 2. Na blaszce układamy warstwę krakersów
Alle Dobre!łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, miękką palmę, kakao, wlać wodę, wbić jajka i mikserem utrzeć gładkie, nie za rzadkie ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch. Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, układać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra(...)białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem, wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno. Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, szybkie, wilgotne, aromatyczne ciasto kakaowe truskawkowe z kisielową pianką bezową.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przedstawiam Wam pyszne marchewkowe ciasto z dodatkiem jabłek :). Przepis na to ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku ja jednak trochę je zmodyfikowałam po swojemu.nie dodałam wiórków kokosowych a zamiast ananasa użyłam jabłek. Wyszło pyszne :) SKŁADNIKI 2 jajka 250g cukru pudru 175ml oleju 250g startej na drobnych oczkach marchewki 1 duże jabłko 250g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)150C. Do miski wsypujemy przesiana mąkę,proszek do pieczenia,sodę i cynamon,wszystko mieszamy . Taką mieszankę dodajemy do masy z marchewką i delikatnie mieszamy do połączenia się skladników. Ciasto wykładamy do blaszki-wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy tak przez ok.1 godzinę do suchego patyczka :). Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i studzimy.Po wystudzeniu ciasto przekrajamy wzdłuż
Mała w garnku miesza