Pilaw z kaszy bulgur (dla 4 osób): 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/6 szklanki oliwy 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka uprażonych orzeszków pini lub migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Bulgur
My Culinary Artoliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy
Sagneska - gotowanie i lifestylemiodem już w kubku. GRZANE WINO Składniki (na 2-3 porcje): 0,75 czerwonego wina 1 pomarańcza 5-6 suszonych fig niewielki kawałek korzenia imbiru kilkanaście goździków 3 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: Figi kroimy na połówki. Obieramy pomarańczę i tniemy ją na plasterki lub półplasterki, zostawiając niewielki kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w małe
Sagneska - gotowanie i lifestyleSKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula czerwona (lub biała) kiełki (np. brokuła) filety z kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka oliwa z oliwek majonez ketchup (najlepiej pikantny) SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 0,5 łyżeczki brązowego
Słodko-Słony Świat Ilonysmaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki 1 ząbek czosnku ( drobno pokroić) 1 małą cebulę ( drobno pokroić) wywar z mięsa lub ze 2 łyżki oleju sól
Kuchcik gotujejogurtem i orzechami włoskimi, które dobrze wpływają na pracę mózgu :) ~ Owsianka z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i jogurtem naturalnym ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego szczypta soli + jogurt naturalny orzechy włoskie Wszystkie składniki wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Nastęnie stawiamy rondelek na palnik i gotujemy aż do uzyskania
Kuchenny Skrawek Niebaugotowaniu), całość mięsnej masy rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego mięsa tworząc roladę. Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę. Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z wodnej kąpieli: http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/drobiowa-rolada-z-wodnej-kapieli_20.html Gotową włożyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki / Ingredients: 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 2 sztuki cebuli dymki / 2 pieces of spring onions 1 sztuka papryczki chili / 1 piece of chilli peppers 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory 1 łyżeczka rozmarynu / 1 teaspoon rosemary bułka tarta / bread crumbs sezam / sesame jajko / egg olej / oil Sposób
Projekty ze smakiemzimno, 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico
SzczyptaSmaQrobi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa
NA MOIM TALERZUracuszki odsączyć z obu stron na ręczniku papierowym. Nałożyć na patelnię trochę oleju kokosowego i możemy smażyć następną partię. Postępujemy tak aż do wyczerpania masy. Przed podaniem można posypać mielonym ksyltolem lub cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, same są wystarczająco słodkie. Smacznego
Smaczne ZdroweCzekoladowe radości". Nie jestem pewna czy tak powinny wyglądać makaroniki , bo jak dla mnie bardziej wyszły z tego po prostu ciastka, ale na smaku nie straciły;))) składniki 20 dag mielonych migdałów 1 tabliczka czekolady deserowej ( ja oczywiście użyłam mlecznej - mój mężczyzna nie lubi innej) 1 szklanka cukru 4 białka sposób przygotowania Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać
Cukier&Puderczekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej składniki na masę sernikową: 500 g sera trzykrotnie mielonego 2 jaja 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki pszennej 400 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło i szklankę
Cukier&Puderpuszka ulubionego piwa 2 łyżki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej 1/8 łyżeczki mielonego chili 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna, pokrojona w plasterki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości
karmelowygorącej wody 1/3 kostki roztopionego masła 4 łyżki gęstej śmietany 18% torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz łyżka masła pół łyżeczki słodkiej papryki 10 pomidorków suszonych w zalewie 1 jajko Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto
pieprzny smaczek