składniki * 1 l soki jabłkowego * 1 litr soku pomarańczowego * 1/2 dużego jabłka * 3 plastry pomarańczy * 1 plaster cytryny * 2 laski kory cynamonu * 3-4 goździki * 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego * 2 gwiazdki anyżu * 2-3 łyżeczki miody Sposób wykonania Do garnka wlać sok jabłkowy i pomarańczowy, dodać plastry pomarańczy i plaster cytryny (obrane ze skóry i białej otoczki
Mix smakuPosiekana pietruszka. Olej do smażenia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe
Kulinarna rozmowaziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę
Kulinarna rozmowaproszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne) 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli
Gotowanie to kochanieJABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ Składniki: 5 średnich jabłek, ekologicznych 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej NA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masła NA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku
Gotowanie to kochanieszklanki margaryny WYPEŁNIENIE: 3 łyżki mąki 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu 1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczy szczypta soli 2 łyżki masła 2 łyżki gęstej śmietany sos karmelowy (najlepiej z tego przepisu ) Przygotowanie
Gotowanie to kochanieKasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny! Składniki : Spód : * 200g herbatników * 50g masła Masa : * 300g twarożku do sernika bądź mielonego twarogu półtłustego * 250g serka mascarpone * galaretka wiśniowa * łyżka cukru pudru Galaretka : * 350g wiśni * 2 galaretki wiśniowe Przygotowanie : Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić
Magiczne Życie Martynieduże garście rukoli 3 ząbki czosnku 2 małe strąki suszonej papryczki chili makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 1/4 szklanki oliwy extra vergine świeżo mielony pieprz 2 pomidory suszone w oleju słonecznikowym czosnkiem i czarnuszką nitki chili do dekoracji Wykonanie: W dużym garnku wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. W czasie, w którym makaron
Blondynka Gotujepozostałą marynatą. Podawać z sosem serowym. Wyjątkowe podudzia z sosem Jack Daniels składniki: 5-6 kg podudzi z kurczaka (około 36 sztuk) 1 szklanka mąki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu sos: 1 ½ szklanki ketchupu (dobrej jakość np. Heinz) 4 łyżki masła ½ szklanki Jack Daniels lub innej whiskey dobrej jakości 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki melasy 3 łyżki
naRuszciestopni i pieczemy około 17-19 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) ~~~ Przepis na masę makową: (na 3 gwiazdy makowe) ok. 300 ml mleka 200 g maku mielonego 1 łyżka masła 4 łyżki miodu 1 białko 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki cukru 2 krople aromatu rumowego 2 krople aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 krople aromatu migdałowego
My Culinary Artsolą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty i można podawać
Monia miesza i gotujePolecam gorąco! Składniki: około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz czarny mielony ziele angielskie liść laurowy śmietana 12 % - 3 łyżki Wykonanie: Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać
Walijskie Pichcenieziołach Czas przygotowania: 10-14 godzin Składniki: 1000-1200 g boczku wieprzowego ze skórą 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki cząbru sól morska siatka wędliniarska Wykonanie: Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki. Zioła mieszamy w miseczce. Mięso płuczemy
Kulinarne przygody Gatitypieczarek marynowanych Orzech * szczypiorek * 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki * 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu * mała śmietana 18% * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić
Magiczne Życie Marty410g mąki pszennej - 200g masła - 4 jaja - 500 ml wody - 1 płaska łyżeczka proszku - 2 łyżki cukru - szczypta soli - olej do smażenia Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych migdałów - 300ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 2 łyżki cukru z wanilią - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżki kawy cappuccino - esencja migdałowa W garnku zagotować wodę
mojewypiekiinietylko