jeden raz! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio : świetnym dodatkiem smakowym okazał się migdałowy aromat w proszku – dzięki niemu masa makowa zyskała piękny migdałowy zapach! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) : CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże –13 g * śmietana kwaśna 18% – 45 g * cukier – 75 g * sól – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * żółtko L – 1 szt * roztopione ciepłe(...)skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ! – aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ! * bułka tarta – 1 łyżka * białko L – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru, rozcieramy. Dodajemy śmietanę, 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki
Ostra na SłodkoProsty przepis na mięciutki, wilgotny tradycyjny makowiec – składany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole. To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko z tego(...)prostego placka zmontować makowiec warstwowy na biszkopcie. Polecamy również inne nasze przepisy na pyszne bardzo proste w wykonaniu ciasta. Min. seromakowiec na herbatnikach , ciasto piernikowe z pysznym kremem mlecznym, delikatne ciasto „pijak” bez pieczenia , oraz sernik z białą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii miód amaretto
Kuchnia Na Wypasiecukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miód, śmietanę, wodę oraz wymieszane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą wąskiej keksówki. Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-60 min. Wystudzony piernik
Domowy Smak Jedzeniazdążył nastawić ciasta na piernik dojrzewający? Nic straconego moi Mili, bo mam dziś dla Was pyszny przepis na piernik last minute dla spóźnialskich. Spokojnie możecie upiec to ciasto dosłownie na ostatnią chwilę, a potem przełożyć pysznym kremem na bazie kaszy manny i gotowe! Oczywiście można go też nie przekładać tylko polać lukrem lub polewą czekoladową. Piernik last minute(...)Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Teraz wsypujemy suche składniki i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy przez 5 minut w formie, po czym przekładamy na kratkę. Gdy ciasto
Kulinarne przygody GatityZawsze doskonałe ciasto, puszysta budyniowa pianka w doskonałym kruchym cieście. Ciasto : mąka pszenna 425 g cukier puder 100 g masło lub margaryna 250 g 5 żółtek proszek do pieczenia 2 łyżeczki szczypta soli Pianka budyniowa : 5 białek cukier puder 1 szklanka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe olej rzepakowy 100 ml 1 opakowanie jagód mrożonych lub innych owoców(...)pieczenia. Do sporej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia,cukier puder,żółtka,szczyptę soli,dodać pokrojoną margarynę i wymieszać mikserem. Masę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Potem podzielić je na dwie części w proporcji 2:3,zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić
Smaczne mojePyszne ciasto dla fanów makowych wypieków. Dodatek jabłek sprawia, że jest ono bardzo wilgotne. Na blogu jest już jeden przepis na makowiec japoński, ale jest to porcja na dużą blachę. Tutaj mamy składniki wymierzone odpowiednio na małą keksówkę. Jeśli lubicie ciasta z makiem, musicie przygotować ten makowiec. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast Polecam nie tylko na Święta(...)się w masło. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy ekstrakt migdałowy oraz stopniowo dodajemy mielony mak, kaszę mannę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia (ciasto będzie dosyć sypkie, gęste – nabierze właściwej konsystencji po zmieszaniu z białkami). Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do masy, miksujemy do połączenia
Smaki Na TalerzuDziś mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie ciastka francuskie. Po ostatnim pieczeniu makowca pozostała mi niewielka ilość masy makowej, miałam też w lodówce gotowe ciasto francuskie, więc połączyłam całość i wyszły naprawdę smaczne ciastka. Dosłownie 10 minut pracy, chwila na upieczenie i gotowe :) Składniki na około 10 większych ciastek: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 4 łyżki masy(...)makowej * 1 jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, rozciąć na pół wzdłuż krótszego boku. Na jednym kawałku ciasta rozsmarować masę makową. Na wierzch położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Nożem pokroić ciasto na paski szerokości około 2 cm. Każdy pasek chwycić z po obu końcach, zawinąć w spiralę. Całe jajko rozmieszać w misce. Pędzelkiem silikonowym posmarować spiralki. Tak przygotowane ciastka przełożyć
Zrób to smaczniePyszny, wilgotny, pełen bakalii makowiec japoński w płaszczyku. Zazwyczaj jest pieczony bez spodu. My prezentujemy go w kształcie przypominającym roladę. Zawinięty w cienkie ciasto drożdżowe zdecydowanie wyróżnia się od rolady makowej. Masy jest bowiem o wiele więcej i zawiera ona dużo jabłek. Makowiec japoński w płaszczyku to również deser, który długo zachowuje świeżość i nie wysycha. To bez wątpienia pyszne(...)ciasto które posmakuje każdemu. Jeszcze jedna ważna uwaga. Gotowa masa makowa nie sprawdzi się tak bardzo jak masa przygotowana domowym sposobem z mielonego maku. Wynika to z faktu, że masa makowa gotowa jest wypełniona zbędnymi dodatkami, które nie dodają wypiekom atrakcyjności. Doskonały przepis na domową masę makową znajdziesz TU . Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na wykorzystanie maku
Kuchnia Na WypasieTort Sachera to wręcz emblematyczny wiedeński deser, znany i kochany na całym obszarze byłych Austro-Węgier. Czekoladowe ciasto przełożone dżemem morelowym z czekoladową polewą i kawa po wiedeńsku, czyli na przykład Einspänner (espresso z bitą śmietaną) to zestaw, który do dzisiaj można znaleźć w wielu kawiarniach od Sarajewa przez Wiedeń aż po Nowy Sącz. W końcu nadeszła pora na zweganizowanie(...)równie smaczna jak torty Sachera, które jedliśmy w wiedeńskim Café Hawelka, sarajewskiej Bečkiej Kafanie czy nowosądeckim Miasteczku Galicyjskim. Składniki (na tortownicę o średnicy około 24 cm, przepis bazowy na ciasto jest inspirowany przepisem na puszyste ciasto Jadłonomii ): - 3/4 szklanki mleka sojowego - 1.5 łyżki octu - 1.5 szklanki mąki pszennej - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0.5 łyżeczki sody - 0.5 łyżeczki soli
Roślinożerni urlopowiczeBiszkopt piernikowy do ciast i tortów to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty oraz cudownie pachnie piernikiem. Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości(...)biszkoptu. Ps. Polecam również inne moje propozycje na uniwersalne biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik - Biszkopt kakaowy - klik - Kakaowy spód biszkoptowy - klik Biszkopt piernikowy do ciast i tortów - składniki: (Tortownica o średnicy 18 cm) 3 jajka 100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka =250 ml) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g) 2 łyżki kakao
Di gotujeCudowne połączenie smaków. Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne. ciasto mąka pszenna 200 g masło lub margaryna 75 g jajko 1 małe cukier puder 75 g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki śmietana 18 proc ew. 1 łyżeczka Bułka tarta klasyczna do podsypania nadzienie masa makowa 850 g (z bakaliami) jabłka 200-210 g(obrane) Mąkę mieszamy z proszkiem(...)śmietanę, zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Formę 20 lub 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną. Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę
Smaczne mojebezzbożowymi mąkami, a jednak bardzo przyjemne w odbiorze. Jeśli chodzi o prezencję, to też szału nie ma, ale zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem, gdyż to keto ciasto jest naprawdę smaczne. Ciężko właściwie stwierdzić czy to deser czy też może przekąska … Mi umilało ono śniadania przez ostatnie kilka dni. Do porannej kawy sprawdza się wyśmienicie. Poprzez dodanie przyprawy(...)pełen aromatycznych przypraw - taki właśnie jest ten keto wegański placek dyniowy. Idealny na końcówkę jesieni, do gorącego kubka kawy lub herbaty. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Vegan , Wege Keyword ciasto dyniowe , czekolada , finger food , Halloween , piernik Porcje 9 porcji Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Ciasto dyniowe 1 szklanka puree z dyni 0,75 szklanki gęstego mleka
Modern Cave GirlDzień dobry, dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry i ości płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku mała czerwona cebula 200 g świeżego(...)kawałki ser camembert i na mniejszym ogniu podsmażaj Na koniec dodaj posiekane na drobno orzechy. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik na 200 C Na środku ciasta ułóż płat łososia. Łososia dopraw solą i pieprzem. Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu) Na łososia ułóż szpinakowy farsz
Niezły Młynekduże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik Jak mrozić ciasta . PRZEPIS WARKOCZ DROŻDŻOWY Z DŻEMEM Składniki na dwa warkocze: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych(...)wyrośnięcia. Następnie jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. W kolejnym kroku miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Potem kiedy ciasto podwoi swoją objętość
Dorota Smakuje