ciasto - 162020 przepisów (strona:2187/10802)

Ciasto anyżkowe z galaretką i malinami / Anise cake with jelly and raspberries 109

Scroll down for recipe in English. Bardzo łatwe ciasto na lato. Biszkopt o delikatnym anyżowym smaku. Ciasto jest wilgotne i nie wymaga nasączania dzięki dodatkowi masła. Na wierzchu dużo malin i galaretka :) Smacznego! Składniki: (blaszka 25/21 cm.) 3 jajka 100 g. cukru drobnego do wypieków 50 g. masła 1 łyżeczka ziaren anyżu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g. maki(...)mikserem (na najwyższych obrotach) razem z cukrem przez 4 minuty. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz anyż i miksuj na najmniejszych obrotach. Wlej ostudzone masło, zmiksuj krótko. Ciasto wylej na blaszkę, piecz 18 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zdejmij delikatnie z ciasta rumianą skórkę. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Maliny wyłóż na wystudzone ciasto

Delicious Place
Bardzo czekoladowe brownie z czereśniami. 92

Jeśli kochasz czekoladę to pokochasz to ciasto. Jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Rewelacyjnym dodatkiem do tego ciasta są czereśnie, ale równie wspaniale smakować będzie z wiśniami czy malinami. Uwielbiam to kuszące połączenie czerwonych owoców z czekolada. Kolory flirtujące z okiem i w zniewalający sposób działające na zmysł smaku. Pycha! SKŁADNIKI: 250 G CZEREŚNI 3/4 SZKLANKI CUKRU 4 JAJKA(...)KAKAO I PROSZKIEM DO PIECZENIA. DOBRZE WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ LUB SZPATUŁKĄ. GOTOWA MASĘ PRZEŁOŻYĆ DO TORTOWNICY ( MOJA O WYMIARACH 24 X 24 CM) WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. NA WIERZCHU CIASTA UŁOŻYĆ WYPESTKOWANE CZEREŚNIE. PIEC W TEMPERATURZE 180 ST. C. GRZANIE GÓRA – DÓL, PRZEZ 30 – 35 MINUT. UPIECZONE CIASTO WYSTUDZIC NA KRATCE. GOTOWE MOŻNA POSYPAĆ CUKREM PUDREM LUB POLAĆ POLEWA

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto z truskawkami 91

Dziś na desre ciasto z truskawkami...     Jak dla mnie fenomenem było nasączenie ciasta skokiem z truskawek.     No cóż sekretu nie będę zdradzał tutaj... Sekret jest na filmie! Link do filmu z przepisem: 057 - Ciasto z truskawkami nasączone sokiem z truskawek - Jak to zrobić? Składniki: 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej) 3/4 szkl. oleju(...)łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia truskawki Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy wszystko razem (ciasto będzie dosyć gęste). Brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (ja użyłam mąki kukurydzianej), do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto, a na wierzchu rozkładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tarta z rabarbarem 97

mocno zgęstnieć. Aby uzyskać stuprocentowo gładki krem, przetrzyj go przez sitko. Przełóż masę do pojemniczka, przykryj dokładnie folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Przygotuj spód do ciasta. Rozkrusz herbatniki w robocie kuchennym. Możesz tez rozgnieść je np. przy pomocy wałka. Następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj, aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Przesyp herbatniki(...)wyłóż krem, a następnie ułóż na nim kawałki rabarbaru. Całość możesz udekorować płatkami suszonych róż i skropić niedużą ilością soku, jaki został po pieczeniu rabarbaru. Zobacz inne przepisy na ciasta : Proste ciasto bez pieczenia Biały lion – ciasto bez pieczenia Bananowa krówka – ciasto bez pieczenia Kostka pomarańczowa Cytrynowiec – ciasto cytrynowe Tarta z musem czekoladowym Zobacz też najnowsze przepisy : Tarta z rabarbarem

okolicepalnika.pl
ŁACIATE CIASTO Z MALINAMI 120

Ciasto podobne trochę do ciasta zebry.Tutaj dodatkiem jest gazowana woda mineralna.Ciasto proste i szybkie do zrobienia.Można je zrobić z owocami lub bez-też będzie pyszne.U mnie były maliny. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 opakowanie szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 3 łyżki(...)cukrem waniliowym na puszystą masę.Nastepnie dodajemy mąkę pszenną przesianą razem z proszkiem do pieczenia.Potem olej i wodę gazowaną.Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników.Następnie dzielimy ciasto na połowę.Do jednej dodajemy kakao a drugą połowę zostawiamy taką jak jest. Foremkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i na przemian wlewamy raz jasne ciasto raz ciemne ciasto

Mała w garnku miesza
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 142

zapłacić 10-12zł, ciut gorsze 8zł. Dżemów więc w tym roku nie było, jedynie zamroziłam niewiele ponad trzy kg.  W międzyczasie sporo zjedliśmy z makaronem i w ciastach kruchych, a hitem okazał się najprostszy placek z budyniem. Po publikacji na Instagramie wiem, że kilka osób już go upiekło i chwaliło, więc teraz kolej na Was ;) Normal(...)false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na blaszkę o wymiarach 22x32cm Ciasto: 300g maki pszennej tortowej 200g masła 82% 1 cukier waniliowy 110g cukru kryształu 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 750ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 100g cukru kryształu Ponadto: 700g truskawek (waga po odszypułkowaniu) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne tiramisu bez jajek – ciasto bez pieczenia 136

Połączenie kawy, kakao, waniliowego kremu i biszkoptów to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu. Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania. Natomiast rezultat oszałamiający, ciasto jest bardzo eleganckie, wygląda pięknie i smakuje wybornie. Polecam, dla każdego miłośnika kawy, deser obowiązkowy! Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: min. kilka godzin   Składniki: (na blaszkę 22×22) 32 szt. podłużnych(...)błyskawicznie chłoną płyn i wystarczy im dosłownie muśnięcie kawy. Namoczone biszkopty układaj na dnie blaszki. * Polecam użycie regulowanej formy , którą można idealnie dopasować do wielkości biszkoptów. Jeśli często przygotowujesz ciasta na biszkoptach lub herbatników taka forma będzie dla Ciebie idealna, bo dzięki niej nie trzeba docinać ciastek. Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę masy śmietanowej. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych

Słodki Blog
Idealne naleśniki 131

podać ze słodkim lub słonym nadzieniem, a także przygotować w wersji bezglutenowej lub na mleku roślinnym. Jednak niezależnie od tego z czym podamy nasze naleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy.  Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu(...)rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze wymieszane, by naleśniki nie miały grudek. Wcześniej borykałam się z różnymi problemami podczas robieniu naleśników, ale znalazłam poradnik z przepisem oraz wskazówkami na idealne naleśniki i chcę się nim z Wami podzielić.  Naleśniki z tego przepisu

Kuchnia MagdaLeny
Pierniki świąteczne 74

łyżeczka sody 1 kg mąki Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę piernikową zagotowuję w dużym garnku i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję jajka, mąkę i sodkę i mieszam. Najlepiej ręką. Ciasto jest dosyć miękkie. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Następnie wykładam ciasto po kawałku na stolnicę podsypaną mąką (ciasto dosyć się lepi, więc mąki może być więcej), lekko zagniatam(...)rozwałkowuję lub rozgniatam ciasto na grubość ok. 1 cm (trochę mniej niż 1 cm). Wykrawam kształty, które lubię, układam pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do180 stopni. Piekę około 10-15 minut, aż się zarumienią. Pozostaje tylko przyozdobić pierniczki i gotowe Smacznego:) Artykuł Pierniki świąteczne pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Faworki 103

łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub wódki olej do smażenia cukier puder Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (grubość ok. 1-1,5 mm) – ciasto jest bardzo elastyczne i podatne na wałkowanie. Następnie(...)rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2,5 – 3 cm i każdy pasek po skosie na kawałki długości 10-15 cm (nie muszą być równe, to nie ma znaczenia). Każdy kawałek nacinamy wzdłuż na środku (nacięcie około 2 cm) i jeden koniec przekładamy przez nacięcie. Na patelnię wlewamy około 3 cm oleju rzepakowego (może być kokosowy) i smażymy

Słodki sentyment
Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą 77

olej, cukier, cukier waniliowy i jajka mieszam dokładnie w misce. Najlepiej rózgą, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam, aż mąka dobrze się połączy z ciastem, bez grudek. Ciasto odstawiam na 15 minut, żeby “dojrzało”. Ciasto nabierze większej gęstości od mąki. W tym czasie rozpuszczam czekoladę w 1/4 szklance mleka. Na rozgrzaną patelnie wlewam(...)chochelkę ciasta naleśnikowego i smażę z dwóch stron. Na usmażony naleśnik nakładam powidła śliwkowe (najlepsze oczywiście domowe). Całość polewam czekoladą. Smacznego Artykuł Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Królewskie ciasto bez masła i oleju 143

Królewskie ciasto bez masła i oleju jest wyjątkowo smaczne. Cytrynowe, mięciutkie, pięknie pachnące. I nie ma w nim klasycznego tłuszczu, typu margaryna. Pewnie zastanawiasz się, jaki to tajemniczy składnik kryje się w przepisie? Już zdradzam sekrecik. Zamiast masełka jest...ser mascarpone. I już nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu. A ciasto jest bardzo, bardzo smaczne. A dzisiaj

dolcevitainmykitchen
Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM 176

rosą. Gorąco zapraszam. Zapraszam też na film z przedstawionym przygotowaniem tego sernika krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm ***Szklanka u mnie to zawsze 250ml*** CIASTO -1,5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -łyżeczka proszku do pieczenia -cukier waniliowy 8g -0,5 szkl cukru pudru -150g miękkiego  masła -3 żółtka (białka odkładamy do piany(...)budyń śmietankowy bez cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -2 jajka -2 żółtka (białka do piany) PIANA -0,5 szkl cukru -5 białek Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim dno blaszki, blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie przygotowujemy masę serową. Do miski

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
szpinakowo-czosnkowe z mozzarellą drożdżowe ciasto... 97

minut. Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć(...)miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano. Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę. Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut. Ciasto smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
BORÓWKOWE CIASTO Z KRUSZONKĄ 170

Pyszne i proste ciasto z borówkami :).Bardzo szybko się robi-wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać no prawie bo na poczatku robimy pyszny kogel-mogel. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g borówek amerykańskich(...)się składników. W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę.Wrzucamy wszystkie składniki do miski tj.mąkę,cukier i masło i mieszamy ręką aż powstaną grudki.Wstawiamy na chwilę do lodówki. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy tam ciasto.Borówki myjemy,obsuszamy żeby nie były mokre i obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Ciasto posypujemy borówkami i na wierzch układamy kruszonkę. Piekarnik

Mała w garnku miesza