ciasto - 162020 przepisów (strona:2177/10802)

Ciasto mojego dzieciństwa - biszkoptowe z galaretkami 325

Takie ciasto pojawiało się na świątecznym stole praktycznie w każde święta w moim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm(...)proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 15 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić wzdłuż na paski. 1-2 paski można zjeść ;-) a resztę zostawić do ciasta. 3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń

Kuchnia domowa Ani
Cassatelle di Agira 102

zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. Lista zakupów (ok. 30 sztuk) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5–6 płaskich łyżek cukru 115–120 g ciepłego smalcu 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru(...)oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem, po czym ścieramy na tarce lub kruszymy

Proste-przepisy.pl
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 99

Przy ostatniej imprezie w domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego(...)rozkręć i potnij w długie paski - tnij w poprzek na grubość ok 0,5 cm (powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż

Niezły Młynek
Sycylijski deser 90

Sycylijski deser to niezwykle subtelne ciasto, delikatne, rozpływa się w ustach:) Bardzo efektownie się prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort na różne okazje. Dość prosty w przygotowaniu więc nie powinno sprawić dużego kłopotu przygotowanie tego bajecznego ciasta:) Zapraszam po przepis. Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka(...)wlać wodę i żółtka, wymieszać. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką. Dno tortownicy, u mnie 23 cm wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i przeciąć na 3 blaty. Miskę o podobnej średnicy jak tortownica wyłożyć folią spożywczą. Jeden blat

gotuj ze mną
Piernik na drożdżach 119

Przepyszny piernik, który nie wymaga leżakowania ani wyrastania jak to jest w przypadku ciast  drożdżowych. Ale jak to piernik, im dłużej postoi, tym jest lepszy;) Dlatego warto upiec go i przełożyć powidłami już na kilka dni przed podaniem.  Ciasto: 100 g drożdży świeżych 1 szkl cukru 7 jajek 3/4 szkl miodu 3/4 szkl oleju 350 g mąki pszennej(...)sody 2 op. przyprawy do piernika Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny słoiczek powideł śliwkowych płatki migdałów do posypania Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem, miodem, żółtkami i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać

Smakołyki Asi
Pączki twarogowe 94

Szybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał . Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć. Składniki na około 20 pączków: 1 ½ szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 60 g miękkiego masła 2 jajka 2 żółtka 300 g mielonego twarogu 1 szczypta soli Olej do smażenia Cukier(...)mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto

Słodki sentyment
Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem 84

jabłka: sok z 1 cytryny 1,5 szklanki cukru pudru 2 jabłka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem – przepis Zacznij od przygotowania ciasta. Rozpuść 70 g masła i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do większej miski, wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj sól, cukier, jajko i mleko. Na końcu dodaj roztopione masło, po czym(...)zagnieć ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne, ale nie klejące się. Następnie uformuj kulę, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Pozostaw, by chwile odpoczęło i w tym czasie rozpuść

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe orzeszki z masa truflową. 94

lubiane i bardzo często je robię. U mnie w domu pojawiają się one w dwóch wersjach, klasycznej i czekoladowej. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na orzeszki czekoladowe. SKŁADNIKI: Ciasto: 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli 2 czubate łyżki kakao Krem: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 200 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g zmielonych orzechów(...)włoskich zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto: w misce wyrobić, na gładka masę wszystkie składniki na ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do woreczka spożywczego i włożyć do lodówki na 30 minut. Kiedy ciasto „odpocznie” wyjąć je z lodówki. Z ciasta formować male kuleczki i wyłożyć nimi foremki do robienia orzeszków lub lub elektryczna formę. W piekarniku piec

Pani M - kuchnia smakowita
Kruche ślimaki 78

łyżka mleka 1 łyżka rumu 1 białko Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, dodaję masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Ciasto zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną część mieszam z kakao, mlekiem i rumem. Następnie obie części ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowuję(...)prostokąty takiej samej wielkości. Jeden prostokąt smaruję białkiem i kładę na niego drugi prostokąt, który również smaruję białkiem. Następnie od szerszej strony zwijam obydwa ciasta w rulon. Roladę odkładam na 30 minut do lodówki. Następnie roladę kroję w plastry o szerokości 5 mm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ślimaki piekę w 180 stopniach około 12 minut

Słodki sentyment
Ciasto choinka z mandarynkami i śmietaną 83

Połączenie biszkoptu kakaowego z mandarynkami i śmietaną sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie. Specjalnie dla syna ciasto przygotowałam w kształcie choinki. Na zdjęciu tego nie widać, ale wygląda to bardzo ciekawie. Trochę przesadziłam z ozdobami. Myślę, że czasami mniej znaczy lepiej, a u mnie jest za pstrokato. Ale najważniejsze, że smacznie ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 130 g cukru(...)jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać do jajek przez sitko i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nadzienie: Na dużej kartce papieru odrysować blaszkę. Następnie kartkę złożyć na pół

Passions hobbies life
Szybki makowiec z masy makowej 70

Szybki makowiec z masy makowej to ciasto, które piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale często również w ciągu roku. Dlaczego? Ponieważ uwielbiam wilgotny makowiec . I to ciasto właśnie takie jest! Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje mało czasu oraz długo zachowuje swoją świeżość. Możecie je swobodnie upiec na święta ze sporym wyprzedzeniem. Polecam! Szybki makowiec z masy makowej - składniki: (Tortownica(...)średnicy 26 cm lub forma 21 x 25 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g rodzynek 50g wiórków kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny:  150g cukru pudru 3-4 łyżki mleka

Di gotuje
BUCHE DE NOEL ROLADA POLANO 144

Rolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾  szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier

RAROSSA
Metrowiec 106

Metrowiec to ciasto, które jest w mojej rodzinie od lat, więc wreszcie postanowiłam spisać go i zostawić tu dla Nas i dla Was :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 400 g cukru pudru - 400 g mąki - 20 łyżek oleju - 10 łyżek ciepłej wody - 2 łyżki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  masa - 4 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru(...)dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao. Każde ciasto pieczemy w keksówce w 180 C przez około 30 - 40 minut. Gdy ciasto w piekarniku możemy zrobić krem. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W reszcie mleka mieszamy mąki

Zainspirowana w kuchni
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 188

kuchnia podkarpacka Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt(...)dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny i nie opada. Miodownik z jabłkami wymaga trochę pracy, ale to ciasto dość proste w wykonaniu, za to bardzo smaczne. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Brzozowska” w 2014 roku.  Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki: Placki miodowe 25x35 cm (składniki na 2 placki

Trzeci talerz
ciasto czekoladowe z delicjami 317

sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy w dwóch turach do puszystej masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony przekrawamy(...)cukrem pudrem na gęstą masę. 2-3 łyżki kremu odkładamy. składniki na nasączenie biszkoptów: ok. 100 ml mocnego naparu kawy wymieszanego z cukrem i alkoholem do smaku wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta nasączamy wykładamy 1/2 cz. kremu. Układamy delicje namaczane w nasączeniu. Na delicjach rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Układamy biszkopt, który również nasączamy. Wierzch smarujemy odłożonym kremem i polewamy polewą

Domowy Smak Jedzenia