szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonego goździka 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 kostka masła Roślinne z Mlekovity 1 słoik miodu 400 g Wykonanie: dzień przed: Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy
Z Majeczką w kuchniSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi
Słodka Stronaśmietany kremówki łyżka cukru z prawdziwa wanilią (można użyć cukru waniliowego) 4 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g startej gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka nutelli 1 łyżeczka kakao ponadto: 50 g orzechów
Słodka Stronaricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki: spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 90 g schłodzonego masła masa serowa: 500 g sera ricotta 330 g twarogu sernikowego 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka
Słodka Stronabazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie). Na maśle lekko podsmażamy odsączonego łososia. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i wykładamy łososia. Całość posypujemy mielonym pieprzem. Można udekorować rozmarynem lub listkami bazylii. Moje posty
Słodka Stronawołowiny mała cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżeczka oleju jajko przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz (można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego) Bułeczki: (z przepisu na bułeczki do hamburgerów ) 170 ml ciepłej wody 100 g mleka w proszku 2 szklanki mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 2 łyżki masła (w temperaturze
Słodka Stronanimi zabawy, ale miłej, więc musicie koniecznie zrobić je na te święta. Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe , ule orzechowe , ule wytrawne . Składniki : * 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie * 200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry
Magiczne Życie Martysłodkie, ja takie lobię, ale są gusta i guściki. A więc to tyle przy wprowadzeniu, zapraszam niżej :). Składniki: (na ok. 60 ciasteczek) 3 szklanki mąki szklanka otrąb pszennych mielonych 3/4 szklanki cukru pudru całe masło roślinnego 250 g 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy dwie porządne garście żurawiny Wykonanie
Moje pyszne gotowaniepory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje. Składniki: Ciasto kruche: szklanka mąki 4 łyżki masła (ok. 60g) pół szklanki cukru pudru żółtko Masa serowa: wiaderko serka mielonego na sernik (1kg) 100g masła 6 jaj (rozdzielonych) 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy (cała paczuszka) 2 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa: 150g cukierków Bajecznych 1/2 szklanki
Moje pyszne gotowanieCukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny
upichcicduża chałka średni słoik dżemu (smak dowolny) 2 żółtka 1 jajko ok. 4 łyżek cukru najlepiej brązowego 0.5 l śmietanki kremówki 250 ml mleka 3,2% ok. 1 łyżki mielonego imbiru Sposób przyrządzenia: Na początek kroimy chałkę na kromki, każdą smarujemy masłem i dżemem. 2 kromki składamy tak jak kanapki, a następnie dzielimy je na pół i dość
upichcicjako nadzienie do wspomnianych chlebków. Można je zjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula 1 czosnek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy pieprz cayenne sól Sposób przyrządzenia: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
upichcicSkładniki: filet z indyka 1 kg, Przyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony
W Mojej Kuchni Lubięsmaku z rybki :) Po około 15 minutach takiego pyrkania wkładamy włoszczyznę i dalej na wolnym ogniu gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zupkę delikatnie przecedzamy i solimy. Można dodać mielonego pieprzu, jeśli ktoś lubi bardziej pikantne zupy. Taki rosołek można podać podobnie jak tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można
Codzienna kuchnia niecodziennamarchewek, 3 pietruszki, pół średniego selera, średni por, 2 małe cebulki, 1-2 ząbki czosnku, 9-10 średnich ziemniaków, 2-3 listki laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, świeżo mielona gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku, 2-3 łyżki oleju. Kości zalać zimną wodą, ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić
Codzienna kuchnia niecodzienna