makaron by się nie sklejał? Aby makaron się nie sklejał, idealnie się rozdzielał i był jędrny i zachował swój kształt zależy nam szczególnie wtedy, kiedy planujemy przygotować z niego sałatkę. Poniższe wskazówki pomogą wam osiągnąć sukces! JAK UGOTOWAĆ MAKARON BY SIĘ NIE SKLEJAŁ Dużo wody! Włosi biorą ok 1l wody na 100g makaronu – gotowanie w takiej ilości gwarantuje, że makaron
Dorota Smakujezielononóżek, bo są prawie białe. Ustalając ilość jajek uwzględniam fakt, że zawsze jedno lub kilka pęknie i nie będzie nadawało się do dekoracji. Takie jaja zużywam do sałatki Następnie wszystkie jajka dokładnie myję płynem do naczyń z pomocą gąbki. Chodzi o to by nie znalazł się na nich żaden brudek i by je odtłuścić. Tak przygotowane jajka wkładam do przygotowanych
Figa S-makiemsałatka bardzo dobrze sprawdzi się na świątecznym stole i zachwyci nie jedno podniebienie :) Składniki: - 4 płaty śledziowe - 1 cebula - 5 jajek - mały słoik marynowanych grzybków - pęczek szczypiorku - 5 łyżek śmietany 18 % - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe dwukrotnie płuczemy a następnie kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy, sparzamy wrzątkiem
Zainspirowana w kuchniUwielbiam azjatyckie smaki – i chociaż zapach sosy rybnego nie należy do najprzyjemniejszych to nieodmiennie kojarzy mi się z Bangkokiem i przywołuje piękne wspomnienia. Do Azji
FlymetothespoonKotlet pożarski light 30. Pierś kurczaka z tymiankiem 31. Pierś faszerowana serem i warzywami , 32. pierś kurczaka zapiekana z warzywami , 33. Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej 34. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 35. Roladki z kurczaka z serem i wędzonką 36. Roladki z kurczaka z pastą paprykową 37. Roladki z kurczaka z serem i pomidorami 38. Ćwiartki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej. Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić i wypróbować w kuchni nowe pomysły oparte na egzotycznej kuchni. Nowe smaki mogą się
Trochę smakunich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie. Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski 3 ogórki konserwowe lub kiszone
Życie zaczyna się w kuchniMoja wersja klasycznej nicejskiej sałatki rodem z południowej Francji, która była przygotowywana dla powracających z morza rybaków. Zdrowa, lekka i pożywna zawierająca świeże warzywa, jajka na twardo, aromatyczne czarne oliwki oraz tuńczyka i małą rybkę anchois świetnie komponuje się z przygotowanym winegretem. Składniki: 80g mix sałat z rukolą 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka filecików anchois 12 pomidorków
Szalona Kuchnia Ewelinycharakteryzuje się lekko słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem i oczywiście czerwono brązową, ciekawą barwą. Gotujemy go w proporcji 1 porcja ryżu i 2 porcje wody. Świetnie sprawdza się do sałatek, dań obiadowych, śniadań. Lubią go dzieci. 100g suche ryżu ma ok 360 kcal. Oto moja propozycja na obiad – klopsiki z ryżem czerwonym. PRZEPIS NA KLOPSIKI Z RYŻEM CZERWONYM Składniki
Dorota Smakujezawija się klasyczne sushi. Jeśli macie je w domu – a naprawdę warto je kupić i trzymać w spiżarce – pokrójcie je w cienkie paski i dodajcie do całej sałatkę. Nawet niewielki dodatek wodorostów niebywale aromatyzuje danie, dodając mu czegoś szalenie nieuchwytnego, lekkiego posmaku morza, który delikatnie pieści kubki smakowe, jak stara pocztówka z wakacji przyjemne wspomnienia:) Misa sushi
Niedzielny kucharztradycyjnej pieczeni rzymskiej? Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka) 7-8 jajek duży pęczek cebulki
Smaki Na Talerzucałkowitego stężenia *** *** Przed podaniem roladki w galarecie kroimy w prostokąty i przekładamy na talerz (najlepiej za pomocą łopatki do ciasta) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Faszerowane roladki z szynki
Blog z Apetytemdoprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru *** *** Gotowy sos odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sos tatarski z jajkiem
Blog z Apetytem