sałatka - 52378 przepisów (strona:2179/3492)

Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej 161

Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycje lekkiego dania obiadowego. Bez dodatku panierki i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Z dodatkiem sałatki warzywnej taki posiłek idealnie sprawdzi się w gorące dni. Ja, jako wielka fanka kasz, uwielbiam takie urozmaicenia i bardzo często wykonuję takie posiłki. Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną odsyłam do artykułu LINK . Ma to wbrew pozorom duże znaczenie

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 158

łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej. Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜 Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny i kolorowy

zdrowo i aktywnie
Łosoś w sosie śmietanowym z makaronem 155

produkt, w który każdy powinien się wyposażyć.  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine w sprayu. Nadaje się do smażenia mięsa, ryb, jajek, pieczenia, grillowania i sałatek. Zapobiega przywieraniu potraw.  Skład też ma czysty, tylko oliwa z oliwek  i gaz pędny. Cena jest adekwatna do jakości produktu, nie za tania i nie za droga. Także

zdrowo i aktywnie
Marynata octowa 163

zależności od przepisu zalewać warzywa lub ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Zobacz także: Jak marynować leśne grzyby  zimowa sałatka z zielonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Marynowane maślaki 189

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Marynowane maślaki Marynowane maślaki to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania maślaków potrzebne będą oczywiście grzyby, cebula oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Do marynowania najlepsze są małe grzybki, które marynuje się

Gotujemy i jemy
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 160

Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce

Gotujemy i jemy
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 208

zwiększyć ogień - dzięki temu spód zapiekanki przyrumieni się i będzie chrupki. Można podawać - wspaniale smakuje z zieloną sałatą ze śmietaną lub jogurtem, a także z tradycyjną mizerią lub sałatką z pomidorów.    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 160

wiele chemii nie służy kiszonkom. Coś ciekawego: Jak kisić owoce i warzywa od A do Z Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie polecam ten przepis na kiszenie jabłek. Przepis na kiszenie jabłek Jabłka - najlepiej dzikie lub z własnego ogrodu Sól kamienna (niejodowana) Laska cynamonu Kilka goździków Kilka ziaren ziela angielskiego Pół

Gotujemy i jemy
Menu na tydzień: Zdrowy makaron na każdy dzień tygodnia 201

pszennego, są same zdrowe makarony, które nie zawierają węglowodanów albo w ogóle, albo mają ich dużo mniej niż wyroby z jasnej mąki. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Menu na tydzień Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem Najzdrowszy makaron w całej rodzinie makaronów, zrobiony z delikatnej mąki gryczanej. Wystarczą 3 minuty, żeby go ugotować. Mniej więcej tyle, ile trwa usmażenie steka słabo

Niedzielny kucharz
Wołowina po azjatycku – przepis na obiad do pracy 165

dłuższego czasu zabierałam się do zrobienia czegoś konkretniejszego do pracy niż sałatka, którą potocznie nazywam ‘paszą’. Pasza to u mnie zazwyczaj najprostsze składniki, które nie wymagają stania przy garkach, ale też niespecjalnie pieszczą moje kubki smakowe. Po przerobieniu wszystkich możliwych kombinacji pasz, w końcu przyszedł czas na coś bardziej wyrafinowanego. A że kocham azjatyckie smaki to.. padło

Czynniki pierwsze
Zupa z pieczonych pomidorów 172

kupiliśmy 15 kg bawolich serc (piszę o pomidorach). Niby dużo, a jednak dziś okazało się, że w sumie średnio. Część rozdaliśmy tu i tam, część pałaszujemy do kanapek i sałatek, część wylądowała dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu.  Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się

Kardamonovy
SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA 202

młodymi ziemniaczkami. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 długie ogórki 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki kefiru szczypta cukru pudru sól, pieprz Wykonanie: Sałatkę lodową drobno szatkujemy, przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy i przenosimy do miski. Ogórki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #42 - OGÓRKI 184

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, a także wykonuje się z nich przetwory - kisząc, konserwując, marynując je. Ogórki w 96 % składają się z wody, a reszta do niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ich wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka

Kuchnia MagdaLeny
SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA 202

młodymi ziemniaczkami. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 długie ogórki 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki kefiru szczypta cukru pudru sól, pieprz Wykonanie: Sałatkę lodową drobno szatkujemy, przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy i przenosimy do miski. Ogórki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #42 - OGÓRKI 184

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, a także wykonuje się z nich przetwory - kisząc, konserwując, marynując je. Ogórki w 96 % składają się z wody, a reszta do niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ich wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka

Kuchnia MagdaLeny