Jeżeli nie przepadacie za przygotowywaniem tortów, to polecam to ciasto. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również smakuje jak wyborny tort. Poza tym wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu. Biszkopt zawsze się udaje, frużelina wiśniowa pasuje idealnie do kremu czekoladowego, a śmietana na wierzchu jest nie tylko piękną ozdobą, ale również nadaje ciastu kolejnych walorów smakowych. SKŁADNIKI Biszkopt(...)ostudzenia. Zimną śmietanę ubić. Następnie wlać ostudzoną i gęstą masę czekoladową, po czym zmiksować krótko do połączenia składników (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zważyła). Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie równe części. Obie nasączyć sokiem wiśniowym. Następnie na dolnym biszkopcie rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, następnie warstwę kremu czekoladowego i nałożyć górny biszkopt. Na wierzchu ciasta rozsmarować
Passions hobbies lifeKolejna odsłona szybkich i prostych ciast bez miksera z serii “…gdy za ścianą dziecko śpi” Lubię je przygotowywać, bo przepis jest na jedną keksówkę, więc szybko znika, nic nie zostaje, jutro można piec inne:) Delikatne, o pięknym zapachu białej czekolady i aromatu waniliowego, na maślance, posypane cukrem pudrem. Wspaniały początek dnia i dodatek do kawy! Smacznego:) Ciasto(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam posiekaną białą czekoladę. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas
Zasmakuj KuchniCiasto jest przepyszne! Konsystencja ciasta jest niezwykle delikatna i kremowa! A ciasto jest obłędnie czekoladowe! A co najważniejsze nikt a nikt nie zgadł, że jest na bazie czerwonej fasoli! Smaczne i zdrowe jednocześnie! 2 puszki czerwonej fasoli 3-4 dojrzałe banany 3 jajka 4 łyżki kakao (czubate) 3-4 łyżki miodu 0,5 szklanki daktyli bez pestek(...)wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy na funkcji góra – dół przez 60 minut. Warto obserwować swój piekarnik i sprawdzać ciasto patyczkiem. Ciasto zapewne popęka, ale taki już jego urok. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku do wystudzenia
VioletoweKucharzeniezaczęłam blogować z dużo większą przyjemnością piecze. Piecze, wymyśla, kombinuje w kuchni i szuka inspiracji. Tutaj na blogu też znajduje się całkiem sporo Jej wypieków. Dziś przygotowała dla Was ciasto makowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Co prawda ja nie przepadam za tego typu ciastami, ale tego spróbowałam z przyjemnością! I smakowało! Nawet bardzo! Ciasto jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkomąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona(...)łyżkami cukru do odparowania wody do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka piekarnik
W Mojej Kuchni LubięCiasto przygotowane na urodziny kogoś bliskiego – jak zawsze z pomysłem, szczerością i sercem. Prosto, smacznie, elegancko.. dużo się dzieje… Nie mogło być inaczej! Uwzględniona w nim słodycz, aromat kokosa, smak czekolady i owoce zostały docenione Nic tylko parzyć kawę i zacząć (w naszym przypadku urodzinową) celebrację Ciasto zaserwowane licznym gościom przy widoku pięknego Kampinosu za oknem, weekendowego(...)lenistwa i zabawnych opowieści . W tle kominek, muzyka i dziecięcy śmiech – no kocham takie wypady! Wracasz naładowany, szczęśliwy, najedzony, zaspokojony (towarzystwem, widokiem, atmosferą) polecam każdemu Smacznego! Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą czekoladową SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 200 g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem
Zasmakuj Kuchniprzyrządzić najlepsze ciasto ucierane z borówkami? Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na naprawdę szybkie w przygotowaniu, pyszne i wilgotne ciasto z wykorzystaniem borówek amerykańskich. Sezon na borówki amerykańskie w pełni, dlatego warto go możliwie jak najlepiej wykorzystać. Od dzisiaj będę miał dla Was kilka nowych propozycji zawierających je w składzie. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania [...] Artykuł Najlepsze ciasto ucierane z borówkami
Pogotujmy.plkrólowie Wschodu i królowie wszystkich narodów przyniosą dary Mesjaszowi oraz będą mu służyli (Ps 72, 10-11; Iz 60, 1-10).“ W Dzień Trzech Króli przychodzę do Was z ciastem z migdałową skorupką z siekanych orzechów, sezamu i płatków
dolcevitainmykitchenciepłe miejsce do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, dodać resztę cukru, wbić jajka, wlać mleko letnie i letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać z 10 minut posypać trochę mąką ciasto, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek na cieście poukładać(...)przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy - ciasto drożdżowe tym razem wieloowocowe z chrupiącą kruszonką jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięParmezanowe krążki z ciasta francuskiego z czosnkowo-pietruszkową masą z sera feta i migdałami to świetna propozycja imprezowa:) 60 g parmezanu 370 g ciasta francuskiego 1 pęczek natki pietruszki garść migdałów 1 mały (!) ząbek czosnku 150 g sera feta 4 łyżki oleju z orzechów włoskich kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych Drobno starty parmezan rozsypujemy równomiernie na stolnicy. Ciasto francuskie(...)składamy na pół i jeszcze raz na pół, układamy na warstwie rozsypanego sera. Wałkujemy, tym samym dociskając w ciasto ser (ewentualnie posypujemy serem po wierzchu ciasta francuskiego i delikatnie wałkujemy). Za pomocą szklanki (najlepiej tzw literatki) wycinamy niewielkie kółka. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy na około 10-15 minut do mocno rozgrzanego piekarnika (około
Smaki Na TalerzuJeżeli chodzi o różnego rodzaju przekąski to uwielbiam ciasto francuskie, bo jest uniwersalne i można z niego wyczarować smakołyki zarówno słodkie, jak i wytrawne, nie używając przy tym wielu składników. Tym razem powstały wytrawne słoneczka z ciasta francuskiego nadziane zielonym pesto i serem mozzarella. Tylko 4 składniki! Świetnie prezentują się na stole, choć w porównaniu do innych przekąsek z ciasta(...)bardziej pracochłonne. Ale niech Was to nie zniechęca, bo wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i smakują równie świetnie co wyglądają 😉 Idealne na sylwestrowy stół ... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 100 g tartej mozzarelli ok. 100 g pesto zielonego 1 jajko czarnuszka (do posypania) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około
Kuchnia MagdaLenysłodkie. Można je podać zarówno do kawy jak i na deser. Na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1 łyżka mleka owsianego Na ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki 1 szklanka ciepłego mleka owsianego 10 łyżek cukru szczypta soli 125 g margaryny bezmlecznej 2 jajka Dodatkowo: Cynamon, cukier i rozpuszczona margaryna na wierzch Drożdże(...)następnie pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko, cukier, rozpuszczoną margarynę i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto, by je odgazować. Na posypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy ciasto roztopioną margaryną. Posypujemy cukrem i mielonym
Dieta bez mlekaNadszedł czas na poświąteczne podjadanie, na przykład ciast i ciasteczek, ale też potraw obiadowych. Agata poczęstowała mnie właśnie uszkami własnej roboty, z dodatkiem pieczarek i cebulki. Iście wigilijne danie, które można zamrozić i zaserwować przez cały rok, m.in. na Nowy Rok i na noworoczne przyjęcie. Gotowanie dla zaradnych Kończący się rok zachęca do podsumowań i do robienia planów na przyszłość(...)uszkami trzymać w zamrażalniku do momentu, aż uszka całkowicie się zamrożą. Potem przełożyć je do woreczka i ponownie włożyć do zamrażalnika. Uszka z pieczarkami i cebulką Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g) 1,5 szklanki gorącej wody (1500g=1500 ml) 2 łyżki oleju (30 g) 1 żółtko ½ łyżeczki soli (5 g) Składniki na farsz
KulinarneImpresje.pllukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół
Zasmakuj KuchniSzybkie ciasto z jabłkami i kokosową kruszonką to moja dzisiejsza propozycja na małe co nie co do kawy. Spróbujcie bo ciasto jest po prostu pyszne . Składniki: 1 1/2 szklanki mąki użyłam Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 1/2 szklanki cukru 120 masła 1/3 szklanki śmietany 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 jabłka cynamon kruszonka(...)Masło roztopić, wystudzić. Do masła dodać jajka, cukier, utrzeć. Dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na cieście i posypać cynamonem. Z masła, mąki, kokosu i cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypać równomiernie po całym cieście. Blaszkę wstawiamy
magiczna kuchnia Kasi