ciasto - 162146 przepisów (strona:2212/10810)

Delikatny sernik z mascarpone i truskawkami na biszkopcie 123

Cześć! Zrobiłam bardzo prosty serniczek z mascarpone z truskawkami na biszkopcie. Bardzo lekkie i smaczne ciasto.  Składniki: Na biszkopt: * 2 jajka rozm. L * 15 dkg mąki * 15 dkg cukru * 4 łyżki oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: * 400 g serka mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką(...)cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wykończenie ciasta: * truskawki * 2 galaretki truskawkowe Upiekłam biszkopt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.  Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy. Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Pieprzyć z Fantazją
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną o smaku malinowym 106

SKŁADNIKI: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 jajko • 200 ml śmietanki 30% • cukier waniliowy • 1 łyżka cukru • 1 śmietan fix • garść malin PRZYGOTOWANIE: Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, tniemy wzdłuż krótszego boku na paski (2 cm szerokości), nawijamy na metalowe rurki tak, aby końce na siebie nachodziły, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, można posypać wierzch cukrem

KUCHNIA POLSKA
Chałka z różaną kruszonką 131

Ciasta drożdżowe przygotowane w domu są bez porównania smaczniejsze niż te zakupione w cukierniach. Może i nie wyglądają tak pięknie, ale mają zdecydowanie lepszy skład i nie znajdziemy w nich żadnych ulepszaczy i spulchniaczy. Chałki lubię od małego. Są takim wspomnieniem, choć właśnie nie pamiętam, by to Mama je piekła. Zazwyczaj chyba gdzieś kupowała. A może to moja pamięć szwankuje(...)Chleby piekła w ilościach wręcz hurtowych, ale tej drożdżowej buły nijak nie pamiętam. Aż zapytam przy najbliższej nadarzającej się okazji :) Ja za to chlebów piekę zdecydowanie mniej, a ciasta drożdżowe, zarówno w dużej formie jak i drożdżówki pojawiają się u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Powiecie, że to też wcale nie jakiś szał, ale wyobraźcie sobie jeść je codziennie- znudziło

Kuchnia w czekoladzie
Ucierane ciasto z jabłkami 167

Najprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami. Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :) Składniki: 1 szklanka maki pszennej typ 450 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru duża łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)najlepiej zacząć od ubijania samych jajek i stopniowo dodać cukier). Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, powoli dolewamy olej ciągle miksując. Stopniowo również dorzucamy mąkę nie zapominając o mieszaniu. Do ciasta wsypujemy delikatnie połowę jabłek i wylewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 2/26 cm). Na wierzchu układamy według upodobania twórczego druga połowę jabłek i delikatnie posypujemy ją cynamonem

ChilliJemy
Ciasto z rogalikami 7 days 123

ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Na pozór nie jest bardzo słodkie! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy i czekoladowe rogaliki idealnie do siebie pasują! Słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Ciasto jest rewelacyjne i zaskakujące w smaku! Biszkopt: 4 jajka (L) 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka ciemnego kakao (z czubkiem) 0,5 łyżeczki proszku(...)piana z białek będzie gęsta i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser, dodajemy suche produkty. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką aby ciasto jak najmniej opadło. Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 24*30 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut. Biszkopt sprawdzamy najlepiej

VioletoweKucharzenie
Placuszki z ricottą z musem malinowym 143

Placuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pai Bao - bułeczki z Hongkongu 143

temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suchych drożdży instant Do posmarowania Pai Bao: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto  Następnie odstawić je na 30 do 60 min. w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować(...)składać, wg instrukcji filmowej. Najpierw rozwałkowujemy i składamy jak papier listowy, krótszym bokiem, a ostatni raz wzdłuż długich boków, których długość powinna być dopasowana do szerokości foremki. Złożone porcje ciasta ułożyć w formie w poprzek. Jeśli nie mamy powłoki zapobiegającej przywieraniu ciasta, foremkę trzeba wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić pod żarówkę do piekarnika, żeby podwoiło objętość

Proste Potrawy
Brownie kokosowe 109

Jeśli tak to mam dla Was pyszną propozycję na brownie, które wspaniale łączy w sobie smak czekolady oraz kokosa. Brownie kokosowe? Tak, jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz cudownie pachnie! Ciasto kusi już podczas przygotowania, a w trakcie pieczenia sprawia, że nie można doczekać się efektu. Polecam! (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) 180g masła 80g gorzkiej czekolady(...)kokosowe oraz esencję waniliową. W kolejnym naczyniu należy połączyć mąkę pszenną z kakao. Roztopioną czekoladę wymieszać z masą jajeczną oraz po połączeniu się składników z mieszanką mąki z kakao. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.  Upieczone brownie ostudzić oraz pokroić na mniejsze kawałki

Di gotuje
Ciasto bananowe z cynamonem i bakaliami 170

Często zdarza nam się wyrzucać przejrzałe banany, a przecież można je wykorzystać w ciekawy sposób, np. przygotowując pyszne ciasto, shake bananowy, a nawet lody. Tym razem pokażę Wam ciekawy przepis na ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, słonecznika, żurawiny, rodzynek oraz orzechów. Ciasto bananowe z cynamonem i bakaliami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Truskawkowa pianka 365

Takie tam proste ciacho na niedzielę z truskawkami moimi ulubionymi owocami. Mogę jeść w każdej postaci truskawy. Ciasto zrobiłam w godzinę. Także można wyczarować coś prostego a zarazem dobrego do kawy. biszkopt: 3 jajka wielkość M 5 łyżek cukru 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska pianka: 500 ml śmietany kremówki 30 % 60 dkg truskawek(...)dalej ubijam, jak się rozpuści kolejna łyżka cukru. Na końcu dodaję żółtka jak piana jest lśniąca i cukier rozpuszczony. Mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję partiami do ciasta. Delikatnie mieszam łyżką. Formę o wymiarach     jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam 2/3 ciasta. Do pozostałego dodaję kakao i mieszam. Wykładam ciasto kakaowe na ciasto jasne. Rozsmarowuje

wesoła kuchnia
Fit ciasto z truskawkami i galaretką 168

Sezon truskawkowy w pełni, więc warto wykorzystać ten czas na przepisy z ich wykorzystaniem . Mam dla Was pomysł na ciasto z truskawkami i galaretką. Idealne ciasto na upalne dni, ponieważ jest lekkie i orzeźwiające. Poza tym ciasto ma kilka warstw, które ładnie wyglądają, ale przede wszystkim mają inne smaki, które znakomicie się przenikają . Fit ciasto z truskawkami i galaretką(...)warstwy jogurtowej dodaj żelatynę. Tak przygotowaną masę wylej na poprzednią warstwę. Włóż na do zamrażalnika do stężenia. Pokrój truskawki i ułóż je na białej warstwie. Zalej je galaretkami. Włóż ciasto do lodówki do całkowitego stężenia na 2 godziny. Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 116 | Białko: 10,7 | Węglowodany: 10 | Tłuszcze: 3,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie

Przepisy na widelcu
Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami 98

roku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku(...)Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone

Słodki Zakątek
Drożdżowe cynamonki 121

tylko sposób na chandrę, ale również smaczne słodkie śniadanie lub drugie śniadanie zabrane do szkoły czy pracy. Aby nadać im cynamonowy aromat, wcale nie dodałam cynamonu do ciasta, ale piekłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i oprószonej cukrem z cynamonem. Dzięki temu, bułeczki przyjemnie pachną, a na spodzie powstała słodziutka cynamonowa skorupka. Pycha! var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400(...)wlewać do mąki. Dodajemy także jajko i masło. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie przez około 15-20 minut (do momentu otrzymania gładkiego i odchodzącego od ręki ciasta). W razie potrzeby podsypujemy dłonie mąką. Jeśli jesteśmy zmechanizowani i dysponujemy robotem, to wrzucamy wszystko do miski z hakiem do ciasta drożdżowego i resztą on się już zajmie (będzie

Analiza Smaku
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 131

bazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)żółtkami i cukrem wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko z masłem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, ja nie wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto na prostokąt. Stopione, schłodzone masło (najłatwiej się takie rozprowadza, gdyż nie spływa), ale jednak lekko płynne rozprowadzany na blacie ciasta, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Płat ciasta tniemy

Smaczne Zdrowe