Czerwone porzeczki choć dość kwaśne i nie zawsze lubiane, są świetną bazą do ciasta lub wytrawnego sosu. Tym razem postawiłam na słodki wypiek, miałam ochotę na takie klasyczne ciasto z pianką. Jedynie zmieniłam spód na zdrowszy i cukier na erytrytol. Spód: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki owsianej 2 żółtka 3 łyżki erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie(...)erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Pianka: 4 białka 30g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 1h lub na 20 minut do zamrażarki. Ciastem wylepić (lub je rozwałkować) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką
Fabryka pomysłówokazji muszę się przyznać, że w dzieciństwie uwielbiałam ten zwrot, bo zwiastował mnóstwo pyszności. Mogę zapewnić, że tym razem też będzie pysznie :) Tarta tutti frutti z kremem mascarpone Składniki: Ciasto 200 g mąki 150g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Mąkę przesiać z cukrem pudrem i szczyptą soli, posiekać z zimnym masłem (można pulsacyjnie w malakserze). Dodać(...)żółtko, krótko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (na 2-3 mm). Zdjąć gorny arkusz. Ciasto odwrócić nad formą drugim papierem do góry, zdjąć go. Ciasto lekko docisnąć do formy, schłodzić w lodówce
Pełny talerztylko na przekąskę w szalonym dniu, ale też dodaję do swoich wypieków! Na blogu wypieków z morelami i brzoskwiniami znajdziecie już kilka! Nie znajdziecie jeszcze natomiast ciasta, które dziś dla Was przygotowałam! Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami i bezą. Delikatne, półkruche ciasto przykryte słodkimi morelami i bezą jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Robi się(...)błyskawicznie! Absolutnie nie trzeba osobno piec bezy ani też wcześniej podpiekać spodu – świetny pomysł dla niespodziewanych gości! Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * żółtko – 5 szt * masło – 200 g * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – łyżka NADZIENIE: * morele – ok. 15 szt BEZOWA PIANKA: * białko – 5 szt * cukier – 1 szkl * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkokolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto wymaga trochę czasu, aby je przygotować, ale naprawdę warto. Polecam!!! Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek mączki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)temperaturze 130 stopni przez 45 minut. Następnie skręcić temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 1 godzinę i 40 minut. Można zrobić jedną blachę bezików, (bo tyle wystarczy na ciasto), a z reszty masy mały torcik. Składniki na krem: 4 żółtka 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mączki (skrobi) ziemniaczanej 2 ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru kryształ Cukier waniliowy
Przepisy BabciCiasto, które skradło moje serce 😍 - ucierane, słodko-kwaśne i nadziane dużą ilością moreli. Idealne połączenie smaków. Ponadto, ciasto jest błyskawiczne do przygotowania i nie wymaga użycia miksera! Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (220 g) 4 jajka 1 szklanka(...)pieczenia, drobny cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Do suchych składników wlać jajka z olejem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto, wyrównać, a na wierzchu ułożyć połówki moreli (brzuszkami do dołu) oraz dodać kwiaty lawendy (bez gałązek i liści) . Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około
Ugotowaćmąki pszennej 25 g masła 20 g drożdży świeżych 150 ml mleka jedno jajko jedno żółtko 2 łyżeczki cukru duża szczypta soli Czas przygotowania 20 minut przygotowania ciasta + 60 minut wyrastania + 10 minut parowania Liczba porcji 8 sztuk Przygotowanie Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy(...)minut. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drugą łyżeczkę cukru. Jajko z żółtkiem roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy. Kiedy drożdże zaczęły pracować, to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość lepkie i gdyby za mocno się kleiło
Analiza Smakuwynika z tego, że staram się nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy, zanim stracą ważność (raczej nikt nie sięgnie po wiśnie we wrześniu - no chyba, że ze słoika). To ciasto znalazłam tutaj ( klik ) i kiedy upiekłam je pierwszy raz wiedziałam, że niebawem pojawi się ponownie na stole. Ciasto jest bardzo wilgotne - to za sprawą śmietany i oleju. Aromatyczne i kwaśne(...)wiśnie idealnie komponują się z ciemną czekoladą. Nie dodawajcie jej jednak za dużo. Ilość podana w przepisie w zupełności wystarczy (za pierwszym razem dodałam jej więcej i zdominowała smak ciasta). Tortownica 24 cm Składniki: 3 jajka 150 g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 250 ml oleju 200 g kwaśnej śmietany 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku
My simple kitchenPyszne ciasto z morelami, które zawsze się udaje. Obecnie sezon na morele jest w pełni więc warto dodać je do ciasta ;). Ciasto bardzo prosto się przygotowuje dlatego też jest idealne na niespodziewanych gości. Polecam wypróbować ten przepis. Naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 kostki masła(...)jajek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na kocu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem będzie wylanie naszego ciasta na blaszkę (warto ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Myjemy i kroimy na pół morelę i układamy je na wierzch naszego ciasta (dość gęsto układamy owoce). Pieczemy przez około 50 minut
Blog kulinarny S9.PLWitam Was cieplutko :) Zrobiłam malutką przerwę na blogu, ale już powracam z nowymi przepisami. Pierwszy to będzie sernik. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Zawsze się udaje i jest pyszny. Tym razem upiekłam sernik z kaszą manną. Wyszedł bardzo delikatny i taki równiutki. Lekko wilgotny i pięknie się kroił. Polecam podać z filiżanką ulubionej kawy. Ja właśnie tak lubię najbardziej(...)Upieczcie konieczne. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru
IzabelawkuchniRolada bezowa z jagodami Idealne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowych jagód. Niebo w ustach! Ciasto wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis. Składniki: Beza: 5 białek jaj 280g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 125g słodkiej śmietanki(...)odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mus z jagód. Dwie łyżki musu odkładamy do ozdobienia ciasta. Całość dokładnie mieszamy *** *** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło, Jedną łyżeczkę kremu odkładamy
Blog z Apetytemboki tortownicy posmaruj masłem. Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep nim dno oraz brzegi tortownicy. Na dnie ciasta zrób widelcem kilka nakłuć. Wstaw(...)formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Maliny wsyp do garnka i wymieszaj z cukrem. Gotuj aż całkiem się rozpadną, około 10 minut. Zblenduj a następnie jeszcze gorące przetrzyj przez drobne sitko. Pozostaw mus malinowy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się
Delicious PlaceSezon na truskawki już niedługo będzie się kończył, dlatego też w pełni go wykorzystuję, by przygotować Wam jak najwięcej truskawkowych inspiracji! Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut. Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową(...)masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach! Świeże owoce i galaretka to kropka nad I, która sprawia, że ciasto będzie zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy! Wspaniale prezentuje się na stole! Spróbujcie! Polecam! Ps. śmiało możecie zrobić też w innej wersji smakowej – z tych samych proporcji! SKŁADNIKI : MASA KISIELOWA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy
Ostra na SłodkoPyszne ciasto , im starsze tym lepsze. Można podawać na różne sposoby , każdy będzie dobry:) Owoce suszone dowolne, najlepiej nasze ulubione . Robimy mieszankę najlepiej kilku wtedy ciasto nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.Kolor ciasta zależy od dodanych owoców, jeżeli chcemy ciemne dodajmy rodzynek, suszonych śliwek , jeżeli jaśniejszy kandyzowane owoce. Można ciasto przechowywać … Czytaj dalej Ciasto z gotowanymi owocami Artykuł Ciasto
gotuj ze mnąklik ) lekko zmodyfikowałam pod siebie. Mój mąż serników nie lubi, ale stwierdził, że taki jak najbardziej. Polecam, naprawdę pyszny, a łatwy w przygotowaniu :-) Miłego piątku :-) tortownica 26 cm Składniki ciasto: 125 g ziemnego masła 50 g cukru 200 g maki pszennej typ 450 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g serka ricotta 500 g serka(...)mascarpone 100 g cukru 4 jajka M 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40) Dodatkowo: borówka amerykańska maliny 4 łyżki dżemu z owoców leśnych Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia, po upływie godziny ciasto wyjmujemy
kruche babeczkitego przepisu wyszło mi troszkę więcej ciasta niż na jedną tartę, dlatego z części zrobiłam małe tartaletki. Do ciasta dodałam 1 całe jajko zamiast 2 żółtka. Z samymi żółtkami byłoby bardziej kruche. Ale było naprawdę pyszne, szczególnie synek się nim zajadał. Składniki: Kruchy spód: 250 g mąki 180 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku(...)mały kubek śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: borówki lub inne owoce galaretka owoce leśne + 300 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem i piec 25 minut w 180st.C. 3. Ciasto całkowicie wystudzić. 4. Śmietanę
Kuchnia domowa Ani