ciasto - 162907 przepisów (strona:2213/10861)

Popapraniec- ciasto które pewnie wielu z was zna 188

Miałam okazje upiec to ciasto i polecam wam jest takie w sam raz, nie za słodkie . składniki 8 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanka kokosu 1/2 szklanka maku suchego 2 łyżki kopiate kakao krem 3 budynie smietankowe 0,80 l mleka 6 łyżek 1 cała 1/2 kostki masła(...)margaryny przygotowanie Ubić białka z cukrem kryształem, potem dodać żółtka i resztę składników – olej i mąkę i proszek do pieczenia, dzielimy ciasto do na 3 części. Do jednej wsypać kokos, do drugiej mak a do ostatniej kakao i w każdej wymieszać. Nakładamy na dużą blaszkę łyżkami z jednej miseczki połowę ciasta potem z drugiej i następnej ,robimy

Moje Wyroby
Ciasto pyzie 163

Ciasto to piekłam już naprawdę dawno. Znalazłam przepis w zbiorach receptur siostry Anastazji. Pamiętam jak go miałam piec, to poszukiwałam w sklepach jogurtu owocowego bez owoców, ale mi się nie udało. Kupiłam z kawałkami owoców i ciasto wyszło bez zastrzeżeń. Bardzo smakowało szczególnie dzieciom ;-) A że sezon na jabłka otwarty, więc bardzo polecam to ciasto. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt(...)chwilkę smażyć. Pozostawić do ostudzenia. 3. Zrobić masę jogurtową: galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia, po czym połączyć z jogurtem. 4. Przełożyć ciasto, od dołu: biszkopt masa jabłkowa okrągłe biszkopty masa jogurtowa 5. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Dokładnie połączyć. Bitą śmietanę

Kuchnia domowa Ani
Murzynek bez miksera 158

bazie masła, mleka, cukru pudru i kakao było hitem! Tak jest dziś w moim domu, tradycja to tradycja. Na formę wybrałam formę na babkę z kominem, jest efektowne;) Wspaniałe ciasto, które uda się każdemu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką (polecam drewnianą), wstawić do piekarnika i ciasto gotowe. Odkąd mam bobasa w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki(...)dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
AL'A SERNIK WYSOKOBIAŁKOWY Z BRZOSKWINIAMI 109

Sernik, czy jest to przysmak typowo polski? Wiele osób tak postrzega te ciasta, są bardzo popularne w Polsce. A jaka jest prawdziwa historia sernika? To ciasto ma międzynarodowy rodowód. Swój początek zawdzięcza Grekom, sięga czasów starożytnych. Sztuce wypieku tego ciasta poświęcił się grecki filozof Aegimus, który opisał proces powstawania sernika w swojej książce. Ówcześnie sernik stanowił wielki rarytas, spożywali(...)funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”. A jak może wyglądać to ciasto po zmodyfikowaniu przeze mnie?  Sernik sam w sobie zawiera sporą ilość białka, pochodzącego z twarogu i jaj, jednak postanowiłam nieco zwiększyć zawartość tego makroskładnika przez dodanie odżywki białkowej. Odżywka

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Piernikowa szarlotka / Gingerbread apple pie 168

Scroll down for recipe in English. Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm.) Ciasto: 160 g. (8 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 250 g. maki pszennej 100 g. masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 całe jajko + 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłeczna: 600 g. obranych jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki wrzątku Kruszonka: 40 g. (2 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 20 g. masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru Pierniki na ciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek. 160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem

Delicious Place
Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)... 138

Przepis ze strony Paul Hollywood . Składniki: (blaszka 20/20cm, czyli okolice 9-12 porcji) na ciasto 70g niesolonego, miękkiego masła 120g drobnego cukru 2 średnie jajka 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny(...)puszysta. Dodaj jajka i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj makę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, lemon curd i mleko i dokładnie wymieszaj drewniana łyżka na w miarę gładkie ciasto. Wylej do blaszki, wyrównaj i piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka. Wymieszaj cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce

Lejdi of the house
Ciasto daktylowe 112

Upiekłam szybkie ucierane ciasto daktylowe. Puszyste, wilgotne i bardzo łatwe do zrobienia, a co najważniejsze zawsze się udaje. Może skusicie się na takie słodkości. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu , które Wam polecam. Jeżeli przygotowaliście danie z mojego przepisu proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Zdjęcia waszych potraw mile widziane. Składniki(...)namoczonymi płatkami. Dodać cukier, syrop klonowy, mleko i ponownie zmiksować. Wbić jajka i wlać olej ,zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i  kakao wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Orzechy posiekać drobno, wsypać do ciasta i wymieszać. Blaszkę keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec

O kuchni z uczuciem
Pieguski – pyszne domowe ciasteczka! 286

wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** 3/4 ilości czekolady dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Resztę czekolady odkładamy by przyozdobić nią(...)ciasteczka przed pieczeniem *** *** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość sporych odległościach od siebie (piekłam na dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika). Z podanej porcji składników wyszło mi 18 ciasteczek *** *** Następnie w każdą kuleczkę wbijamy kilka kawałków

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 137

cynamonem. Wiem wiem, jeszcze mamy lato ale jakoś czuję już w powietrzu nadchodzącą jesień, no i pyszne babcine jabłka czerwieniły się w koszyku i natchnęły mnie na to ciasto. A jak wiadomo, domowa drożdżówka zawsze znajdzie amatorów :) Aby ją zrobić wykorzystałam przepis Marty Dymek z Jadłonomii, ale delikatnie dostosowałam go do swoich potrzeb i zapasów w domu, więc moja drożdżówka(...)jest wegańska, ale wystarczy, że zamienicie mleko krowie na roślinne to taka się stanie. Zastosowałam się do kilku wskazówek autorki i ciasto wyszło naprawdę super, a znika w zastraszającym tempie, co jest najlepszą rekomendacją :p  Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: Ciasto: ok. 30 g świeżych drożdży 1- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego

Simply Food
Domowa kostka malinowa – homemade raspberry cube recipe 117

English version is available below. Jeśli lubicie nieco kwaśne smaki, polecam to ciasto. Przepis wymyśliła moja Mama. Polecam!!! Składniki na ciasto: 5 jaj 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Wykonanie: Tłuszcz ucierać z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę połączyć z proszkiem i kakao, przesiać przez sitko(...)Wszystko zalać 200 ml gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia.   Dodatkowo: Maliny (ok. 500 g), mogą być mrożone 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuścić w 4 ½ szklanki wody   Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe + nasączyć „ponczem” + krem + maliny + tężejąca galaretka Smacznego!!! If you like slightly acidic flavours, I recommend this cake. The recipe came up to my Mother. I recommend

Przepisy Babci
Góra lodowa 435

Ciasto góra lodowa choć nieco pracochłonne, to zdecydowanie jest warte wypróbowania. Co prawda swoim wyglądem bardziej od góry lodowej przypomina kaloryfer, ale zwał jak zwał. Szczególny smak nadaje wypiekowi dwukolorowa polewa z mleka w proszku. Ja mleko w proszku uwielbiam – to smak moich ukochanych orzeszków, dlatego ciasto szczególnie przypadło mi do gustu. Całość jest wilgotna, wcale nie za słodka(...)nasz kaloryfer spokojnie może robić nawet za urodzinowy tort – z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta. Najlepsze jest zdecydowanie na drugi lub nawet trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki się “przegryzą”, dlatego to ciasto można na spokojnie przygotować dzień-dwa przed ważną okazją. Biszkopt: 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao

Poezja smaku
Ciasto malinowe z polewą ajerkoniakową 202

Pyszne ciasto z warstwą malinową, kremem śmietankowym i polewą ajerkoniakową. Ciasto samo w sobie jest mocno aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z cytryny. Do tego kwaśne i aromatyczne maliny, oraz lekko słodki krem śmietankowy. Całość zwieńczona jest polewą na bazie ajerkoniaku i śmietanki kremówki. Osobiście uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie ma prawa się nie udać(...)Ciasto: (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej) 200g miękkiego masła 150g cukru 30g cukru wanilinowego skórka starta z całej cytryny 4 jajka 150ml wody mineralnej gazowanej 280g mąki pszennej tortowej 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Przeczytaj cały przepis - Ciasto malinowe z polewą ajerkoniakową

AleTorcik
KRUCHA TRTA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 128

Tarty już nieraz tu wspominałam , że je uwielbiam , bez względu na to z czym są.  Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie.  Zapraszam do polubienia(...)/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA DWIE FOREMKI PO 20 cm średnicy lub na całe ciasto kruche ok 370 g: Sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Sól i pieprz do smaku 1 jajko 10 dag sera żółtego tartego Dosatki ok.370

Gotowanie Patki
Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami 155

jeżyny i zostało się jeszcze trochę malin, tych późniejszych. W ostatni weekend kiedy tam byłam upiekłam kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami. W myślach miałam angielskie scones ale ciasto mi się rozwałkowało trochę za cienko, i wyszły bardziej ciastka niż scones. Smaku to jednak nie zmieniło:) świetnie do nich pasował kremowy, białek serek. Można je przełożyć jak kanapkę takim(...)posypania Instructions W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto. Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać za bardzo

Cooking for Emily
Drożdżówki z budyniem i jeżynami 158

czasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie.   ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła

Kolorowa kuchnia Elki