Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich! Składniki: 1 duża cukinia 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady
Kuchnia MagdaLenyDwukolorowe ciasteczka o kształcie laski Świętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować(...)przez sito mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę
Kuchnia MagdaLenyJeżeli chodzi o różnego rodzaju przekąski to uwielbiam ciasto francuskie, bo jest uniwersalne i można z niego wyczarować smakołyki zarówno słodkie, jak i wytrawne, nie używając przy tym wielu składników. Tym razem powstały wytrawne słoneczka z ciasta francuskiego nadziane zielonym pesto i serem mozzarella. Tylko 4 składniki! Świetnie prezentują się na stole, choć w porównaniu do innych przekąsek z ciasta(...)bardziej pracochłonne. Ale niech Was to nie zniechęca, bo wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i smakują równie świetnie co wyglądają 😉 Idealne na sylwestrowy stół ... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 100 g tartej mozzarelli ok. 100 g pesto zielonego 1 jajko czarnuszka (do posypania) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około
Kuchnia MagdaLenyBabka o smaku krówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek, - 2 łyżki cukru(...)waniliowego. Ciasto malinowe : - 2 jajka, - 2 łyżki cukru, - 4 łyżki soku ze świeżych malin, - 4 łyżki oleju, - 1 duży budyń malinowy, - mąka pszenna ( tyle, aby z budyniem wyszło 1/2 szklanki ), - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Masło roztopić w garnku i dodać masę krówkową. Całość wymieszać, jeśli nie jest płynne to lekko podgrzać. Przelać do miski. Białka ubić z cukrem
Przepisy MikołajaBardzo dawno nie robione ciasto. Częściej przygotowywane są eklery ,więc należało przypomnieć sobie smak karpatki. Przepis oczywiście stary, więc pewnie większość go ma, a może jednak nie ? :) Składniki : - szklanka wody, - 1/2 kostki masła, - szklanka mąki, - 5 jajek. W garnku z wodą rozpuścić masło. Do gotującego wsypać mąkę i intensywnie mieszać, aż ciasto odejdzie od ścianek garnka. Wystudzić i miksując wbijać(...)kolejno jajka. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na blachach wyłożonych papierem. Piec w mocno nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Przygotować krem : - 1/2 litra mleka, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki cukru waniliowego, - cukier puder waniliowy ( zmieliłem domowy cukier waniliowy ), - kostka masła. Z mleka, obu rodzajów mąki i cukru waniliowego ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia
Przepisy Mikołajamiksera, szybkie i proste ciasto na maślance z dodatkiem dekoracji mlecznej (oraz polewą w jednym, używamy w zależności od potrzeb) od HELIO. Delikatne, puszyste, mleczne, posypane cukrem pudrem, na jedną keksówkę. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Smacznego Ciasto z dekoracją mleczną od HELIO poleca się do kawy! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam dekorację mleczną HELIO . Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Gotowe
Zasmakuj KuchniŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem pewna, że swoim smakiem oczaruje zarówno domowników jak i gości :) Słyszałam o tym cieście dość sporo, aż w końcu sama postanowiłam je zrobić(...)dodawać do śmietany po łyżce twarogu, mieszać mikserem. Wsypać cukier puder i waniliowy. Na końcu stopniowo wlewać zimną, ale nadal płynną galaretkę, wymieszać. Masę wylać na herbatniki, blachę z ciastem wstawić do lodówki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając smażyć, aby wiórki się lekko zarumieniły. Przestudzoną posypkę wysypać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej wstawić
Zrób to smacznieruskie Kto ma ochotę na pyszne domowe pierogi? U mnie dziś ruskie czyli wypełnione farszem z ziemniaków, sera i cebulki. Niebo w ustach! Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 0,5 kg białego sera- twarogu 0,5 kg ziemniaków(...)duża cebula łyżka masła (najlepiej klarowanego) sól, pieprz opcjonalnie maggi w płynie *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt
Blog z Apetytemmargarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną,łyżką wyrównać. Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną kruszonkę i rozsypać na marmoladzie. Piec(...)nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić aby marmolada zastygła- z domową marmoladą ciasto ucierane przypomina ciasto półkruche, marmolada zaciągnięta kisielem tężeje w pieczeniu i dobrze smakuje w wypieku..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZawsze bałam się ciast drożdżowych, że mogą nie wyrosnąć po mojej myśli... ale to co dzieje się ostatnio z moimi ciastami to jest szok... są tak cudownie wyrośnięte, pulchniutkie że aż chce się działać :D Dziś w roli głównej buchty z nadzieniem brzoskwiniowym. SKŁADNIKI NA CIASTO: 450g mąki 3 łyżeczki drożdży instant 70g cukru kryształu 1 jajko 200 ml ciepłego(...)mleka 50g masła DODATKOWO: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego firmy ORZECH 1 łyżka mleka + 1jajko WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 16 kawałków, wałkujemy każdy kawałek, nadziewamy dżemem (około 1 łyżeczkę) dokładnie sklejamy, układamy bułeczki na formie. Pozostawiamy
Dziś Ja gotujebardziej elegancką wersję tego dania – drożdżowe bułki z pieczarkami, serem, szynką i koncentratem pomidorowym w środku. Czyli danie między zapiekanką a pizzą właściwie ( bo w drożdżowym cieście) – które to połączenie gwarantuje, że po prostu nie może nie smakować dobrze:) Danie te, chociaż bardziej pracochłonne niż zapiekanka czy nawet pizza, ma dodatkową duża zaletę- jest łatwo przenośnie, więc doskonale(...)się nada na wynos do szkolnej lunchówki. Ciasto z tego przepisu można wykorzystać też do słodkich wersji bułeczek (cukier trzeba dodać do żółtek i zmiksować a resztę tak jak w przepisie) – można je nadziać jabłkami, powidłami czy białym serem. A jeżeli zostanie Wam nadzienie… wrzućcie na bułkę, i upieczcie w piekarniku do natychmiastowego zjedzenia. Print Drożdżowe bułki
Cooking for Emilyposypania • olej do smażenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać bardzo dokładnie z mąką, mlekiem, cukrem waniliowym i octem. Na koniec delikatnie połączyc białka z ciastem. Całość ma mieć konsystencję śmietany więc uzupełnić ewentualnie mlekiem lub mąką. Jabłka obrać. Pokroić na 1 cm plastry z których powycinać gniazda. Olej rozgrzać. Jabłka maczać w cieście i smażyć
KUCHNIA POLSKAroku wyjątkowo nie chce mi się robić ciężkich i ociekających tłuszczem pączków, oponek itp, więc poszłam na łatwiznę i z kawałka ciasta francuskiego nasmażyłam faworków. Zdaję sobie sprawę, że i one mają w sobie niemało kalorii, ale przynajmniej nie mam pęcherzy na palcach od uderzania wałkiem w ciasto ;) A tak serio, to zakupione jakiś czas temu ciasto było(...)Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ . Jest w czym wybierać, zaręczam! Składniki na ok 30sztuk: 1 płat ciasta francuskiego Cukier puder lub zmielony cukier różany Opcjonalnie 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta francuskiego (u mnie XXL) rozwijamy i radełkiem dzielimy na paski o szerokości
Kuchnia w czekoladziewłoskie pączki z budyniem wypełnione nim po brzegi. Idealnie smakują na ciepło w towarzystwie lekkiej mlecznej kawy. Jak widzicie jest na nich obrączka - charakteryzuje to bardzo dobrze wyrośnięte ciasto, które nie chłonie tłuszczu. Smaży się je niezwykle łatwo, co opowiem Wam przy okazji instrukcji całego procesu przygotowania pączków poniżej. Pączki przepis Składniki potrzebne do przygotowania pączków: 20 g świeżych drożdży(...)minut, aby zaczęły rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i mieszamy., robimy dołek i wlewamy nasze drożdże, następnie roztopione masło, jaja, spirytus, wodę i mleko. Wyrabiamy ciasto, będzie się ono lepiło do dłoni, ale to w niczym nie przeszkadza, tak ma być. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Odstawiamy je na około
MamaOskarkabułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam brązowy cukier. Migdałowe ślimaczki można zamrozić. Jeśli potrzebujecie bardziej wykwinty deser wystarczy ubić śmietankę, odkroić wierzch bułeczki, wycisnąć śmietankowe rozetki, przykryć odkrojonym wierzchem(...)posypania Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier i umieść w misie do miksera. Dodaj mleko z drożdżami, jajko i zarób gładkie ciasto. Na końcu dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto tak długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
codojedzenia