Bardzo lekkie, delikatne i puszyste ciasto z kremem kokosowym i powidłem śliwkowym, które lekko przełamało słodycz ciasta. Jeśli jesteście miłośnikami takich ciast, na pewno będziecie zachwyceni jego smakiem. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/35 CM: BISZKOPT: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej po łyżeczce proszku do pieczenia i octu KREM(...)śmietaną kremówką w ilości ok 300- 500 ml. Biszkopt najlepiej upiec sobie dzień wcześniej. Biszkopty najlepiej nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub herbatą. Jeśli jednak nie lubicie ciast z kokosem polecam CIASTO JAGODY . Jest przepyszne
Pani na deserPewnie wszystkim jest już znane zielone ciasto ze szpinakiem o wdzięcznej nazwie "Leśny mech". Sama piekłam je kilkukrotnie, ale jakoś nigdy nie było okazji by wrzucić tu przepis, więc to teraz czynię, bo ciasto jest pyszne i jeśli jeszcze ktoś nie próbował to zachęcam :) Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: Ciasto: 3 jajka 320 ml cukru(...)pozostałej dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i szybko zmiksować na najniższych obrotach. Szpinak wraz z dolaną masą jajeczną zblendować na mus, dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto zupełnie ostudzić. Śmietankę ubić, aż zacznie
Simply Foodczęści, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową
KUCHNIA POLSKAdyniowy zawsze kojarzy mi się z jesienią. Jego piękny kolor i smak zachęcają do upieczenia. Poniżej podałam Wam również jak przygotować puree z pieczonej dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp. Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości . Teraz zapraszam(...)wspaniały sernik i życzę smacznego. Ciasto 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyzki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać śmietanę i zimne pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
O kuchni z uczuciemPierwsza w tym roku propozycja na straasznie dobre słodkości na Halloween to potworki z brownie :) Przepis na brownie zamieszczam poniżej, piekłam ciasto na niedużej blaszce 20 x 22 cm i zrobiłam z niego 6 potworków różnej wielkości. Jeśli zdecydujecie się na blaszkę o standardowych wymiarach, składniki można pomnożyć razy 2. Przed zrobieniem tego przepisu warto rozejrzeć się po sklepowych półkach(...)Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można w mikrofalówce) i zalewamy nią pokrojoną czekoladę. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 – 15 minut. Cukierki segregujemy kolorami. Przestudzone ciasto kroimy na kostki (nie muszą być równe) i układamy na papierze do pieczenia. Brzegi można lekko ugnieść palcami, żeby były mniej kanciate. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji
Ciastkozercyziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze(...)ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana tarta posmakuje wielu amatorom słodkości. Jej kajmakowy smak cudownie rozpływa się na podniebieniu! Ciasto na tartę zawsze wylepiam w formie, potem nakłuwam widelcem. Maślana tarta nabierze jesiennego charakteru dzięki wdzięcznym o tej porze roku figom. Uwielbiam sezonowe ozdoby moich wypieków! Składniki ciasto 160 g mąki pszennej tortowej 125-135 g zimnego masła (użyłam
Raj dla PodniebieniaSłodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga po obraniu(...)cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka orzechowa: 100g orzechów włoskich 120g mąki pszennej 100g cukru 80g masła ekstra Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysłodkie, soczyste gruszki :) Całość otoczona pysznym płaszczykiem z cynamonowego kremu, zwieńczona kilkoma chrupiącymi orzechami laskowymi. Jest pysznie, trochę wykwintnie i naprawdę jesiennie ;) W dodatku totalnie bez glutenu! Ciasto warte każdej minuty studzenia, czekania, aż stężeje i ubijania. Naprawdę! Jeżeli zbliża się u Was jakieś jesienne przyjęcie, na którym chcielibyście wywołać słodkie 'wow' , to oto jest właściwy wybór :) A jesień, podobno(...)planach trochę złagodnieć na weekend...:) Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką Potrzebujesz: Ciasto: 4 jajka 120g cukru 75g masła 75g mąki kukurydzianej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g zmielonych orzechów laskowych Krem z czarnego bzu: 100ml soku z czarnego bzu + 20ml do nasączenia 50g cukru 150g mascarpone 50ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Krem cynamonowy: 200g
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne, znane ciasto bez pieczenia na spodzie z ciastek i masła. Co prawda ciasto jest bardzo słodkie i syte, wystarczy nie duży kawałek, aby zaspokoić swoje kubki smakowe. Doskonałe połączenie smaków, masa toffi, banany i śmietana stąd nazwa banoffee. Przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to koniecznie musicie zrobić i skosztować :) Składniki na kwadratową blachę(...)masła * pół puszki masy krówkowej o smaku kajmakowym * 2 banany * 330 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru * starta na tarce czekolada do posypania Wykonanie: Blachę do ciasta wyłożyć folią aluminiową. Ciastka i roztopione masło umieścić w misie robota i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Ciastka wysypać na dno formy, wyrównać na całej powierzchni
Zrób to smaczniejest to najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – przepis – NAJLEPSZY! Sernik z rosą – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 1 żółtko 1 całe jajko 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 300 g mąki pszennej – ok. 2 szklanki(...)śmietankowe Składniki na bezową piankę: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – Wykonanie: Przygotować spód z kruchego ciasta: Masło i jajka schłodzić. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 22x33cm) posmarować masłem wyłożyć papierem
Kulinarne Przebojelubicie? Na dodatek pogoda się popsuła, a Wy nie macie ani humoru, ani ochoty na zabawy w kuchni? Ja właśnie miałam taki dzień. Marzył mi się mały kawałek domowego ciasta, ale za nic nie chciało mi się nic robić. Nie miałam ochoty na szukanie przepisów, pieczenie z wielu składników czy też ich skrupulatne odmierzanie. Miało być szybko, krótko i lekko(...)ekstraktu z wanilii i mąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam, aby nie zniszczyć ubitych jaj i przelałam do foremki. Dorzuciłam kilka pokrojonych na kawałki śliwek, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam. Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi bitą śmietanę (a ja chciałam i lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy
Moja Delicjajeść za pomocą noża i widelca (nie da rady wziąć jej w ręce, jak tradycyjne kawałki pizzy). A jeśli macie ochotę na tradycyjna pizzę, to polecam ten przepis: Ciasto na pizze – najlepszy przepis na pizzę! @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit pizza na spodzie z kalafiora – Składniki: Składniki na ciasto: 1 większy kalafior – ok. 800g samych różyczek (bez twardych części) 2 jajka 125 g sera mozzarella pół łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczka suszonej bazylii pół
Kulinarne Przebojeu0119.\r","Do m\u0105ki doda\u0107 cukier waniliowy i jajko.\r","Doda\u0107 posiekany t\u0142uszcz, wod\u0119 i s\u00f3l.\r","Szybko zagnie\u015b\u0107\u00a0ciasto.\r","Ciasto owin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 na min 30 min do lod\u00f3wki.\r","Ciasto rozwa\u0142kowa\u0107, kubkiem wycina\u0107 okr\u0119gi, k\u0142a\u015b\u0107(...)Lukier 1 łyżka soku z cytryny cukier puder Sposób przygotowania Mąkę przesiać na stolnicę. Do mąki dodać cukier waniliowy i jajko. Dodać posiekany tłuszcz, wodę i sól. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, kubkiem wycinać okręgi, kłaść na nie dżem i zlepiać brzegi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Mieszam w Garnkujuż wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie(...)Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. 2 formy o średnicy 20 cm cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni
Made By Mom And Sonłyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego dodatkowo : cukier puder Przygotowanie : Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajka, żółtka dodajemy kefir i posiekane masło - zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Blachę do ciasta wykładamy papierem, jedną część wykładamy na blachę (można rozwałkować bądź wykleić ciastem spód) Wkładamy pozostałe ciasto jak i to na blasze(...)lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon - mieszamy. Jeżeli puściły sok odlewamy. Jabłka wykładamy na spód ciasta. Na wierzch kruszymy lub ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy z cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki