ciasto - 162907 przepisów (strona:2226/10861)

Łaciata babka z herbatą matcha 149

wszyscy moi domownicy przyzwyczaili się do tego, że moje wypieki są wegańskie tata pytany czy ma ochotę na jakieś konkretne ciasto zawsze odpowiada, że ciasto ma być normalne, jasne i nie mam mówić z czego jest. Upiekłam więc specjalne dla niego najnormalniejszą (na ile mogłam) babkę, jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś „dziwnego” nie przemyciła, czyli herbaty matcha(...)smakuje. Wydałam jednak 4 dychy bo oczywiście na fali lekkiego świra musiała być bio eko sreko i teraz staram się zużyć w jakiejkolwiek postaci byleby tego nie pić W cieście dała fajny herbaciany posmak i kolor oczywiście, ale śmiało zastąpcie ją po prostu kakao. Babka jest lekko wilgotna i przyjemnie miękka. ps. Normalnie użyłabym cukru trzcinowego, ale tata chciał jasne

greenscarf
kruche babeczki z kremem patissiere 165

masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe

Domowy Smak Jedzenia
TOFURNIK 209

razem padło na ciasto wegańskie... a dokładnie wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Nigdy wcześniej nie używałam tofu w kuchni, więc to był taki mój kulinarny pierwszy raz 😉 Tofu same w sobie, jak dla mnie jest niedobre, ale ciasto wyszło znakomite! Smakuje jak prawdziwy sernik, a dla mnie nawet lepszy bo lżejszy od tradycyjnego sernika(...)jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Zachęcam wszystkich, szczególnie osoby, które nie są weganami, aby wypróbowały ten przepis - zmieni on Wasze spojrzenie na zdrową dietę. Przekonacie się, że ciasta mogą być mniej kaloryczne, zdrowsze a przy tym pyszne! Składniki: Spód: ok. 100 g suszonych daktyli 2 banany 2 szklanki płatków owsianych ok. 50 g amarantusa ekspandowanego  1 łyżka oleju

Kuchnia MagdaLeny
Oponki z serem 165

serem Może moje oponki nie maja idealnie gładkie jak to bywa na różnych zdjęciach w czasopismach, ale zrobiłam to celowo. Dałam całe duże opakowanie  śmietany. Ciasto dzięki temu było delikatne, nawet bym powiedziała nieco rzadkie i przywierało do stolnicy. Dzięki temu oponki były delikatniejsze po upieczeniu (pulchniejsze), jak zagnieciemy na twardo, po upieczeniu skórka będzie(...)wgłębienie dodać śmietany, sera, sody, octu i cukru i wszystko razem zagnieść. Jeżeli mamy ser z grudkami, przekręcić przez maszynkę lub zgnieść prze praskę do ziemniaków. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość ok 5 milimetrów. Wykrawać krążki duża szklanką a w środku zrobić mniejszy kieliszkiem. Moi testerzy lubią te małe krążki najbardziej dlatego robię ich więcej

Pomysłowa kuchnia
CIASTO UCIERANE (bez glutenu, jajek, nabiału) 160

Pieczenia ciast bez glutenu, jajek i nabiału to zawsze dla mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały jak karton (hahah). Tym razem się udało ! Ciasto w smaku bardzo zbliżone do tradycyjnej babki.  Wilgotne w środku i mięciutkie J Zachęcam do wypróbowania !  SKŁADNIKI: 100 g  mąki sojowej 100 g  mąki ryżowej 50 g mąki(...)ziemniaczanej 250 ml mleka niesłodzonego mleka roślinnego  ( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczona ½  szklanki erytrytolu lub ksylitolu ( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie) 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego) 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bakalie: suszone figi, morele, żurawina

Marcepanowa kuchnia
kruche ciasteczka z galaretka porzeczkową 145

masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub marmolada cukier puder wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, ugotowane żółtka, masło oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy szklanką krążki, w połowie krążków wycinamy np. serduszka(...)Pieczemy w 200 st. C do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy galaretką porzeczkową lub marmoladą. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (Z tej porcji ciasta wyszło mi ok. 25 szt. gotowych, przełożonych ciastek

Domowy Smak Jedzenia
Metrowiec (w jednej blaszce) 173

pewnością od wieków znane, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przyznam, że to ciacho bym mogła jeść i jeść bez końca, nigdy mi się nie znudzi 😏 Są dwie wersję przyrządzenia ciast: na 2 blaszki (w jednym biała, drugim kakaowa wersja) lub 1 mieszaną, taką ja właśnie wybrałam. Kto jeszcze nie poznał tego przepysznego ciasta, gorąco zachęcam do wypróbowania i zajadania się(...)smakiem.😎 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: keksówka 40x15 cm ciasto: -2,5 szklanki mąki orkiszowej -4 jaja -szklanka cukru/słodzika -2 łyżeczki proszku do pieczenia -16 łyżek oleju -16 łyżek wody przegotowanej zimnej -2 łyżki kakao ciemnego masa: -3 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru) -pół kostki masła miękkiego -pół opakowania galaretki cytrynowej (bez cukru) -dosłodzić wedle uznania

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto orzechowe z dżemem 158

Spód ciasta: 150 g masła 1 szklanka mąki orzechowej 3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 3 łyżki cukru pudru ew. kwaśna śmietana szczypta soli Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki orzechowej 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki mąki razowej 140 g stopionego masła szczypta soli 1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich(...)powidła (użyłam dżemu z jeżyn) Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

Czerwień i błękit
babka piernikowa 173

osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, zmielone orzechy oraz sodę. Do suchych składników dodajemy przestudzone płynne, mieszamy. Dodajemy stopniowo żółtka za każdym razem mieszamy do połączenia się z ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy ok. 23 – 24 cm średnicy. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Piernik z domowym kajmakiem orzechowym 166

Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. Wyszedł bardzo aromatyczny i wilgotny. Masa orzechowa jest po prostu pyszna. Polecam Wam to ciasto z całego serca :) Piernik najlepiej przygotować na 2 dni przed podaniem. Ciasto: 250 g margaryny 1 szkl cukru 3 jajka 1 szkl śmietany 18% 5 łyżek miodu 3 szkl mąki pszennej 1 op. przyprawy do piernika 2 łyżki(...)szkl mleka 2 szkl zmielonych orzechów włoskich 100 g masła Polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Dodatkowo: słoiczek powideł Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia

Smakołyki Asi
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 146

posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki świeże lub odmrożone w misce wymieszać z cukrem i kisielem truskawki(...)wyłożyć na ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest chrupiące i bardzo aromatyczne truskawkami i marcepanem........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
TORT MOKA 135

Tort moka to jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. Ten kawowy tort stworzony w XIX wieku przez paryskiego cukiernika Guignarda, natychmiast zyskał dużą popularność i t rafił do stałego repertuaru ciast na rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą(...)tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Super pyszne ciasto marchewkowe 141

Tradycja nakazuje by na każde święta przygotowywać potrawy: bigos, pierogi, sałatkę jarzynową, śledzik, rybkę, ale tradycja nie nakazuje by ciasta za każdym razem były dokładnie takie same. W tym roku, rozpoczęłam swoją nową tradycję – na każde święta będę przygotowywać inne ciasta. Pierwsze padło na super pyszne ciasto marchewkowe – dlatego, bo kupiłam za dużo... Więcej The post Super pyszne ciasto

Magiczny Garnek
Drożdżówki z makiem 138

Moje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie ;) Za tło przepraszam, nie mam jeszcze parapetu :D Może coś na to doradzicie? :D Potrzebujemy: Ciasto: 250 ml mleka 1 opakowanie(...)mleku z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Drożdże powinny się lekko zapienić. Do takiej mikstury dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz olej. Z podanych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zakrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Mak zalewamy minimalną ilością wody. Tylko tak, aby całe ziarna były zamoczone. Gotujemy na wolnym ogniu

MamaOskarka
,,Gruszkowa chmurka” 346

Była malinowa, była jagodowa, teraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko(...)zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z gruszkami 1 kg gruszek 3 gruszkowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody

Podróż w kulinaria