Witajcie, Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne ciasto na biszkopcie makowym. Pychotka Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki suchego maku Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym(...)łyżkę mleka 2 łyżki cukru pudru Kawę zalać 300 ml gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli ktoś lubi do kawy może dolać spirytusu. Polewę przygotować tuż przed polaniem ciasta. Do małego garnuszka wrzucić czekoladę, masło, cukier puder oraz dodać mleko. Rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotować. Polać gotowe ciasto. Przekładanie ciasta: Biszkopt – masa budyniowa – biszkopty moczone
Przepisy BabciAlbo spożyć od razu cały koszyczek, albo przygotować malinową chmurkę. Chrupiąca beza z migdałami, krem z mascarpone, galaretka malinowa i kruchy spód z pewnością będą hitem każdego rodzinnego spotkania. Ciasto zdecydowanie łatwiej przygotować, jeśli jego pieczenie podzielimy na dwa dni – ja jednego piekę spód i robię galaretkę, a na drugi dzień robię krem i bezę oraz składam ciasto. Malinowa(...)płatków migdałów Malinowa chmurka – krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto (w malakserze, mikserze z hakiem lub ręcznie). Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy nim średniej wielkości blaszkę (ok. 23×33 cm lub ciut większą) wyłożoną
Poezja smakuproporcje na połowę składników. Porzeczek możecie użyć dowolnych. Ja akurat wymieszałam czarne z czerwonymi, ale możecie też dodać żółte czy wybrać tylko jeden rodzaj. Dodam, że przepis na ciasto drożdżowe, które wykorzystałam do tych drożdżówek, już jest na blogu ( klik ) i zawsze lubię do niego wracać, ponieważ dobrze mi się z nim pracuje a bułeczki wychodzą mięciutkie i pyszne(...)Zamiast migdałów możecie drożdżówki posypać kruszonką - taki chrupiący element będzie fajnym dopełnieniem całości :) Składniki na 12 drożdżówek: Ciasto: 500-550 g mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Mleczny budyń: 300 ml mleka 8 łyżek mleka w proszku 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Dodatkowo: garść
My simple kitchenPyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki(...)serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut
Słodki Zakątekktóre od dłuższego czasu zalegało mi w półce kuchennej. Jeśli nie piekliście takiego sernika to bardzo polecam. Jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Zrobiłam do niego bardzo cieniutkie ciasto, ponieważ nie chciałam, żeby było go za dużo. A gdy się piekł to tak cudownie w domu pachniało...może nie wierzycie, ale musiałam jeszcze ciepłego ukroić :) Bardzo polecam i smacznego(...)życzę :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 15 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy
Izabelawkuchnikiedy zrobiłam Bananową Chmurkę (przepis tutaj – KLIK ) stała się ona jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj(...)wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy (proszek) szczypta soli Poncz: 2/3 szklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa
Smaki Na Talerzusmućcie się, polecam Wam Bezglutenową tartę z solonym karmelem , która na pewno zaspokoi ochotę na słodycze :)) Jeśli jednak cukier Ci nie straszny to mam dla Ciebie fajny przepis na ciasto imieninowe 2 T o propozycja dla osób, które lubią słodycze, ale niekoniecznie chcą się martwić o ilości cukru, tłuszczu i innych składników. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto imieninowe 2 dobrze(...)sprawdza się w przepadku rodzinnych imprez, czy też przyjacielskich spotkań. Nie tylko dobrze smakuje, ale także efektywnie wygląda Koniecznie musicie wypróbować Ciasto imieninowe 2 przepis na blachę o wymiarach 39cm x 23,5cm Biszkopt jasny 4 jaja 3/4 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka przełóż do miski, dodaj cukier
365 dni dookoła kuchnizemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje piękny efekt biało czerwonego ciasta. Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana 500 ml śmietany(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAPrzepyszny i pięknie wyglądający letni deser. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady i świeżymi czereśniami. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru jajko szczypta soli Krem z białej czekolady: 330 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru ok 300 g wydrylowanych czereśni(...)łyżki prażonych płatków migdałowych mięta do dekoracji Ciasto kruche: składniki posiekać, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na ok 0,5cm i wylepić natłuszczony spód foremki do tarty (ciasta wystarczy na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych). Nakłuć widelcem i położyć papier do pieczenia. następnie nasypać grochu
Smakołyki AsiZapraszam dzisiaj na kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, po prostu wyśmienite. Jest to świetna propozycja na deser lub podwieczorek zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni. składniki na tortownicę 23 cm 500 g truskawek 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki smietany(...)łyżki oleju cukier puder do posypania ciasta przepis Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier kryształ. Do ubitych białek dodajemy żółtka i wszystko dalej miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę oraz olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie
Smakowite DaniaSzpinak i ciasto? To połączenie się nie wyklucza, a wręcz przeciwnie. Smak szpinaku jest niewyczuwalny, a nadaje on piękny zielony kolor naszego wypieku. Z pewności kojarzycie słynne ciasto leśny mech i jego inną odmianę truskawkowe pole. Jednak odkąd tradycyjne wypieki jem bardzo rzadko, postanowiłam uzdrowić to drugie. Spód powstał na bazie mąki ryżowej, więc jest także bezglutenowy, zaś do kremu(...)szczególnie teraz, gdy mamy jeszcze dostępne świeże truskawki. Poza sezonem oczywiście można użyć mrożonych, ale należy je uprzednio rozmrozić do zrobienia musu. Składniki na formę kwadratową 20x20cm Ciasto: 250g mrożonego szpinaku 130g mąki ryżowej (niepełna 1 szklanka) 3 jajka 3 łyżki ksylitolu (lub więcej) 1 łyżka oleju np. rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego) Szczypta soli
Fabryka pomysłówSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii(...)formie 20 cm i wyszedł mi dość wysoki z grubymi brzegami, dlatego śmiało możecie przygotować go w formie 22 cm i wyjdzie dobry. Istotnym elementem jeszcze tego ciasta jest to, że dałam dość sporo masła jak na taką ilość mąki, bo z reguły daję 100 g. Dzięki temu kruszonka jest mocno maślana w smaku. Jeśli chodzi o środek, ja najczęściej
Zdrowie i pysznie na talerzuWitam Was ;) Dziś zapraszam na szybkie danie z Wołowiną i Ciastem francuskim w roli głównej;) Idealna przekąska kiedy chcemy nie tylko zachwycić swoich gości ;) Robi się ją w miarę szybko , najdłużej robi się mięso ok 30 minut ;) plus pieczenie ciasta 25 min plus przygotowanie w sumie ok 60-70 minut ;) Efekt smakowy zachwyci nie jednego smakosza ;) Zapraszam również do polubienia(...)mojej strony na FB # gotowaniepatki będzie mi bardzo miło. A oto przepis na ok 16 sztuk: 🍽 2 opakowania ciasta francuskiego ok 700 g 🍽 300 g wołowiny ok 2% tłuszczu 🍽 200 g mrożonych warzyw 🍽 sól pieprz do smaku 🍽 1 łyżka papryki czerwonej mielonej i słodkiej 🍽 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 🍽 Sos bbq do posmarowania 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie
Gotowanie PatkiLangosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze(...)wersji mini , łatwiej się je zjada i można takie maluchy łatwo urozmaicić . Po prostu są poręczniejsze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : ciasto: 500 g mąki ok. 200 g ziemniaków 3 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju olej do smażenia dodatkowo – nadzienia : pierwsza opcja: kwaśna śmietana ser żółty , tarty druga opcja
Ogrodnik w podróżyWilgotne, czekoladowe ciasto z czereśniami i bitą śmietaną. Dobrze się przechowuje i długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo podzielne, dlatego świetnie nadaje się na imprezy. Podczas pieczenia z czereśniami, ciasto czekoladowe pięknie rośnie, a po upieczeniu pozostaje wilgotne, mięsiste i lekkie zarazem. Nie trzeba go nasączać. Podczas krojenia na porcje, bita śmietana nie zsuwa się i nie oddziela od ciasta(...)śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do rondelka wkładamy
cool and minty