Papierówki w waniliowym cieście. Pyszny i prosty deser na każdą okazję. Ostatnio dostaliśmy dużą ilość pyszny jabłek. U mnie w domu wszyscy chętnie po nie sięgają. Ja w szczególności lubię kwaskowate papierówki. I to właśnie je najczęściej wykorzystuję do tego deseru. Jak dla mnie idealne połączenie. Kwaśne papierówki w lekko słodkim cieście. Całość zwieńczona cynamonem i cukrem pudrem (ilość według(...)dzieła sztuki zachęcam Was do odwiedzin fanpaga Michi – Pracownia ceramiki Więcej zdjęć wyjątkowej ceramiki MICHI znajdziecie na Instagrami A teraz zapraszam Was na pyszne papierówki w waniliowym cieście: Składniki: 3 papierówki lub inne jabłka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu odrobina soli do ciasta
Słodkie okruszkimiski wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy drożdże,sól i cukier. Mieszamy do rozstopionego drożdży.Pozostawiamy na bok na ok 10 min 2. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto . Jeśli ciasto jest za mokre proponuję dodać mąki (stopniowo) . Wyrobione ciasto powinno być pulchne , elastyczne i gładkie . 3. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 min. 4. Owoce myjemy(...)osuszamy. 5. Składniki kruszonki łączymy ze sobą a następnie rozcieramy palcami. 6. Ciasto przekladmay do foremek lub jednej formy.usimh dokładnie rozprowadzić żeby nie było pustych przestrzeni. 7.Owoce przekładamy na ciasto. 8. Owoce posypujemy kruszonką. 9. Pieczemy ok 40-45 min w 180 stopniach , góra dół bez termoobiegu. Studzimy lub nie ;) Smacznego
Gotowanie PatkiZapraszam dzisiaj na kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, po prostu wyśmienite. Jest to świetna propozycja na deser lub podwieczorek zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni. składniki na tortownicę 23 cm 500 g truskawek 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki smietany(...)łyżki oleju cukier puder do posypania ciasta przepis Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier kryształ. Do ubitych białek dodajemy żółtka i wszystko dalej miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę oraz olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie
Smakowite DaniaSmaczny kruchy spód, śmietankowy budyń i słodka beza przełamane smakiem kwaskowatych owoców borówki amerykańskiej to wszystko składa się na naprawdę pyszne ciasto, które wbrew pozorom nie wymaga zbyt skomplikowanych przygotowań. Polecam! :) Składniki na blachę o wymiarach: 20x36 cm: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 200 g zimnego(...)soli 180 g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Masło posiekać i wrzucić do sypkich składników. Dłońmi wyrobić ciasto jak na kruszonkę. Na koniec dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie równomiernie wylepić ciasto. Piec ok. 20 minut w temperaturze
Simply FoodSzwarcwaldzki był również jednym z pierwszych tortów, jakie kiedykolwiek z dumą upiekłem. Aż dziwne, że jeszcze nie pojawił się dotąd na blogu! Co czyni tort szwarcwaldzki tak wyjątkowym? Blaty ciasta czekoladowego nasączone mocną wiśniówką lub Kirchem i przełożone bitą śmietaną oraz wiśniami. Charakterystyczna jest również dekoracja z tartej czekolady; u mnie w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Tradycyjnie Tort Szwarcwaldzki dekoruje(...)drzewa uginają się pod naporem wiśni. Za każdym razem smakuje wyjątkowo! Jeśli jeszcze nie piekliście Tortu Szwarcwaldzkiego, to gorąco Was zachęcam to jedno z najbardziej wyjątkowych i eleganckich ciast na wszelkie okazje. Polecam go szczególnie z mojego przepisu. ;) * SKŁADNIKI na tort szwarcwaldzki o średnicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady
Food Squarenaszych domach Niski, puszysty biszkopt, krem o lekko alkoholowym smaku, soczyste czarne porzeczki i galaretka. Łatwy w przygotowaniu, szybki w zjedzeniu Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to pyszne ciasto, które polecam dorosłym Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)jajecznej delikatnie, ale dokładnie łącząc składniki. Na koniec dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boków nie przykrywać papierem, ani nie natłuszczać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 25 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto wyjąć
WSZYSTKO SMACZNESKŁADNIKI Ciasto 200 g m ą ki pszennej 170 g masła (miękkiego) 100 g cukru trzcinowego 8 g proszku do pieczenia 3 jajka 1 żółtko szczypta soli Kruszonka 75 m ą ki pszennej 75 g m ą ki migdałowej 75 g cukru trzcinowego 75 g masła (zimnego) 3 łyżki migdałów(...)masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku a na końcu żółtko. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. C iasto przekładamy do formy. Przygotowujemy kruszonkę: d o miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę
La grande e la piccola cuocaWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować ciasto fit. Polecam, ponieważ jest smaczne i zawiera zdrowe owoce: borówki amerykańskie, których chociaż w sezonie nie powinno brakować na naszym stole. Są one cenione na całym świecie nie tylko za smak, ale właśnie za swoje właściwości zdrowotne. Borówka miedzy innymi poprawia wzrok, reguluje trawienie, jest pomocna w walce z miażdżycą oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia(...)koniec dodać borówki i ponownie wymieszać. Przełożyć na blachę o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 0 C przez 35 – 40 minut. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową: w małym rondelku rozpuścić 2 rządki czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka i łyżkę masła. Nie gotować. Polać ciasto. Poczekać aż polewa zastygnie i pokroić na porcje. Smacznego
Przepisy BabciNietypowa nazwa ciasta pewnie powiedziecie, ale naprawdę nie wiedziałam jak je nazwać. Na Facebooku pytałam się Was jakiś czas temu, to dostałam odpowiedzi takie jak np. usta zombi. To dopiero by była nazwa dla ciasta dość ciekawa. 😀 Postanowiłam, że zostanę przy oczach murzynka. Bo tak naprawdę podstawą tego przepisu jest właśnie murzynek tylko z niespodziankami w środku. Dwa dodatkowe składniki(...)potrafią dużo zmienić w znanym przepisie i wychodzi coś całkiem fajnego w wyglądzie. Ciasto wykonałam w kwadratowej formie 24x24, dzięki czemu łatwiej jest pokroić ciasto nie niszcząc "ust". Także, jeśli jesteście wielbicielami murzynka, to ten przepis koniecznie powinien się znaleźć w Waszym notatniku. Zapraszam również po przepis na inną wersję murzynka. Wykonany w małej formie i z mąki bezglutenowej. Dodatkowo
Zdrowie i pysznie na talerzuczego sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie! Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym. Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie(...)spróbujcie! :)) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt + dżem wiśniowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz
Ostra na Słodkodekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru(...)pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Rozwałkowanym na grubość ok. 5 mm ciastem wykładamy blaszkę na tartę lub tortownicę. Do zrobienia równego brzegu wykorzystałam radełko. Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni
CiastkozercyCiasto pozytywnie zaskakujące. Niby proste, niewyszukane, a jednak pyszne. W kategorii tych w miarę prostych i szybkich ląduje u mnie na dość wysokiej pozycji. Zdecydowanie warto je przygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe(...)wyłączamy. Obie mąki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami (najlepiej w 2-3 turach). Łączymy całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wykonując ruch zagarniający (z dołu do góry). Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich
Smaki Na TalerzuCzekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich! Składniki: 1 duża cukinia 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady
Kuchnia MagdaLenyJabłecznik na biszkopcie z masą śmietanową. "Niebo w gębie". Koniecznie wypróbujcie i upieczcie takie wspaniałe ciacho. Ciasto przygotowuje się szybko i jest łatwe do zrobienia. Polecam Wam również jabłecznik na kruchym cieście, który znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA oraz inne smaczne wypieki. Jeśli przygotowaliście potrawy z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno tortownicy 23x38 wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Jabłka
O kuchni z uczuciemNadszedł czas na podsumowanie czerwca. Oczywiście standardowo wygrywają desery i ciasta, ale znalazło się miejsce również na 2 sałatki i zapiekankę. Bardzo mnie zaskoczyło, jak wielkie zainteresowanie wywołał sernik z kulkami, który zdobył zdecydowanie 1 miejsce. W sumie wiedziałam, że znajdzie się na tej liście, bo liczba wyświetleń wzrastała bardzo szybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba(...)się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej blachy samej.😅 Mój wybór jest prosty-uwielbiam kaszę, szczególnie jaglaną i gryczaną a z dodatkiem tak pysznych składników
Zdrowie i pysznie na talerzu