roku pogoda w ogóle nie przypomina, że to już Wielkanoc i wiosna. Aura bardziej wskazuje na Boże Narodzenie Mam jednak dla Was przepis na Dietetyczne ciasto cytrynowe . Dla mnie jest zamiennikiem tradycyjnej baby wielkanocnej. Jednak ma kilka istotnych zalet, których baba nie ma Jest bezglutenowe, nie ma mleka i jaj (co jest bardzo istotne z punktu widzenia alergików). Poza(...)jest dużo prostsze w przygotowaniu i szybsze (potrzebujesz jedynie 10 minut, nie licząc pieczenia). Kolejną zaleta jest fakt, iż jest naprawdę smaczne Ja w tym roku będę przygotowywać Dietetyczne ciasto cytrynowe jako alternatywę dla tradycyjnych ciast (choć te tradycyjne na pewno też się pojawią na stole) A Wy jakie wypieki planujecie? Może skusicie się także na ten przepis :)? Dietetyczne ciasto
365 dni dookoła kuchniWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki(...)Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem
Izabelawkuchnizupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas, dla zrównoważenia smaków i miodowa posypka. Tak! Miodowa posypka z przepysznego, subtelnego w smaku miodu migdałowego Huzar z serii "Smaki świata" . Potrzebujemy: Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego Huzar 1 waniliowy(...)masło. Działamy tak do samego końca budyniu. Teraz foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, najlepiej 2 warstwami (wtedy łatwiej jest wyjąć ciasto z foremki, a takie pięknie prezentuje się na paterze) Na dnie układamy warstwę z herbatników. Na niej rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem
MamaOskarkaJeśli tak jak ja, nie przepadacie za mazurkami, możecie przygotować na Wielkanoc prostą tartę z kruchego ciasta, z ricotą i czekoladą. Można ozdobić ją wg uznania, w taki sposób, że przed zjedzeniem stanie się ozdobą świątecznego stołu :) ciasto: 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu nadzienie: 250 g ricotty 2 jajka(...)trzcinowego 2 łyżki kropelek czekoladowych dodatkowo: białko do posmarowania kolorowe jajeczka czekoladowe Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części (40 i 60%) i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wiekszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę (natłuszczoną
Mienta blogsezonie zimowym smakują najlepiej, myślę że nie ma sobie równych. Ale jakoś tak szkoda wyrzucać miąższ, jak już się naobieraliśmy tych owoców. Zatem czemu by nie zrobić z niego ciasta? Ja się pokusiłam. Skoro takim hitem jest ciasto marchewkowe, to pomarańczowe też powinno być całkiem niezłe. I było! Składniki na ciasto: Miąższ z 2 kg pomarańczy 2/3 szklanki mąki(...)piekielnie ciężko było to wymieszać razem). Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Zatem wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Czas na krem! Ucieramy mikserem masło z cukrem
Karczma HonoriettyCiasto, które od ładnych paru lat, nie pojawiło się na naszym stole. Tak się właśnie zastanawiam, dlaczego. Pamiętam, że kiedyś moja mama dość często piekła pleśniaka ale od pewnego czasu nie. A szkoda. Szczerze, to już zapomniałam jak ono smakuje, do wczoraj. Pracy przy tym cieście za dużo nie ma, a smak jest obłędny. Fajnie wrócić do smaków z przeszłości(...)Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 2 op masła - 8 jajek - 4 szklanki mąki - 3/4-1 szklanka cukru - 1 dżem/konfitura (ja użyłam konfitury śliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche ciasto. Podzielić
CookYourselfpierwsze ciasto upieczone od świąt Bożego Narodzenia. Tak, tak, coraz rzadziej goszczą u mnie ciasta. Przyznaję się, to z lenistwa. Już prawie zapomniałam jak moje dzieci bardzo lubią ciast z czekoladą. Wczoraj upieczone, dziś został tylko kilkucentymetrowy kawałek... Do ciasta bananowo-czekoladowego dodałam posiekane orzechy laskowe i jagody goji. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej(...)Dodać rozgniecione banany i ostudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać sparzone Wyłożyć do wyłożonej papierem długiej formy keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez 50-60 minut. Ciasto jest upieczone kiedy drewniany patyczek wbity w jego środek jest suchy. Wyjąć i ostudzić. Polać polewą wykonaną z 80 g rozpuszczonej czekolady (w kąpieli wodnej), wymieszanej
Czerwień i błękitomogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy 3 paski o szerokości ok. 6-7 cm. Paski smarujemy przygotowanym(...)impasto in un rettangolo e ricavate 3 strisce larghe circa 6-7 cm. Spalmate le strisce con il ripieno, lasciando ca. 5 mm di bordo libero. Zwilżamy brzegi ciasta i zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. **** Inumidite i bordi delle strisce e arrotolate ogni striscia su se stessa. Przygotowane wa ł ki przeplatamy wokół siebie, tworząc warkocz. **** Una volta
La grande e la piccola cuocaczemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam(...)minut. Do garnka daj pozostałe 150 ml wody po truskawkach, pozostałą połowę musu i 1 opakowanie agaranty. Całość wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Następnie wylej na wierzch ciasta i zostaw do stężenia. Truskawkowa kostka świetnie smakuje z bitą śmietaną – polecam ubić Ci mleczko kokosowe (twardą część) z ksylitolem, dzięki czemu powstanie pyszna kokosowa bita śmietana! Via Gusto życzy
Via Gustoniedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Mleczna Droga. Ciasto, które ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 6 łyżek oleju, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kieliszki likieru czekoladowego, Masa mleczna: 125 ml mleka(...)orzechów laskowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem
Tradycyjna kuchnia KasiDrożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało(...)się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Przełożyć do dużej blaszki lub 2 keksówek wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieKochane Kobitki Wszystkiego Najlepszego z okazji Naszego Święta :) Składniki: ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 szklanka kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 jajek - 1 szklanka mleka - 1 szklanka oleju masa - 8 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy - 6 łyżek żelatyny - 400 g jogurtu naturalnego - 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Na początku zabieramy się za przygotowanie ciasta(...)osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto schładzamy a następnie kroimy na 3 części. Gdy blaty są gotowe możemy zabrać się za masę. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę a resztę obieramy. Pomarańcze miksujemy, dodajemy otartą skórkę, cukier oraz
Zainspirowana w kuchniWspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto , pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według swojego smaku .Bułki można robić w różnych wersjach , w zależności jaki dodamy farsz . Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie czy przekąskę ,albo piknik , czy drugie śniadanie do szkoły. Składniki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 100 ml śmietany(...)wymieszać i zostawić na 5 minut. 2. Następnie dodać kolejną porcję mąki proszek do pieczenia i olej. Mieszać ręką dodać mąkę wsypać sól cały czas wyrabiać ciasto dosypując po troszkę mąki. Wyrabiać i dosypywać mąki tak długo aż powstanie gładkie ciasto ,przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia 3. Wyrośnięte ciasto podzielić
W królestwie smaków BeatyBardzo proste w przygotowaniu ciasto, w którym można wykorzystać mrożone owoce. Dzięki redukcji płynu w czasie smażenia, wykorzystany zostaje również sok z wiśni. SKŁADNIKI Na ciasto: 150 g masła szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 5 jajek 160 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 200 g cukru(...)utartej masy dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Na koniec przesypać przez sitko mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy tortowej z masą wiśniową, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym wyciągnąć z formy i obrócić
Passions hobbies lifejajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie miała "zważoną" konsystencję wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę(...)piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć papierem do pieczenia, ciasto wystudzić w formie w chłodnym miejscu - bardzo łatwe, smaczne, aromatyczne ciasto na deser, można dodać czekoladę smakową, owoce różne sezonowe..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię